Salariul mediu net din octombrie a fost de 18,6 lei/oră. La fiecare 42 de lei făcuți de un IT-ist, un salariat din confecții lua 10 lei

de DP     HotNews.ro
Luni, 9 decembrie 2019, 9:49 Economie | Finanţe & Bănci


Un IT-ist castiga de 4 ori mai bine decat un salariat din productia de imbracaminte
Foto: sxc.hu
Un IT-ist lua în mână în fiecare oră 42,5 lei în octombrie, în vreme ce un salariat din domeniul fabricării obiectelor de îmbrăcăminte câștiga după o oră de muncă puțin peste 10 lei, arată datele transmise luni de oficialii Institutului Național de Statistică. Per total economie, salariul mediu net din octombrie a fost 3.116 lei, în creştere faţă de septembrie 2019 cu 34 lei. În ritm anual, salariile medii au urcat cu 14,5%, mai arată datele INS, dar cu diferențe mari între domeniile economiei. Astfel, construcțiile rămân sectorul ”rachetă”, unde salariile au sărit cu aproape 50% într-un an. În învățământ (a propos de rezultatele de la Pisa) lefurile au urcat cu peste 20%.Ambiția Guvernului de a eradica salariile mici prin creșterea salariului minim din România va presa angajatorii din mediul privat în special să găsească soluții de creștere a productivității, iar Guvernul să alinieze celelalte măsuri de politică fiscală noilor prevederi privind salariul minim și să se asigure de respectarea lor.

Noul salariu minim va fi de 2.350 de lei lunar, ceea ce ar însemna o îndemnizație orară de puțin peste 14 lei/oră (față de 12,4 lei/oră în prezent).

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna octombrie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna septembrie 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
 • cu 9,8% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
 • între 3,0% şi 5,5% în industria metalurgică, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare;
 • între 2,0% şi 3,0% în activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi extractive, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea de mobilă, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, colectarea şi epurarea apelor uzate, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2019 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
 • cu 19,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 17,6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
 • între 3,0% şi 8,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei;
 • între 1,5% şi 2,5% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduride pensii, fabricarea băuturilor, tranzacţii imobiliare. În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,8% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,8%).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5607 vizualizari

 • +8 (14 voturi)    
  Tot dați statistici cu cei ce muncesc. (Luni, 9 decembrie 2019, 10:07)

  Tayen [utilizator]

  Ziceți și cât cîștigă și cei ce nu muncesc, bugetarii. Tot așa, pe pe categorii: administrație centrală, locală, servicii, milițieni, apeviști....
  Ce „sporuri” și-au mai inventat.
  • -7 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 decembrie 2019, 10:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Tayen

   • +1 (11 voturi)    
    IT-ul generează aproape 6% din PIB ... (Luni, 9 decembrie 2019, 11:41)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui

    Și privații, prin contribuțiile lor țin bugetarii "care freacă menta la stat", după spusele tale ...
    • +1 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 decembrie 2019, 12:28)

     [anonim] i-a raspuns lui BleahBleah

     • +3 (11 voturi)    
      100 000 de angajati (Luni, 9 decembrie 2019, 13:04)

      numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui

      genereaza 6% din PIB. Si ni se spune ca nu platim taxe pentru ca ne ia 35% in loc de 42.5%, sau cat vine la calculul final. In Romania sunt 8,4 milioane de angajati, iar 100 000 fac 6% din PIB si ni se reproseaza ca nu paltim taxe. Mu*e Orban si jos ipocrizia.
      • -1 (1 vot)    
       nu chiar (Luni, 9 decembrie 2019, 15:25)

       meh [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

       În România sunt in jur de 5 milioane angajați, din care ~1.25 milioane sunt la stat.

       Dar da. În IT sunt cam 100.000 angajați.
      • +1 (1 vot)    
       it-istii o ard pe facebook (Luni, 9 decembrie 2019, 19:03)

       Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

       pe salarii babane. vorbesc ca medie, nu zic, sunt unii care muncesc. Dar la fel e si la stat, pe bani mult mai putini.
       Daca vrem infrastructura, servicii publice, trebuie ca toata lumea sa plateasca impozit serios, si sa se scoata toate scutirile astea, si nu numai de la IT. Acum cred ca esti scutit de impozit si daca ai terminat Filosofie, dar lucrezi la firma de IT si bagi date in excel.
   • +2 (8 voturi)    
    pai bun (Luni, 9 decembrie 2019, 12:22)

    cicci [utilizator] i-a raspuns lui

    este irelevant cata plus valoare(nu stiu ce inseamna dar toata lumea foloseste acest termnen) aduce un it-ist. Fiindca il plateste seful sau. daca il plateste ca sa rupa youtube-ul in doua, e fix problema lui. cand o sa fie pre multi it-isti care o freaca pe statul de plata al respectivului, o sa dea faliment. daca unn bugetar o freaca, e platit din banii mei si ai celorlalti, si asta e o problema. Cand se aduna pre multi frecatori de menta la stat, nu ne mai ajung banii si statul se imprumuta, ca nu prea poate da faliment. Se imprumuta in numele meu si al celorlalti. Aici e problema.


    In alta ordine de idei, daca un it-ist incaseaza 42Ron pe ora,inseamna incaseaza si statul vreo 15-16ron, din cei 42. Daca un bugetar freaca menta, statul plateste 42 de ron, si incaseaza 15-16. Apoi bugeratul va lua o pensie pentru ca nu a lucrat 30 de ani. Asta e plus valoarea.

    Exista si bugetari care muncesc si care isi merita banii, sunt ferm convins. Cu ei chiar nu cred ca are cineva vreo problema.
    • -1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 decembrie 2019, 12:59)

     [anonim] i-a raspuns lui cicci

    • +1 (5 voturi)    
     bugetar vs privat (Luni, 9 decembrie 2019, 13:06)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui cicci

     Incepe sa-mi fie clar ca strategia PDL-ului este aceeasi, de a ne face sa ne uram intre noi, pentru ca apoi noi sa aplaudam cand le taie lor salarii si ei sa aplaude cand ne pune noua taxe. Fiecare lucreaza pentru banii lui, bugetar sau privat. Statul ar face bine sa se asigure ca fiecare isi face treaba, nu sa arunce in spatiul public denigrari asupra unei categorii sau asupra celeilalte,
   • -2 (4 voturi)    
    2 aspecte... (Luni, 9 decembrie 2019, 13:26)

    TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui

    1. Firma poate calcula ce profit face cu o persoană anume doar în cazul în care el este contractat unei alte firme. În cazul ăsta, se știe: firma care contractează serviciul plătește X RON/h, IT-istul este plătit Y RON/h. Se mai scad salariile cu HR-ului și cam asta e. Majoritatea companiilor care contractează IT-isti sunt firme românești. Profit făcut în Ro.

    2. IT-istul lucrează într-o multinațională. E imposibil de calculat pentru o firmă ce profit face cu o persoană anume. Persoana respectivă lucrează într-o echipă (de obicei multinațională), produsul dezvoltat de ei e vândut de altă echipă, există suport pentru produs cu oameni care lucrează direct la clienți, există echipe interne care oferă suport pentru maintenance... etc. Cum calculezi tu ce profit aduc 10 oameni din România, într-o echipă de 100 de oameni? Poți cuantifica? La nivel de companii mari, dezvoltarea de SW e considerată R&D (Research and Development), activitate care nu aduce bani. Sunt doar cheltuieli pentru a dezvolta produse pe care le vor vinde peste 2 ani... Peste 2 ani, echipa de R&D lucrează deja la alt produs. E un pic mai complicat decât a produce o pâine, pe care o vinzi peste 2h.

    Deci, îmi poți zice tu cum ai ajuns la concluzia: "profitul pleacă în alte țări"? Care profit? Cum măsori acel profit într-o companie de 10.000 oameni worldwide, cu 10 angajați în România?
 • +3 (13 voturi)    
  Diferenta (Luni, 9 decembrie 2019, 10:30)

  florinos [utilizator]

  Diferenta este ca un ITst a terminat un Liceu de Informatica unde sunt 7 pe loc, a facut o facultate grea si care trebuie constant sa se puna la punct cu tehnologia, pe cand un salariat in confectii are doar liceu terminat.
  • -3 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 decembrie 2019, 12:29)

   [anonim] i-a raspuns lui florinos

   • -2 (2 voturi)    
    mură in gură? (Luni, 9 decembrie 2019, 15:30)

    meh [utilizator] i-a raspuns lui

    Cursurile de specializare nu sunt "mură in gură", sunt cursuri de specializare prin care educi constant angajatii pentru a rămâne relevanti pe piața de muncă.

    În IT e nevoie de studiu constant pentru a rămâne relevant. Niciodată nu te oprești din a învăța, altfel devi inutil la job și ești dat afară sau trecut pe linie moartă din punct de vedere a posibilităților de a promova...

    Nimeni nu angajează frecători de mentă la privat. Nimeni nu își permită să o facă.
   • -1 (3 voturi)    
    John06 (Luni, 9 decembrie 2019, 15:43)

    Catalin Olaru [anonim] i-a raspuns lui

    De ce nu te faci si tu IT-st, johnny? Ca si-asa firmele-s proaste si dau salariile astea pe degeaba, nu?
 • 0 (8 voturi)    
  pensii (Luni, 9 decembrie 2019, 10:32)

  Florin Oprea [utilizator]

  Un calcul simplu arata ca la aceasta valoare a salariului mediu brut CAS-ul incasat asigura o pensie medie de 1763 lei (CAS 25%). In acest moment punctul de pensie (de fapt pensia medie) este de 1265 lei, deci mult sub ceea ce se incaseaza. Pensia medie de 1763 lei corespunde cresterii de 40% din septembrie 2020, adica 1775 lei. Evident, salariul mediu brut va creste si el pina in septembrie 2020. Sigur este ca acum bugetul de pensii este excedentar si toate vaicarelile ca nu sunt bani sunt inutile. Mai ales acele cifre fantasmagorice lansate de Basescu cu 82 mld euro deficit in 2021.
  • -5 (9 voturi)    
   Viermuș, fondul de pensii este deficitar de 30 (Luni, 9 decembrie 2019, 11:05)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   de ani, asistatule.
 • +2 (2 voturi)    
  similar (Luni, 9 decembrie 2019, 19:40)

  anion [utilizator]

  Ingineri cu studii superioare tehnice si functii de conducere in activitate tehnologica (14 ani din total 46 ani vechime), pensie 2980 lei/luna. Magistrati (60) cu studii superioare in drept si vechime/functii necunoscute, pensie 25 000 euro/luna. La 40 lei ai magistratului, inginerul ia 1 leu!!
 • -2 (2 voturi)    
  Lumea s-a intors la normalitate (Marţi, 10 decembrie 2019, 7:30)

  John M. [utilizator]

  Ca profesor in anii 70 eu castigam 1400 pe luna si muncitorul din "dictatura proletariatului" 2200. Noi eram numai "patura intelectualilor" care nu tinea de cald regimului care ne suspecta de ostilitate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by