ANALIZĂ ​Rată sau chirie? Cum influențează Airbnb piața chiriilor, care mai sunt prețurile din principalele orașe și câte locuințe sunt date în chirie în România

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 21 noiembrie 2019, 7:58 Economie | Finanţe & Bănci


Suntem evident o natie de proprietari
Foto: sxc.hu
”Și eu și soția avem peste 60 de ani. Am vândut ce aveam în țară, am plecat în Belgia unde am stat 20 de ani iar anul trecut ne-am întors în țară. Avem ceva bani economisiți, dar am vrea să vizităm lumea și să avem și o rezervă pentru situații medicale urgente. Pe scurt, nu am imobiliza banii într-un apartament ca să fim nevoiți să ne descurcăm din puținul care rămâne. Partea proastă e că în România, sistemul este în favoarea proprietarului, nu a chiriașului”, spune Flaviu D., unul dintre românii întorși în țară ”să moară acasă”, după cum spune chiar el. Flaviu este unul dintre cei 7% de chiriași din București, media pe țară fiind puțin peste 2%.

”Securitatea oferită de contractul de închiriere e minimă, iar apartamentele sunt deseori vechi și de proastă calitate. Cât timp am stat în Belgia – tot cu chirie- îndatoririle și responsabilitățile erau foarte clar stabilite de ambele părți. Creșterea chiriilor era indexată doar la inflație. În București chiriile sunt în euro, ceea ce e absurd, întrucât proprietarul nu achită impozite sau reparații în euro”, mai spune spune Flaviu D.

”Vreau să-mi imaginez că voi rămâne aici, în Franța. Momentan sunt student, stau în chirie cu un coleg, închirierea unui apartament fiind opțiunea ideală pentru mine. Cu siguranță își are dezavantajele sale - chiar și cu o bursă bună, trebuie să împarți apartamentul cu încă cineva și asta nu e deloc confortabil psihic. Nu toată lumea are același standard cu privire la ceea ce înseamnă să fii curat și ordonat. Dacă ar fi să închiriez doar pentru mine un apartament, costul ar fi exorbitant, iar din bursa mea de 1500 de euro n-aș rămâne cu mare lucru. Am prieteni în România care și-au cumpărat apartamente cu credite ipotecare, cei mai mulți că așa le-au spus părinții să facă. E drept, să ai casa ta, să poți să ți-o aranjezi cu mobilierul preferat, să ți-l faci cum vrei tu, poate însemna mult pentru confortul psihic. Poate că, dacă mă voi întoarce în România, voi proceda la fel ca ei, nu știu de pe-acum. Dar gândul că poate izbucnește naibii vreun război monedial, că suntem din punct de vedere climatic destul de amenințați, că albinele mor într-un ritm alarmant, toate acestea mă fac nesigur în a-mi lega restul vieții de o ipotecă la bancă”, explică Andrei P., originar din nordul țării, student la Politehnica pariziană.

Un alt student venit în București e aproape furios. Marian P., care ocupă o garsonieră în zona Vergului, spune că proprietarul i-a pus în vedere să se mute în 3 luni, întrucât își va pune spațiul locativ la dispoziția rețelei Airbnb. ”Sunt foarte multe firme care adminsitrează asemenea spații locative. Practic, dacă ai un apartament și vrei să-l dai prin Airbnb, nu mai stai să-ți cauți clienți, ci îl lași firmei care se ocupă ea de tot iar tu îți încasezi banii fără niciun efort. La un preț de 25 de euro/noapte, chiar dacă-l ocupă doar 3 nopți pe săptămână ai 75 de euro săptămânal, adică 300 de euro lunar. Practic, poți să-ți iei prin credit altă garsonieră, că rata ți-o plătește clientul Airbnb. Foarte mulți bucureșteni fac asta, ceea ce pe noi ne afectează grav”, mai spune Marian.

 • Nivelul chiriilor. Prețul mediu cerut de închiriere lunar pentru un apartament cu 2 camere, confort 1, construit între 1980-2000

Întoamna lui 2019, piața închirierilor de apartamente a fost mai dinamică decât de obicei: prețurile medii solicitate de catre proprietari au înregistrat majorări în toate marile centre regionale, dar și în alte reședine de județ, potrivit datelor furnizate de imobiliare.ro și analizei imobiliare.

În București, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 410 euro pe lună, în al doilea trimestru al anului. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, cu 420 de euro pe lună – în creștere de la același nivel de 400 de euro pe lună.

Chiriile solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere au înregistrat, în celelalte centre regionale din clasament, o egalizare, așteptările proprietarilor ajungând acum la 350 de euro pe lună în Timișoara, Brașov și Iași. Spre comparație, trimestrul trecut, o semenea unitate locativă putea fi închiriată, în aceleași orașe, cu 340, 325 și, respectiv, 300 de euro pe lună.

Interesant este că alte doua orașe reședințe de județ, Târgu Mureș și Tulcea, au o chirie medie foarte apropiată: 320 de euro pe lună. În Constanța, pe de altă parte, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună, orașul de la malul mării fiind urmat îndeaproape de Sibiu, cu 290 de euro pe lună.

Și orașele cu cele mai ieftine apartamente de închiriat au consemnat, în general, creșteri ale chiriilor medii solicitate pentru două camere. Excepția de la regulă o reprezinta Reșița, unde proprietarii cer tot 180 de euro pe luna, la fel ca trimestrul anterior. În Râmnicu Vâlcea, însă, chiria solicitata a ajuns la 210 euro pe luna (185 de euro pe luna), astfel ca acest oraș este precedat, în clasamentul celor mai mici chirii, de o serie de capitale de județ cu o valoare medie de listare de 200 de euro pe lună: Târgoviște, Târgu Jiu, Baia Mare, Giurgiu, Drobeta Turnu Severin și, respectiv, Piatra Neamț.În cel de-al treilea trimestru din 2019, numarul ofertelor de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele șase mari orașe ale țării (proprietăți finalizate înainte de anul 2000) s-a cifrat la 23.370 – ceea ce marcheaza o creștere sensibilă, de aproape 33%, față de trimestrul anterior (când pe piață existau 17.600 de asemenea anunțuri). Acest avans este cât se poate de firesc, având în vedere că începutul toamnei aduce, în mod tradițional, o intensificare a activității pe piața închirierilor din marile centre universitare.

Orașul cu cele mai multe locuințe de închiriat ramâne, bineîneles, Bucureștiul, unde cei interesați au avut de ales, trimestrul trecut, între 10.420 de asemenea anunțuri; la o distanță considerabilă, dar apropiindu-se de jumătate din volumul ofertelor existente în Capitală, se situeaza Cluj-Napoca, cu 4.870 de anunțuri. În Timișoara, numărul total al ofertelor de închiriat s-a cifrat, în perioada iulie-septembrie, la 2.760, orașul de pe Bega fiind urmat de Constanța (cu 1.990 de anunuri), Iași (1.950) și Brașov (1.380).

Față de perioada similara a anului trecut, oferta de închirieri a fost, la nivelul celor șase mari centre regionale, cu 8,1% mai mare, tendința general ascendentă fiind resimțită în toate orașele analizate. Interesant este ca patru dintre aceste reședine de județ au consemnat creșteri anuale de două cifre, respectiv 19,5% în Brașov, 12,9% în Constanța, 11,4% în Cluj-Napoca și 11,2% în Iași.

În București, pe de alta parte, oferta totală a fost suplimentată cu 5,3% pe acest segment de piață, în timp ce, în Timișoara, a avut loc un avans de 2,9%.

Cât despre anunțurile de închiriere nou-introduse pe piață în trimestrul trecut, datele arată un avans mai ușor, respectiv de 3,6%, față de perioada similară din 2018. În acest caz, creșteri au avut loc doar în cinci din șase centre regionale, respectiv în Brașov (+16,3%), Iași (+9,2%), Cluj-Napoca (+7,8%), Constanța (+5,1%) și București (+1,1%). Timișoara reprezintă, din acest punct de vedere, excepția de la regula, aici fiind înregistrat un declin de 5,1% la 12 luni.De regulă, în luarea deciziei de cumpărare trebuie avut în vedere că urmează o perioadă de dobânzi mici la euro, ca și la lei, pe măsura temperării inflației. Dacă nu ai un serviciu sigur și un venit care să îți permită plată ratei bancare fără să îți afecteze serios consumul, nu te arunca să iei credit. Gândește-te că pentru următorii 10-20-30 de ani tu deții un CONTRACT DE CREDIT, nu o casă.

Psihologic, e mai confortabil să știi că ești “la casa ta”. Dar asta presupune eforturi financiare pe care doar o atentă analiză a veniturilor o poate recomanda.
 • Chiria- dezavantaje și avantaje
Ambele variante- chiriaș sau proprietar își au avantajele și dezavantajele lor. În cazul chiriei, avantajele sunt legate de faptul că te poți muta ori de câte ori primești o ofertă de muncă mai bună în altă parte a țării. Nu e nevoie să dispui de economii importante pentru a închiria. Nu ai cheltuieli cu reparațiile, dacă ți se defectează ceva- de cele mai multe ori acestea cad în sarcina proprietarului. Nu mai dai banii pe mobilier sau alte accesorii (deși inconvenientul că nu ai poate televizorul pe care ți-l dorești sau marca preferata de mașină de spălat).

Nu mai puțin adevărat este însă că nu ai casa ta. Banii pe care îi dai pe chirie nu se încadrează nicicum în categoria “investitie imobiliara”. Nu poți re-decora când și cum ai chef. La bancă vei avea un scor mai mic atunci când vei aplică pentru un card de credit și va trebui să fii pregătit ca din timp în timp să te muți. Ceea ce, dacă ai familie și copii, e mai dificil.
 • Proprietarii- plusuri și minusuri
Nici proprietarii nu sunt în mod necesar mai fericiți. E drept, au casa lor. Sunt, cum ar veni, “in rând cu lumea”. Vor fi mai bine priviți de bănci atunci când vine vorba să ia un împrumut pentru o excursie. Pot face din proprietatea lor spațiul pe care și l-au visat. Dar…

Vor fi îndatorați pe o perioadă de 10-20 sau chiar 30 de ani. Asta înseamnă sacrificii financiare și o presiune psihologică deloc de neglijat. În următorii 20 de ani (sau pe cât timp s-au împrumutat) vor trebui să se prezinte lunar la bancă cu 2-300 de euro, fie că au serviciu fie că și l-au pierdut. Fie că sunt sănătoși fie că sunt bolnavi. Dacă vrei să te muți s-ar putea să fii nevoit să aștepți câteva luni. O casă nu se vinde de pe o zi pe alta. Pe lângă rată, mai vine impozitul, vin cheltuielile legate de diversele reparații absolut necesare.

Mai jos, lista orașelor din România cu numărul de locuințe de închiriat, potrivit INS, la solicitarea HotNews.ro: • Până unde ar putea crește prețurile?
Nu foarte mult, oricum. O corecție a pieței va veni cândva, dar mai trebuie urmărit și ce se petrece pe piețele din jurul României.

"Piața imobiliară românească e departe de a forma o bulă în acest moment. Prețurile în România cresc mai lent decât în țările din jur. Contrastul cu Cehia și Ungaria de pildă e foarte puternic. La ei, creșterea vine din altă parte. Mai exact, dintr-un transfer de avere financiară- cehii și ungurii își scot banii din bănci și își cumpără locuințe. Însă în România averea financiară e la jumătate că procent din PIB și asta ne face cea mai săracă țară din regiune, mai jos chiar decât bulgarii", explică un specialist român care lucrează în Citi-ul londonez.

Un alt semn că nu există presiuni mari pe piața imobiliară este raportul între prețurile apartamentelor din Capitală și cele din restul țării. Doar în România și Cehia acest raport e în scădere, spune expertul consultat de HotNews.

Asta nemaivorbind de faptul că în România, încetinirea programului Prima Casă se vede imediat în creditarea nouă pentru locuințe. ”Până și creditul de consum, dacă îl ajustăm cu salariul, nu e pe creștere”, mai spune economistul român.

Alți brokeri independenți de credite confirmă teoria unei bule în contracție. ”Vânzătorii țin foarte mult la preț, dar asta se va mai întâmpla cel mult un an, pentru că sunt și ei la curent cu ipoteza noii crize care ar putea avea loc prin 2020. Drept pentru care vor să profite și întind coarda cât timp mai au ocazia”, spune proprietarul unei companii care face brokeraj de credite.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25075 vizualizari

 • +12 (26 voturi)    
  Unde-i... (Joi, 21 noiembrie 2019, 8:41)

  dragos_k [utilizator]

  ...gasiti pe astia, fratilor?
  1. "Partea proastă e că în România, sistemul este în favoarea proprietarului, nu a chiriașului”. De ce ar trebui sa fie in favoarea chiriasului? De ce sa nu fie pur si simplu corect si sa tina in primul rand cont de faptul ca proprietatea este totusi proprietate.
  2. "În București chiriile sunt în euro, ceea ce e absurd, întrucât proprietarul nu achită impozite sau reparații în euro". Nu zau? La impozite o fi valabil, dar pretul materialelor este legat de euro, iar pretul manoperei creste chiar mai repede decat cursul de schimb.
  • 0 (18 voturi)    
   sssstt (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:24)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   Despre cursul de schimb nu ai voi să vorbești.. Suviect tabu!
  • +6 (8 voturi)    
   Depinde de experienta (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:25)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   Omul ala a trait in alta tara, tara in care probabil sistemul de inchiriere era gandit in favoarea chiriasului. Oricum, realitatea este ca piata chiriilor este prost reglementata si complet scapata de sub controlul autoritatilor. Fiind relativ mica, nu este pe ordinea de zi a parlamentului. Au ei alte urgente prin codul penal etc.
  • 0 (4 voturi)    
   iti zic eu de ce (Joi, 21 noiembrie 2019, 13:02)

   CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   stiu un Roman in Belgia care isi bate joc de chiriasi, semneaza si nu plateste sta 6 luni si se duce la o alta chirie...
   Poate sta toata Iarna fara sa sa plateasca 1 leu, nici macar utilitatile
  • -1 (1 vot)    
   ? crestere preturi? (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 0:37)

   pablos [utilizator] i-a raspuns lui dragos_k

   ce manopera a crescut si ce materiale au crescut in ultimii ani ? da tu un exemplu
 • +12 (14 voturi)    
  Hai sa vedem cum au gandit bunicii nostri (Joi, 21 noiembrie 2019, 8:41)

  iv_2015 [utilizator]

  Nu stiu despre altii insa eu am invatat de la cei batrani din casa cateva lucruri:
  - e bine sa ai lucrul tau si sa il stapanesti tu
  - banii e bine sa ii investesti - macar o parte din ei (au trecut prin razboi si prin multiple devalorizari monetare astfel incat sa stie ce inseamna sa pierzi de la o zi la alta economiile)
  - sa nu te indatorezi in viata si daca o faci sa o faci pe termen scurt si cu un scop precis - ca si investitie
  - nu pune toate ouale in acelasi cos
  - nu te intinde mai mult decat iti permite plapuma
  - fa ce poti la tinerete

  ei au investit in ce era la indemanda lor: padure, teren, animale - tot ce putea produce la randul sau alt venit. in plus nu au facut-o speculativ ci strict gandind ca si raport beneficii/cost.

  cum inteleg eu asta acum ?
  daca imi permit sa economisec o fac si apoi sa investesc acei bani. in tot ce poate aduce un venit - si sa imi asum riscuri controltate.
  eu am preferat sa "blochez" banii in imobiliare.

  am luat intai un apartament in unul din orasele cu chirii mari dupa ce am avut 70% din pretul lui. apoi dupa ce a fost platit tot am luat doua terenuri cu rata de la proprietar pe care il cunosteam (nu de la banca). in cativa ani pretul acelui teren s-a triplat (nu anticipasem asta oricum) si acum doar unul valoreaza mai mult cu 50% decat ambele platite de mine

  apoi am construit o casa pe unul incet din economii. cand am ajuns undeva la peste 50% din stadiul casei am luat un imprumut garantand insa doar cu casa si nu cu apartamentul sau cu terenul. ideea a fost mereu ca sa pot sa vand ce am in plus (apartament, casa) daca sunt nevoit si sa imi achit datoriile - desi eram constient de faptul ca nu poti vinde la timp, etc. in cateva luni casa e platita complet si avem sub 40 de ani deci imposibil nu e.

  chiria lasa un gust amar. insa si o rata care te indatoreaza pe viata. dar nici la 60 de ani nu mai poti face ce faceai la tinerete.
  • +5 (13 voturi)    
   Gresit. (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:27)

   razvan_ [utilizator] i-a raspuns lui iv_2015

   "am luat intai un apartament in unul din orasele cu chirii mari dupa ce am avut 70%"

   Si cum poate tanarul de rand sa faca asta? Termina facultatea, nu mai poate sta la camin pe 150 de lei, trebuie sa se mute intr-o chirie unde chiar si daca imparte apartamentul cu alti 3-4 oameni tot da 800-1000 lei/luna (Cluj-Napoca) si lucreaza pe salariul minim sau putin peste, sa zicem 2500 lei. Scade din asta chiria, mancarea, haine si alte nevoi. Cu cat ramane? Crezi ca ii ramane destul sa mearga intr-un concediu/an?

   Sa zicem ca e norocos si lucreaza in IT. Sa zicem ca face economii si sacrificii foarte mari, nu merge in nici un concediu si are telefon nokia 3310. Pune la ciorap 500 de euro pe luna! Ca sa stranga 70% din pretul unui apartament in cluj ase nevoie de vreo 10 ani.

   Insa la cum creste inflatia si cum cresc preturile, cand mai face un calcul dupa 5 ani isi da seama ca mai are nevoie de inca 9 ani sa stranga cat si-a propus. Si uite asa sta in chirie toata viata si tine banii la banca, unde se devalorizeaza de la o zi la alta.

   Povestec din experienta personala. Eu am vrut sa fac exact asa cum ai spus tu. Am fost naiv, cum esti si tu. Cand am inceput sa strang bani o garsoniera in Cluj costa 20.000 de euro. Dupa 5 ani in care am strans 10.000 de euro pretul crescuse la aproape 40.000. Am strans degeaba si am si pierdut o gramada cu chiria, aprox 10.000E. Si crede-ma, e foarte greu pentru un tanar sa faca atatea sacrificii si sa stranga atatia bani.

   Ce vreau eu sa spun e ca tu prezinti un scenariu care nu se poate realiza fara ajutor din exterior. La noi in tara chiria costa uneori aproape mai mult ca rata si preturile la apartamente in orasele mari cresc cu cel putin 5000 de euro pe an. Indiferent ce salariu ai, nu iti permiti sa platesti chirie asa mare si sa strangi 70% din valoarea unui apartament. Esti obligat sa strangi avansul cat mai repede si sa cumperi un apartament, ca sa platesti rata in loc de chirie. Nu mai debita prostii pe net ca poate unii te cred
   • +6 (12 voturi)    
    Banii pe chirie nu se pierd! (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:46)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui razvan_

    Cand platesti chiria, primesti ceva la schimb. Banii aia nu sunt pierduti. E ca si cum ai spune ca ai pierdut toata viata o gramada de bani cu mancarea, ca mai bine cresteai singur gaini, vaci, porci, grau, porumb etc. Aberant, nu?

    Daca alegi sa stai in chirie, desi iti permiti sa cumperi o locuinta cu credit, din prima zi ai castigat avansul plus cheltuielile initiale de achizitie, renovare, mobilare etc. Banii aia pot fi investiti imediat. Daca investesti lunar si diferenta castigata (chiria e mai mica, nu platesti diverse etc.), peste 20 de ani tragi linie si cel mai probabil o sa ai bani sa-ti cumperi aceeasi locuinta fara credit.

    Cel mai mare avantaj la chirie este de departe mobilitatea. Poti oricand sa accepti cel mai bun job disponibil, poti oricand sa te muti la 2 pasi de locul de munca. Daca faci 5 minute pe jos pana la munca, fata de colegul care traverseaza orasul in 35 (optimist..), ai castigat o ora pe zi. O ora de viata! 4800 de ore in 20 de ani. Practic, pentru acelasi venit, "muncesti" cu ~10% mai putin daca nu pierzi o ora in trafic. Unii pierd mult mai mult avand in vedere poluarea din trafic.

    Deci cred ca totul tine de atitudine. Daca ai bani si vrei casa, iti iei si gata. Fericitule! Daca n-ai bani sau vrei mobilitate, stai in chirie si gata. Priveste jumatatea plina a paharului, intotdeauna! Chiar daca uneori nu e nici jumatate.. :)
   • +1 (1 vot)    
    naivitate ... (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:09)

    iv_2015 [utilizator] i-a raspuns lui razvan_

    Asa e, am fost naiv pentru ca am ales sa investesc banii intr-un apartament de la 26 de ani si nu am mers in concedii scumpe, m-am multumit cu acele concedii "normale" de cateva sute de euro nu fitze.

    Insa fara naivitatea aia din tinerete acum as fi stat cu chirie si as fi plans ca nu am reusit sa imi iau si eu un loc al meu.

    ce vreau eu sa spun aici e ca nu e suficient sa "strangi" si ca iti iei inima in dinti si sa te "hotarasti". da - cand am luat apartamentul lucram in "afara" si plateam si acolo chirie si plateam si rata pe apartamentul din tara. si da, a fost extrem de greu pentru ca numai eu am lucrat, si aveam copii mici. Insa nu imposibil. salariul de 2.5-3k euro era mare pentru toate astea ? pai aveam colegi in tara care aveau mai mult decat mine ... si tot plangaretzi au ramas.

    apartamentul e inchiriat la un chirias ok care si-ar permite sa il cumpere insa nu vrea sa isi bata capul. si il inteleg si pe el iar pentru mine nu pot spune decat ca ma avantajeaza aceasta gandire. insa dupa ce apartamentul a fost cumparat a devenit un "activ". chiriasii mei (doar doi am avut in 12 ani) au spus ca suntem proprietari model, am reparat mereu totul noi. si a ramas suficient si dupa plata taxelor la stat.

    si da - as mai cumpara inca un apartament tot in zona centrala pentru inchiriere.
    da, sunt norocos pentru ca lucrez in IT. insa salariile in IT pentru experti nu sint deloc mici in Romania - asa ca se pot face lejer economii mai ales cand sunt doi cu salarii bunicele.

    repet - totul a fost facut dintr-un singur salariu si familie cu copii mici.
   • +1 (1 vot)    
    Razvan, merge ce spune iv_2015 (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:39)

    EMo [utilizator] i-a raspuns lui razvan_

    Ce spune iv_2015 este fezabil - dar este varianta "ideala", este foarte greu de realizat asa.
    Eu am incercat ceva in genul, si am reusit, numai ca am procedat putin altfel, in sensul ca nu am strans pana sa ajung la 70%, ci pana am avut minimul pentru prima-casa, bazandu-ma ca "recuperez" dupa.
    Da, lucrez in IT, dar am plecat de la un salariu mic, am strans acel 5% din 2008 pana in 2012 - repet, cu sacrificii si salariu mic!, stand in chirie! Ce am constatat in 2012? ca am bagat in buzunarul celui la care stateam in chirie app 8500E in anii astia. Deci cu avansul de 5% am luat creditul pt apartament si m-am mutat intre "peretii mei".
    Si acum "recuperarea": Credit de 60kEUR/30 ani (graficul initial arata ca o sa dau in 30 ani 117kEUR [aproape dublu])
    Cat plateam rata, din nou cu greu, cu sacrificii, puneam la ciorap, si in 3 ani am facut o rambursare antcipata cu reducerea perioadei!! (dobanda se recalculeaza la soldul ramas) de app 10kEUR, graficul arata altfel apoi, ca pana la finish o sa dau bancii app 93kEUR (este adevarat ca in timp a scazut si EURIBOR la 3 luni, deci am iesit mereu in avantaj) si din 30 ani am ramas cu 17 ani de plata.
    Iar am strans si in 2 ani am mai facut o rambursare anticipata de app 8kEUR tot cu reducerea perioadei si am ramas din 30 ani cu 13 ani si total de plata pana la finish 80kEUR.
    In continuare pun la ciorap, si Doamne ajuta ca in vara 2020 sa fac ultima rambursare anticipata de app 15kEUR, unde o simulare imi arata ca finish-ul e cam in 3 ani, adica 2023 (10-11 ani investiti in apartament) si o plata totala de app 70kEUR (din care 60kEUR a costat apartamentul) practic am dat bancii in 10 ani 10k, asta este, sa fie perderea mea :) (desi valoarea apartamentului este acum de app 70K, deci bani nu prea am pierdut, am pierdut TIMP si am simtit LIPSURI)
    DAR am peretii mei, si sunt munciti cu greu, cu sacrificii si mult stat in casa.
    Apoi..., probabil mai iau 1 apartament si atunci incep sa trec pe +, inchiriez si o sa se plateaste singur
    • 0 (0 voturi)    
     asa e (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:58)

     iv_2015 [utilizator] i-a raspuns lui EMo

     Cred ca intr-adevar raspunsul la problema e sa ne asumam riscuri calculate.
     Cred ca bine sa intram pe rata chiar si cand avem un avans pentru o casa - mai ales cand e un job ok, poate 2 venituri in casa, un context economic favorabil, o piata cat de cat stabila. si cel mai important - sa ma intind cat se poate deci o rata max x% din salariu unde x e sub 50% - ideal nu mai mare de 1/3 max.

     dupa ce avem luat o prima casa apoi putem gandi altfel.

     chiria e in general o pierdere - se poate investi in alta parte si da in chirie acel bun si plati chiria unde stai daca nu se poate altfel insa banii se duc - asa si tineretea. daca nu ne asumam nimic ajungem la 60 ani in chirie in Bucuresti si ne plangem ca nu putem muri in Romania.

     cred ca toti 3 avem acelasi view - si ce spuneti voi e sa incepeti mai repede. corect daca factorii sunt ok.

     si mai e si faptul ca in timp venitul mai si creste cel putin pe IT - doar daca esti bolnav sau ai ales un domeniu fundatura. plus ca poti trece pe consultanta si apoi poti face mult mai multi bani decat ca si angajat (daca venitul devine dublu atunci rata de economisire poate creste de 5 ori in conditiile cheluielilor care cresc cu 20% - depinde de situatia concreta). sau poti castiga si de 3-4 x ori mai bine de ce nu.

     spor.
     • +1 (1 vot)    
      da (Joi, 21 noiembrie 2019, 18:00)

      EMo [utilizator] i-a raspuns lui iv_2015

      1/ Riscurile trebuie asumate
      2/ Credite pe perioade scurte (ca sa nu ingrasi banca din dobanzi dar sa te simti si psihologic bine, cu gandire pozitiva ca il vei termina repede)
      3/ Un credit nu este o corvoada, este o asumare a raspunderii! (daca ti-l permiti, nu mori de foame, pentru ca nu te lasa banca :D Gradul de indatorare nu poate depasi 40% din salar, deci daca il iei, nu ramai nemancat sigur) Ideal ar fi totusi sa ai cash, sa nu ai nevoie de credit, dar cine este insituatia asta? copiii de parlamentari poate..
      4/ Planificare la sange si obiectiv (in Excel), salariile impartite, cu viziune si grad de realizare 100% pe 3 luni, 90% pe 6 luni si 75% pe an - nu iesim din schema! nu deviem! si incape si de o vacanta/an (ne-exotica).
      5/ Gandire de viitor (copil? familie? raman in tara sau plec? sunt intrebari mandatory inainte de decizia "chirie sau rata")
      6/ Parerea mea este ca o chirie este pierdere de bani (repet, parerea mea). Da, ca daca nu iti convine, nu iti mai place locatia, etc bagajele si pa, DAR, asta este ok atunci cand nu depinzi de nimeni, sau nimeni nu depinde de tine! Cui ii place sa plece cu un copil anual, sau la 2 ani, sau peste 4 luni in alta chirie? Copilul acela nu trebuie sa aiba si el stabilitate? sa ajunga acasa de la gradinita si sa aiba camera lui? Dupa 30 ani de chirii cu ce te alegi? cu o cotizatie in buzunarul celui care inchiriaza, pe scurt, il imbogatesti pe altul :)


      Eu am luat creditul la 26 ani, si nu regret o secunda, avand in vedere ca la 36 o sa am apartamentul meu (ca acum este inca al bancii :)) )! Intre timp a venit si un copil, si planul este ne-schimbat, acelasi Excel!
      Nu a fost usor, dar m-am maturizat si responsabilizat, si daca as lua-o de la capat, tot asa as proceda.
      Si da, consider ca e mai bine sa iei un risc asumat la 25 ani (fara frica) decat sa iei un risc asumat la 45 ani sau 50, pt ca la 50 ani este foarte asumat dpdv mental, dar s-ar putea sa nu mai ajungi sa-l duci la finish (vorbesc in general)...
 • +11 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 8:49)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   Exact! (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:21)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce nu-si cumpără “belgianul” o casă la țară părăsită cu vreo mie de euro și o poate face Neckerman?
   “ ...trebui să se prezinte lunar la bancă cu 2-300 de euro, fie că au serviciu fie că și l-au pierdut”
   Pâi dacă pierzi serviciul poți și tu să-l dai la AirB&, nu?
   • +3 (3 voturi)    
    Si daca Airbnb nu merge? (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:55)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Povestea asta cu banii facuti prin Airbnb este un pic dubioasa. Are capitala noastra atat de multi turisti? Eu nu cred. Au hotelurile noastre preturi atat de mari incat turistii sa caute Airbnb? Nici asta nu cred.

    Mai curand vorbim de proprietari care s-au trezit cu apartamentele fara un efort prea mare si ii cam doare in cot daca nu scot banii promisi.
 • +3 (5 voturi)    
  Proprietar si nu numai proprietar (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:11)

  vital [utilizator]

  asta-i crezul meu acum ajuns la 42 de ani!! am stat cu chirie in Bucuresti vreo 5 ani, am schimbat vreo 5-6 cred, si intotdeauna mi-am dorit casa mea, ce am realizat la urma urmei (nu neg, cu imprumut de la pers fizica), dar nu se compara!!
  Acum de 10 ani stau langa Paris, si la fel, chiriile sunt fo fo mari, conditiile minimaliste (nu se ofera nimic ca mobilier, deci costuri suplimentare, se cer acte care justifica veniturile, altfel sanse sa inchiriezi fo fo putine!! Bineinteles, la preturile de aici iti permiti o chirie destul de naspa, o chirie faina si curata costa fo mult, de aia si majoritatea stau in colocatie, ca sa imparta costurile.

  Si toti opteaza pt a fi proprietar si nu chirias, mai ales dupa ce schimba o multime de chirii
 • +2 (4 voturi)    
  mai trebuie mentionat (Joi, 21 noiembrie 2019, 19:59)

  razeshu [utilizator]

  mai lipseste un element in dezbaterea asta - momentul cand cumperi. Daca iei pe varf de bula iesi in pierdere in orice scenariu. Stiu pe unii care au luat cu 130k 2 sau 3 camere in Crangasi prin 2008. Sau cu 125 k Eur 2 camere in Tineretului (S4) in 2008. Si mai stiu multi care iau apartamente in blocuri noi ca suna cool si le urasc pe alea comuniste dar e vorba de niste constructii defectuoase, le vezi dupa 2-3 ani ca deja au varul spalat si terasele crapate. Astea vor fi viitoarele favele cu blocuri ingramadite si crapate mai ceva decat alea lasate de cizmar. Toate astea de mai sus sunt investitii de dragul investitiilor si care in timp nu isi vor pastra valoarea. Daca adaugam si potentialul unei crize in peisaj si instabilitatea jobului vedem ca deciziile nu sunt usoare si ca trebuie sa judecam atenti si cucapul pe umeri si sa nu ne lasam manati de un spirit de turma.
 • +1 (1 vot)    
  Economia de liceu ne prevestește o criză curând (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:29)

  Octav_I [utilizator]

  Bre, în țara asta nu se mai fac copii suficient ca să crească populația. Plus că tinerii pleacă pe capete de atâția ani (chiar și tinerii pensionari uneori, muncesc afară). Apoi pune la socoteală bătrânii care se duc la cimitir...orice preot întrebi, mai ales în sate sau orașe mici, va spune că aproape a uitat slujba de Cununie/Botez dar o știe pe de rost pe cea de Înmormântare. Deci, dacă nu mai sunt oameni, dar construcțiile cresc în continuare - cine le va mai cumpăra/închiria? Pac, uite-așa se sparge bula. Cam prin 2020 estimez și eu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by