Tendințele economice măsurate de Statistică indică o creștere a activității în construcții și comerț și o creștere moderată a prețurilor

de DP     HotNews.ro
Luni, 29 iulie 2019, 9:10 Economie | Finanţe & Bănci


Urmeaza o creștere a activității în construcții și comerț și o creștere moderată a prețurilor
Foto: sxc.hu
Potrivit estimărilor din luna iulie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%), arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică. INS ia lunar pulsul tendințelor economice, chestionând circa 8.000 de manageri din toate sectoarele economiei. Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi din construcții (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere a acestora. Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural +39%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +36%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +12%).

Servicii
Conform estimărilor din luna iulie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1101 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by