Cum se vor taxa pensiile speciale - exemple concrete. Dispare și sporul de 15% pentru personalul administrativ

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 31 iulie 2019, 22:58 Economie | Finanţe & Bănci


bani
Foto: Dreamstime
Pensii speciale care nu sunt bazate pe cotributivitate vor fi taxate printr-o ordonanță care ar urma a fi adoptată luni, odată cu rectificarea bugetară, potrivit unor surse oficiale.

„Se lucrează la forma finală. Acum sistemul este așa. Sub 2000 este zero impozit, peste 2000 este 10%, între 7.000 – 10.000 se datorează 30% și ce depășește 10.000 pe lângă 30%, dintre 7000 – 1000 care înseamnă 900 lei, se mai adaugă 50% din ce depășește”, au spus sursele citate.

Acestea au dat câteva exemple:
 • Dacă are 8000 lei, se încadrează în intervalul dintre 7.000 – 10.000. Se ia pensie 8.000, se scade impozitul pe venit, adică 8.000 minus 2000 plafonul neimpozabil, ori 10%, scazi din pensie impozitul pe venit și îți dă 7.400. 7400 este peste plafon și la 400 aplici 30%. Adică tu iei pensie de 7.400 net. Acel net se încadrează în intervalul 7000-1000 și la 400 lei aplici 30%.
 • Sa spunem că ia 18.500 lei pensie. Prima dată se determină venitul taxabil. Se scade 2.000, care e plafonul neimpozabil la impozitul pe venit. Avem 16.500. Impozitul pe venit de 10%, adică 1.650 lei. 18.500, pensia brută, minus impozit pe venit, ne dă 16.850 lei. Acest rezultat e important pentru a vedea încadrarea în tranșe. Are 2 praguri. 7000 și 10.000. Taxa se determină, o dată, 900 de lei pe 30% din ce am între 7000 -10.000 lei plus 50% din diferența dintre 16.850 și plafonul neimpozabil de 10.000. Ne dă 4325 lei taxa. E progresivă.
Conform surselor citate, sporul pentru condiții grele și vătămătoare se va elimina.

Este vorba despre 15% din salariul de bază. Măsura se va aplica numai personalului administrativ. Așadar nu vor fi incluși medici sau profesori, spun acestea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42061 vizualizari

 • +24 (30 voturi)    
  ! (Joi, 1 august 2019, 2:05)

  tudorr [utilizator]

  Lucrand doar in mediul privat, ca antreprenor, mi se par imense "pensiile" astea! Miliarde de euro anual pentru recompense electorale!
  • +7 (13 voturi)    
   Acum inteleg (Joi, 1 august 2019, 9:28)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Acum înțeleg de ce MAI vrea sa ofere recompense angajaților, vrea sa acopere impozitul pe Pensiile Speciale.
   Cei Speciali vor găsi întotdeauna metode sa fie tratați altfel.
 • +12 (16 voturi)    
  mancati-as.... (Joi, 1 august 2019, 5:47)

  EmilSabau [anonim]

  vreau si eu pensie speciala si sa ma impoziteze asa cum zic ei
  • +2 (8 voturi)    
   ...detaliu... (Joi, 1 august 2019, 8:04)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui EmilSabau

   Nu sînt pensionar, de nici un fel...Legiuitorii, guvernanții,în timp, au stabilit reguli diferite de calcul a unor pensii, dar numai pentru anumite categorii, în special de funcționari publici care au făcut, fac diferite activități, mai puțin oficiale,și nu neapărat și nu numai prin așternuturile aleșilor, demnitarilor. Acești funcționari au oferit informații cum se poate fura ceva fără ca beneficiarul să răspundă, funcționarii publici pot oferi consiliere despre necesitățile statului și creează condiții propice ca numai puțini să poată participa la licitații, etc. Și pentru astfel de categorii s-au stabilit reguli speciale de calculare a pensiei...Personalul din birourile parlamentare din teritoriu sau din Parlament, au condiții de lucru dificile, trebuie să mintă permanent cum că parlamentarul tocmai a fost chemat la....și de aceea nu e la program cînd e căutat de un cetățean oarecare.

   Exemplu cam concret și real : Un fost primar general, al Bucureștiului locatar într-un apartament, locuință de servici, apartamentul cam un etaj dintr-o vilă ,,comunistă" undeva pe lîngă Arcul de Triumf, vrea să locuiască altundeva, vrea să fie proprietar, să cumpere de piață, acolo era scuuuump ,dă de veste la anumiți supuși din Primăria Bucureștiului, unul competent se documenteaza, găsește o vilă centrală cu un etaj liber, în stare foarte proastă, cu o piscină pe la subsol, în vremurile bune vila fusese locuită de Ștefan Voitec, nu vă spun ce a fost tipul, și primarul general primește un etaj din vilă, în stare deplorabilă dar pe care îl cumpără de la Primărie cu 19.000$...Între timp se află în presă și începe scandalul, unii din presa mincinoasă, nu e toată așa, vorbesc de vila și nu de etajul, apartamentul primit, de primar, de prețul redus, etc. Se face reabilitarea apartamentului de cei de la RAAPS la prețuri decente, ulterior primarul este ales președinte, nu poate să se mute în apartamentul unde primise repartiție de la primăria Bucureștiului...Așaa.
   Trerminat.
 • +6 (10 voturi)    
  Speciale sau nebazate pe contributivitate (Joi, 1 august 2019, 9:16)

  Koczka [utilizator]

  Se cam incurca termenii astia. pensii speciale adliteram nu au decat magistratii , aviatorii si diplomatii.
  Astea pt SRI, armata, politie, jandarmi si mai nou cateva categorii de functionari publici + primari + parlamentari nu sunt speciale adliteram , dar sigur nu sunt bazate pe contributivitate.
  Asa ca cui i se vor taia si cum vom vedea numai dupa ce se aplica.
 • -3 (11 voturi)    
  Incredibil (Joi, 1 august 2019, 9:18)

  Maia1 [utilizator]

  Nu este normal un sistem de pensii si salarizare,care este aberant.Trebuie la salarii o grila unde salariul presedintelui este cel mai mare.Cine are salarii peste acesta,se ipoziteaza 100%. La pensii,de asemenea,trebuie sa fie un raport intre pensia minima si cea maxima,ex.1/10.Ceea ce acum este peste ,se impoziteaa 100%. Ceea ce se incearca acum,este o incercare de a arunca praf in ochi cetatenilor. Doar atat!
  In Franta,u medic chirurg are salariul mai mare ca si un judecator!
  • +5 (7 voturi)    
   In Germania pensia maxima 3 063 euro (Joi, 1 august 2019, 10:00)

   vigni [utilizator] i-a raspuns lui Maia1

   Ce este peste pensia de stat e altceva
   precum vedem actual maximul pensie de munca in Germania este 3,063 euro, egal ce salariu ai avut. mai putin da , mai mult nu.

   https://www.vermoegenszentrum.de/ratgeber/wissensbeitraege/ruhestand-planen/wie-hoch-ist-die-gesetzliche-hoechstrente.html
 • +7 (11 voturi)    
  Ne facem ca taiem din pensiile exorbitante (Joi, 1 august 2019, 9:22)

  Maia1 [utilizator]

  Asa incearca guvernul acum sa faca! Ne arunca praf in ochi sa nu vedem aceasta cosmetizare absolut ineficienta si inechitabila!
  • +2 (4 voturi)    
   ...detaliere... (Joi, 1 august 2019, 10:25)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Maia1

   Pensiile uriașe primite de foști parlamentari nu vor fi victime ale noii legi cu impozitări, deci daddy Dragnea și concubina actuală nu sunt preocupați de această lege.
 • +9 (13 voturi)    
  nimic special de recompensat (Joi, 1 august 2019, 9:25)

  Bluescent [utilizator]

  nu există slujbe speciale.
  nu trebuie să existe pensii speciale:
  singurul principiu valabil trebuie să fie cel al contributivității.
  e prea destul că au unii salarii nesimțite în raport cu eficiența muncii depuse.
  • +2 (6 voturi)    
   Curios că există lighioane care-ți dau „-”. (Joi, 1 august 2019, 10:21)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Bluescent

   De fapt, sunt cei acoperiți ca „liviu_” și „penibilus”. Ăștia sunt dovediți, au pancartă în frunte, dar mai sunt și alții.
  • +2 (4 voturi)    
   corect (Joi, 1 august 2019, 10:50)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Bluescent

   Era ok _prima_ varianta a legii pensiilor data de boc/base, bazata pe contributivitate. Chiar daca nu inghit personajele, asta nu inseamna ca nu pot lauda o masura buna, inclusiv cand o mai da si psd. Am zis prima varianta, ca a fost un troc mic cu CCR, care a si exceptat magistratii.

   As baga contributivitatea si in constitutie.
 • +8 (10 voturi)    
  nu am inteles de ce (Joi, 1 august 2019, 9:41)

  mos ion roata [utilizator]

  pensiile securistilor ,militienilor si militarilor,adica ale celor care au sustinut prin toate mijoacele comunismul ,nu au fost afectate.Banuiesc ca pentru merite deosebite si fapte de arme la Revolutie.
 • -3 (9 voturi)    
  bracketurile si cotele mai pot fi ajustate... (Joi, 1 august 2019, 9:42)

  demaGOGU [utilizator]

  ...dar principiul impozitarii progresive ne scoate din feudalismul economic si trebuie generalizat la TOATE veniturile!
  • 0 (6 voturi)    
   Emigrație? (Joi, 1 august 2019, 10:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   România are printre cele mai mari cote de taxare pe munca la salarii de rahat. De ce? Pentru ca 1/3 din populația activa e peste gard. Iar un sistem care sa taxeze suplimentar veniturile ușor peste medie ar putea cauza punerea în balanta a unei vieți în afara de și mai mulți.
   Dar da, bracketurile și cotele sunt extrem de importante. O taxare a veniturilor de la aceleași niveluri cu planul pentru pensii ar fi nașpa. Dacă plătești chirie sau rate în România, dar afara poți câștiga peste dublu e un no-brainer.
  • +1 (1 vot)    
   Demagogule, ți-a lăsat comunismul.... (Vineri, 2 august 2019, 10:51)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... raha.... ceață pe creier, bre!
   În principu s-ar putea să ai dreptate, dar în principiu trăiește bine toată lumea - dar au loc doar parlamentarii și șmekerii în principiul ăla.
   Taxarea progresivă înseamnă de fapt o taxare suplimentară a celor care produc - adică a antreprenorilor (pentru că cei care muncesc, o fac pentru antreprenori; dacă erau capabili să muncească pe barba lor, o făceau, că doar proștii și incapabilii muncesc pentru alții).
   Adică la taxarea procentuală oricum iei mai mult de la cine are mai mult. Procentual nu înseamnă egal decât în mintea propagandiștilor. Hai să-ți dau un exemplu mai complciat, dar mai elocvent.
   Boc taie 10% din salariul unui funcționar care primește net 1000 lei. Adică acum primește doar 900 de lei. (Apropo, șmekere, vezi că PSD și suporterii s-au făcut de kko total, iau măsuri precum Boc pe vremea crizei, dar acum cică suntem pe val.... Vai mama voastră de fr... Aer..IIIII).
   Revenim. Vine PSD și se mândrește că mărește la loc salariul tot cu 10%, că atât i se tăiase funcționarului, nu, jmekere?
   Dar 10% din 900 înseamnă doar 90, deci din reparația PSD funcționarul pierde 10 lei, că așa este dreptatea PSD-istă, ieși în pierdere oricum - vezi cazul măririlor de salariu brut cu micșorarea celui net.
   Hai sifon, că berea-i scumpă, trollere pesedak!
 • -1 (3 voturi)    
  UN inceput BUN, firesc, decent, SPERAM sa fie ! (Joi, 1 august 2019, 9:57)

  vigni [utilizator]

  Se astepta aceasta masura de ani si ani
  Dupa ce au avut salarii imense si alte beneficii cat au lucrat ( vai de acea munca), sa le dai pensii mai mari ca stau acasa decat salariile cand erau activi, e rusinea poporului, noaptea mintii sau culmea coruptiei institutionale, parlamentare, profesionale a celor care isi voteaza singuri si rand de micul platitor de taxe si impozite care sustine tara, educatia, sanatatea, armata si politia care sunt cum sunt si in afara de salariile uriase au si surse extrabugetare
 • -2 (6 voturi)    
  De ce Presedintele nu ia modelul german? (Joi, 1 august 2019, 10:01)

  vigni [utilizator]

  precum vedem actual maximul pensie de munca in Germania este 3,063 euro, egal ce salariu ai avut. mai putin da , mai mult nu.

  https://www.vermoegenszentrum.de/ratgeber/wissensbeitraege/ruhestand-planen/wie-hoch-ist-die-gesetzliche-hoechstrente.html
  • +3 (7 voturi)    
   pentru ca (Joi, 1 august 2019, 10:18)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui vigni

   in Germania pentru pensia de 3063 euro trebuie sa ai vechime de 45 ani.In Romania specialii se pensioneaza la varsta de 45 ani dupa maxim 20 de ani vechime si au pensie de 2-5 ori mai mare decat maxima din Germania. In germania pensiile se bazeaza pe contributiile unor salariati cu venit minim de 1000 euro iar in Romania pe un venit minim de 300 euro. Undeva e o greseala.
  • +5 (5 voturi)    
   Presedintele ? (Joi, 1 august 2019, 10:30)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui vigni

   Ce treabă are președintele cu stabilirea și impozitarea pensiilor? Sau a salariilor?
   Numai guvernul are atribuții în acest sens.
   A, mai sunt judecătorii care își dau practic singuri sporuri și pensii speciale, plus parlamentarii care le dau cui vor ei, mai ales lor.
 • +5 (9 voturi)    
  DESFIINȚATE CU TOTUL!!! (Joi, 1 august 2019, 10:19)

  Raoke [utilizator]

  Și cei ce-au inventat aceste pensii judecați și condamnați pentru subminarea economiei naționale.
  Aaaa.... și pensiile liftelor din structurile de forță tot „speciale” sunt, să nu ne mai ascundem după degete!
  • +6 (6 voturi)    
   DESFIINȚATE CU TOTUL ? (Joi, 1 august 2019, 11:28)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

   Nu te lasă ccr-ul.
   Și bineînțeles cei care profită vor luptă până la moarte să-și apere profiturile!
   • +3 (5 voturi)    
    Grecii au „putut”. Că și ei (Joi, 1 august 2019, 11:48)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

    aveau pensii, nemuncite, ca ale germanilor. Se poate. Parlamentul face legile. Cum s-a făcut se poate și desface.
    • +1 (1 vot)    
     Au fost forțați (Vineri, 2 august 2019, 12:42)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

     @Raoke
     Vezi tu PZD-ul să-și taie "pensiile nemuncite" prin guvernul, parlamentul, ccr-ul, csm-ul, cna-ul, cncd-ul... lor?
     În Grecia era UE cu gura pe ei.
     La noi îi doare în qur de UE!
 • +3 (3 voturi)    
  Pai sub regimul asta SOCIAL DEMOCRAT... (Joi, 1 august 2019, 14:59)

  Olyx [utilizator]

  pensiile NESIMTITE au urcat la maxime ISTORICE...Pai daca la o pensie (NESIMTITA) de 18.500 lei ii tai 4.325 lei, individul ramane cu 14.175 lei !...Deci cu pensia taiata el incaseaza de mai mult de 14 ori pensia medie cea mai mica ( NU MINIMA !) a unui roman ( de 1000 lei ). Unde este ECHITATEA regimului social democrat ( socialist !) ??? Si culmea, acest regim se "sprijina" exact pe cei cu pensiile mici, pe romanii de rand, pensionari. Si acestia ii voteaza...Ce e de priceput aici ? "Stiinta" social-democratilor de a-i manipula pe cei cu venituri mici ?...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by