Potrivit lui Dăianu, în 2019, a existat o suită de măsuri foarte periculoase, dar și un exercițiu de limitare a stricăciunilor care s-a încheiat cu succes: „În România, și în momentele cele mai complicate, s-a reușit o mobilizare de eforturi, cu înțelegerea partidelor care pe harte politică s-au aflat la poluri opuse, dar a existat un dialog. Banca Națională a României a fost un crenel esențial în acest efort. Să nu uite oamenii că în primul deceniu al tranziției, prima emisiune de obligațiuni a țării care a permis reintrarea pe piețele financiale au fost emise de BNR, nu de statul român. Arhitectura și măsurile concrete ale OUG 114/2018 nu au fost cele potrivite. Poți avea un dialog cu lumea corporatistă. În fond, dialogul între corporatiști și guverne trebuie să fie cât mai onest, să ajungă la niște compromisuri. Să nu ne imaginăm că <<big business-ul>> este compus numai din samariteni, ci își urmărește profiturile, caută să le maximizeze”.
Din punctul său de vedere, România a reușit să treacă prin momente dificile și o poate face și acum, într-un moment din ce în ce mai complicat: “Văd tot felul de afirmații și aici nu împărășesc opinia unora care, până de curând, erau din opoziție, și anume că suntem prăbușiți. Este un mare neadevăr”.
- În cadrul anchetei de conjunctură din octombrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează cea mai mare creștere, urmată de activitățile de fabricare a altor mijloace de transport și a produselor din tutun.
- Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).
- Potrivit estimărilor din luna octombrie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei. Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).
- În acest sector managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi și o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
- Conform estimărilor din luna octombrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată.
Pai se poate asa ceva, cu minciuni si invarteli ati convins parlamentarii sa voteze motiunea de cenzura?
Un nou guvern bazat pe-o minciuna gogonata va fi un guvern responsabil?
Pai contextul acesta este:
Romania trebuie sa poata tine pasul cu Vestul Europei, altfel vom avea probleme majore pe termen lung (adica vom cadea inapoi in lumea a treia, eventual si din UE).
Pentru asta, Romania are nevoie de convergenta socio-economica dar nu asa "lento" pe termen nelimitat ci pe termen foarte limitat: cateva decenii, din care o mare parte deja a trecut. Adica trebuie efort de ajungere din urma, sa ne apropiem cat mai mult de nivelul Europei de Vest, macar sa fim pe-aproape, comparabili cat de cat. Asta inseamna ca trebuie sa ne miscam mult mai repede decat Vestul Europei, si asta inseamna inclusiv crestere anuala a PIB-ului de cel putin 5 procente, desi si asta este putin (10-20 procente ar trebui sa avem, si am putea daca am face ce trebuie), plus cresterea valorii leului, incat sa convergem nu numai la Purchasing Power Parity (adica PIB-ul ajustat la puterea de cumparare) ci si la PIB-ul la valoarea pietei.
Romania reusise dupa o lunga gestatie se intre intr-un proces de convergenta relativ rapida, si devenise chiar liderul la convergenta (adica se misca cel mai rapid dintre toate tarile din est nou intrate in UE). Adica incepream sa scapam de "blestem".
Si ce sa vezi, vine apoi PSD si face totul (si cred eu in mod deliberat) sa distruga aceasta dinamica, incat ne-a intors la dinamica de tara saraca si am pierdut dinamica de convergenta.
Pentru "desteptii" alde Daianu: in acest context (al nevoii de convergenta), o "stabilitate" calduta inseamna DIVERGENTA de la Vestul Europei. Si asta inseamna dezastru, prabusire, catastrofa sau cum vrei tu s-o numesti.
PS. Bai Daianu, chiar nu ti-e rusine ??!