Managerii chestionați periodic de Institutul Național de Statistică sunt optimiști cu privire la viitorul pe termen scurt al economiei, anticipând o stabilitate a activității economice și a numărului de salariați dar și o creștere ușoară a prețurilor. Anticipațiile managerilor au fost indirect confirmate și de șeful Consiliul Fiscal, profesorul Daniel Dăianu. “Văd tot felul de afirmații și aici nu împărășesc opinia unora care spuneau că suntem prăbușiți. Este un mare neadevăr”, a spus duminică, Dăianu.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ceea ce privește robustețea economiei noastre, Daniel Dăianu consideră că România nu înseamnă numai Bucureștiul. “România nu înseamnă numai Bucureștiul care are un venit pe locuitori care îți poate lua uneori ochii, deși el ascunde mari inegalități. Bucureștiul nu este o entitate omogenă în ceea ce privește condițiile de viață ale oamenilor. Avem și orașe, centre mari, aceste <>. Avem centre universitare unde pulsează mințile oamenilor. Dar țara nu poate în totalitate să fie compusă din soft-iști, it-ști și oameni care au contribuții la dialogul internațional științific. O economie modernă depinde de infrastuctura de bază unde noi avem un deficit foarte mare, depinde de finanțarea Sănătății și Educației, depinde de putințele bugetului public care este foarte sărac”, a mai spus el la Digi 24, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Dăianu, în 2019, a existat o suită de măsuri foarte periculoase, dar și un exercițiu de limitare a stricăciunilor care s-a încheiat cu succes: „În România, și în momentele cele mai complicate, s-a reușit o mobilizare de eforturi, cu înțelegerea partidelor care pe harte politică s-au aflat la poluri opuse, dar a existat un dialog. Banca Națională a României a fost un crenel esențial în acest efort. Să nu uite oamenii că în primul deceniu al tranziției, prima emisiune de obligațiuni a țării care a permis reintrarea pe piețele financiale au fost emise de BNR, nu de statul român. Arhitectura și măsurile concrete ale OUG 114/2018 nu au fost cele potrivite. Poți avea un dialog cu lumea corporatistă. În fond, dialogul între corporatiști și guverne trebuie să fie cât mai onest, să ajungă la niște compromisuri. Să nu ne imaginăm că <> este compus numai din samariteni, ci își urmărește profiturile, caută să le maximizeze”.

Din punctul său de vedere, România a reușit să treacă prin momente dificile și o poate face și acum, într-un moment din ce în ce mai complicat: “Văd tot felul de afirmații și aici nu împărășesc opinia unora care, până de curând, erau din opoziție, și anume că suntem prăbușiți. Este un mare neadevăr”.

Industrie

  • În cadrul anchetei de conjunctură din octombrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează cea mai mare creștere, urmată de activitățile de fabricare a altor mijloace de transport și a produselor din tutun.
  • Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Construcţii

  • Potrivit estimărilor din luna octombrie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei. Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

Comerţ cu amănuntul

  • În acest sector managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi și o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Servicii

  • Conform estimărilor din luna octombrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată.