Încrederea în economie s-a ajustat în octombrie (indicatorul Comisiei Europene în diminuare cu 0.5 puncte lună/lună la 102.1 puncte, minimul din mai), arată un raport de joi al economiștilor Băncii Transilvania, destinat investitorilor. Evoluția a fost determinată de deteriorarea încrederii în comerțul cu amănuntul și servicii și exprimă premise de decelerare a ritmului de creștere economică pe termen scurt, mai notează autorii raportului.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

De altfel, autorizațiile de construire clădiri rezidențiale au scăzut pentru a treia lună la rând în septembrie, cu 3.5% an/an la 3,864 unități, pe fondul declinului componentei urbane cu 18.9% an/an la 1,204 unități. La nouă luni acest indicator s-a diminuat cu 2.5% an/an, evoluție care confirmă maturitatea ciclului post-criză pe piața imobiliară.

Deficitul bugetar s-a intensificat la 2.62% din PIB în intervalul ianuarie-septembrie (de la 1.78% din PIB în perioada similară din 2018), pe fondul majorării cheltuielilor publice cu 15.3% an/an, ritm superior dinamicii veniturilor (11.6% an/an), se mai arată în raportul citat.