Băncile reprezintă, oriunde în lume, motorul unei economii, inima care pulsează sângele, adică banii, în trupul unei țări. Harta României privită prin prisma acestui mecanism general valabil arată discrepanța majoră dintre zone.
Pentru a evalua interesul băncilor defalcat pe toate cele 41 de județe + București, publicația online bankingnews.ro a analizat, firesc, cum este distribuită rețeaua teritorială la nivelul întregii țări. Natural, acolo unde sunt multe unități bancare înseamnă automat că există activitate economică, piață potențială și premise pentru dezvoltare. În opoziție, acolo unde economia bâjbâie, unde investițiile se lasă așteptate și unde nu există preocupare pentru evoluție, agențiile bancare sunt rare.
Cele mai mari bănci în funcție de numărul de agenții (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, ING Bank și Alpha Bank) dețin împreună aproximativ 85% din totalul reței teritoriale bancare din România, care numără în prezent circa 4.000 de unități. Luând în calcul acest detaliu statistic, studiul de față s-a axat pe distribuția teritorială a instituțiilor de credit menționate pentru a obține o imagine de ansamblu asupra interesului băncilor defalcat pe județe. Privind acest tablou, ne putem face automat o idee asupra nivelului prosperității de la nivel local.
Agentiile si sucursale de banci sunt doar pentru fraieri!
Si da, banii neinvestiti in altceva e bine sa-i tinem la banca, nu la ciorap.
Cine greseste?
Scoala? Administratia? Sau altii???
Dar probabil ca as schimba multe in Politie - i-as trimite pe cei de acolo in alte zone si as aduce profesionisti - oameni care pot cladi si consolida ordinea publica.
As incepe programe private de educatie si consultanta - sa se reduca rata de neinstruire si afacerile sa poata sa creasca chiar daca administratia ramane cam la fel...
Dar nu e neaparat o problema reala. Tara balteste de bani lichizi si e mai bine asa, decat sa-i dai bancilor sa-ti arunce un praf de dobanda pe ei. La consum inainte!
Asta, fara a mai discuta de "marele" rol al bancilor... Practic, marea criza din 2008 de la banci a pornit, marile crahuri din anii "90 (Banca Internationala a Religiilo, Columna, Bancorex, Dacia, Banca Agricola, Bancoop etc, va mai aduceti aminte? Jafuri de miliarde de euro, noi, prostimea, am fost jefuiti institutionalizat, asa ca sa nu le mai plangem de mila). E dezvoltare si fara banci!