Guvernul Orban a decis miercuri să-și angajeze răspunderea pe un proiect de lege care corectează prevederile nocive din OUG 114/2018. În cursul zilei de miercuri, Guvernul a trimis o scrisoare către conducerea celor două camere ale Parlamentului, pentru a stabili ziua în care va fi angajată răspunderea pe această lege, dar și pe Legea Bugetului. Noua lege nu prevede doar abrogarea unor prevederi din OUG 114, ci și unele măsuri noi, precum interzirea cumulului pensiei cu salariul.

BaniFoto: Hotnews

Măsurile din noua lege, anunțate miercuri de Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului

  • Salvarea Pilonului 2 de pensii. Se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii
  • Desființarea mecanismului pervers de împrumuturi fictive prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, o schemă de ocolire a deficitului bugetar. Avansul primit și neutilizat pana la data de 31 decembrie 2019 se returnează în contul Fondului. Valoarea împrumuturilor se stabilește la valoarea granturilor deja contractate, care se diminuează la valoarea cheltuielilor efectuate și recepționate. Va fi gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice.
  • În energie, taxarea de 2% din cifra de afaceri obținută din activități privind energia și plafonarea prețului la producătorii și furnizorii de gaze la 68 lei/MWh au fost abrogate. Au fost introduse prevederi tranzitorii. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale. Sumele strânse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din taxa de 2% vor fi transferate la Ministerul Economiei, în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil. Este vorba de suma de 600 milioane lei.
  • Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare
  • Indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate vor fi înghețate în 2020 la nivelul lunii decembrie 2019. Indemnizația de hrană și de merit se păstrează la nivelul lui 2019
  • Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau pentru pensie anticipată, atât din sistemul public de pensii, cât şi din alte sisteme reglementate prin legi specifice, nu vor putea cumula pensia cu veniturile realizate în cadrul instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare al autorităţilor şi instituţiilor publice în care sunt angajaţi cu contract de muncă.Prevederile nu se aplică pentru persoanele care au durata mandatului stabilită prin Constituție.
  • Regimul detașărilor a fost de asemenea reglementat. Nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.
  • Sporul pe care îl primesc angajații din sectorul bugetar pentru „condiții vătămătoare” a fost regândit. Astfel, personalul bugetar poate primi un spor de 25% din salariul minim brut pe țară.

Guvernul urmeză să primească amendamente din partea parlamentarilor pe acest proiect. Guvernul va analiza aceste amendamente și va decide dacă acceptă sau nu vreunul. Apoi, în ziua stabilită de cele două camere, Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului. Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, este votată de majoritatea parlamentarilor. Dacă Guvernul nu a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, proiectul de lege prezentat, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.