​Astăzi, dacă ne uităm pe toate calculatoarele de pensii, pe toate calculele făcute pe pensie, în principal, la un salariu mediu brut corespunde un punct de pensie, susține Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE). Potrivit acestuia, iei un punct de pensie dacă toată viața ta activă ai fost remunerat cu salariul mediu brut.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În sistemul de pensii Pilon I, pensia nu este cu acumulare. De fapt, el este numit absolut atipic: Fond de pensii. Acolo nu se acumulează bani. Oamenii anual trimit contribuții care plătesc pensia celor care acum sunt la pensie, iar noi o să fim remunerați de către cei care vin din urmă. În cazul unui sistem cu acumulare, banii se acumulează într-un fond și urmează ca ei să fie multiplicați în funcție de diferite doze de risc pe care și le asumă participanții la aceste sisteme publice de pensii", a spus Păun.

Care e șopârla

"Tu primești această pensie dacă cotizezi un stagiu complet de cotizare, în principiu 35 de ani, și mai este o condiție, o șopârlă importantă: să faci și vârsta de pensionare. Adică degeaba intri în câmpul muncii la 18 ani, muncești 35 de ani, că statul vine și spune: "Aaaa, vrei să te pensionezi? Nu, trebuie să faci vârsta minimă de pensionare, iar dacă vrei să te pensionezi înainte de 65 de ani, la bărbați, de exemplu, vei primi pensia diminuată".

  • Adică statul te penalizează dacă îți dorești să ieși la pensie mai devreme.

Un punct de plecare care să ne spună cât pierdem din sistemul public de pensii comparativ cu un sistem cu acumulare

"Am plecat de la aceasta, constatând că punctul de pensie astăzi este ușor majorat începând de la 1 septembrie: 1265 lei, intenția fiind să ajungă la 1873 lei în 2022 după care urmează o ajustare strict cu rata inflației și cu ritmul de creștere al salariului mediu brut", spune el.

  • Salariul mediu brut, în momentul de față, la nivelul lui 2019, am luat o valoare de prin septembrie – octombrie este de 5163, a mai scăzut în octombrie, la 5.090.
  • Am calculat pe salariul mediu brut cât ar fi contribuția la sistemul public de pensii. Este 1291 lei/lună plătiți la Fondul public de pensii – Pilon I.
  • Diferența dintre punctul de pensie și ceea ce contribuim în momentul de față lunar la sistemul public de pensii este în micșorare. Diferența este de doar 34 lei lunar. Dacă se va majora punctul de pensie către 1800 lei, probabil că vom avea o diferență în favoarea pensiilor.

"Am plecat de la ideea că statul, brusc, se gândește la cetățenii săi și spune următorul lucru: "De astăzi înainte, fiecare cetățean este liber să-și ia banii, acei 1291 lei și să-i economisească". Poate să-i țină la saltea, poate să-i ducă în bancă într-un depozit pe care îl putem garanta 100% de către stat, să aibă un caracter special, să fie un depozit bancar și lunar contribuția aceasta să se ducă în depozit, nivelul de risc este foarte scăzut. Probabil voi primi ca protecție doar inflația și foarte puțin peste. Dacă vreau mai mult, să investesc acei bani, cu ajutorul unui specialist, sau dacă învăț și studiez cărțile de finanțe, să-mi construiesc singur portofolii financiare cu diferite doze de risc", a mai afirmat profesorul ASE.

  • Eu am presupus varianta cea mai comodă, accesibilă pentru cei 5 milioane de pensionari care au și o mică problemă de educație financiară: să-i ducă la bancă. Angajatorul poate să-i trimită la bancă.

A mers pe 3 scenarii cu dobândă medie anuală reală de:

  • 3%
  • 2%
  • 1%

Care ar fi suma totală, care s-ar acumula, dacă noi lună de lună am pune acea sumă calculată pe un salariu mediu, presupunând că ea nu crește, pe bărbați, femei și cele 3 scenarii.