România se află pe locul 51, din 141 de economii, în ceea ce privește clasamentul competitivității la nivel global, urcând o poziție față de 2018, reiese dintr-un raport al World Economic Forum (WEF). Vecinii noștri, bulgarii, se află pe poziția 49, urcând 2 poziții în clasament. Ungaria e acum pe 47, urcând o poziție, iar Polonia pe 37 păstrându-și același loc ca anul trecut. Primele trei poziții sunt ocupate de Singapore, SUA și Hong Kong.
Revenind la România, potrivit studiului, din punct de vedere al perfomanței instituțiilor suntem pe poziția 52, la infrastructură pe 55. Din punct de vedere al capitalului uman, pe 83 la sănătate și 72 la abilități. Ca piață, avem poziția 86 pe sistemul financiar, 41 pe mărimea pieței, 57 pe piața muncii.
Poziția României pe categorii

Poziția Bulgariei pe categorii

Acoperind 141 de economii, indicele global de competitivitate măsoară competitivitatea națională - definită ca setul de instituții, politici și factori care determină nivelul productivității.
Clasamentul Global
Forumul Economic Mondial (WEF) prezintă anual Raportul Competitivităţii Globale, clasamentul fiind realizat pe baza unor criterii precum instituţiile şi politicile guvernamentale, dar şi privind eficienţa pieţei muncii şi pieţele financiare.
Raportul este o publicație emblematică a Forumului Economic Mondial de la Davos și este recunoscut ca lider mondial în domeniul comparației factorilor care afectează competitivitatea și creșterea economică.
Criteriile privind eficienţa se referă la accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie se referă atât la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cât şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri.
Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizaţie internaţională non-profit, cu sediul în Geneva, cunoscută ca realizatoare a reuniunilor anuale ale marilor personalităţi economice şi politice ale lumii, în staţiunea Davos. Cei peste 1.000 de membri ai WEF sunt lideri ai celor mai mari corporaţii ale lumii, în general cu venituri de circa peste cinci miliarde de dolari.
cel mai bolnav "sistem" din romania.
haideti sa ne mutam in bulgaria.
De aia.
Inca odata pentru cei care gandesc cat caramida din zid ("just a brick in the wall"), poate li se aprinde vreun bec interior la un moment dat (mai stii?):
Toata functionarea unei tari depinde de reperele culturale - adica ce se asteapta in mod automat sa fie modul de a fi si a face in fiecare circumstanta din viata de zi cu zi. Iar aceste repere sunt determinate de matrixul cultural (felurile, modurile si standardele) al locului de unde este exercitata organizarea unei tari, adica din capitala unei tari.
Bucurestiul este si bolnav (deci are nevoie el insusi de ajutor, nu este apt de a function drept capitala) si nici nu are vocatie (nu are acel ceva si nu are clasa), ca sa nu mai zic ca nu are nici caderea morala si nici istorica.
Adevarata capitala a Romaniei este Iasul. Cat institutiile Romaniei raman cele din Bucuresti, Romania va fi la coada Europei. Este clar? Sper.
Sa ne imaginam situatia asta:
O firma de mobila franceza externalizeaza productia in Romania si in Ungaria.
In Romania se taie lemnul, se prelucreaza, se aplica matritele iar produsul brut e trimis in Ungaria. Valoarea financiara 100 lei, in Ungaria se vopseste, se finiseaza si se lacuieste, valoarea produsului 150 lei, in Franta se vand cu 150 euro.
Chiar daca salariile sunt mai mari in Vest, profitul net e infinit mai mare decat in Ro.
Un muncitor roman platit cu 1500 de lei care produce bunuri de 4500 de lei va fi mai neproductiv decat un francez platit cu 2500 euro care produce bunuri de 5000 euro. In timp ce romanul produce de 3 ori valoarea salariului sau, francezul produce doar de doua ori insa in termeni bruti, produce mai mult GDP.
Asa se explica de ce toate economiile dezvoltate sunt productive, de ce tarile unde se externalizeaza productia sunt in esalonul 2 si tarile producatoare de materie prima ultimele.
Aia in Angola care scot metale rare din pamant sunt platiti cu 100 euro ca sa scoata pamant din mina la preturi infime, pamantul ala e procesat in alte tari ca sa obtina uraniu si sa-l vanda la preturi de 100 de ori mai mari.
In concluzie, ce arata asta e ca Bulgaria a inceput sa produca mai multa valoare decat Romania unde IT-ul inca trimite linii de cod brute in Vest iar aia le pun cap la cap pentru francezi. Francezul plateste romanul cu 2000 de euro insa vanzand produsul finit, francezul face 10.000 pe cap de angajat.