- Adică statul te penalizează dacă îți dorești să ieși la pensie mai devreme.
"Am plecat de la aceasta, constatând că punctul de pensie astăzi este ușor majorat începând de la 1 septembrie: 1265 lei, intenția fiind să ajungă la 1873 lei în 2022 după care urmează o ajustare strict cu rata inflației și cu ritmul de creștere al salariului mediu brut", spune el.
- Salariul mediu brut, în momentul de față, la nivelul lui 2019, am luat o valoare de prin septembrie – octombrie este de 5163, a mai scăzut în octombrie, la 5.090.
- Am calculat pe salariul mediu brut cât ar fi contribuția la sistemul public de pensii. Este 1291 lei/lună plătiți la Fondul public de pensii – Pilon I.
- Diferența dintre punctul de pensie și ceea ce contribuim în momentul de față lunar la sistemul public de pensii este în micșorare. Diferența este de doar 34 lei lunar. Dacă se va majora punctul de pensie către 1800 lei, probabil că vom avea o diferență în favoarea pensiilor.
"Am plecat de la ideea că statul, brusc, se gândește la cetățenii săi și spune următorul lucru: "De astăzi înainte, fiecare cetățean este liber să-și ia banii, acei 1291 lei și să-i economisească". Poate să-i țină la saltea, poate să-i ducă în bancă într-un depozit pe care îl putem garanta 100% de către stat, să aibă un caracter special, să fie un depozit bancar și lunar contribuția aceasta să se ducă în depozit, nivelul de risc este foarte scăzut. Probabil voi primi ca protecție doar inflația și foarte puțin peste. Dacă vreau mai mult, să investesc acei bani, cu ajutorul unui specialist, sau dacă învăț și studiez cărțile de finanțe, să-mi construiesc singur portofolii financiare cu diferite doze de risc", a mai afirmat profesorul ASE.
- Eu am presupus varianta cea mai comodă, accesibilă pentru cei 5 milioane de pensionari care au și o mică problemă de educație financiară: să-i ducă la bancă. Angajatorul poate să-i trimită la bancă.
- 3%
- 2%
- 1%

Intre un Socol si un Paun, prefer soimul. Ghici ghicitoarea mea.
si mai uita propaganda de doi lei sa spuna ca punctul de pensie este indexat anual cel putin cu rata inflatiei!
si mai uita pasarea sa spuna ca pensia incasata de la pilonul I este pe viata!
am asa un déjà vu, calculele astea simplute par a fi preluate din prospectele SAFI.
in sistemul public de pensii tu platesti azi din munca ta pensia altuia, in schimbul promisiunii ca altcineva va munci pentru pensia ta. cine promite? "statul".. doar ca "statul" de azi nu e acelasi cu "statul" de maine. cine va munci? nimeni nu stie, dar e clar ca populatia e in cadere si o schema Ponzi se sfarseste intotdeauna la fel...
suma pe care o depui la banca se numeste investitie. tu imprumuti munca ta si cineva iti promite ca-ti va da inapoi echivalentul + dobanda.
diferenta este ca in al doilea caz tu alegi cui ii dai banii si stii exact cine ti-a promis ca ti-i returneaza.
o alta diferenta, mai putin vizibila, dar mult mai importanta, este ca daca banii tai finanteaza o afacere, pot duce la crestere economica pe termen lung, crestere de care vei beneficia atat direct, prin dobanda, cat si indirect, traind intr-o lumea mai buna. sau poti sa alegi "inca 100 de lei la pensie", cu inflatia aferenta si cu buda in fundul curtii..
Exista doua scoli de gandire, ambele vagaboande, dar parca asta pe care o canta non stop media online e mai vagaboanda.
Unii zic ca e bine sa dai banii la stat, sa foloseasca statul banii pt cheltuieli curente, si altii zic ca e mai bine sa-i dai la privati, caci statul n-ar fi bun administrator.
Eu unul personal, bazat pe experienta, am mai putina incredere in entitatile private.
2. Noi platim acum pentru parintii si bunicii nostri si pentru conditiile de dezvoltare ale copiilor nostri.
Cred ca ne dorim sa fie o pensie decenta pentru cei care au pregatit terenul pentru noi.
Problema este ca noi suntem mai putini si trebuie sa cotizam pentru ceva mai multi "ca numar". FALS!
Problema este ca totul depinde de pixul unui politician.
De ce nu facem o "bursa a pensiilor"? Pensiile de "baza" se calculeaza simplu [Valoare capitalizarii bursei de pensii] / (punct de pensie * nr pensionari) .
Daca valoarea capitalizarii creste, creste si pensia.
De asemenea, nu ar fi o ideea buna ca fiecare sa hotarasca catre cine merge jumatate din contributia lui (jumatate este ales arbitrar)? Poate vreau sa o dau mamei, sau poate unui unchi mai oropsit...
Cred ca asta ar mari coeziunea sociala si s-ar pastra mai bine legatura intre generatii.
Va multumim.
Si studentii mai invata asa ceva...
Sa intelegem ca se va gasi un nou CARITAS/FMI care sa "aiba grija" de banii lor?!
Ideea dlui profesor nu e rea, dar nu e pt noi, momentan...