”Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic. Nu cred că avem resurse că să mai rezistăm încă un an și jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot”, scrie Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Centrală, într-o postare apărută în cadrul unui grup specializat de pe Facebook.

Eugen RadulescuFoto: Arhiva personala

”Chiar dacă actualul guvern nu va mai putea promova cine știe ce legi toxice, cum a făcut în ultimii aproape 3 ani, schimbarea lui în cadrul constituțional actual depinde de cât de mult vor acționă în această direcție parlamentării ieșiți (formal) din majoritate”, mai notează Eugen Rădulescu.

Eu am mari îndoieli că se va putea ajunge la un vot care să dea jos guvernul actual, oricât de toxică este continuarea funcționării lui, mai scrie directorul Direcției de Stabilitate.

”Dacă totuși se va ajunge acolo, eu aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea. Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016 : în primul rând, cele din justiție și alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneția ; cele care au ciuntit cu nerușinare puterile președintelui ; cele economice, care au permis jefuirea banului public. Asumarea răspunderii pe o asemenea lege pune la zid pe cei care ar dori să se modifice, dar să nu se schimbe nimic : dacă votează împotrivă și guvernul cade, jocul poate fi repetat de trei ori, până se declanșează alegeri anticipate, undeva în iarnă. Dacă nu se ajunge aici, măcar legislația devine mai puțin toxică, deși problema imensă a deficitului bugetar rămâne”, consideră Rădulescu.

Noul guvern ar putea sa continue cu reforma profunda, absolut necesara, trecand principalele masuri tot prin asumarea raspunderii, care poate duce fie la asanare, fie la alegeri anticipate.

Cred cu tarie ca alegerile anticipate, dupa cele prezidentiale, ar fi cea mai buna solutie, pentru insanatosirea cadrului politic si pentru redresarea economiei. Vor putea insa ele sa fie fortate de fortele noului, fara a repeta scenariul din 2016 ? Nu stiu. Dar stiu ca nu avem resurse sa rezistam inca un an si jumatate in situatia de acum, conchide bancherul central.