Ministerul Finanțelor vrea să ia bani de la ministerele Sănătății și Tineretului (DOCUMENT)

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 21 octombrie 2019, 14:11 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
​Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune ca sumele pe care le-au primit Ministerul Sănătății și cel al Tineretului și Sportului din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcolice să fie virate la bugetul de stat. Acestea erau considerate venituri propii ale celor două ministere. Practic, MFP spune, cu alte cuvinte: Luăm noi banii, iar dacă aveți nevoie, vă dăm noi.


„S-a emis Ordinul nr. 1386/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind virarea la bugetul de stat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului a disponibilităţilor prevăzute la art. 57 şi 59 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care prevede procedura de transfer la bugetul de stat a disponibilităților provenite atât din încasarea contribuțiilor sociale, cât și a cotei de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcolice, care se va completa la data intrării în vigoare a prezentului proiect de ordin cu alte trei noi articole”, se arată în nota de fundamentare.

Prin proiect se propune completarea prin Ordinul nr. 1386/2019, în sensul reglementării destinației disponibilităților Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului provenite din încasarea acestor venituri, existente la 31 decembrie 2018, respectiv virarea acestora la bugetul de stat.

În ceea ce privește proveniența acestor sume încasate ulterior datei de 31.12.2018, acestea pot fi:
 • sume provenite din încasarea contribuțiilor sociale și a cotei de 1% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcolice și reglementarea expresă că, restituirea sumelor încasate din contribuțiile stabilite conform art.367 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevăzute de art. 57 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, în luna ianuarie, care potrivit art. 345 din Codul fiscal, aveau termenul de plată până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care accizele devin exigibile;
 • sume restante, eventual, din anii anteriori și încasate după 31 decembrie 2018;
De asemenea se completează ordinul cu conturile în care trebuie virate aceste sume și totodată se reglementează faptul că aceste conturi de disponibil unde s-au virat sumele încasate după 31 decembrie 2018 se închid de către unitățile Trezoreriei Statului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1165 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  NU erau odată la sănătate? (Marţi, 22 octombrie 2019, 9:00)

  BEDE [utilizator]

  Parcă în urmă cu niște ani (sigur înainte de 2017), o bună parte din banii de accize la băutri și țigări se duceau la sănătate. Și parcă er mai bine așa.
  Acum MF nu știe cum să o mai dreagă cu pnsiile și salariile bugetarilor, așa că ia bani de la oricine și din orice, indiferent ce dezastru s-ar prefigura...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by