În decurs de 30 de ani două activități ale economiei naționale își vor înjumătății efectivele, una aproape va dispărea complet iar trei își vor dubla numărul de angajați, se arată într-o analiză a firmei de resurse umane Adecco, transmisă vineri HotNews.ro. Agricultura și industria au suferit și vor suferi cele mai mari transformări din cauza automatizării și digitalizării. Vezi în text ce industrii vor pierde locuri de muncă, unde se vor apărea joburi și cum ar putea evolua salariile în 2020 pe diferitele tipuri de activități.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reducerea impactului în mediu, reciclarea și îmbunătățirea calitățiilor materialelor de lucru si-au adus deja aportul asupra industriei extractive. În anul 2049 vor activa foarte puține persoane în acest sector. Sănatatea, HORECA și Comerțul vor ajunge la valori duble în 2049 față de 1992.

Ce ar mai fi de reținut din analiza Adecco:

  • Populația României a scăzut cu 3.5 mil. de locuitori față de momentul anului 1989. Principalul motiv îl constituie migrația forței de muncă și un declin demografic major.
  • Diferența în cifre absolute între rata natalității și mortalității este de 1.02 mil. de locuitori.
  • Românii trăiesc în medie cu 6.3 ani mai mult în prezent decât în 1989.
  • Acest fapt poate fi corelat cu doi factori: • emisiile de CO2 în atmosferă s-au diminuat constant de la 9.1 tone metrice pe cap de locuitor, la 4.2. • dezvoltarea programelor de prevenție pentru maladii împreună cu progresul științelor medicale.

  • Numărul românilor ocupați în administrația publică și apărare aproape s-a dublat în 30 de ani, în timp ce numărul celor din agricultură a scăzut aproape la jumătate.
  • În 1991 un român câștiga în medie 100 de USD. Treizeci de ani mai târziu de 6 ori mai mult. Pe parcursul celor 30 de ani salariul mediu net al românilor a suferit din cauza inflației, a crizelor economice însă a înregistrat o creștere constantă și accelerată mai ales în ultimii ani.

Salariul mediu net. Evoluții și previziuni:

  • Cele mai mari creșteri salariale din 2019 s-au înregistrat în domeniul construcțiilor. Acestea au fost cu 30% mai mari ca în anul precedent. (Pentru că anul curent nu este încheiat perioada de referința este de 12 luni de la ultima lună raportată: octombrie 2019 – septembrie 2018). Alte domenii cu creșteri notabile au fost învățamântul, transporturile și sănătatea. În 2020 estimăm o scădere a ritmului de creștere mai ales în sectorul de stat (nu estimăm creșteri mai mari de 10% indiferent de activitate). Estimările evoluției PIB sunt în scădere lucru care va avea impact în evoluția salariilor din mediul privat.

  • Locurile de muncă vacante. Evoluții și previziuni. În 2019, jumătate din activitățile economice din România au declarat mai puține locuri de muncă vacante ca în 2018. Domeniile în care s-au declarat mai multe locuri vacante ca anul trecut au fost comerțul, construcțiile și HORECA. Domeniile în care s-au declarat mai puține locuri vacante ca anul 2018 au fost: industria prelucătoare, industria, învățământul și sănătatea. Pentru anul 2020, dacă se păstrează tendințele actuale (rata șomajului, scăderea ritmului de creștere a salariilor și evoluția pozițiilor vacante) vom vedea tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini.

Evoluția contractelor de muncă- cele individuale și temporare

  • În ultimii 3 ani s-au înregistrat din ce în ce mai puține contracte noi de muncă chiar dacă numărul angajaților se află în continuă creștere. Acești indicatori sunt validați de toate tendințele menționate în evoluțiile anterioare: șomaj în scădere, locuri de muncă vacante mai puține, migrație masivă.
  • Angajatorii au preferat să își restructureze pozițiile actuale, să angajeze mai puține persoane, iar pe cei aflați în condiții de muncă temporară să îi interiorizeze pentru consolidarea retenției (scăderea în acest tip de contracte fiind mare - 22% în anul curent față de anul trecut).
  • Toate aceste tendințe vor determina însă tot mai multe proiecte punctuale gestionate cu muncitori străini. Treptat dar sigur în 2020 numărul salariațiilor din economie va depăsi 5 mil. de persoane.

Populația României peste 30 de ani.

Pe un parcurs de 60 de ani, România va pierde 33% din populație. Aceasta previziune va sta în picioare doar dacă tendințele actuale se păstrează. România are una dintre cele mai atrăgătoare legislații pentru încurajarea natalității din lume (subvenții pentru mame și perioadă pentru concediu maternal). Pentru stimularea natalității această legislație trebuie să fie complementară cu un sistem medical performant, acces facil la educație de calitate preșcolară și școlară. Responsabilitatea pentru acest fenomen cade atât pe sistemul de stat, cât și pe cel privat.

  • O altă metodă de combatere a declinului demografic este atragerea de imigranți competenți și complementari cu nevoile economiei românești din anii ce urmează.
  • În 2049, 3% din populația activă va lucra în locuri de muncă "verzi"și 2% - în locuri de muncă care nu există încă. “Înverzirea” locurilor de muncă existente se va întâmpla pe măsură ce procesele corporative de producție și operație devin mai eficiente și mai sustenabile din punct de vedere ecologic.

Speranța de viață

  • În 2049, în România, speranța de viață va ajunge la 86 de ani. Tendința de creștere a speranței de viață este generală în întreaga Uniune Europeană. Descoperirile medicale și creșterea standardului de viață vor avea un impact major în acest sens.

Citește aici analiza integrală a pieței muncii.