Deficitul bugetar a urcat la 2,13% din PIB, la 8 luni

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 3 octombrie 2019, 16:51 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat pe primele opt luni ale anului 2019 cu un deficit de 21,9 miliarde de lei, mai mare cu 7,3 miliarde lei comparativ cu perioada similară din 2018. Ca procent din PIB, deficitul a fost de 2,13% din PIB, cu 0,59 puncte procentuale peste ianuarie - august 2018.

Potrivit MFP:

Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 204,1 miliarde lei, reprezentând 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,9% mai mari, respectiv o creștere cu 21,7 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,8%, respectiv o creștere cu 10,1 miliarde lei), impozit pe profit (+14,3%, respectiv o creștere cu 1,5 miliarde lei), TVA (+11,6%, respectiv o creștere de 4,3 miliarde lei ), accize (+8,9%, respectiv o creștere de 1,6 miliarde lei), venituri nefiscale (+5,7%, respectiv o creștere cu 1,01 miliarde lei).

Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creștere cu 11,6% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 41,3 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 15,4% respectiv o creștere cu 0,6 miliarde lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 99,2% față de aceeași perioadă a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 9,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 226,1 miliarde lei, cu 14.8% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,9% mai mari față de cele realizate în primele opt luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% față de primele opt luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,6%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 10,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, cu 6,2 miliarde mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1453 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  "Greaua mostenire" (Joi, 3 octombrie 2019, 17:53)

  animatron [utilizator]

  PSD-ul s-a comportat in acest mandat (inca neterminat) ca un adevarat partid de stanga care pune mana pe banii publici si ii distribuie iresponsabil catre clientela politica sub pretexte "umaniste" aparent nobile (e nevoie de salarii minime mai mari, de pensii decente pt batrani, etc).

  O secventa arhicunoscuta in tot vestul Europei, acolo unde mediile de afaceri sunt de obicei ingrozite ca vine stanga la putere, in timp ce "poporul" aplauda insa doar in primii 2 ani dupa care isi da seama ca e "dezastru" si alunga stanga votand cu "populistii" sau cu o dreapta liberala.

  In Romania, unde rareori un partid chiar ia masuri pe calapod ideologic, fiecare nou Guvern s-a vaicarit ca fostul guvern i-a lasat o factura uriasa, ca a mostenit un bilant catastrofal si ca ii trebuie macar vreo 2-3 mandate consecutive ca sa "repare" tot ce a facut "rau" vechiul executiv.

  Evident, adevarul e undeva pe la mijloc, fiecare Guvern are succese si esecuri, fara exceptie, restul e propaganda simplista si stupida pentru cei care inca mai dau crezare unor politicieni de profesie.

  Guvernul PSD-ALDE sustinut de UDMR si alte minoritati a stimulat cresterea economica prin stimularea consumului.
  Iar consumul l-a stimulat prin cresterea substantiala a veniturilor bugetarilor (si in curand cele ale pensionarilor).

  Macroeconomic au aparut dezechilibre (inflatie, deficit comercial si de cont curent, agravare deficit bugetar) contracarate stangaci sau deloc de politica guvernului. Dnii social-liberali (PSD-ALDE), fie nu se pricep, fie nu au anticipat, fie practica un fel de misticism al unei "gandiri pozitive" irationale (daca zic in fiecare zi ca va fi ok, atunci chiar va fi ok, pun pariu cu voi).

  "Dreapta" va face altfel probabil (nr de bugetari, nivel de taxe si impozite, disciplina bugetara, inghetari de salarii si pensii) dar marjele sunt limitate si nu doar din cauza PSD-ului ci pt ca rareori s-au luat in Romania masuri curajoase, de anticipare a ciclurilor economice, ca nu aduc voturi.
  • +1 (1 vot)    
   NB: au stimulat consumul doar pt bugetari (Joi, 3 octombrie 2019, 19:41)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   pt ca doar lor le-au crescut salariile artificial , in mediul privat n-au crescut salariile si nici n-au primit alte suplimente de "ingrasare"
 • -5 (5 voturi)    
  sub 3% (Joi, 3 octombrie 2019, 18:01)

  cucuveauamov [utilizator]

  CIuma Rosie e in grafic
  • 0 (0 voturi)    
   Eh (Joi, 3 octombrie 2019, 19:52)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   O fi daca asa zici tu ruzule. Ca tu te pricepi la toate si orice.
  • +3 (3 voturi)    
   fals. (Joi, 3 octombrie 2019, 19:53)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   2,13% in primele 8 luni. Regula de 3 simpla spune ca in 12 luni vom fi binisor peste 3%.
   Aceasta ca sa nu mai luam in calcul lunile in care cresc cheltuielile bugetare. Cautati insa executiile lunare din anii trecuti si veti vedea ca - potrivit experientei de atunci - riscam ca deficitul sa creasca mult mai mult.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by