Salariul minim a fost într-o continuă creștere, ceea ce e normal. În ultimii aproape 20 de ani, cu excepția unuia, a urcat constant. Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat creșterea salariului minim cu 100 de lei (pe net), lucru precizat în programul de guvernare, ceea ce nu este o noutate. 100 de lei pe net înseamnă un salariu minim de 1363 lei în mână. Pe brut, pentru că statul încasează contribuții și impozit pe venit, reprezintă o creștere de 180 lei, deci un salariu de 2260 lei. În prezent, salariul minim brut este de 2080 lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe scurt:

  • Salariul minim brut va urca la 2260 lei, de la 2080 lei
  • Salariul net ar urca la 1363 lei
  • Salariul minim a urcat constant în ultimii 19 ani, cu excepția 2010, când a stagnat
  • Adrian Bența (consultant fiscal): Cei care primesc salariul minim cred că nu își permit prea multe vacanțe
  • Bența: Marii operatori și cei din centrele puternice economic, precum București, Timișoara Cluj, Arad, Iași nu vor avea o problemă cu majorarea aceasta de salarii
  • Marius Budăi (Ministrul Muncii)i: 1,3 milioane persoane primesc salariul minim în România

(Între timp s-a publicat proiectul pe site-ul Ministerului Muncii, iar cifra dată de instituție este 2262 lei pe brut)

Modul prezentat al lui Budăi este cumva ciudat. Parcă dă de înțeles că statul oferă bani de la el când, de fapt, de creșterea salariului minim chiar bugetul de stat este unul dintre beneficiari.

O parte din creșterea încasărilor la bugetul general consolidat pe zona de contribuții vine chiar din creșterea salariului minim.

Dar nu despre asta vorbim astăzi, deși mai auzim partide care spun că nu vor taxarea salariului minim, de parca asta ar însemna că acelor persoane le-ar crește salariile chiar cu suma totală a contribuțiilor. Salariile sunt date de angajator și e decizia lui dacă mărește salariile angajaților cu valoarea contribuțiilor pe care le-ar da la stat. Pe de altă parte, și statul pierde bani la buget dar, cum am zis și anterior, nu despre asta e vorba.

Am realizat două grafice: unul arată creșterea salariului minim brut în lei, iar celălalt evoluția procentuală.

Salariul minim brut lei

Creșterea procentuală anuală (au fost ani în care salariile au fost mărite în doi pași)

Deși e o creștere mică, unii angajatori din zonele subdezvoltate vor suporta ceva mai greu

Consultantul fiscal Adrian Bența susține că persoanele cu 1363 lei, câți bani vor lua în mână cei cu salariul minim de anul viitor, trebuie să renunțe oricum la micile plăceri, pentru că suma este oricum mică.

„Evident că la 1363 lei este foarte greu să trăiești cu acești bani. Probabil acele persoane care se încadrează în acel buget fac economii masive. Renunță la foarte multe lucruri. Nu cred că își permit să stea cu o chirie unde chiria este aproape egală cu salariul în mână. Cred că nu își permit prea multe vacanțe și nici nu-și permit micile plăceri ale vieții: mersul la un restaurant, la o mică petrecere sau la un spectacol sportiv”, a spus Bența, pentru HotNews.ro.

Este peste rata inflației, spune el, ceea ce este o creștere reală.

„Ar trebui să se reflecte și în puterea de cumpărare a banilor. Adică ar putea să câștige ceva mai bine. Rămân în continuare, destul de greu de suportat afacerile în zona acelor operatori economici cu rate mici de profit, cum sunt zona de distribuție, acele activități făcute în firmele din zonele slab dezvoltate ale economiei, acolo unde și puterea de cumpărare este mică, adică acei operatori unde avem manufactură foarte multă. Pentru ei vor fi foarte greu de suportat aceste creșteri”, a explicat Bența.

Potrivit acestuia, marii operatori și cei din centrele puternice economic, precum București, Timișoara Cluj, Arad, Iași nu vor avea o problemă cu majorarea aceasta de salarii, dar va fi o problemă pentru acele zone sărace ale României unde firmele supraviețuiesc greu pentru că și clienții lor sunt persoane cu venituri mici.

Fiind campanie electorală iar Guvernul a fost demis, Ludovic Orban se contrazice cu Marius Budăi pe această temă. Adică după anunțul lui Budăi, Orban a zis că decizia de creștere a salariului minim trebuie luată de un Guvern legitim. Astăzi, 23 octombrie, Budăi a revenit cu o replică, pe Facebook. Din declarațiile sale, dincolo de cele politice, reiese că în România sunt 1,3 milioane de persoane care lucrează pe salariul minim.

„Creșterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei și reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate”, a spus Budăi.

În concluzie, nu a fost actualul Guvern (mă refer la cele 3 din 2017 până în prezent - pentru ca s-a lucrat cam pe acelasi program de guvernare) care a oferit cele mai mari creșteri ale salariului minim brut din punct de vedere procentual, iar 100 lei, pe net, de anul viitor, nu e mult. Ar înseamna un brut de 2260 lei, de la 2080, în prezent, deci o creștere de 8,6%. Pe brut e un plus de 180 lei. Au mai fost ani în care au fost creșteri mari, în 2008 și 2015 de câte 150 lei pe brut, în 2016 (200 lei) de exemplu.