Deutsche Bank se scufundă sub loviturile unui management nebunesc, unor erori operaționale, a slăbiciunii managementului și a scandalurilor judiciare care i-au secat fondurile și i-au anihilat credibilitatea, iar odată cu gigantul din Frankfurt, este subminată atât credibilitatea sistemului financiar german, cât şi viitorul finanței europene, scrie Il Giornale, preluat de Rador.

Deutsche BankFoto: Hotnews

Dizabilitatea Deutsche Bank ''virusează'' și alți mari europeni, cum ar fi Hsbc, Societé Generale și Ing, care au început treptat să se retragă din sectorul bancar de investiții, unde au obținut rezultate negative sau mai slabe decât cele așteptate, lăsând libertate de acțiune băncilor americane.

Care se pregătesc să recâștige Europa.

După cum scrie Linkiesta, "retragerea Deutsche Bank din lumea finanței pure, lasă teren liber băncilor americane care astăzi, după şocul din 2009 și zece ani de creștere neîntreruptă a Wall Street și a economiei SUA, sunt mult mai puternice și mai agresive. În special, Morgan Stanley și Goldman Sachs s-au lansat pe piața europeană liberă, scrie Wall Street Journal, obţinând un volum mare de afaceri și profituri.

Băncile europene, începând chiar de la DB, au un dezavantaj concurențial real, datorat în cea mai mare parte faptului că după criza din 2008, au vrut să evite tratamentul impus băncilor americane. Responsabilitatea nu cade doar pe umerii conducerii băncilor, ci mai ales pe guverne, care, în cazuri rare, și-au extins acțiunea de intervenție în creditarea bancară.

În acest context supravegherea BCE, a întreprins o acțiune severă către diferite forme de intervenție ale statului în sprijinul sistemului deteriorat (ca în cazul decizei, schimbate apoi în instanță, privind Fitd și Tercas) fără a susține, în același timp, perspectivele de acțiune ale marilor actori financiari. După ce ani de zile a închis ochii, Europa, sau mai bine Germania, s-a demonstrat a fi pasivă într-un alt sector crucial pentru economia erei globalizate.

Între timp, Financial Times discută de mai mult timp posibilitatea ca Goldman Sachs să poată achiziționa în viitor Deutsche Bank: o eventualitate care nu poate fi exclusă pe termen lung, în cazul în care criza băncilor europene va continua.