Unele părți ale României îmbătrânesc mult mai repede decât altele, iar prelungirea speranței de viață combinată cu reculul natalitatății și cu apropiata pensionare a ”decrețeilor” constituie o bombă cu ceas care ar putea fi speculată electoral în următoarele runde electorale. Peste jumătate din județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară, iar centre universitare cum e Clujul suferă de ”îmbătrânire”- vârsta medie urcând de la puțin peste 35 de ani în urmă cu 6 cicluri electorale la aproape 42 de ani la recentele alegeri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, ”întinerindu-și” astfel populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai paupere, dar acolo cauzele nu sunt de ”import” de forță de muncă tânără, ci e bazată pe natalitatea ridicată.

De când vârsta a devenit tot mai importantă în stimularea preferințelor de vot - cu alegători mai în vârstă care să favorizeze partidele cu orientare populistă și vederi de stânga- candidații ar trebui să își oferteze publicul țintă cu politici adaptate nevoilor acestuia.

Ce a mai transmis luni, Statistica:

În luna septembrie 2019 s-a înregistrat naşterea a 17.707 copii, cu 701 mai puţini copii decât în luna august 2019.

Numărul deceselor înregistrate în luna septembrie 2019 a fost de 19.046, cu 730 decese mai puţine decât în luna august 2019.

Sporul natural a fost negativ în luna septembrie 2019, decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii de 1.339 persoane.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna septembrie 2019 a fost de 84 copii, în scădere cu 23 faţă de luna august 2019.

Citește și:Cele mai îmbătrânite județe ale României. Și consecințele economice ale acestui fapt