FINANȚE - Ce rămâne după Guvernarea PSD: Viitorul Executiv trebuie să găsească 25 miliarde lei/ 60 din 100 de lei se duc pe salariile bugetarilor și asistență socială

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2019, 10:07 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Pentru cei care nu au răbdare să citească tot textul, vedeți că am pus un intertitlu ceva mai jos despre cele 25 de miliarde lei pe care viitorul Guvern trebuie să le găsească, dacă nu va lua alte măsuri, bineînțeles. Sunt câteva probleme și câțiva indicatori cu probleme ce vor trebui corectați în perioada următoare, lucru care va fi greu, dat fiind că spațiul fiscal nu mai există. Nici nu știu dacă mai trebuie să-l numim spațiu fiscal. Am luat câțiva indicatori fiscali importanți și 2 probleme care trebuie rezolvate pe partea ce ține de Finanțe, asta pe lângă marea problemă, pe care o tratăm în partea a doua a articolului. Viitorul guvern va trebui să se gândească ce face cu bugetarii, respectiv faptul că aceștia primesc un spor de 15% pentru „condiții vătămătoare”. Probabil va fi eliminat.


Cinci (5) indicatori fiscali (evoluția în cei 3 ani de Guvernare PSD):


1. Deficit bugetar (metodologia europeană) – În 2016 (an în care s-a terminat guvernarea tehnocrată), deficitul bugetar era de 3% din PIB, în jur de 18 miliarde lei, iar pe parcursul guvernării PSD s-a menținut în ținta stabilită prin Tratatul de la Maastrich, în 2018 depășind 3% cu 0,01%. În ceea ce privește suma nominală, aceasta a urcat mult. În 2017 a fost de peste 24 miliarde lei, în 2018 – peste 27 miliarde lei, iar anul anul acesta la 8 luni deja a ajuns la 22 miliarde lei, estimarea pentru finalul anului fiind de circa 28 miliarde lei, la un deficit de 2,76%. Având în vedere un document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor zilele trecute, deficitul va fi mai mare, adăugându-se un miliard la deficit pe raportul privind necesarul de finanțare pentru acest an. Posibil să fie mult mai mare cifra, având în vedere datele la 8 luni.

2. Datoria Publică – Datorită creșterii PIB-ului nominal, datoria publică ca procent din PIB a scăzut din 2016 până la jumătatea anului (tot pe metodologia europeană). În 2016 vorbeam de 37,3% din PIB, în 2017 de 35,2% din PIB, 2018 – 35% din PIB, iunie 2019 – tot 35% din PIB.
Așa cum spuneam, a scăzut datorită PIB-ului nominal, pe lângă creșterea economică, un rol important avându-l și inflația. Dacă ne uităm la datoria nominală, aceasta a crescut forte mult:
2016 (guvernare tehnocrată) – 285,5 miliarde lei
2017 – 301,1 miliarde lei
2018 – 330 miliarde lei
2019 estimare Guvern: 360 miliarde lei (posibil să fie mai mare pentru că, în mod ciudat, un document publicat zilele pe site-ul MFP arată că a crescut cu 4 miliarde lei necesarul de finanțare pentru acest an)

3. Investițiile – Cheltuielile pentru investiții nu arată bine. Pentru a putea crește pensiile și salariile, investițiile au avut de suferit. Acestea au scăzut mult în 2017, au recuperat puțin în 2018, la nivelul din 2016, iar anul acesta vor fi iarăși jos. Față de 2014 și 2015, sunt mult mai mici. Având în vedere datele la 8 luni, anul acesta va arăta mai rău decât 2018, probabil la nivelul anului 2017 sau chiar mai jos.

Iată un grafic cu investițiile ca procent din PIB


4. Cheltuielile de personal și asistența socială – Situația de la punctul 3 (investitii) a ajuns așa din cauza creșterii cheltuielilor de personal. Singurele creșteri bune au fost pe sectoarele sanătății și educației. În ceea ce privește asistența socială (asa cum este numita de Guvern in fiecare statistică a Ministerului Finanțelor, fiind cuvintele lor), creșterea a fost din cauza pensiilor, procente care puteau oricum fi susținute. Ce urmează pe zona pensiilor e problema, subiect pe care îl tratăm mai jos. Așadar, cheltuielile pe personal erau în:
2017 – 69,6 miliarde lei
2018 – 86,1 miliarde lei
2019 (la 8 luni) – 68 miliarde lei

De remarcat că din 2017 s-a aplicat aproape peste tot în administrația publică centrală un spor de 15% la salariu pentru „condiții vătămătoare”.

Cheltuielile cu asistența socială (incluse și pensiile):
2017 – 92,5 miliarde lei
2018 – 101,3 miliarde lei
2019 (8 luni) – 74,7 miliarde lei (din 1 septembrie au urcat pensiile cu 15%, așa că vom vedea o creștere lunară pe ultimele 3 luni de 800 milioane lei/lună)

5. Veniturile fiscale – Pe scurt, veniturile nu reușesc să susțină eficient creșterea de cheltuieli. Acestea au urcat cu puțin peste 3,8 miliarde lei, în 2017 și cu 2,5 miliarde lei în 2018. Situația la 8 luni momentan nu trebuie prezentată pentru că este vorba de valuri de venituri ce sunt sezoniere (luni în care se încasează mai mult, iar în altele mai puțin), așadar în astfel de cazuri trebuie așteptat finalul anului. ANAF, cu resursele actuale, neinformatizat, atâta poate. E de înțeles.


Cele două probleme legate de Comisia Europeană:

1. Când spui „Eugen Teodorovici”, te gândești automat la OUG 114, iar apoi la Darius Vâlcov. Comisia Europeană discută cu Ministerul Finanțelor despre facilitățile din construcții. Este vorba despre faptul că acele facilități ar putea fi considerate ajutor de stat. Dacă se va da o decizie din zona CE în sensul că ar fi ajutor de stat, atunci firmele care au beneficiat ar putea fi nevoite să dea banii înapoi.

2. Cealaltă problemă ține de mecanismul Split TVA. La solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect prin care acesta să devină complet opțional. În mod ciudat, Teodorovici a decis să mute proiectul în Parlament, ca inițiativă proprie, dând de înțeles că procesul e mai rapid, ceea ce e fals. Nu e mai rapid procesul parlamentar decât o Ordonanță de urgență sau Ordonanță simplă. Dovadă că nici până azi nu a fost adoptat proiectul


Problema de 25 miliarde de lei

Legea pensiilor este cea care va da bătăi de cap celor care vor face bugetul pe anul viitor. Să nu uităm că de la 1 septembrie 2020 punctul de pensie crește cu 40%. De asemenea, să nu uităm nici că este an electoral.

În mare, așa arăta bugetul anul trecut, iar față de datele pe care le vedem în 2019, deși rău, 2018 arată chiar bine.

Poate vor fi unii care vor zice: Păi cum, că uite că acea culoare, bleu deschis, e încă mare. Acea culoare era anul trecut de 23,8 miliarde lei. Alea erau investițiile. Atenție, când vorbim de investiții, discutăm și de reparări de drumuri.

Pe primele 8 luni, asistența socială și salariile bugetarilor consumau peste 60% din buget. Procentul se duce spre 65%. Va fi acolo când vor veni datele pe octombrie, că includ majorarea de 15% a pensiilor.

Care e problema?

Păi, e una mare. Legea pensiilor cere un plus de 25,4 miliarde lei, anul viitor, potrivit Consiliului Fiscal. Asta pentru că pensiile cresc de la 1 septembrie 2020 cu 40%. Păi, suma e peste valoarea investițiilor. Probabil de la anul urmează să intrăm pe degradare. Adică să nu se mai facă lucrări de mentenanță etc. Ajungem ca în reportajul „România, te iubesc!” despre Vrancea. Infrastructură în degradare etc. Așteptăm să vedem bugetul pe 2020.

Ați văzut plăcinta de mai sus. La cum se face bugetul în România și luând în considerare legea pensiilor, sigur va crește ponderea asistenței sociale.

De unde să tăi bani? De la asistența socială nu prea ai de unde, că e vorba, în mare parte, de pensii. Alea sunt cheltuieli rigide, nu ai ce face, trebuie plătite (e și normal). Dobânzi, subvenții, bunuri și servicii? Investitii? - astea deja dispar, că nu vor mai fi bani de ele.

Din venituri fiscale? Păi, așa cum vedeți în prima parte a materialului, ANAF nu poate să aducă, cu resursele actuale 25 de milairde în plus. Fiscul, pe partea de venituri fiscale, poate doar, cel mult, 2,5-4 miliarde lei în plus. 4 miliarde dacă suntem optimiști. Poate pe partea de venituri nefiscale să mai crească suma putin, dar de unde mai storci? Că pe partea de dividende deja companiile nu mai au.

Să vedem ce decizii va lua viitorul guvern. Una dintre măsuri va fi, în mod sigur, eliminarea sporului de 15% din aparatul bugetar pentru „condiții vătămătoare”, care s-a dat de anul acesta și angajaților Ministerului Finanțelor pentru că ei erau singurii fără și se simțeau discriminați. A încercat asta și Teodorovici, dar i-a fost întoarsă ideea. O alta: probabil se va decala calendarul creșterii pensiilor sau se va da o creștere mai mică a pensiilor în septembrie 2020, poate 10-15% în loc de 40%. 2019 e an electoral, la fel ca 2020. Cine își va asuma aceste măsuri? Dacă se vor mări cu 40%, vor dori să depășească un deficit bugetar de 3% din PIB? Dacă da, în 2021 va fi dezastru bugetar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17163 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  si uite de asta (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:11)

  liviu_ [utilizator]

  nu ma bucur ca a pica psd

  parca totu e un blat ordinar intre psd si pnl...
  vine psd fura si distruge tot 3 ani de zile, apoi avem un guvern de tranzitie care-si ia toate bobarnacele!
  • -2 (14 voturi)    
   bucurie? (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:52)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   E o prostie sa vorbesti de "blat"...Tu cu mintea ta ai face asta la tine acasa? Sa cheltuiesti aiurea tot ce ai, sa te mai si imprumuti si apoi sa-i spui sotiei acum descurca-te?
  • -4 (20 voturi)    
   Deficitul bugetar si cu datoria publica (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:15)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Stau foarte bine, asa ca nu ne-am indatorat deloc.
   La fel si datoria externa.

   Prezentarea valorilor nominale ale datoriilor pentru a se evidentia cat de mult au crescut ele sunt praf in ochii rezistentei inculte, ca sa aiba motiv de ratacire amaratii eratici!
   • +4 (12 voturi)    
    Hai ca esti praf (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:19)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Conform metodologiei sovietice, minti continuu, doar s-o gasi vreunul sa te creada.
   • +1 (3 voturi)    
    Investiții? (Duminică, 13 octombrie 2019, 16:33)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Ce s-a făcut cu banii împrumutați? S-au dat la categoriile din bazinul electoral PSD pentru a fi băgate in economie, prezentând o iluzorie creștere economica.
    Vreo investiție in autostrăzi, drumuri in general, spitale, scoli la standarde internaționale?
    Procentual e mai mult decât ne permitem.
    Plus ca imprumuturile se raportează la pib, dar dobânzile si principalul se plătesc din buget, problema e ca noi avem cea mai slaba rata de colectare la buget raportat la pib.
  • +4 (12 voturi)    
   Adica voiai a gaura sa fie si mai mare?! (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:19)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ba eu ma bucur.
   Ar trebui sa se bucure muti, dar... lenesii, puturosii (aia de la stat) asistatii, milogii... vor fi foarte suparati.
   La fel si cei angajati pe pile; s-a dus pila, gata... mila!
   Lor le ete greu sa munceasca.
   Auzi la Tampila, ea nu se angajeaza la vreo firma. Dar e cineva care ar angaja-o?!
   Asa ca nenea liviu, mai bine sa stiu unde sunt cat inca mai am ochii deschisi, decat ca tine care vrei ca in groapa sa nu ami fie nici o raza de... speranta.
  • -2 (6 voturi)    
   Daca (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:31)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   PSD a furat (eu vad ca toti acesti bani s-au dus pe salarii, nu pe furtisaguri), de ce s-a mai apucat PNL sa-i indeparteze pr pesedisti si nu i-a lasat sa-si franga singuri gatul? Sigur au facut-o din patriotism, nu au mai putut suporta "caznele" oamenilor de a lua salarii mai mari si a cheltui mai mult pentru o viata decenta. Asa ca, in loc sa aduca si celelalte salarii la nivelul celor crescute de PSD vor adopta solutia mult mai simpla se a le micsora pe cele marite de acestia. Sigur, din cauza "grelei mosteniri".
 • +26 (26 voturi)    
  Bani de acasa (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:13)

  Jolly Roger [utilizator]

  Cei care au fost la guvernare sa vina cu bani de acasă.
  Sau sa se împrumute pe persoana fizica (vezi Plumb).

  Cu un ANI hotărât si funcțional, cu verificarea si confiscarea averilor nejustificate se strânge suma respectiva in doi timpi si trei miscari!
  • -2 (6 voturi)    
   Inainte (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:33)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Jolly Roger

   sau dupa returnarea de catre Iohannis a banilor de la casa furata?
   • +1 (3 voturi)    
    Hmmm (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:09)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    Sa nu mai scrii despre casele furate de johanis ca devii imediat rus/putinist/pesedist/antenist...deh, indezirabil! ;)
 • +28 (28 voturi)    
  sa taie de la vacile sacre (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:17)

  carmen_i [utilizator]

  Toate institutiile publice sunt burdusite cu "vaci sacre", persoane cu functii de conducere de care nimeni nu indrazneste sa se atinga. Au venituri nesimtite si nu fac nimic util societatii.

  Un exemplu este chiar individul ala care propunea crestetea salariilor, Cristian Socol. Uitati-va pe declaratia lui de avere ca sa vedeti ca se poate taia la greu din osanza.

  Dati afara inutilii cu functii de conducere, taiati pensiile speciale, trageti la raspundere pe cei care au facut praf bugetul si o sa vedeti ca sunt bani.
  • +4 (10 voturi)    
   Credeți-mă, nu vor face nimic! (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:42)

   doar_un_mesaj [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Tocmai că vacile acelea sunt "sacre"..
  • +6 (8 voturi)    
   la asta ma gandeam si eu. sunt bani (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:42)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   sa taie pensiile speciale (toate, TOATE) si sa nu fure cum a furat psd si banii vor ajunge
  • +10 (12 voturi)    
   Socol (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:54)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Cristian Socol e un parazit PSD, mincinos. Mai nou tacesi el, s-o fi saturat decat kko a mancat.
 • -17 (29 voturi)    
  hehehe dragii moshului... (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:19)

  demaGOGU [utilizator]

  ...deci taietorii de meserie vor proceda la ...taieri de venituri (pensii, salarii, etc) si posturi?

  mais quelle surprise!
  • +11 (17 voturi)    
   Eliminarea posturilor si cheltuielilor care (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:00)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   nu se justifica nu este "taierea veniturilor" ci "taierea veniturilor-prin-hotie" si trimiterea impostorilor la treaba adevarata.
 • +12 (18 voturi)    
  Dar (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:30)

  Tony_K [utilizator]

  Ce ziceti de niste ani de puscarie pentru distrugerea si devalizarea economiei pentru fat frumos orlando si dancila. Nici nu merita sa le scriu numele cu litera mare.
 • +5 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:30)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   Anormal sigur (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:43)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui

   Anormal e sigur, pensiile nu sunt ceva pe care generatiile de azi le dau de pomana, sunt banii munciti si platiti de pensionarii actuali, platiti acum cateva zeci de ani tocmai pentru ca sa ii aiba la pensie. O sa te vad pe la 60 de ani cum gandesti cand o sa vine un istet sa zica, "ia taiati pensiile, da-i incolo de prosti, au platit o viata, acum gata pot sa crape!". In Grecia a fost cu totul alta probleme, pensia medie ajunsese la nivelul nesustenabil de 900 de euro, mult mai mare decat salatiu nostru mediu, din cauza ca multi nu munceau si erau presupusi ca sunt intretinuti de capul familiei care de multe ori era pensionar. Nu e cazul la noi, iar media pensiilor in Romania nu cred ca e nici 300 de euro.
   • -4 (8 voturi)    
    ... (Vineri, 11 octombrie 2019, 17:36)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    sistemul de pensii centralizat este o mare tampenie...
    Practic este o schema piramidala legalizata de stat... Nu ma crezi? Pai hai sa iti explic:
    - suntem in 2000 tu esti angajat si contribui la pensia de stat cu un procent (11.5%) dintr-un salariu mediu de 100 Euro. Asta inseamna ca tu pui in fiecare luna aproximativ 11 Euro la fondul de pensie.
    - Iesi la pensie in 2000 deci contributivitatea ta, totala, este (sa presupunem) de 35 ani * 12 luni * 11 Euro (excludem aici inflatie si variatii economice majore -- gen Revolutia din ''89), adica aproximativ 5000 Euro (rotunjit).
    - deci maximum pe care statul poate sa il plateasca este 5000 Euro, orice ban in plus il ia de la ceilalti locuitori ai tarii...
    - Daca populatia este in crestere, atunci diferenta de bani se va imparti (pe termen lung) la mai multi oameni, doar ca, populatia Romaniei este in declin... Deci, tot mai putini angajati trebuie sa plateasca pt mai multi pensionari.... ceea ce devine nefezabil pe termen lung...
    • +3 (3 voturi)    
     Mai (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:31)

     Rdu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     cititi.
    • +1 (1 vot)    
     Asta (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:39)

     Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui IronRaven

     nu are legatura cu cresterea sau descresterea populatiei, ci a locurilor de munca, ca asiatici sunt destui...
    • +1 (1 vot)    
     ...... (Vineri, 11 octombrie 2019, 21:30)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     Bag de seama ca ne tutuim. Ok amice, sa jucam jocul tau, al cifrelor, dar nu masluite, parca ai fi Brodeala de la statistica:
     Conform Codului Fiscal din 2019, contributia minima la pensie anuala este 6.240 lei. Inmultit cu 35 de ani face 218400. Convertit la euro vreo 46500 de euroi de incasat. Vorbim de pensia minima, deci la o pensie de 200 de euro sunt vreo 20 de ani de mancat pensioara ( te las pe tine sa faci aritmetica verificatoare, vad ca la asta te pricepi). O o mica diiferenta, aproape de 10 ori, fata de calculul gen Brodeala.
    • 0 (0 voturi)    
     Hmmm, gresesti grav (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:38)

     Sah [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     2019-
     Ţara noastră are cea mai mică speranţă de viaţă din Uniunea Europeană, respectiv de 75 de ani la femei şi 68,5 ani la bărbaţi, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
     PS. aici sunt mai multe pareri, insa am cautat sa vad ce spun institutiile straine.
     Se iese la pensie la 65 ani/barbati si 63 ani/femei.
     Tinanad cont de cata lume moare pana la pensi si a cotizat la pensie dar nu a apucat-o, rezulta ca statul ramane cu bani din fondul de pensii.
     Acum in 2019 minimum de plata pentru pensie este:''pentru anul 2019, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare social este de 2.080 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 520 lei.''.
     Adica barbatull plateste 35X110 euroX12= 46.000 euro!!!!
     Apoi traieste la pensie, conform sperantei de viata, 3,5 ani...
     Ar trebui sa aiba o pensie de 1155 euro/luna, asta la salariul minim.
     Nu mai vorbesc de faptul ca foarte multi nu mai apuca...cancerul este la putere.
     • -2 (2 voturi)    
      Cazuri (Duminică, 13 octombrie 2019, 17:10)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Sah

      Mulți ies la pensie anticipat la 60 ani dacă au mulți ani lucrați sau echivalent cu grupe de muncă.
      Femeia poate a avut 3 copii si a fost casnica mult timp.
      Cato au lucrat la negru sau la gri?
  • +1 (1 vot)    
   Anormal sigur continuare (Vineri, 11 octombrie 2019, 13:49)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui

   Singura varianta in care putem vorbi de reducerea pensiilor e aceea in care se reduc corespunzator veniturile tuturor cetatenilor, pensionari, oameni activi, indiferent daca muncesc la stat sau la privat. O sa se zica: nu poti reduce la privat, aia fac ce vor, dar sa nu uitati, destui din pensionarii aia au platit contributiile muncind la privat, cum facem noi toti cei nebugetari.
   • +2 (2 voturi)    
    ma omoara socialismul utopic.. (Vineri, 11 octombrie 2019, 17:49)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    este clar ca nu intelegi cum functioneaza o economie... Ceea ce spui tu NU ARE NICI UN SENS...
    Salarizare intr-o companie privata este data de productivitatea muncii, atfel spus, firma merge bine, iei "banu' gros"... Altfel, sefu' te trimite acasa...
    La stat, grila de salarii este data de ministerul de care tii iar banii vin (in cele mai multe cazuri) fie daca faci treaba, fie daca nu faci... In anumite cazuri, poti primii prime/salarii de merit (nu vreau sa intru in detalii).
    Rolul statului este de mediator, daca statul incepe sa isi bage nasul in afacerile private, acele afaceri vor da faliment cu consecintele de rigoare (vezi impactul schimbarii codului fiscal din 2017-2018, asupra mediului privat).
    Referitor la reducerea pensiilor... da, foarte multi dintre pensionari au lucrat si in mediul privat, dar valoare propuzisa a pensiei nu este un "dar de la Dumnezeu" ci depinde de puterea economica a tarii... Altfel spus, daca tara nu are bani nu primesti pensie, nu mi se pare normal sa indatoram tara pe urmatorii 100 de ani sau ca actualii contribuabili sa plateasca mai mult din sarariul lor doar ca tu sa ai o pensie mai mare pentru ca nici tu nu ai platit MAI MULTI BANI pt pensia parintilor tai.
    Trebuie sa intelegem, individual ca pesia este o investitie, trebuie sa pui bani deoparte din timp altfel mori de foame..
   • 0 (0 voturi)    
    Contribuție la sănătate? Impozit pe venit (Duminică, 13 octombrie 2019, 17:03)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    Metode foarte la îndemână de a reduce pensia.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu e vorba de taiat pensiile , (Vineri, 11 octombrie 2019, 14:43)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui

   raman in vigoare pensiile de acum si se majoreaza doar cu rata inflatiei nu cu procente fantasmagorice de 40%, e foarte simplu. Si binenteles , trebuie desfiintate pensiile speciale.
 • +1 (3 voturi)    
  Încă puțin (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:40)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  si se ajungea la 100/100...
 • +14 (16 voturi)    
  Asistenta sociala? (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:46)

  john-doe [utilizator]

  Includerea pensiilor la asistenta sociala trasmite ideea ca pensionarii sunt niste indivizi care stau ca mana intinsa la coltul strazii. Pensionarii nu fac altceva decat sa incaseze cotizatiile platite de ei in timpul in care au fost activi in piata muncii (ok, cu exceptia pensiilor speciale, care oricum trebuiesc taiate, articolul nu sufla o vorbulita despre ele). Deci pensiile trebuiesc tratate ca un capitol special, scoase in asistenta sociala care ramane de fapt cu ceea ce trebuie sa fie: plata catre oamenii care nu sunt la varsta pensionarii( adica buni de munca) si din diverse motive nu muncesc.
  La bugetarii din administratia locala (primarii) trebuie revizuite nu numai sporurile ci si salariile uriase, ei termina bugetele in 7-8 luni. Trebuiesc depuse eforturi sa se incadreze tot anul in bugetul alocat.
 • +1 (7 voturi)    
  ce sa ramana? (Vineri, 11 octombrie 2019, 10:47)

  I [utilizator]

  votantii psd raman cu spectacolul de comedie si cu saracia. Plus ceva postaci neplatiti.
 • +1 (15 voturi)    
  Mici nu s-a racit bine emotia cu caderea (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:01)

  xrogo [utilizator]

  guvernului si au inceput lamentarile cu greaua mostenire, cu posibilele taieri sau amanari, era de asteptat, stati aproape, urmeaza vesti si mai proaste!
  • -1 (1 vot)    
   Dacă păstrezi paradigma socialistă (Duminică, 13 octombrie 2019, 17:14)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Nu rămân bani de investitii
   Singurul lucru pe care lar putea face e sa numească oamenii corpententi si sa nu fure.
 • +1 (5 voturi)    
  80 (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:03)

  gpavel [utilizator]

  80 din 100, in tari bogate din occident!
 • +3 (13 voturi)    
  Raman multe.. ce nu se uita usor (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:17)

  Tambrian [utilizator]

  In primul rand ramane o marire de salarii si pensii, ca atare sau prin salariul minim, ce a inceput sa apropie Romania de partea vestica a Comunitatii Europene. Si asta a fost vector de dezvoltare
  In al doilea rand ramane cresterea economica importanta
  In al treilea rand ramane o grija pentru cei fara neajutorati si neputinciosi.
  In al patrulea rand ramane o administratie, care cu toate defectiunile, functioneaza.
  In al cincilea rand ramane o tara cu o o justitie ce nu a putut fi eliberata
 • -5 (21 voturi)    
  Sa o luam de la Adam Ciolos si Eva Gorghiu (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:32)

  ww [utilizator]

  Guvernarea psd-alde a fost posibila datorita:
  - guvernarii dezastruoase a lui Ciolos. Un guvern de tehnocrati ai lui peste, fara o majoritate parlamentara solida si fara CC au facut-o pe grozavii un an, suficient cat electoratul sa uite dezastrul pesedist dar si sa se scarbeasca de aerele lor;
  - non-combatului PNL de la parlamentare. Aripa "de dreapta" a fsn-ului a lasat cale libera derbedeiasilor lui Dragnea pentru a macelari justitia si statul;
  - demobilizarii electoratului de dreapta din cauza amatorismului si atitudinii duplicitare a celor care spera sa il reprezinte;
  - propagandei neo-colonialiste care a indemnat la absenteism masiv "pentru a da un vot de blam intregii clase politice", mesaj care evident a prins la electoratul de dreapta;
  - atitudinii ipocrite a Occidentului care sub gretosul "urmarim cu ingrijorare si interes" a permis ingenuncherea statului roman de catre proprii sai slugoi;
  - cel mai important, dezastrul guvernarii psd se datoreaza complicitatii manjitului Iohannis (mai tineti minte cum fugea navasta-sa de procurori), care le-a oferit pe tava tot ce le putea oferi.

  In concluzie, psd-alde a guvernat trei ani cu sprijinul pnl si Iohannis, tot asa cum pnl a dat jos guvernul Dancila si va guverna un an, cu sprijin psd.
  Sa speram ca luminatii care vin acum, pe langa plata pensiilor si ratelor la imprumuturi, vor aborda chestiuni serioase precum reorganizarea teritoriala, vreo cheta gen Cumintenia Plamanului. Sa speram ca nu uita nici de codul muncii, pentru a "flexibiliza" piata muncii, deci pentru a-i transforma pe romanii in iobagii corporatiilor.l
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:52)

  vitan.sandu [utilizator]

  "În ceea ce privește asistența socială, creșterea a fost din cauza pensiilor ..."! Numai in mitea unui avorton ca tine pensiile calculate pentru contributivitate sunt asistenta sociala! Pensionarii astia au contribuit din banii lor la pensia pe care o primesc.
  • -1 (1 vot)    
   Si ce (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:43)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui vitan.sandu

   "problema" a avut PDL cu asta? Daca nu era CCR se "rezolva " si asta.
 • +2 (8 voturi)    
  Lasati demagogia (Vineri, 11 octombrie 2019, 11:53)

  M.aura [utilizator]

  "În Uniunea Europeană, cheltuielile pentru protecţia socială arată diferenţe majore între statele membre. În 2016, cheltuielile pentru protecţia socială au reprezentat cel puţin 30% din PIB în Franţa (34%), Finlanda şi Danemarca (ambele cu 32%), precum şi în Austria, Belgia, Italia, Suedia şi Olanda (toate cu 30%). În contrast, cheltuielile pentru protecţia socială au reprezentat sub 20% din PIB în România, Lituania şi Letonia (toate cu 15%), Irlanda (16%), Estonia şi Malta (ambele cu 17%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 18%), Cehia, Cipru şi Ungaria (toate cu 19%).

  În 2016, cele mai ridicate cheltuieli din UE pentru protecţia socială per capita ajustate la puterea de cumpărare (PPS) se înregistrau în Austria, Germania, Danemarca, Olanda şi Franţa, iar cele mai scăzute în România, Bulgaria şi Letonia.

  Dacă în UE trendul a fost unul ascendent, în România acesta este descendent, contribuția din PIB la protecția socială fiind de 17,3% în 2010, 14,8% în 2014 și 14,6% în 2015."(digi24.ro)
 • +1 (3 voturi)    
  cred ca (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:17)

  Levellers [utilizator]

  o simpla ajustare (crestere semnificativa) a amenzilor pentru poluare, zgomot, deseuri aiurea, defrisari, distrugeri zone protejate sau monumente etc., aplicate drastic, ar mai echilibra un deficit care ne-ar fi dus spre venezuelizare. In plus, sunt mii de solutii pentru o redresare rapida, important e sa se vrea.
  • -1 (5 voturi)    
   Una (Vineri, 11 octombrie 2019, 20:44)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Levellers

   din miile de solutii ar fi fara PNL si USR.
  • +2 (4 voturi)    
   ÎN PRIMUL RÂND (Duminică, 13 octombrie 2019, 5:48)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Levellers

   Creșterea ÎNVESTIȚIILOR CU FONDURI EUROPENE!
   Faceți proiecte cu fonduri europene, că iar rămânem cu procente mari neutilizate.

   Să mai lase jmecheriile cu PNDL prin care se fură 50-70% din fonduri, cu lucrări proaste și cu firme de casă, fără licitații.
 • +1 (7 voturi)    
  Frumos (Vineri, 11 octombrie 2019, 12:46)

  Amenhotep [utilizator]

  Investitiile au scăzut "mult" în 2017, de la 2.6% la 2.3, dar au recuperat "putin" in 2018, de la 2.3 la 2.5
  Oare unde a facut scoala de manipulare ieftina Florin Barbuta asta si cu cat e platit sa isi tradeze tara ?
 • -4 (8 voturi)    
  Bugetarii (Vineri, 11 octombrie 2019, 15:13)

  Mihail. [utilizator]

  Bugetarilor trebuie sa li se ia numaidecat tichetele de vacanta si sa primeasca fiecare cate 50 de lovituri de bici. Data viitoare va spun ce merita pensionarii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by