- Ne-am împrumutat, deja prefinanțăm anul viitor. Ceea ce este o schimbare de abordare clară. Nu mai reacționăm. Poate, la final de an, nemaifiind presiunea împrumuturilor ca și țară, să decidem dacă da, dacă nu, dacă da, la ce cost intrăm pe piață. Logic, o faci de pe altă poziție.
- Ideal ar fi ca acel deficit asumat să meargă doar în investiții. Pe de o parte recunoaștem că trebuie să asigurăm salarizare ca populația să nu mai plece din România. Vedeți, un guvern și-a asumat o sarcină destul de costisitoare. Pe de altă parte investițiile... cu ce să faci investiții dacă forța de muncă îți pleacă? Lucrurile acestea îmbinate duc la acest deficit. Ne împrumutăm pentru a asigura nevoia de finanțare pe diferite zone. Împrumutăm din piață ca să și plătim scadențele care anul acesta vin la plată, împrumuturi făcute cu mulți ani de zile în spate.
“Se aprobă contractarea de către MFP a unor împrumuturi externe de capital în cadrul Medium Term Notes în sumă de până la 2 miliarde euro, prin lansarea unei noi serii de obligațiuni cu maturitatea la 7 ani și redeschderea emisiunii cu scadența în data de 3 aprilie 2049, cupon 4,526%”, se arată în ordinul publicat în Monitorul oficial.
Dobanda de 4.52% cu care ne imprumutam la euro este foarte mare, cred si eu ca e bataie pe titluri...altii emit obligatiuni cu 1% dobanda, nu cu 4.52 la noi.
Dar asta e, asa e cand vrei sa te imprumuti cu 2 mld de euro pe luna....Pe timpul lui Ceausescu aveam datorie de 10 mld USD, si am facut foamea din 1978 pana in aprilie 1989 sa o platim..sa ne vedem acum de unde dam inapoi, ca foame nu mai e dispus nimeni sa faca.
Теодорович se imprumuta ca sa aiba ce sa trimita la Moscova, ca si acolo e barca gaurita.
Vă dați seama câtă ticăloșie zace-n ciuma pizidistă!? Ăștia nu se mulțumesc să distrugă viitorul celor de acum ci vor să-l distrugă și pe al nepoților.
Aaaa....și mai este o întrebare: cine-o va plăti? Că nu se mai înmulțesc decât magraunii. Deci ăștia care au sub 35 de ani pot să emigreze toți dacă vor să beneficieze de-o pensie la bătrânețe!
Viermus, o sa-ti explodeze fiera de nervi fara ratie..
Intre timp se vor schimba directorii bancilor ce au imprumutat si poate uita de datorie, se mai pierd hirtii, mai crapa discuri dure, mai navalesc virusi. Mai mult, atunci cu 100 de lei super noi vei cumpara 100 milioade de euro, asa ca Teodorovici, eternul ministru de finante va plati datoria numai cu jumatate de salariu. Iar poporul va striga Ura de fericire!
ma unde gasesc pe cineva care sa-mi imprumute bani si eu sa pun pe cineva sa-i dau inapoi peste 30 de ani?
asta face statul... se imprumuta astia, platesc altii peste multi ani!
parca basescu era rau ca se imprumuta si indatoreaza tara... brusc acum imprumuturile sunt bune?!
Ironie...
Si o intrebare : dacă economia duduie de ce împrumutăm ?
Căile ferate sunt necesare, că românașul este hoț, puturos și mincinos, asta-i partea doua.
- Cei plecati cu ganduri serioase (joburi pe perioada nedeterminata, cu partener, catel si purcel) raman o vreme dusi, macar pana trece ciuma rosie.
- Strainatatea iti mai ofera si altele decat bani: infrastructura rutiera, aeroporturi, zone de vizitat, scoala de clitate, sistem medical.
- Daca in mica localitate din care provii nu gasesti de lucru, un oras mare din Romania sau strainatatea poate fi cam acelasi lucru
2. După am pune o altă întrbare : În 2016 cînd la guvernare a ajuns PSD+ALDE, care alianță a dat jos 2 guverne puse tot de ei, pe la ce dobînzi erau împrumuturile externe, față de perioada actuală? EI????
Hai să mă bag mai adînc în problemă : În anul 2008 după ce a ieșit de la guvernare PNL cu un guvern minoritar susținut puternic de PSD, a ajuns la guvernare PD, la ce dobînzi se împrumuta România pe plan internațional după ce PNL-ul condus de Tăriceanu făcuze zob bugetul țării???
Ai putea compara insa intr-o perioada scurta, fara evenimente internationale majore: la cat a luat partidul X in data Y si la cat a luat partidul Z la Y+/-6 luni. Maturitate si sume comparabile.