• Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale și creșterea votalității cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni asupra bilanțurilor din sectoarele public și privat.
- Considerăm că mediul politic și de politici volatil va constrânge guvernul interimar, condus de Ludovic Orban, să ofere o consolidare fiscală fiabilă înainte de alegerile generale de anul viitor. În cazul în care propunerea bugetului pe 2020 nu va primi sprijin parlamentar în decembrie, perspectiva alegerilor anticipate va crește.
- Considerăm că alegerile și resetarea pozițiilor parlamentare sunt necesare pentru a forma un guvern cu un mandat suficient de puternic pentru a merge mai departe cu o agendă de consolidare mai fermă.
- Având în vedere calendarul electoral, anticipăm că obiectivele politice pe termen scurt vor continua să contureze politica fiscală istoric prociclică
- Previzionăm că deficitul fiscal va începe să scadă începând cu 2021, după ce vor avea loc alegerile generale.
- Înțelegem că autoritățile intenționează să crească salariul minim cu 7,2%, din 2020, măsură care ar contribui, probabil, la o supraîncălzire, pe termen scurt, și la creșterea deficitului de cont curent.
- Pe termen lung, perspectivele de creștere ale României vor rămâne limitate de emigrarea ridicată a forței de muncă calificate și de scăderea populației. Reformele structurale pentru rezolvarea acestor probleme par să lipsească. Creșterea mare a salariilor din ultimii ani nu a fost însoțită de creșteri comparabile ale productivității, care au erodat competitivitatea exporturilor României.
- Ne așteptăm ca deficitul să atingă 4,3% din PIB în 2019 și 4% în 2020.
- În ciuda perspectivelor fiscale incerte, ne așteptăm ca Banca Națională a României să țină sub control inflația și să mențină rezerve adecvate.
- În absența unor măsuri în ceea ce privește creșterile de pensii, deficitul bugetar va ajunge la 6% din PIB în 2022, ponderea datoriei publice în PIB va crește, ceea ce va duce la o creștere a cheltuielilor cu dobânzile.
de acum ne imprumutam mai scump....
AMIN
mi-e teama ca nu au inca puterea de a guverna o tara... nu ca PNL-ul o face mai bine, dar totusi au si ei niste oameni in spate care ii mai consiliaza...
tu daca lasi pe cineva sa stea in casa ta 3 ani, si sa faca praf casa... iar apoi vine altul si numai dupa o luna dai vina pe tot ce a facut rau.. inclusiv de la precedentul ???
de aia tara asta o duce rau, de idioti care gandesc cu picioarele
Apropo ai investit vreodata in viata ta? Sunt sigur ca stai cu banii la saltea si asta daca ii ai (nu ma refer la aia din credit)
Dar inapoi pe lumea reala, Agentiile de rating se ocupa cu analiza pietelor si a flutuatiilor pe termen lung. Investitorii le folosesc ca un ghid general de baza si apoi trec la detalii. De asemenea daca investitori incep sa isi retraga pozitiile dintr-o tara, sa vezi ca si agentiile de rating observa asta si isi ajusteaza valorile. Cele doua merg mana in mana.
Nu mai zic ca tocmai te-ai contrazis cand ai spus ca agentiile de rating analizeaza fluctuatiile pe termen lung dar pe de alta parte spui ca un guvern instituit dupa un termen scurt este vinovatul pentru revizuirea negativa a agentiilor de rating.
Nu iti vine sa razi :)))?
Vad ca nu sunt usor de priceput si chiar ma insist sa utilizez un limbaj uzual, agentiile fac ratingul in functie de previziunile e termen lung. Un nou guvern le schimba previziunile, asadar tragem concluzia ca nu au incredere in noul guvern pe termen lung. Ratingul scade. Chiar nu e greu.
Pretul oricarui bun/instrument financiar este dat de cerere vs oferta si reprezinta asteptarile investitorilor incluzand deja orice alti factori sau caracteristici (PIB/capita etc) cum altfel ajungi la un pret ????????? SI DA pretul este concluzia (adica yieldul pe 10 ani al obligatiunilor guvernamentale in cazul de fata)
Preturile in piata se modifica in fiecare secunda si reflecta LIVE asteptarile investitorilor.
Agentiile de rating actualizeaza ratingul foarte rar -eventual de 2 ori pe an facand o analiza fundamentala pe economia unei tari ,politici fiscala etc adica pe Lagging indicators (ca nu gases un termen in romana) care deja au avut un efect in pretul din piata. In comunicatul SP este mentionat CLAR ca din cauza actiunilor guvernului PRECEDENTa fost modificata perspectiva tarii in negativ.
Ce alte lucruri mai evidente mai ai nevoie ? In continuare discuti in nestire doar doar sa iti confirmi propria eroare.
Investitorii sunt cu ochii pe tine in fiecare secunda si te taxeaza pe masura pretului platit in fiecare secunda, asa ca concluzia deja veche a standard and poors ca Romania are o perspectiva negativa este deja demult rumegata de investitori prin prisma actiunilor guvernului precedent
(vezi si cotatiile CDS din piata vs rating nejustificat al MBS care au generat criza din 2007
sau Yieldul la care se imprumuta Grecia acum , apropiat de cel al Italiei dar pe de o parte Grecia are rating junk vs Italia - recomandat investitiilor)
AMIN
Oameni buni, nu putem consuma la infinit mai mult decat producem!
Si nu putem sa ne imprumutam in fiecare luna, Deja incep sa se inchida usi si vom ramane izolati, la agricultura de subzistenta!
PNL trebuie sa-si asume curatarea bugetului de capuse. Si ii vom vota masiv in 2020!!!!
De ce? Pentru ca romanii si politicienii pierd vremea vorbind despre:
1. Plafonarea salariilor demnitarilor
2. Reducerea a 9.000 de pensii "speciale"
3. Cumularea pensiei cu salariul la stat (tema recurenta de cate ori ajunge PDL-ul la guvernare)
4. Alte nimicuri (prin impactul bugetar) care stimuleaza ura impotriva altora dar nu aduc nimic bun in ansamblu
2020 e an electoral deci cu siguranta PNL-ul nu va indrazni sa faca nimic concret impotriva pensionarilor sau bugetarilor. Daca va rezista la guvernare pana la alegerile parlamentare.
2021 va fi anul taierilor.
Ceea ce nu inteleg eu este, indiferent de ciclul electoral, de ce sunt protejati evazionistii fiscali, de ce se permit in continuare optimizarile fiscale, exportul profiturilor samd. Cand se da drumul la informatizarea administratiei publice, cand se construieste un sistem de recrutare, promovare si avansare modern in sistemul public? Cand construim ceva infrastructura? Care sa sprijine si sectorul privat.
ce sa zic... ps a facut ce stie mai bine: a dat si apoi a fugit (ajutati de pnl... ma intreg iar: nu e oare un blat intre aceste 2 partide?!)
P.S. Stiu, Dragnea e de vina. Nu insistati.
Clar, in mod evident ai dreptate: s-a dus Isarescu cu para la Standard&Poors, altfel Standard&Poors dadea Romaniei calificativul excelent, cu o steluta PSD.
Oricum, aceste agentii sunt de kkt. Se stie, se cunoaste, romanukl a observat: sunt firme de apartament care isi publica evaluarile dupa cum da unul sau altul cu "para".
Felicitari, romane Horiav!
Poporul roman, in majoritatea lui, la alegerile din 2016, au ales: pariem - ca tara - pe pensionari. Acestia trebuie favorizari, fiindca ei - inteleptii si patriotii pensionari - reprezinta viitorul acestei tari!
Fiecare tara mizeaza pe cate ceva. Noi am ales pensionarii. Inteleapta alegere, alegere care ne plaseaza definitiv ca popor acolo unde ne este locul: la pensie.
dar na... psd strica, si postacii fara creier(si/sau fara valori morale) ai psd incearca sa arunce vina pe ailalti
nu sunt fan pnl. imi vine sa-i omor si pe aia, dar pnl nu are NICI O VINA pentru ce se intampla acum cu economia!
pnl o sa poata sa fie tras la raspundere cam de pe la jumatatea lui 20-20 sau chiar mai tarziu. pana atunci tot ce se intampla este 100% "meritul" psd!
Abia am scapat de distatorul comunistoid.
Postacii lui raman pe aici, totusi.
Tara asta nu are nici o sansa cand este reprezentata de o majoritate a populatiei efectiv PROASTA (si imi pare rau sa spun asta)
Eu ma abtin sa lovesc in PNL ca s-a bagat acum la guvernare. Pana la urma este un semn de responsabilitate si nu pot blama asa ceva.
Dar PNL nu intelege ceva. Unica, singura sansa ca peste un an, la parlamentare, PSD sa castige din nou covarsitor este ca PNL sa taie acum in carne vie in toate kkt-urile facute de PSD. Fara mila si fulgerator.
Altfel, daca o ia cu "usurelul"... c'est fini!
Fiindca ideea este urmatoarea: orice ar face, anul asta PSD va lovi cu sete proletara, neobosit si neostenit in PNL pentru absolut orice. Si mai ales pentru porcariile facute de fapt de PSD.
Electoratul pesedeu, la fel. Orice ar fi, pesedeii nu suporta - structural vorbind - absolut nimic altceva in afara de psd. Acesta este electoratul fanatic, spalat pe creier (sau ma rog, pe interioriul cutiei craniene, caci creier nu au).
Dar daca PNL o ia cu usurelul, isi pierde si electoratul anti PSD, aia care mai au o farama de creier. Care electorat, in majoritate, nu va merge la vot peste un an. Ori, la anul PSD ca castige parlamentarele ar fi o tragedie nationala, la modul cel mai propriu cu putinta.
Practic, in modul cum joaca lunile astea PNL sta viitorul Romaniei. Si PNL are o sarcina cumplit de grea, in opozitie cu psd care e suficient sa arunce cu noroi, activitate oricum intrinseca structurii lor pesediste, deci nici nu trebuie sa faca eforturi in sensul asta, fiindca o fac din inertie.
Stiu e joc politic dar in favoarea tarii. Daca lucrurile ies prost pt PNL oricat rahat ar manca PSD-ul nu vor putea sa puna USR-PLUS in aceeasi barca.
In nici o luna vreți sa vedeți miracole ?
Este imposibil in așa timp scurt sa simțiți o îmbunătățire .
Foarte mulți pun semnul egalități între PNL și PSD ! Oamenii din PNL acum la guvernare, nici la sex nu seamănă c-o borfași, Analfabeții, Hoții / Ticăloșii de PSD isti.
Se poate sa analizați cu capul( creier) nu cu dragostea sau ura fata de partid ( indiferent ) ?
Sunt convins ca sunt mulți care de pe tușa dorește sa facă bine țării , dar când au intrat in biroul respectiv din minister și au văzut ce mizerie a lăsat acest PSD , unii au făcut atac de cord !!!
3 ani de “ conducere” PSD ista a dus țara înapoi cu 30 de ani , plus hoția !
Nu ca nu au vrut sa facă bine, au fost prea inapoiati mintal sa realizeze ceva.
Priviți figurile celebre PSD iste : Dragnea și Dănăilă ! Nici nu se poate face un ....comentariu,
Sincer, ii doresc țării mele de baștina numai fericire... sunt niște shakali care privesc din umbra și sa nu sara pe țara și sa se întâmple ca in Crimeea !