Un miliard, se legăna, pe o pânză bugetară/ Și pentru că, pânza ținea, a mai venit un miliard/ Două miliarde, se legănau... 22 de miliarde se legănau... La aproape 22 de miliarde lei a ajuns deficitul bugetar. Atenție, cifra este la 8 luni. Ca procent din PIB – 2,13%. Anul ăsta probabil nu se va rupe plasa, adică să depășim un deficit de 3%. Ce înseamnă asta?

HotNews.roFoto: Hotnews

Păi, pe înțelesul tuturor, va începe un proces de, să-i spunem, decelerare a cheltuielilor pentru investiții pentru ca la final să ajungem la cât și-a asumat Guvernul – 2,76% din PIB. Probabil va fi de 3%. Oricum, în ținta stabilită. Vă dați seama că anul trecut în august deficitul era de 1,54% din PIB?

Încă nu știm ce se va întâmpla cu Guvernul, dar să presupunem că ar continua așa, deși e puțin probabil.

Avem creșterile de pensii de 15%, de la 1 septembrie 2019, iar apoi deficitul va urca. Vorbim de 800 milioane lei/lună, conform Consiliului Fiscal. Nu e mult, dar deja nu prea mai fac față veniturile cu creșterile cheltuielilor bugetare.

63,2% din buget este ocupat cu cheltuielile de asistență socială (unde intră și pensiile, iar astea trebuie plătite, ceea ce e normal) și cu cheltuielile de personal. Practic, din 100 de lei încasați, 30,1 de lei se duc pe salarii și 33,1 lei, și pe asistații sociali și pensii. Aici m-am referit la datele pe 8 luni. Cheltuielile pentru investiții sunt de 5,4 lei. Pentru că au crescut pensiile de la 1 septembrie, vom vedea o modificare a ponderii din octombrie.

Practic, deficitul urcă. Pentru a fi ținut sub control, cel mai probabil, așa cum ne-am obișnuit, vor fi sacrificate investițiile. Teodorovici a dat de înțeles, în cadrul unui eveniment, că ar fi bani de investiții, dar nu se cheltuiesc pentru că administrația nu se descurcă să-și facă treaba.

Cu alte cuvinte, datorită sau din cauza incompetenței unor angajați, Finanțele ar putea realiza, la finalul anului, încadrarea în deficit.

Ce a spus ministrul, miercuri, într-o conferință de specialitate:

  • E o problemă falsă atunci când se vorbește de lipsa finanțării. Ca dovadă, pe investiții, și am mai spus-o indiferent că a fost critică, 21 miliarde, cam 5% din PIB, a fost alocat pentru acest an pentru partea de investiții. Suntem departe de a folosi această alocare financiară.
  • Eu sper că această alocare financiară se vor schimba lucrurile în bine, în sensul că acești bani vor fi folosiți pentru acele proiecte petnru care au fost alocați ca și bani.
  • Ceea ce trebuie schimbat, am spus-o de „n” ori, o spunem cu toții, este acea schimbare de mentalitate la nivelul adminsitrației pentru că plecăm de la, nu știu, partea de achiziții publice. Toată lumea invocă o legislație strâmbă sau nu tocmai ușor de aplicat. Nu este adevărat, eu am făcut achiziții pe timpuri cu o legislație mai dificilă.
  • Contează foarte mult ce echipă ai, cât de cunoscătoare a legii este, cât de netemătoare de vorbele din jur. Acum circulă foarte repede informația, sunt unii care se tem, necunoscând legea și atunci lucrurile se schimbă în rău. Avem documentații de atribuire foarte slab făcute, pregătite. De aici apar multe probleme, multe clarificări, luni în șir de clarificări.
  • Apoi, când se ajunge la evaluare, echipele fiind slabe, intervine teama de a elimina firmele care nu corespund și sunt lăsate mai departe în proces. Culmea, multe dintre ele câștigă multe dintre contracte și după aceea constatăm în implementare că nu au cum să implementeze pentru motive pentru care ar fi trebuit să fie date afară, la momentul evaluării. Nimeni nu vrea să-și asume.

Dacă e așa cum spune, pe Teodorovici îl ajută mult la deficit. Așa se încadrează în țintă. Poate mai întârzie și niște plăți către firme pe partea de rambursări de TVA și gata, s-a rezolvat. Se duce la 2,76% din PIB.

Anul viitor, în schimb, pânza aceasta bugetară s-ar putea rupe din cauza majorării pensiilor cu 40%. E vorba, potrivit datelor Consiliului Fiscal, de un plus de 25 de miliarde lei pentru a acoperi necesarul cerut de Legea Pensiilor.