Guvernul a decis să nu mai respecte legea

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 4 iunie 2019, 9:59 Economie | Finanţe & Bănci


Plenul Consiliului Economic si Social (CES)
Foto: Hotnews
​Când eram mic, am auzit pentru prima dată, de la un director de școală, că legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Chiar se mândrea în fața noastră, a elevilor, cu ce frază kitsch a rostit, crezându-se deștept. Guvernul a decis să pună în practică învățămintele acestei idei ce datează de mulți ani. A adoptat recent proiecte, ba chiar a publicat în Monitorul Oficial, fără a primi avizul Consiliului Economic și Social, încălcând legislația.

Ieri, luni – 3 iunie, a avut loc o ședință a Consiliului Economic și Social (CES). Pe ordinea de zi s-au aflat, printre altele, două proiecte.

Primul document a fost un Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea unor acte normative. Termenul de avizare pentru CES era 4 iunie 2019, conform prevederilor, după ce avizarea a fost amânată în ședința din data de 28 mai 2019. Fără aviz, Guvernul a decis să adoptate documentul în ședința de Guvern din data de 23 mai 2019. Este vorba despre un proiect care modifica vestitul fond care ar trebui să finanțeze proiecte ale primăriilor în sumă totală de 10 miliarde euro. Se referă la categoriile de cheltuieli care vor putea fi finanțate etc.

A avut 3 avize nefavorabile și unul favorabil de la comisiile CES. În Plenul CES, după o dezbatere pe tema faptului dacă că ar trebui sau nu să dea un aviz pe un proiect adoptat, s-a decis să nu dea niciun aviz pentru că deja a fost adoptat.

Când a venit vorba de acesta, președintele de ședință, Iacob Baciu, a menționat de câteva ori că președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, le-a spus că a fost aprobat, dar nu a fost publicat în Monitorul oficial, dând de înțeles că ar fi nevoie să fie dat un aviz.

Practic, Guvernul își dorea un aviz, nu contează cum era, dar să fie, pentru că altfel este ilegal.

La un moment dat, Iacob Baciu l-a întrebat pe unul dintre sindicaliști: Dacă ai fi la Guvern, cum ai proceda?

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a răspuns: Dacă aș fi la Guvern, aș respecta legea. Ei au dat o soluție fără să ne întrebe. (...) Dumneavoastră după ce cumpărați casa spuneți prețul sau cum? Ei au neglijat acest aviz.

La cererea sindicatelor, în special a lui Dumitru Coarnă, plenul CES a decis să nu dea aviz, așa că a fost returnat.

Al doilea proiect, fără aviz, e deja în Monitorul Oficial. Este vorba despre Pilonul II prin care acesta scapă de la extincție prin repararea OUG 114.

Sindicaliștii au spus unei doamne, reprezentantă a Guvernului, faptul că dacă e în Monitorul Oficial e „și mai și” decât cealaltă care a fost doar adoptată (de Executiv).

„Dumneavoastră știți, ați văzut și în presă, că a fost adoptată pentru că a fost discutată și este o necesitate care...”, a spus reprezentanta Guvernului, care a fost întreruptă.

Una dintre persoanele din CES îi spune: Noi nu dăm avize la actele adoptate în Guvern, ci la cele care intră în Guvern pentru a fi adoptate, care intră în CES.

Unul dintre sindicaliși întreabă reprezentanta Guvernului: Care a fost logica dumneavoastră când ați venit să susțineți un proiect care deja a fost adoptat? Ce sperați să obțineți?

Reprezentantul Guvernului: Tocmai ca să prezentăm, că suntem cu bune intenții.

(...)

Reprezentant CES: Legea CES spune că dă aviz pentru proiecte de acte normative, ori acesta a fost deja publicat în Monitorul Oficial, nu mai este proiect.

Planul a votat returnarea, ca urmare a faptului că a fost publicată în Monitorul Oficial.

Avizul CES este foarte important (nu contează dacă este pozitiv sau negativ) pentru că oricine se simte lezat de aceste acte, le poate ataca în instanță invocând neconstituționalitatea și va avea câștig de cauză. Acum, la CES se află un alt act foarte important. Este vorba despre Codul adminsitrativ prin care, printre altele, se dau pensii speciale primarilor. Rămâne de văzut dacă în final Guvernul va aștepta avizul sau va trece direct la adoptare. Sindicaliștii și unii membri din patronate sunt de părere că acest proiect ar trebui să fie adoptat prin proiect de Lege și nu prin Ordonanțăde urgență, mai ales că nu se justifică urgența.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16011 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Guvernul care legifereaza (Marţi, 4 iunie 2019, 10:25)

  bigbrother [utilizator]

  Propun sa renuntam de tot la Parlament si sa avem doar Guvern, ca oricum astia paseaza si tot ei dau cu capul.

  Mania asta cu OUG sunteaza orice idee de democratie si dezbatere, nu pentru ca Parlamentul ar fi mai breaz ci pentru ca aceste OUG au efect imediat ce sunt publicate in MO si permit unora ca Dragnea sa schimbe din umbra legile cand si cum vrea.

  TOATE guvernarile s-au intrecut in a da cat mai multe OUG, nu e doar apanajul PSD, inclusiv tehnocratii au exagerat. Urgenta nu mai este urgenta, este un moft al vreunui guster politic, un telefon de la vreun smecher care are nevoie de ceva, o situatie care ar fi trebuit sa fie prevazuta dar, tipic romanesc, a fost uitata/omisa/amanata/ignorata.

  Concluzie: OUG trebuie scoase de tot sau limitate la ceva gen "calamitati naturale" sau "atacuri UFO" . Pentru orice altceva, exista zeci de alte institutii care trebuie din timp sa-si asigure cadrul legislativ prin Parlament.
  • -15 (19 voturi)    
   Dati-l jos! (Marţi, 4 iunie 2019, 11:21)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Dati-l jos!

   Iesiti in strada, ca la ordonantele pe justitie. Acum sunteti legitimi, aveti si un vot in spate, nu va mai lamentati pe forumuri!

   Dati jos Guvernul; sa guverneze PNL+USR, conform vointei populate!
   • +15 (15 voturi)    
    @newlook (Marţi, 4 iunie 2019, 11:40)

    cetatean.ro [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Stiu, ca asta v-ar conveni voua, pesedistilor. Nu doar guvernul trebuie dat jos, ci si alegeri anticipate. Ce poate face un guvern PNL-USR, cu un parlament majoritar corupti format din PSD-ALDE-UDMR ?
    • +1 (3 voturi)    
     Pui si tu niste intrebari (Marţi, 4 iunie 2019, 13:27)

     Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui cetatean.ro

     la care nici Mazeta n-ar putea raspunde...
    • -3 (3 voturi)    
     Dar nu plangeai de mila tarisoarei? (Marţi, 4 iunie 2019, 13:45)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui cetatean.ro

     "Ce poate face un guvern PNL-USR, cu un parlament majoritar corupti format din PSD-ALDE-UDMR ?"
     ============
     Multe. De exemplu, sa nu mai dea Ordonante proaste precum PSD-ul, ci sa dea Ordonante bune, precum USR+PNL. Si cate altele!
     ------------------------
     N-ai iesit in strada sa dai jos Guvernul PSD, ca "nu e bun pentru tara"? Nu pentru asta urlai in piete, la demonstratii neutorizate?
     Acum poporul ti-a dat votul si legitimitatea sa faci "cum e corect".

     Dar nu plangeai de mila tarisoarei, este? Si atunci, si acum a fost vorba despre un singur lucru: OSUL, hai sa lasam ipocrizia. Iar in momentul asta, OSUL ti se pare nesatisfacator, atata tot.

     PS: Nu am cum sa fiu PSD-ist. Nici PNL-ist, nici USR-ist. Dupa cum vezi, respect aceleasi principii cu consecventa: apar democratia si rezultatele votului. Parerea mea despre #rezisti (USR+PNL) a ramas aceiasi; dar, hey, intre timp "poporul a grait!".
   • +10 (10 voturi)    
    PNL USR nu va putea sa guverneze cum trebuie... (Marţi, 4 iunie 2019, 11:51)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    ...fara o majoritate de oameni cu scaun la cap si care nu sunt infractori!

    Parlamentul ii va fi mereu potrivnic si va putea sa dea jos noul guvern oricand prin motiune de cenzura pentru ca PSD inca este majoritar cu ALDE si UDMR.. Doar la viitoarele alegeri parlamentare se va putea face un nou guvern, altul decat cel pesedist...

    In plus noul guvern ca sa repare toate prostiile PSD ar tebui sa ia masuri nepopulare si PSD-istii vor avea grija sa inflameze populatia mai mult decat este necesar si sa o atraga din nou in capcana pomisiunilor. Acest lucru deja s-a mai intamplat... au mai fost guverne nonpesediste da cu majoritate parlamentara psd care au sfarsit cu o imagine foate proasta desi faceau ce era corect.

    Sa lasam PSD -ul sa "moara pe limba lui", societatea civila si opozitia minimalizand cat de mult poate grozaviile pe care incearca mereu sa le faca!
   • +1 (1 vot)    
    Sunt de acord cu dorința (Marţi, 4 iunie 2019, 14:07)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Dvs. Legitimata, dar dacă schimbi guvernul cu un parlament dominat de PSD isti și aliații lor, totul va fi respins.’cred ca trebuie sa acționăm cu cap și Sântimbrean siguri ca noua orânduire are și puterea votului din parlament ....

    Succes și numai bine , fără ajutorul lui D-zeu ca a plecat înapoi la Roma .
  • +7 (7 voturi)    
   Oamenii din scoli trebuie selectati la sange! (Marţi, 4 iunie 2019, 11:37)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Pana la oamenii din guvern, nu ar trebui sa mai inchidem ochii la grozaviile care se intampla in scoli! Mentalitatea care ne tine prizonieri in submediocritate se formeaza un timp FOARTE INDELUNGAT in scoli inca din copilarie si pana la maturitate!

   Indiferent cat de bine ar fi platiti oamenii care formeaza cetatenii de maine in scolile noaste, acestia tot nu vor fi la nivelul dorit daca nu sunt SELECTATI prin concursuri pentu pregatirea pe care o au... inclusiv cea pedagogica!

   In plus trebuie sa existe obligatoriu si un FEED BACK din partea celor are beneficiaza de aceste "servicii" ale statului roman, chia daca sindicatele din invatamant au facut tot posibilul sa nu existe asa ceva! (vezi LEN in varianta initiala).
   • +2 (2 voturi)    
    100% corect! (Marţi, 4 iunie 2019, 14:39)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui fit

    Inainte de a invata un copil sa citeasca si sa scrie, trebuie invatat sa NU MINTA si sa NU FURE, altfel vor ajunge "infractori cu studii" așa cum astăzi, avem din belșug. În şcolile japoneze, se consideră că obiectivul primilor trei ani de şcoală este învăţarea bunelor maniere şi dezvoltarea CARACTERULUI. In rest, sa auzim de Bine
 • +8 (8 voturi)    
  Golania ca principiu de Guvernare. (Marţi, 4 iunie 2019, 11:41)

  Habermas [utilizator]

  De ce?
  Pentru ca Romania are Capitala la Bucuresti (o situatie creata tot prin golanie: tradarea principiilor fondatoare ale Unirii Principatelor de la 1959).

  Voi chiar vreti ca golania sa produca onestitate?
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 iunie 2019, 14:12)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by