​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează, de luni, noi emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul programului Tezaur. Față de emisiunile de acum câteva luni, a dispărut cea pe 5 ani cu dobândă de 5%. Au rămas doar trei, cu scadențe la 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, respectiv 4,5%. Nivelul este asemănător cu cel de la bănci, diferența fiind dată în principal de impozitul pe venit, având în vedere că la titlurile statului nu se plătește (dobânda e neimpozabilă). Bineînțeles, și comisioanele bancare mai diminuează din sumă.

Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFPFoto: MFP

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • în perioada 16-30 septembrie 2019 de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului;
  • în perioada 16-27 septembrie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 16-26 septembrie 2019 din mediul rural.

"Vreau să oferim fiecărui român șansa să participe în mod direct la economia românească și la creșterea acesteia, cu riscuri minime, dar beneficii maxime. Emisiunea de titluri de stat pentru populație este modalitatea Ministerului Finanțelor Publice de a invita românii să fie activi în susținerea economiei românești și să beneficieze, în mod direct de dividende, în urma progreselor pe care țara noastră le face. Am promis fiecărui român un instrument avantajos la pachet cu posibilitatea de a investi în România", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

  • Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu.
  • Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
  • Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.
  • În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

“Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe tot parcursul anului 2019. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție de interesul manifestat de investitori”, spune MFP.

Dobânzile la bănci

Consultând baza de date a Finzoom.ro, la un depozit pe 12 luni, cu dobânda fixă se obțin aproape aceleași randamente. La anumite bănci, chiar și cu plata impozitului pe venit, tot pe acolo se ajunge. Practic, vorbim de dobânzi între 3 și 4% la un depozit privind perioada precizată.

Câteva exemple, luând în calcul un depozit de doar 2000 lei (am luat in calcul primele 3 pozitii - evident ca sunt oferte si mai proaste):

  • La TBI Bank dobânda e de 4%, iar DAE de 3,6%, câștig real de 72 lei
  • La Idea Bank dobânda e de 3,35%, iar DAE (după plata comisionelor și impozitului pe venit) e de 3,02%, câștig real de 60,3 lei
  • La Libra Internet Bank dobânda e de 3,25%, iar DAE de 2,93%, câștig real 58,5 lei.

Un depozit pe 3 ani la bănci

Baza de date Finzoom.ro ne arată că unele dobânzi sunt precum cele ale MFP:

  • Pe primul loc: TBI Bank are cea mai mare dobândă de 4,5%, DAE e de 3,9%, deci la finalul perioadei iei 243 lei.
  • Locul al doilea este ocupat de Banca Transilvania cu dobândă de 4,25%, o DAE de 3,53%, deci la final scoți 219,3 lei
  • Locul al treilea: Libra Internet Bank cu o dobândă de 3,5%, DAE de 3,06%, deci un câștig real de 189 lei.

Câteva exemple pe aceeași sumă la emisiunile Tezaur ale Ministerului Finanțelor:

  • La cea pe 1 an, de 3,5%, iei 67 lei
  • La cea pe 2 ani, de 4%, iei anual 80 lei
  • La cea pe 3 ani, de 4,5%, iei anual 90 lei

Din păcate, pentru cei interesați, luna aceasta nu este și o emisiune Tezaur pe 5 ani cu dobânda de 5%.

Trebuie ținut cont de faptul că inflația era de 3,89%, în august, iar BNR estimează pentru finalul anului viitor un nivel de 3,4%, cu un interval de incertitudine de 1,8%, în sus sau în jos.