Autoritățile vor să construiască două penitenciare, unul la Berceni, în județul Prahova, și celălalt la Unguriu, în județul Buzău, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finanțelor. Acesta mai prevede și construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în Pantelimon (Ilfov) și un centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov. Proiectul se va realiza cu un împrumut de 177 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Vezi proiectulPractic, costul total net al Proiectului este de 221,5 milioane euro, din care suma de 177 milioane euro (reprezentând cca. 80% din costul total net) va fi acoperită prin împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Diferența, respectiv echivalentul a 44,5 milioane euro, reprezintă contribuţia părţii române. Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României, conform legislaţiei române în vigoare.
Proiectul include următoarele patru componentele (sub-proiecte):
• Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova (Sub-proiectul 1);
• Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău (Sub-proiectul 2);
• Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov (Sub-proiectul 3);
• Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov (Sub-proiectul 4).
Conform notei de fundamentare, Ministerul Justiției va implementa proiectul prin Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, în calitate de Agenție de implementare a proiectului, căreia i se va delega întreaga autoritate şi responsabilitate în utilizarea cu maximă eficienţă a tuturor surselor proiectului şi în realizarea obiectivelor acestuia.
Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de cca. 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin încadrarea cheltuielilor aferente acestuia în creditele bugetare şi de angajament aprobate în acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare în parte, în cadrul bugetului Ministerului Justiției.
Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România) a fost semnat la București la 13 august 2019 și la Paris la 2 septembrie 2019.
Ce mai zice nota de fundamentare:
Realitatea unui sistem penitenciar românesc învechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu își poate realiza rolul de custodiere și reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului, precum și hotărârea-pilot în cauza Rezmiveș și alții împotriva României (nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 și 68191/13), pronunțată de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotărâre care privește condițiile de detenție din închisorile și centrele de reținere și arest preventiv din România, au generat necesitatea luării unor măsuri la nivel național pentru remedierea acestei situații.
Potrivit Deciziei Curții, măsurile așteptate din partea României vor fi structurate pe două paliere, astfel:
1. măsuri de natură administrativă, prin care să se reducă supra-aglomerarea și să se îmbunătățească condițiile materiale de detenție
2. măsuri de natură legislativă care să asigure un recurs eficient pentru vătămarea suferită, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific.
În executarea hotărârii CEDO menționate, Guvernul României a aprobat o serie de memorandumuri prin care se instituie măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție şi diminuarea fenomenului supraaglomerării în penitenciare.
Printre măsurile mai sus menționate se numără și obiectivele Proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România pentru a cărui sprijinire s-a contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei împrumutul în valoare de 177 milioane euro.
Pentru ca avem prea multi prizonieri?
Nu trebuie sa fii sociolog sa iti dai seama ca rata de criminalitate este direct proportionala cu educatia si calitatea vietii dintr-un stat.
In loc sa investim in indivizi si in socieate, ca sa nu ajunga dupa gratii, noi facem mai multe inchisori?
Deci ne asteptam la si mai multe infractiuni sau cum?
A da, am eliberat (multumim PSD) 23.000 de detinuti, iar statisticele spun ca 80% se vor intoarce in inchisori.
Cum este posibil ca tari nordice ca Norvegia sa inchida inchisori pentru ca nu au detinuti? Cum mah, cum?
Au norvegienii alt cap, au doua creiere, mananca o mancare care ii face super destepti?
De ce nu le luam exemplu? De ce nu investim in oameni, in educatie, de ce acceptam religia in scoli, ca sa ne indoctrineasca copiii, de ce nu sunt programe de reintegrare al detinutilor?
Nu vom scapa de 50.000 de detinuti peste noapte, dar peste o generatie sau doua, putem reduce numarul lor drastic prin programe inteligente, tintite
.
Noapte buna, Romania, puneti niste gratii la geamuri ca ne asteapta vremuri grele.
Am un prieten elvetian de pe langa Zurich. S-a mutat omul acum cativa ani in Cluj si ce crezi ca s-a intamplat cu el dupa cativa ani de stat aici, a inceput sa nu mai respecte legea, ma reder la parcarea in locri interzise. De ce? Pentru ca nu ii mai era teama de amenzi mari si cauta confortul de moment, sa aiba masina aproape.
S-a intors omul in Elvetia, iar in prima luna a luat amenzi echivalentul a vreo 3 salarii acolo, pana cand pedeapsa iar l-a educat sa respecte legea.
Eu zic sa faca puscarii si sa le umple cu toti astia pe care ii vad in jur calcand legea in picioare, iar candva cand vom fi mai educati, sa faca centre culturale, scoli, din acele cladiri.
Aaaa... tu compari nivelul de trai al nordicilor cu cel de la noi?
Nu dati cu batul, zic si eu!
tare