​Surse din Ministerul Finanțelor Publice confirmă ceea ce crede Florin Cîțu cu privire la deficitul bugetar. Acesta va depăși 3% din PIB, mai ales că s-au făcut recent plăți către PNDL și, fiind final de an, de undeva trebuie să se finanțeze deficitul, astfel că e nevoie de mai multe împrumuturi.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Eugen Teodorovici pare că nu știe ce documente a semnat ca ministru. El a declarat marți că nu știe de un împrumut pe care l-a făcut ministerul cu o zi înainte (775 milioane lei), deși calendarul a fost publicat de câteva zile, iar printre altele programul MTN (medium term note) l-a semnat chiar el, conform unor surse din minister.

“Ieri nu ne-am împrumutat noi, că a fost alt guvern. Eu ieri nu mi-am dat acceptul pe niciun fel de operațiuni, pe tranzacții. Cineva din Ministerul de Finanțe a încălcat ceea ce trebuia să respecte. Probabil că secretarul de stat coordonator pe trezorerie (Valentin Mavrodin n.r.). Dacă dânsul a făcut, dânsul trebuia să decidă. Dacă mai e în minister, sigur era dânsul”, a spus Teodorovici.

El a mai afirmat: "O să-l rog pe domnul ministru Cîțu chiar acum pentru că și despre secretarul de stat a făcut multe afirmații. Să facă o analiză, inclusiv pe operațiunea de ieri și, dacă are toate argumentele necesare, să propună o schimbare în prima zi de lucru a domniei sale."

Oficialii responsabili de împrumuturi, de la Ministerul Finanțelor, nu au putut fi contactați până la această oră. Teodorovici este oricum în permanență informat cu privire la împrumuturi și pare greu de crezut că nu a fost ieri.

Împrumutul făcut, la fel ca și celelalte, este din planul lunar.

„Trebuie finanțat deficitul și trebuie să finanțăm mai mult dacă de la 2,76% se duce la 3 și ceva deficitul bugetar. Trebuie să finanțezi. Nu ai de unde să iei banii. Se termină anul. Finanțăm deficitul”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, finanțele sunt nevoite să se împrumute mai mult pentru că deficitul va fi peste 3%, iar Teodorovici știe. Diferența trebuie finanțată pentru că deficitul este peste cel aprobat în Parlament.

“Cheltuieli precum PNDL de unde să le plătești? Că s-au dat bani iar. Sunt cheltuieli angajate”, potrivit surselor citate.