​Analiză În următorii 30 de ani două activități din economie se vor înjumătăți, una aproape va dispărea iar trei își vor dubla angajații. Vezi cum vor evolua salariile în 2020 pe diferitele tipuri de activități.

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 13 decembrie 2019, 10:10 Economie | Finanţe & Bănci


Cum se va schimba piața muncii în urmatorii ani
Foto: sxc.hu
În decurs de 30 de ani două activități ale economiei naționale își vor înjumătății efectivele, una aproape va dispărea complet iar trei își vor dubla numărul de angajați, se arată într-o analiză a firmei de resurse umane Adecco, transmisă vineri HotNews.ro. Agricultura și industria au suferit și vor suferi cele mai mari transformări din cauza automatizării și digitalizării. Vezi în text ce industrii vor pierde locuri de muncă, unde se vor apărea joburi și cum ar putea evolua salariile în 2020 pe diferitele tipuri de activități.Reducerea impactului în mediu, reciclarea și îmbunătățirea calitățiilor materialelor de lucru si-au adus deja aportul asupra industriei extractive. În anul 2049 vor activa foarte puține persoane în acest sector. Sănatatea, HORECA și Comerțul vor ajunge la valori duble în 2049 față de 1992.

Ce ar mai fi de reținut din analiza Adecco:
 • Populația României a scăzut cu 3.5 mil. de locuitori față de momentul anului 1989. Principalul motiv îl constituie migrația forței de muncă și un declin demografic major.
 • Diferența în cifre absolute între rata natalității și mortalității este de 1.02 mil. de locuitori.
 • Românii trăiesc în medie cu 6.3 ani mai mult în prezent decât în 1989.
 • Acest fapt poate fi corelat cu doi factori: • emisiile de CO2 în atmosferă s-au diminuat constant de la 9.1 tone metrice pe cap de locuitor, la 4.2. • dezvoltarea programelor de prevenție pentru maladii împreună cu progresul științelor medicale. • Numărul românilor ocupați în administrația publică și apărare aproape s-a dublat în 30 de ani, în timp ce numărul celor din agricultură a scăzut aproape la jumătate.
 • În 1991 un român câștiga în medie 100 de USD. Treizeci de ani mai târziu de 6 ori mai mult. Pe parcursul celor 30 de ani salariul mediu net al românilor a suferit din cauza inflației, a crizelor economice însă a înregistrat o creștere constantă și accelerată mai ales în ultimii ani.Salariul mediu net. Evoluții și previziuni:
 • Cele mai mari creșteri salariale din 2019 s-au înregistrat în domeniul construcțiilor. Acestea au fost cu 30% mai mari ca în anul precedent. (Pentru că anul curent nu este încheiat perioada de referința este de 12 luni de la ultima lună raportată: octombrie 2019 – septembrie 2018). Alte domenii cu creșteri notabile au fost învățamântul, transporturile și sănătatea. În 2020 estimăm o scădere a ritmului de creștere mai ales în sectorul de stat (nu estimăm creșteri mai mari de 10% indiferent de activitate). Estimările evoluției PIB sunt în scădere lucru care va avea impact în evoluția salariilor din mediul privat. • Locurile de muncă vacante. Evoluții și previziuni. În 2019, jumătate din activitățile economice din România au declarat mai puține locuri de muncă vacante ca în 2018. Domeniile în care s-au declarat mai multe locuri vacante ca anul trecut au fost comerțul, construcțiile și HORECA. Domeniile în care s-au declarat mai puține locuri vacante ca anul 2018 au fost: industria prelucătoare, industria, învățământul și sănătatea. Pentru anul 2020, dacă se păstrează tendințele actuale (rata șomajului, scăderea ritmului de creștere a salariilor și evoluția pozițiilor vacante) vom vedea tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini.Evoluția contractelor de muncă- cele individuale și temporare
 • În ultimii 3 ani s-au înregistrat din ce în ce mai puține contracte noi de muncă chiar dacă numărul angajaților se află în continuă creștere. Acești indicatori sunt validați de toate tendințele menționate în evoluțiile anterioare: șomaj în scădere, locuri de muncă vacante mai puține, migrație masivă.
 • Angajatorii au preferat să își restructureze pozițiile actuale, să angajeze mai puține persoane, iar pe cei aflați în condiții de muncă temporară să îi interiorizeze pentru consolidarea retenției (scăderea în acest tip de contracte fiind mare - 22% în anul curent față de anul trecut).
 • Toate aceste tendințe vor determina însă tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini. Treptat dar sigur în 2020 numărul salariațiilor din economie va depăsi 5 mil. de persoane.

Populația României peste 30 de ani.

Pe un parcurs de 60 de ani, România va pierde 33% din populație. Aceasta previziune va sta în picioare doar dacă tendințele actuale se păstrează. România are una dintre cele mai atrăgătoare legislații pentru încurajarea natalității din lume (subvenții pentru mame și perioadă pentru concediu maternal). Pentru stimularea natalității această legislație trebuie să fie complementară cu un sistem medical performant, acces facil la educație de calitate preșcolară și școlară. Responsabilitatea pentru acest fenomen cade atât pe sistemul de stat, cât și pe cel privat. • O altă metodă de combatere a declinului demografic este atragerea de imigranți competenți și complementari cu nevoile economiei românești din anii ce urmează.
 • În 2049, 3% din populația activă va lucra în locuri de muncă "verzi"și 2% - în locuri de muncă care nu există încă. “Înverzirea” locurilor de muncă existente se va întâmpla pe măsură ce procesele corporative de producție și operație devin mai eficiente și mai sustenabile din punct de vedere ecologic.
Speranța de viață
 • În 2049, în România, speranța de viață va ajunge la 86 de ani. Tendința de creștere a speranței de viață este generală în întreaga Uniune Europeană. Descoperirile medicale și creșterea standardului de viață vor avea un impact major în acest sens.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13846 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  conform statisticilor (Vineri, 13 decembrie 2019, 10:41)

  numaiamnume [utilizator]

  previziunile specialistilor au fost mereu mai gresite decat daca ar fi dat cu banul in loc sa gandeasca.
 • +4 (6 voturi)    
  Corelatia dintre emisiile CO2 si speranta de viata (Vineri, 13 decembrie 2019, 11:27)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  este doar conjuncturala.
  1) a fost scoasa din uz benzina cu PLUMB! Nu mai avem oxizi de plumb, extrem de toxici in aerul din orasele noastre.
  2) industria grea a disparut aproape complet si odata cu ea au disparut mare parte din emisiile de particule si pulberi. De asemenea s-au redus mult emisiile oxizilor de SULF.
  3) sistemul medical (zilnic blamat) totusi este mai bun. In 1990 in Romania nu se facea CT sau RMN. Gama de analize disponibile e mai mare si medicamentele sunt mai multe.
  4) Conditiile de viata sunt mult mai bune, chiar daca ne place sa ne vaitam mereu. Dupa cum arata si graficul salariilor, intre 65 USD in 1992 si 665 USD in 2018 e diferenta de un ordin de marime.
  5) Otravurile consumate sunt mai putin nocive. De exemplu tigarile fara filtru au disparut. N-am mai auzit nici despre consumul de spirt medicinal in ultimii ani.

  Colapsul industriei a determinat scaderea emisiilor de CO2, dar din cauza asta traim mai mult. Alti oxizi si pulberi erau vinovati, plus foamea, frigul, viciile, imposibilitatea de a diagnostica timpuriu bolile etc.

  Articolul e foarte bun, cu exceptia puncului in care se incearca transformarea lui in unealta de propaganda climatica.
  • 0 (2 voturi)    
   Otravuri mai putin nocive? (Vineri, 13 decembrie 2019, 17:09)

   Bonhoeffer [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   La copii, tendinta e ca 20% din ei, mai nou, au boli mintale. Acest lucru nu era valabil acum 40 de ani. Exista o epidemie de autism despre care nu se prea vorbeste, si a carei cauza e o enigma pentru medici.. populatia de albine a scazut cu 30% in cativa ani.. Se pare ca exista alte otravuri despre care se vorbeste prea putin..
 • 0 (0 voturi)    
  toate ca toate (Luni, 16 decembrie 2019, 13:46)

  ..13 [utilizator]

  Dar nu cred ca numai din joburile verzi ne vom schimba - cred ca deasemenea un imens impact o va avea IT cu toata masa lui bogata.

  NU se poate nega dezvoltarea unor noi tipuri de job in IT pentru care se pare ca inca exista cerere neacoperita pe piata din RO.

  In acest moment RO ar trebui sa aleaga ceea ce vrea sa faca cu cetatenii ei si sa purceada spre educarea acestora - parerea mea este ca stimularea si aplecarea catre tehnica si tehnologie ne va aduce bani. Si poate cel mai bun exemplu este cel al fostului Director General Stoie de la Dacia Pitesti care s-a zbatut sa faca o fabrica pentru un autoturism romanesc, apoi s-a zbatut sa aduca investitori in ro care sa dezvolte mai departe, dupa 1989, acelasi model si, ulterior, a presat partea franceza sa dezvolte un centru de cercetare in RO. Cred ca un om a schimbat ceva in RO, in RO de dupa 1989. Oare vom fi capabili sa ducem mai departe ceea ce a facut domnia sa si altii ???

  Mor cand aud numai de verde - oare nu exista si alte domenii de interes???

  Raportul - ca o analiza a perioadei antecedente - este excelent.
  Problema este ce se va intampla mai departe - un pas mic catre un viitor mai bun? Sper ca DA


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by