HotNews.ro a tot scris despre situația ciudată de la ANAF în care angajații instituției se ocupă de soluționarea contesațiilor la adresa sa. Ultimul text îl puteți citi aici. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Finanțelor a emis un proiect prin care trecea activitatea de soluționare a contestațiilor în subordinea sa. Totuși, acel proiect nu a mai fost adoptat.

Sediul ANAFFoto: AGERPRES

Într-un raport al instituției pe anul 2018 se spune că: „procentul soluţiilor de respingere a contestaţiilor a crescut cu 17,54%, ceea ce presupune îmbunătăţirea calităţii actelor administrativ fiscale emise de organele fiscale ale ANAF şi aplicarea unitară a prevederilor legale în materie fiscală”.

Aproape 60% din soluțiile emise au fost de respingere a contestațiilor. De asemenea, într-un procent de 30,6% au fost date alte soluții, iar restul au fost desființate sau admise.

Din punctul de vedere al deciziilor definitive pronunțate de instanțele judecătorești, anul trecut au fost 1.147. Dintre acestea, în 701 cazuri au dat câștig de cauză ANAF, în 438 – contribuabililor, iar în 61 de cazuri s-au pronunțat alte soluții.

Spre finalul primului trimestru din acest an, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat un proiect de Ordonanță de urgență care prevedea mutarea activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF, la Finanțe, iar această idee a mulțumit pe toată lumea. Totuși, până în acest moment, nu a intrat în vigoare.

Practic, de la 1 iunie ar fi trebuit ca Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrative fiscale emise de organul central fiscal, posturile și personalul aferent acesteia să fie preluate de Ministerul Finanțelor.

Vezi mai multe aici:OUG-ul care corecta o ciudățenie din ANAF, încă neadoptat. În continuare, contestațiile la adresa deciziilor ANAF sunt analizate tot de angajații Fiscului.