Crește salariul minim la 1363 lei net. E mult, e puțin?

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:05 Economie | Finanţe & Bănci


Salariul minim a fost într-o continuă creștere, ceea ce e normal. În ultimii aproape 20 de ani, cu excepția unuia, a urcat constant. Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat creșterea salariului minim cu 100 de lei (pe net), lucru precizat în programul de guvernare, ceea ce nu este o noutate. 100 de lei pe net înseamnă un salariu minim de 1363 lei în mână. Pe brut, pentru că statul încasează contribuții și impozit pe venit, reprezintă o creștere de 180 lei, deci un salariu de 2260 lei. În prezent, salariul minim brut este de 2080 lei.

Pe scurt:
 • Salariul minim brut va urca la 2260 lei, de la 2080 lei
 • Salariul net ar urca la 1363 lei
 • Salariul minim a urcat constant în ultimii 19 ani, cu excepția 2010, când a stagnat
 • Adrian Bența (consultant fiscal): Cei care primesc salariul minim cred că nu își permit prea multe vacanțe
 • Bența: Marii operatori și cei din centrele puternice economic, precum București, Timișoara Cluj, Arad, Iași nu vor avea o problemă cu majorarea aceasta de salarii
 • Marius Budăi (Ministrul Muncii)i: 1,3 milioane persoane primesc salariul minim în România

Modul prezentat al lui Budăi este cumva ciudat. Parcă dă de înțeles că statul oferă bani de la el când, de fapt, de creșterea salariului minim chiar bugetul de stat este unul dintre beneficiari.

O parte din creșterea încasărilor la bugetul general consolidat pe zona de contribuții vine chiar din creșterea salariului minim.

Dar nu despre asta vorbim astăzi, deși mai auzim partide care spun că nu vor taxarea salariului minim, de parca asta ar însemna că acelor persoane le-ar crește salariile chiar cu suma totală a contribuțiilor. Salariile sunt date de angajator și e decizia lui dacă mărește salariile angajaților cu valoarea contribuțiilor pe care le-ar da la stat. Pe de altă parte, și statul pierde bani la buget dar, cum am zis și anterior, nu despre asta e vorba.

Am realizat două grafice: unul arată creșterea salariului minim brut în lei, iar celălalt evoluția procentuală.

Salariul minim brut lei
Creșterea procentuală anuală (au fost ani în care salariile au fost mărite în doi pași)
Deși e o creștere mică, unii angajatori din zonele subdezvoltate vor suporta ceva mai greu

Consultantul fiscal Adrian Bența susține că persoanele cu 1363 lei, câți bani vor lua în mână cei cu salariul minim de anul viitor, trebuie să renunțe oricum la micile plăceri, pentru că suma este oricum mică.

„Evident că la 1363 lei este foarte greu să trăiești cu acești bani. Probabil acele persoane care se încadrează în acel buget fac economii masive. Renunță la foarte multe lucruri. Nu cred că își permit să stea cu o chirie unde chiria este aproape egală cu salariul în mână. Cred că nu își permit prea multe vacanțe și nici nu-și permit micile plăceri ale vieții: mersul la un restaurant, la o mică petrecere sau la un spectacol sportiv”, a spus Bența, pentru HotNews.ro.

Este peste rata inflației, spune el, ceea ce este o creștere reală.

„Ar trebui să se reflecte și în puterea de cumpărare a banilor. Adică ar putea să câștige ceva mai bine. Rămân în continuare, destul de greu de suportat afacerile în zona acelor operatori economici cu rate mici de profit, cum sunt zona de distribuție, acele activități făcute în firmele din zonele slab dezvoltate ale economiei, acolo unde și puterea de cumpărare este mică, adică acei operatori unde avem manufactură foarte multă. Pentru ei vor fi foarte greu de suportat aceste creșteri”, a explicat Bența.

Potrivit acestuia, marii operatori și cei din centrele puternice economic, precum București, Timișoara Cluj, Arad, Iași nu vor avea o problemă cu majorarea aceasta de salarii, dar va fi o problemă pentru acele zone sărace ale României unde firmele supraviețuiesc greu pentru că și clienții lor sunt persoane cu venituri mici.

Fiind campanie electorală iar Guvernul a fost demis, Ludovic Orban se contrazice cu Marius Budăi pe această temă. Adică după anunțul lui Budăi, Orban a zis că decizia de creștere a salariului minim trebuie luată de un Guvern legitim. Astăzi, 23 octombrie, Budăi a revenit cu o replică, pe Facebook. Din declarațiile sale, dincolo de cele politice, reiese că în România sunt 1,3 milioane de persoane care lucrează pe salariul minim.

„Creșterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei și reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate”, a spus Budăi.

În concluzie, nu a fost actualul Guvern (mă refer la cele 3 din 2017 până în prezent - pentru ca s-a lucrat cam pe acelasi program de guvernare) care a oferit cele mai mari creșteri ale salariului minim brut din punct de vedere procentual, iar 100 lei, pe net, de anul viitor, nu e mult. Ar înseamna un brut de 2260 lei, de la 2080, în prezent, deci o creștere de 8,6%. Pe brut e un plus de 180 lei. Au mai fost ani în care au fost creșteri mari, în 2008 și 2015 de câte 150 lei pe brut, în 2016 (200 lei) de exemplu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4141 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  283 euro net...mult?! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:17)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Nici nu ar trebui pusa intrebarea asta. Este rusinos de mic. ne batem joc de oameni cu astfel de salarii. E drept, sunt afaceri care si asa de abia isi permit asemenea salarii, dar ne miram atunci de ce milioane de romani au preferat sa plece?! ce sa faca, foamea in Ro pe nici 300 euro net?
  Stiti ca Romania are cea mai mare rata a saraciei in randul celor care lucreaza din UE? cu alte cuvinte, munca/un job nu iasigura nici macar traiul la cote minime pentru milioane de romani (pt ca, pe langa cei 1,3 milioane romani, sa punem si pe cei care au sub 2500- cam asta e nivelul calculat de fundatia aceea pentru un minim "decent"), plus familiile lor.
  Este sumbru ca in sec 21 sa ai un job si sa faci totusi foamea...asta nici in Evul Mediu nu se intampla!
  • +1 (11 voturi)    
   Problema (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:16)

   backtothedarkages [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   nu este dacă este mult sau puțin. Problema este cine plătește ? De unde se aduce acea 100 în plus ?
   • +1 (5 voturi)    
    Patronu plătește (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:57)

    Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

    Nu e în stare? E incompetent? E pr0st? Să plece acasă. Vine altul. Piața se reglează.
   • +1 (5 voturi)    
    ce fel de afacere e aceea?! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:14)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

    care nu poate "creste" organic anual asa incat sa isi permita cei 100 lei de la an la an, in plus lunar? Ce facem acum, aprijinim antreprenoriatul in sens de 'asitati sociali", pe spinarea angajatilor lor?
    Sigur, sunt afaceri care fix in marjele astea 'stau' si orice crestere de acest gen le afecteaza dramatic- vorbim de cele ce nu au valoare adaugata mare- manufacturiere, mai degraba. Si inchiderea lor ar afecta multe persoane si zone intregi, si asa defavorizate deja. In plus, pentru cei necalificati este o minima sansa de a obtine un venit, in loc de nimic sau asistenta sociala. Insa e clar ca, pe termen mediu si lung, oricum acele afaceri nu vor rezista, fie le vor pleca angajatii si nu vor gasi altii pentru inlocuire, fie se vor confrunta cu competitia pe piata pentru produse/servicii similare, venita din partea altora din alte tari unde salariile sunt si mai mici (Asia, Africa...). Problema e si la stat, care trebuie sa faca mai mult decat cresterea "din pix" a unor salarii minime, ci si politici si programe pentru a "creste" si afacerile asa incat sa devina competitive si cu salarii de nivel apropiat de cel mediu UE...
 • +3 (9 voturi)    
  saalriu minim crescut= salariile la stat crescute (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:28)

  mirceaaldea [utilizator]

  Zic BINE?
  • +2 (6 voturi)    
   plus falimente în sectorul privat, plus inflație (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:17)

   backtothedarkages [utilizator] i-a raspuns lui mirceaaldea

   .
 • -3 (15 voturi)    
  Foarte mult! (Miercuri, 23 octombrie 2019, 11:35)

  Puican [utilizator]

  Ei, sigur ca e mult, chiar nu stiu ce dilema mai are autorul articolului. In 2019 un salariu de 300 de euro, in Europa, e chiar foarte mult. Sa se mai taie din el, zic.
 • +2 (12 voturi)    
  Mărirea salariilor prin lege (Miercuri, 23 octombrie 2019, 12:09)

  backtothedarkages [utilizator]

  ar trebui introdusă în codul penal ca infracțiune
  • +1 (3 voturi)    
   este vorba despre (Miercuri, 23 octombrie 2019, 16:01)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   salariul minim ! Multe tari din Europa il stabilesc prin lege ! Chiar ti se pare mult ? Majoritatea celor de la "privat" mai iau si niste "bonus"-uri ! Si chiar si-asa ...
 • 0 (2 voturi)    
  Foarte putin (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:19)

  lazarus101 [utilizator]

  Nici pentru cineva fara familie/copii nu ajunge acest salariu daramite pentru o familie cu 2 copii si rate la banca!!! Ar trebui stabilit salariul minim in functie de situatia familiala a fiecaruia. Un minim decent ar fi 4750 RON (1000 de euro) NET de persoana la care sa se adauge 1000 RON pentru fiecare copil al familiei (se doreste incurajarea natalitatii in tara asta, nu????)! Iar mamele sa trebuiasca sa lucreze maxim 6 ore in loc de 8 pentru a avea timp sa se ingrijeasca de educatia copiilor! Si sa nu ma mai oblige sa stau 9 ore la locul de munca cu asa numita "pauza de masa" de o ora obligatorie care e doar un pretext sa te tina angajatorul 9 ore la munca!!! Nu, fiecare angajat sa aiba dreptul la pauza de 30 de minute care sa se scada din programul de lucru! Si inca o masura necesara ar fi marirea valorii minime a bonului de masa la macar 20 de lei, sincer cu 9 lei 50 de bani cat e acum pot sa-mi iau decat un covrig ori aia nu e o alimentatie sanatoasa pentru un om al muncii!!! Cea mai ieftina masa de tip "Meniul zilei" este 18 RON, macar atat sa poti sa iei pe un bon de masa!!!!
  • -2 (2 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 23 octombrie 2019, 16:02)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

   dar cred ca ar trebui crescuta si alocatia pentru copii.Progresiv, in functie de numarul copiilor !
  • +2 (2 voturi)    
   de acord... (Miercuri, 23 octombrie 2019, 17:17)

   Soranna [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

   ... in afara de programul redus la 6 ore pentru mame (de ce doar pentru mame, de ce nu la alegere intre mama sau tata daca tot vorbim de asa ceva), asa ceva nu exista nicaieri. La capitolul asta nu stam chiar asa rau, concediul de maternitate e mai lung decat in foarte multe tari europeene.
 • 0 (0 voturi)    
  Rușinos ! (Joi, 24 octombrie 2019, 22:19)

  Observatory [utilizator]

  oare de ce l-ați împușcat pe Ceashka ?
  tot 100 a promis și el ?
  Lăsând gluma, de ce sunteți așa de supărați ca milioane au plecat din Romanika ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by