Șomajul în rândul tinerilor de sub 24 de ani depășește 16%, adică de cinci ori mai mare decât rata șomajului. Vezi care ar putea fi o parte din motive

de DP     HotNews.ro
Luni, 30 septembrie 2019, 9:42 Economie | Finanţe & Bănci


Somajul in randul tinerilor depaseste 16%
Foto: sxc.hu
​​În luna august 2019, rata şomajului a coborât la 3,8% în august, nivel la care fusese și în urmă cu două luni, potrivit datelor transmise luni de Statistică. Potrivit INS, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) din luna august a anului 2019 a fost de 343.000 persoane, cei mai mulți fiind bărbați. Din păcate, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne la peste 16%, după ce din septembrie 2018 coborâse sub acest prag.


Dintre tinerii care nu‐și mai continuă studiile, majoritatea (61,3%) nu au resurse și nu cred că pot ı̂mbina studiile cu munca, aceștia spunând că au trebuit/au vrut să muncească, să se ı̂ntrețină invocând motive economice (nu au avut resurse, bani), aproape un sfert (23,4%) au picat examenele, iar 5,9% spun că le este suficientă atâta școală, se arată într-un studiu complex privind tranziția adolescenților români de la școală la muncă.

Ce mai arată studiul citat:

 • Dintre cei care ı̂și continuă educația majoritatea sunt studenți și aproximativ 60% vor să urmeze un master ı̂n străinătate. Jumătate dintre tineri au experiență ı̂n muncă, un sfert lucrând și ı̂n prezent, chiar dacă nu au o experiență ı̂ntr‐un domeniu legat de specializarea urmată sau ı̂ntr‐un loc de muncă care să‐i ajute ı̂n realizarea planurilor de carieră. S‐au angajat fie printr‐un interviu/concurs, prin recomandarea din partea unei cunoștințe/prieteni, puțin peste 10% dintre ei fiind ajutați chiar de părinți să‐și găsească un loc de muncă.
 • De altfel cei mai mulți sunt sprijiniți de părinți, nu neapărat financiar, pentru a se descurca ı̂n viața de zi cu zi. Majoritatea au lucrat/lucrează pentru a câștiga bani și 20% pentru a câștiga experiență. Majoritatea nu muncesc pentru că spun ei, studiază (deci vor să se dedice studiului, nu văd cum ar face față și pregătirii educaționale și muncii). Pe locul doi se situează lipsa de experiență și a tinereții pe care o invoca angajatorii.
 • Un procent semnificativ spun că ei sau familia lor nu dorește ca ei să muncească, iar alții nu sunt interesați de locurile de muncă pentru că nu găsesc ı̂n domeniul ı̂n care ei se specializează sau că nu i‐a ajutat nimeni să găsească un loc de muncă.
 • Câștigurile absolvenților de facultate le depășesc cu 66,5% pe cele ale elevilor care au terminat ciclul superior al liceului, respectiv cu 67,0% ı̂n cazul utilizării datelor ABF (Ancheta Bugetelor de Familie). Aceasta ı̂nseamnă că un an ı̂n plus de școală crește veniturile salariale cu 8,5%. În medie, o persoană cu studii superioare se poate aștepta să câștige de 1,36 ori mai mult decât o persoană cu studii medii, care la rândul său poate câștiga de 1,17 ori mai mult decât o persoană fără studii medii.
 • „Beneficiile” studiilor superioare cresc odată cu vârsta, ı̂n timp ce beneficiile studiilor medii rămân constante la nivelul tuturor grupelor de vârstă. Și totuși parcurgerea unei experiențe educaționale ı̂ntr‐o universitate nu asigură neapărat și succesul inserției pe piața muncii. Universitățile nu oferă studenților cunoștințe și competențe tehnice sau specifice profesiilor la nivelul cerut pe piața muncii.
 • Tinerii spun că sistemul de ı̂nvățământ superior este insuficient adaptat la nevoile dinamice ale pieții muncii deoarece curricula este mai mult teoretică, făcându‐i să se simtă nepregătiți și lipsiți de abilitățile practice necesare pe piața muncii, majoritatea absolvenților apreciază ca necesară dezvoltarea competențelor profesionale prin educație și formare continuă și după finalizarea programului de studii.
 • Deși stagiile de practică sunt obligatorii procentul studenților care spun că le‐a fost de ajutor un astfel de stagiu este destul de mic.
 • Prima prioritate a tinerilor (aproape o treime) ı̂n viitorul apropiat, conform datelor din Barometrul de opinie publică de tineret, este găsirea unui loc de muncă mai bun; ı̂nsă doar 14,0% au ca principal obiectiv să‐și ı̂mbunătățească calificarea profesională.
 • Tinerii din România au acces mai târziu și ı̂n măsură mai mică la piața muncii iar veniturile obținute sunt mai scăzute. Astfel, România are cel mai ridicat nivel de sărăcie a tinerilor ı̂ntre 18–24 care lucrează: 30,7% dintre aceștia erau considerați săraci deși aveau un loc de muncă, ı̂n timp ce ı̂n UE‐28 valoarea este de 11,2%. Chiar și dacă muncesc tinerii tot sunt expuși riscului de sărăcie, sunt date care arată că unu din zece tineri care lucrează continuă să trăiască ı̂n sărăcie, ceea ce ilustrează faptul că și calitatea integrării tinerilor pe piața muncii trebuie să fie ı̂mbunătățită.
 • O mare parte a șomajului ı̂n rândul tinerilor este cronicizat, prelungindu‐se pentru mai mult de 1 an.
 • 43,3% din totalul șomerilor ı̂ntre 15 și 24 de ani sunt șomeri pe termen lung. Un număr considerabil de tineri neocupați, atât din grupa de vârstă 15–24 ani cât și din grupa de vârstă 25–34 ani, au renunțat să mai caute un loc de muncă (fie cred că nu există locuri libere sau nu știu unde să caute, fie nu se simt pregătiți profesional sau cred că nu vor găsi din cauza vârstei, sau au fost descurajați de eșecul la căutările anterioare).
 • Durata medie de găsire a unui loc de muncă este ı̂ntre 1 și 4 luni ı̂n opinia a 5 din 10 tineri, pentru 13,4% dintre tineri această perioadă nu depășește o lună, ı̂n timp ce pentru 2 din 10 tineri acest proces se poate ı̂ntinde pe o perioadă de peste 6 luni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2579 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  pai hotarati-va! (Luni, 30 septembrie 2019, 9:48)

  Je__ [utilizator]

  parca e penurie de forta de munca
  parca nu gasesc firmele angajati

  acum e somajul prea mare in randul tinerilor? cred ca si in randul celor 50+ o fi la fel

  deci? care e realitatea?
  • +4 (4 voturi)    
   realitatea e complexa... (Luni, 30 septembrie 2019, 10:37)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ...in acte, acei tineri ingroasa randurile somerilor din Ro

   in realitatea, sunt plecati deja, pleaca la prima oportunitate in Occident.
   • 0 (2 voturi)    
    occident... (Luni, 30 septembrie 2019, 13:17)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    ...care si el de 10 ani se umple de "saraci cu job"
    • +1 (1 vot)    
     Avem nevoie de nemultumiti tineri (Luni, 30 septembrie 2019, 14:46)

     KBMMA [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     PSD isi trage gloante in picior dand pomeni batranilor.
     Cu batrani saraci si nemultumiti nu rastorni un regim, nu opresti masini de lux noaptea pe strada si bati coruptii pana la deces in fata familiei ingrozite, nu incendiezi case, nu organizezi atacuri informatice.
     Dar cu cei tineri da.
     La cat mai multi sa fie.
  • +6 (6 voturi)    
   e simplu (Luni, 30 septembrie 2019, 11:15)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ... cei mai multi prefera sa 'someze' decat sa munceasca ceva ce ei cred ca e 'sub demnitatea lor'...

   citat din Filantropica:
   "La banii tai tu iti permiti sa ai demnitate?...

   Si.. dupa 5 ani cand m-au scos
   Ce crezi ca a aflat baiatu?
   Ca si afara e la fel
   Asa ca demnitatea ta sa ti-o bagi matale in poponet
   Ca sa nu ti-o bage altii pe a lor"
   • +2 (2 voturi)    
    Te contrazic (Luni, 30 septembrie 2019, 11:52)

    CipCC [utilizator] i-a raspuns lui mache

    Sunt oameni care au terminat facultati si nu-si gasesc de munca, asta nu inseamna ca tre sa spele vc uri!
    Mai stii , poate ajung politicieni si dupa li se scoate trecutul dintr-un sertar ca lui Serban Nicolae( fost sofer a lui Voicu). Probabil ca nici el nu si-a gasit de munca in trecut si s-a facut sofer, desi el e foarte destept :))))
 • +1 (1 vot)    
  care 16%?? (Luni, 30 septembrie 2019, 10:38)

  Toni_Romania [utilizator]

  Acum un an in presa se spunea ca cca 70% din absolventi de facultate intra direct in somaj.
  • +1 (1 vot)    
   e diferenta de nuanta: (Luni, 30 septembrie 2019, 14:19)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   cam 70% nu isi gasesc de lucru (ingrosand randurile populatiei neocupate), insa doar 16% depun cerere ptr somaj.
   Conform legii doar cei care depun cerere ptr ajutor de somaj sunt someri.
   • -1 (1 vot)    
    ne jucam cu cuvintele (Luni, 30 septembrie 2019, 16:20)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Eu vbeam (f. clar) de oameni FARA SERVICIU. Cumulat, cu sau fara ajut.somaj. Adica fara paine.
    • -1 (1 vot)    
     De cand ai plecat din tara ai uitat (Luni, 30 septembrie 2019, 16:47)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     limba romana. Intelege foarte clar ca somer e doar cel care depune cerere de somaj. Tu spui ca ,,acum un an cca 70% din absolventi de facultate intra direct in somaj''. Asta inseamna ca 70% din absolventii de facultate isi depun cerere de somaj...iar asta e un fals. Nu isi depun cerere de somaj asa de multi.
     In al doilea rand corect se scrie: 70% din absolbventii de facultate (absolventi se scrie cu 2 i ptr ca este articulat si la plural).
 • +5 (5 voturi)    
  tinerii instagram (Luni, 30 septembrie 2019, 11:13)

  Itsoc [utilizator]

  lipsa forta de munca dar somaj ridicat in randul tinerilor.
  vara trecuta se plangeau hotelierii ca nu au pe cine angaja nici macar pe timpul verii.

  ar fi interesant de vazut daca tinerii someri chiar isi cauta activ de munca, au fost refuzati sau au refuzat si ei locuri pentru ca impresia mea e ca nici nu-si cauta de munca.

  pentru ca "ce? sunt sclav sa trag la patron pe 1500 de lei? pentru asta am facut o facultate?' ceea ce in principiu ar fi adevarat dar in realitate si pretentios si cu job, mai greu.
  de undeva trebuie sa incepi iar acel undeva, chiar daca ai facultate, s-ar putea sa nu fie manager, consultant si alt smecher prin corporatie.

  in anii 2000 cand m-am apucat eu de munca era penurie si mai mare insa m-am apucat sa lucrez ca operator de sondaje de opinie, la inceput part time pentru bani de buzunar apoi prin promovare, full time. Mi-am facut o cariera in marketing si in timp am ajuns la senioritate.
  Daca as fi asteptat la vremea aia un job la nivelul meu: finantist, probabil as fi asteptat si astazi sa fiu angajat.
  De altfel, am amici care dupa 10 ani de asteptat jobul perfect, au renuntat si s-au angajat vanzatorii prin hipermarketuri.
  Instagramul si social media au setat niste asteptari nerealiste iar tinerii ar face bine sa revina cu picioarele pe pamant, nu toti pot fi digital nomazi, ceo, antreprenori si social media experts, vloggeri si altceva. Sigur, nu e rau sa incerci, unii pot sa si reuseasca insa grosul tot forta de munca vor fi.
 • +1 (1 vot)    
  CAUZE & SOLUTII (Luni, 30 septembrie 2019, 15:34)

  jidanul [utilizator]

  Cauzele le cam stim, abandonul scolar, salarii foarte mici si mici, lipa educatiei si cultura muncii, lipsa pregatirii profesionale, lipsa de predictibilitate s.a. m.d... Problema o reprezinta solutiile de rezolvare a somajului in randul romanilo cu varsta 15-24 ani. Aici trebuie planuri multi anuale de calificare, recalificare si profesionalizare pentru tineri, inclusiv a tinerilor din orfelinate, toate gratuite, iar dupa absolvirea acestor cursuri sa li se asigure locuri de munca pe o perioada de cel putin 3 ani pentru a se integra la un loc de munca. Aceste cursuri trebuie facute practic la cel mai inalt nivel de calitate, nu de mantuiala. Salariul minim pe economie trebuie sa creasca pentru ca tinerii din prezent, nu o sa mai lucreze in Romania pe salarii de rahat, cum au lucrat si mai lucreaza parintii lor pentru ca si-au vazut parintii cat s-au chinuit lucrand pe salarii de mizerie si au simtit pe pielea lor cum a fost in timpul crizei economice cand salariile parintilor lor au fost taiate si somajul care s-a simtit si in multe familii din Romania. Puterea de cumparare trebuie sa creasca pentru ca tinerii sa aiba certitudinea ca isi pot asigura o viata buna, frumoasa si prospera cu salariile pe care le castiga si pe care le vor castiga. Concomitent cu aplicarea acestor solutii care trebuie aplicate extrem de urgent, trebuie create locuri de munca in toate domeniile pentru ca aceasta forta de munca tanara sa fie absorbita si sa produca rezultate pozitive. Dupa aplicarea acestor solutii se pot aplica si alte masuri colaterale care sa ofere si mai multe variante de dezvoltare profesionala si de imbunatatire a calitatii vieti acestor tineri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by