Dorin Bodea: Dacă ai 40 de ani, în anumite job-uri, ești terminat/ Etica muncii a eșuat. Munca, ca și banii, este o valoare instrumentală

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 25 decembrie 2019, 9:14 Economie | Finanţe & Bănci


Dorin Bodea, director general Result Development
Foto: Facebook
​În România, din păcate, cea mai mare problemă în zona de recrutare este legată de discriminarea de vârstă, nu de sex sau de alte tipuri, a declarat Dorin Bodea, senior consultant & director general Result Development, într-o conferință organizată de Oxygen Events.

„Dacă ai 40 de ani, în anumite job-uri ești terminat. Dacă ne uităm la corporații, la 30 și ceva de ani deja nu mai ai perspectivă de evoluție în carieră. Sunt multe organizații de primă mână, corporații, în care media senior managementului e sub 35 de ani”, a spus el.

• Ca societate ar trebui să ne gândim ce fac aceste organizații, încotro merg, cât vor sta aici, câtă valoare produc, de ce se întâmplă acest fenomen?

„Eu nu pot să înțeleg o organizație, fără profit, să zic, care spune că este și valoroasă pe piață, că se plânge că nu-și găsește oameni. Nu pot să înțeleg acest lucru. Îi plătește, poate, foarte prost, trebuie să înțelegem motivele pentru care pleacă, cum e condusă acea organizație, de ce managementul nu găsește suficiente soluții pentru a produce valoare, a avea suficientă productivitate pentru a plăti în mod corect. Cred că așa se pot schimba lucrurile”, a precizat el.

El a mai afirmat că sunt câteva schimbări care transformă omul lumii de astăzi.

„Nu mai este același ca în urmă cu 100 de ani. Sunt niște perspective comune, dar unele sunt semnificativ schimbate. Nimeni nu știe cum va arăta viitorul dar trebuie să ne uităm să vedem ce se întâmplă peste tot în lumea asta. Aici sunt câteva schimbări”, arată Bodea.


Sunt 3 lucruri care se schimbă fundamental în toată lumea, spune el:

1. Etica muncii
2. Schimbarea omului, schimbarea valorilor pe care le împărtășește, dar nu numai, ci și schimbări neuro-fiziologice. Pentru prima oară în istoria cunoscută, mai ales în cazul tinerelor generații, sunt schimbări în modul în care își concentrează atenția.
3. Modalitatea în care se întâmplă managementul și modelele organizaționale.

„Revenind la 1. Etica muncii a eșuat peste tot în lumea modernă, în lumea occidentală. Asta însemna că munca este o valoare în sine, care te autoîmplinește. Este un bullshit. În mediul academic deja se vorbește foarte explicit despre asta. Munca, ca și banii, este o valoare instrumentală. Muncesc ca să obțin ceva. Dacă ne uităm la tinerele generații, ele muncesc foarte mult ca să se exprime, ca să trăiască experiențe frumoase, să-și exprime identitatea. Cei mai mulți, să-și construiască o carieră”, declară el.

• De la cei cu muncile de la firul ierbii nu putem să ne așteptăm să muncească pentru a-și construi o carieră.

„Etica muncii a eșuat. Munca și-a pierdut din semnificație pentru angajați peste tot în lume. În România este pe ultimul loc. Este îngrijorător. Nici în SUA sau Germania nu este foarte sus. Banii, peste tot în lumea occidentală sunt pe primul loc. Statistic vorbind, pentru 8 din 10 angajați români, mai ales dacă vorbim de studii superioare, banii sunt pe primul loc. Oamenii fac schimbări din motive financiare”, a mai spus Bodea.


Democratizarea cunoașterii

„Dacă știi un pic de engleză și să folosești câteva aplicații, toată cunoașterea este disponibilă. Cum faci legăturile, ce faci cu ele, asta e altceva. Într-un anumit viitor, ori specialiștii, așa cum erau ei pe timpuri, vor dispărea, ori toată lumea devine un specialist. Acest lucru cum afectează munca? Cunoștințele și competențele nu mai sunt importante. Sunt importante alte lucruri legate de implicarea oamenilor, încrederea pe care o au în organizație, de loializarea la organizație”, a mai spus directorul general Result Development.

• Diferența este făcută de management și de modul în care organizațiile fac profit și cum fac dezvoltarea afacerii. Acest lucru, din păcate, este aproape împietrit în urmă cu 150 de ani de când a luat ființă managementul. Managementul s-a schimbat cel mai puțin.

• Oamenii din ziua de azi din ce în ce mai mult nu mai vor să fie priviți ca o resursă. Multe companii nu reușesc să conceapă acest lucru. Relațiile de subordonare între management și subordonați s-au schimbat. Din ce în ce mai mulți subordonați nu concep să mai fie priviți ca subordonați. Ei vor să fie percepuți ca colegi, parteneri, cu care să construiască împreună viitorul.

„Trebuie să găsim soluții la cum să creștem semnificația muncii pentru noii angajați. Adică cum să se implice mai mult, să fie mai loiali să acorde mai multă încredere”, a mai arătat Bodea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


65431 vizualizari

 • -26 (54 voturi)    
  Cauza in multe cazuri (Miercuri, 25 decembrie 2019, 10:42)

  MAGArusul [utilizator]

  Daca mi se permite, este ca oamenii dupa 30 de ani inceteaza sa mai invete.
  • +23 (29 voturi)    
   Unii oameni (Miercuri, 25 decembrie 2019, 10:55)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Nu toți.
   • -1 (11 voturi)    
    De aceea am scris (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:26)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    "In multe cazuri" si nu "in toate cazurile".
    • +5 (5 voturi)    
     100% (Joi, 26 decembrie 2019, 20:52)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Singurul motiv pentru care avem această aparentă discriminare pe motiv de vârstă este rata extrem de rapidă de evoluție a multor domenii de activitate. Dacă ai 40-50 de ani nu mai este suficient să te bazezi pe anii de experiență în plus pentru că multe abilități câștigate cu câțiva ani în urmă pot fi deja depășite total de avansul tehnologiei.
     Dar cred că o vină pentru această problemă o poartă și angajatorii. Tinerii învață mai ușor și o fac din proprie inițiativă. Deseori angajatorul se bazează pe ei și preferă să nu mai investească financiar în formarea angajaților.
     Poate credeți că ar fi normal ca toți să învețe singuri, dar ce ne facem daca angajatul are o familie?.. Copii?.. Responsabilitățile suplimentare pe care tinerii nu le au, dar de care societatea are mare nevoie!
   • +20 (20 voturi)    
    ... (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:25)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    mie mai degraba patronatul roman mi se pare cel mai abuziv din punctul asta de vedere. O spun avand experienta muncii atat in firmele romanesti (unde am trait si vazut unele din cele mai injositoare chestii, de la munca peste program neplatita la admonestarea angajatelor care anuntau ca au ramas insarcinate) cat si in cele straine/multinationale. Pe de alta parte in Romania exista o problema cu invatarea si perfectionarea profesionala continua, intr-adevar, dupa 30-35 de ani multi romani nu mai au chef sa invete. Aici sunt foarte multe de comentat.
    Momentan lucrez in multinationala si media de varsta in cladire e mica, sa zicem in jur de 27-32 de ani. In schimb in echipele din celelalte tari, incepand de la middle management in sus sunt oameni de toate varstele, de la sub 30 la peste 50. Deci cred ca mai degraba problema e in Romania decat la corporatii. Cred ca in buna masura e din perioada cand "asteptau 100 in fatza usii" si patroneii romani isi permiteau sa viseze la fotomodele cu doctorat sau la "baieti" adica (cum li se spunea tinerilor ingineri) care sa le care la propriu si cumparaturile sau sa le duca masina la spalat.
    • +7 (7 voturi)    
     100 CV-uri, 15 telefoane, 8 interviuri, 0 joburi! (Joi, 26 decembrie 2019, 5:06)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Romania nu difere cu nimic de tarile străine. Principala problema este ca joburile postate în diverse locuri pe internet nu exista, sunt false. Am experiența cu Canada unde trimiți 100 CV-uri pe parcursul a 18 luni, primești 15 telefoane, obții 8 invitații la interviu fata în fata și în final nici un job. Din cele 85 CV-uri ramase fără reacție, 80 nici nu au fost deschise, cel putin în primele 2 săptămâni de la trimitere, și știu asta de la siturile de unde trimit CV-urile care ma anunța dacă cel care a postat jobul a deschis CV-ul. Cei cu care discuți (ma refer la acele 8 interviuri) nici nu știu ce sa te întrebe. Sunt nepregatiti, dezinteresați, nu au specializare în domeniu, iți este clar ca te-au chemat la interviu pentru orice altceva decât sa te angajeze. Sunt în majoritate oameni care își justifica salariul încasat pe baza unui teanc de interviuri.

     Si da, cauta tineri sub 30 ani care sa lucreze pe salarii foarte mici. Iti spun asta în mod indirect cu formulări ca: "Da dumneata ai avea ceva avantaje pentru ca ești singur, nu ai obligații și te putem trimite cu lunile în deplasări. Majoritatea celor cu care lucram sunt foarte tineri dar au familie și prefera sa lucreze aici, la sediul nostru. Nu vor sa lipsească mult de acasă. Si salariul pe care îl ceri dumneata este cam (nu termina de zis) dar nu asta ar fi problema deoarece la experiența pe care o ai facem economii cu pregătirea suplimentara care nu mai este necesara." Ii zici sa propună un salariu mai mic. Nu vrea. Iti spune ca ai cerut bani în limite acceptabile dar în final fie îți trimite un email în care spune ca nu ai fost selecționat fie nu mai ai nici un răspuns de la el.
     • -4 (4 voturi)    
      Șefule, aia-i Canada. (Joi, 26 decembrie 2019, 12:51)

      Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      Ăia-s obișnuiți să recruteze fruntea restului țărilor de pe glob.
      • +4 (6 voturi)    
       Canada fruntea? Nu știi ce vorbești. (Joi, 26 decembrie 2019, 18:08)

       Argon [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

       In fiecare an sunt aduși în Canada peste 300 mii emigranți. Nu sunt nici pe departe fruntea ci o lume amestecata. Ia 300 000 romani la întâmplare de prin toată țara, cu vârste intre 25 și 45 ani și vei avea un eșantion reprezentativ asupra celor care vin în Tara Artarului din toată lumea.
  • +19 (25 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 decembrie 2019, 12:56)

   [anonim] i-a raspuns lui MAGArusul

   • -8 (16 voturi)    
    Evident (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:27)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui

    Si de aceea vezi consultanti bine platiti si la 50 de ani. Nu ii vezi in firma stand la birou pentru simplul motiv ca pana la acea varsta au acumulat suficient ca sa nu mai fie "oameni de birou".
  • +5 (19 voturi)    
   ! (Miercuri, 25 decembrie 2019, 14:04)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Javrin Stefanescu, se vede dupa numarul de minusuri primite ca AI DREPTATE!
   • +1 (17 voturi)    
    Minusurile si plusurile (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:30)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Nu inseamna nimic. Predau si la facultate si le spun studentilor ca ii tratez cu mult respect pentru ca intr-o zi ma vor depasi atat la nivel de cunostinte cat si de experienta. Iar in acea zi sper sa le fiu prieten si nu dusman. Pana atunci insa, atat ei cat si eu nu suntem departe caci si eu invat si ma perfectionez constant iar acest proces nu se va termina niciodata. In momentul cand spui "am invatat suficient" esti terminat in IT. In retele, perioada medie de functionare a unei solutii IT integrate este de 3-5 ani. Asadar in 5 ani daca nu inveti esti "obsolete" la fel ca si solutia.
    • +2 (14 voturi)    
     Utilizez o solutie erp pe suport Oracle (Miercuri, 25 decembrie 2019, 22:43)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Din 2004, inca merge ! Ceea ce spui tu este un rahat turcesc pus cu zambetul pe buze ..pe ventilator ( ventilatorul fiind orientat spre tine deoarece asa iti era comod )
     • -6 (12 voturi)    
      Telefonul de birou (Joi, 26 decembrie 2019, 9:12)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Calculatorul, serverele, switchurile si routerele le aveti tot din 2004?
      • +7 (7 voturi)    
       Solutia ai Scris, Solutia ti am spus (Joi, 26 decembrie 2019, 9:52)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

       Restul sunt accesoriile, evident se schimba ( precum cauciucurile) insa formularea ta ( ai precizat la alt comentator ca NU generalizezi, insa asta ai facut acum , aici, in dialogul nostru ) ai generalizat
       • -4 (6 voturi)    
        OK, scuze (Joi, 26 decembrie 2019, 13:37)

        MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        Inseamna ca fiecare din noi intelege prin "solutie" ceva diferit. Infrastructura de comunicatii si serviciile ei - adica ce fac eu - are un interval de viata de 3-5 ani.
        • +5 (5 voturi)    
         O soluție HP pentru Oracle (Joi, 26 decembrie 2019, 14:01)

         un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

         Din 2013 pentru 100 mașini care rulează acel ERP merge și acum...entuziasmul tău de a face ce îți place are niște carente practice înregimentate in chestiuni teoretice ; in IT universul este vast, nu limitat cum îl descrii tu
         • -2 (6 voturi)    
          Posibil (Joi, 26 decembrie 2019, 15:19)

          MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

          Nici pe departe sa spun sau sa dau de inteles ca stiu tot. In domeniul meu cunosc cam 7-8% din ce exista.
         • 0 (0 voturi)    
          Un exemplu perfect.. (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:58)

          pehash [utilizator] i-a raspuns lui un domn

          1. Soluția asta ERP de la Oracle, care rulează din 2004 sau 2013 (te-ai hotărât?..), a fost evaluată anual și comparată cu tot ce e nou pe piața, inclusiv aceeași aplicație de la Oracle construită în "cloud"?
          2. "Soluția", implementarea, configurația sistemului, nu este statică. Proiectul original a livrat o listă de cerințe. În anii care au trecut clientul are fi trebuit să aibă deja administratori și utilizatori experți în domeniu, cel puțin la același nivel cu consultanții HP sau Oracle. Azi ar trebui să fie capabili să instaleze, configureze și utilizeze fără probleme ultima versiune a aceluiași program.
     • +2 (4 voturi)    
      "solutie" din 2004 (Vineri, 27 decembrie 2019, 8:18)

      ecou [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Daca "solutia" n-a vazut upgrade de server Oracle din 2004 inseamna ca firma nu da doua parale pe aplicatia aia si isi permite sa o piarda integral. Din 2004 si pana acum Oracle si-a imbunatatit platformele de zeci de ori iar suportul pentru baza de date din 2004 s-a cam terminat prin 2012. Adica firma umbla cu RCA-ul expirat de aproape 8 ani de zile.
      Dar da, pentru a putea fi in pas cu tehnologia firma fie isi trimite macar odata pe an oamenii la pregatire, fie isi angajeaza oameni pregatiti de'a gata si platiti cat sa fie motivati sa stea.
      Discriminarea aia pe motiv de varsta este o aberatie cauzata de HR-ul care nu intelege milenialii: cei de 40+ au fost crescuti cu fidelitatea, sacrificiul si stabilitatea in minte, milenialii si generatia Y au inteles ca un job la care stai 10 ore pe zi trebuie sa iti ofere satisfactii. Si au mai inteles ceva: ca daca vrei sa iti cresti veniturile nu e important sa performezi la locul de munca, e important sa iti schimbi jobul la maximum un an
      • +2 (2 voturi)    
       1 an e putin (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:26)

       Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui ecou

       Daca iti schimbi jobul la un 1 si se vede pe cv ca ai facut asta de 2-3 ori nu te mai cheama la interviu.
       Intr-un an nu inveti nici baza proiectului, esti la limita inutilului.
       Adevarul este ca generatia noua ajuta pe cei mai invarsta. Angajatorii nu pot conta pe cei tineri. Pleaca prea repede pe cand cei pe la 35+ stau mai mult, isi fac treaba si se plang mai putin.
       Cei tineri au mai multa energie, sunt mai entuziasmati, invata mai repede. Daca ar fi si stabili si muncitori nu ar mai angaja nimeni pe cei peste 35 de ani.
  • +3 (11 voturi)    
   Se permite (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:29)

   TinuF [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Cred ca tu ai incetat sa inveti de la varsta de 7 ani,
   • -5 (11 voturi)    
    Posibil (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:32)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui TinuF

    Insa greu sa accept aceasta parere de la cineva care nici dupa primii 7 ani nu stie ce e bunul simt. Iar acum SIGUR pe asta nu il mai poti invata.
   • -7 (13 voturi)    
    Am 5 servicii permanente (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:57)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui TinuF

    Efectuez munca de 320% norma intreaga. La unul din locurile de munca fac munca unui om si jumatate. Muncesc insa 4 zile pe saptamana. Vinerea este a mea: studiez, fac laboratoare, invat, exersez. Tu insa fara sa ma cunosti iti dai cu parerea. Te intrebi cum nu pic pe jos? Simplu: ador ceea ce fac. Hobbyul vietii mele imi este (coincidenta) meseria. Iar faptul ca eu termin mai repde o treaba ca tine este pur si simplu problema ta. Am invatat insa sa ma si vand la valoare si, crede-ma, nu voi lucra niciodata pentru cineva ca tine. Am depasit perioada cand eu aveam nevoie sa fiu angajat, acum sunt cautat si am invatat sa spun si nu. Stii care e principiul meu? Daca proiectul este extrem de interesant, cer putin. Daca mi se da munca de rutina, cer mult. Banii nu sunt totul. Cele mai valoroase lucruri sunt cunostintele, experienta si relatiile umane. Doar cunoscand alti oameni capabili te poti sprijini pe ei acolo unde tu nu stii, nu ai cunostinte sau experienta. De fapt in orice organizatie bine alcatuita OAMENII sunt valoarea. Oamenii fac bunurile si serviciile. Si acum citeste-ti comentariul si rationeaza cum intri tu in relatie cu acesti oameni, cu exemplul particular al meu.
    • +3 (5 voturi)    
     Uauu....tipic mioritic. 5 servicii. (Joi, 26 decembrie 2019, 12:57)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Policalificare adevărată.
     Oare cum se descurcă vesticii sau japonezii cu numai câte-o meserie?
     • -4 (6 voturi)    
      LA acele servicii (Joi, 26 decembrie 2019, 15:17)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Fac acelasi lucru. Cat despre policalificare, e drept, mereu am studiat in afara zonei mele de confort. Desi aitist am studiat arhitectura, design, ergonomie, matematica, etc. De fapt orice e facut de om merita studiat. Exact ce ziceam: multi dupa 30 de ani cred ca au studiat destul ori lucrul acesta e fals. Niciodata nu e destul.
    • +2 (2 voturi)    
     Ei zis bine: „cunoștințele” și „relațiile” umane. (Joi, 26 decembrie 2019, 13:24)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Și experiența tot în domeniul „științelor” umane fac pariu că o ai....
     • -2 (6 voturi)    
      Te inseli (Joi, 26 decembrie 2019, 15:16)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Am un PhD in IT facut la o universitate de duzina din TOP100. Ai pierdut pariul. Nu-i asa ca e tragic: sa pui un pariu de unul singur si sa ... pierzi?!?
      • +3 (3 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 decembrie 2019, 19:43)

       [anonim] i-a raspuns lui MAGArusul

       • -1 (3 voturi)    
        Este foarte posibil (Joi, 26 decembrie 2019, 22:33)

        MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui

        Insa nu suprasolicitarea este cauza. Sunt altele mai grave. Multumesc insa foare sincer pt gand. Timpul nu curge pt toti la fel...
  • -1 (9 voturi)    
   Foarte adevarat (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:08)

   lumira [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Exprimarea este corecta, se pare ca nu toti au inteles-o: "in multe cazuri".
   Pentru cei care ti-au dat minus: intrebati-va prietenii cand au citit ultima data o carte, nu mai zic o carte de specialitate sau echivalent in domeniul in care activeaza.
   Este greu de recunoscut ,dar foarte putini. Mai ales cand ajung la un anumit nivel de (auto)satisfactie, nivel venituri.
  • +11 (11 voturi)    
   esti idi (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:14)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   daca crezi ca cei sub 30 invata.. gresesti...multi, f.multi nu stiu ca este acest lucru.. doar banii conteaza, sunt mai prost platiti, nu au experienta!?...
   • -3 (7 voturi)    
    Idi? (Joi, 26 decembrie 2019, 0:08)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui aero

    Ai nimerit. Am o fire in care idiosincrazia ma caracterizeaza. Fac lucruri complexe usor insa ma impiedic de cele simple. Norocul este ca sunt inconjurat de oameni destepti si capabili care ma ajuta.
    • -3 (5 voturi)    
     Să analizăm ce-ai zis, da? (Joi, 26 decembrie 2019, 12:31)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Să facem o paralelă: schimbi instalația la un apartament (complex) dar nu știi să schimbi un șurub (simplu)?
     Eeee...tati, țara este plină de alde din ăștia ca tine.
     • -3 (7 voturi)    
      Exact (Joi, 26 decembrie 2019, 13:41)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

      Stiu sa schimb un surub insa nu imi iese bine schimbarea lui. De aceea ca arhitect fac design-ul si tehnicienii muncitorii il implementeaza la nivelul de calitate cerut, conform cu planurile si instructiunile. In plus, cand faci design-ul unei politici de securitate, bazata pe modele matematice, nu prea e nevoie sa stii ca pe utilizator il cheama Ion sau Maria.

      O fi tara ta plina dar a mea nu e. Asa ca am de lucru.
  • +11 (13 voturi)    
   Cauza este cu dus și cu întors (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:51)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Dacă oamenii încetează să mai învețe este pentru că cei mai mulți angajatori, începînd cu cel mai mare, sectorul bugetar, așteaptă oameni gata regătiți, care să lucreze 8-10 ore din opt, fără timp pentru a acumula noi abilități și noi informații.

   Vrînd-nevrînd, cei sub 30 de ani, dacă îi duce capul, au mai acumulat cîte ceva în timp ce mergeau la școală și mai au cunoștințe proaspete fără să fie nevoie să își ia din timpul pentru familie și pentru creșterea copilului.

   Stăpînul rău învață sluga hoață.
  • +15 (15 voturi)    
   Despre convingeri si preconceptii (Miercuri, 25 decembrie 2019, 19:12)

   eul_liric [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Poate in unele cazuri ai dreptate, dar cred ca unul din cele mai proaste lucruri pe care le fac romanii este sa generalizeze si sa ii bage pe toti in aceeasi oala.

   Afirmatiile generale de tipul "oamenii dupa 30 de ani inceteaza sa mai invete" in opinia mea fac mai mult rau si sunt mai degraba distructive. Arata doar niste convingeri si idei preconcepute si nu inseamna ca asta e si realitatea.

   Daca esti angajator si primesti doua cv-uri, unul de la cineva de 27 de ani si al doilea de la cineva de 35, inteleg ca la interviu il vei chema mai degraba pe cel de 27. Doar pt ca ai convingerea preconceputa ca cel de 35 nu o sa vrea sa mai invete. Corect mi s-ar parea sa vrei sa ii cunosti pe amandoi si sa il alegi pe cel care te poate ajuta sa faci mai mult profit, lasand preconceptiile deoparte.
   • -8 (10 voturi)    
    Nu am generalizat (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:36)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui eul_liric

    Multe cazuri nu inseamna nici pe departe toate cazurile. Un milion din 7 sunt foare multe cazuri fara sa fie nici pe departe majoritatea. Am atins insa se pare o coarda sensibila la multi. Dar stii, putin ma intereseaza...
   • 0 (0 voturi)    
    din pacate (Vineri, 27 decembrie 2019, 12:35)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui eul_liric

    Mai degraba cheama pe cel de 27 de ani pentru ca e mai ieftin. Cel putin asa se presupune.
    Adevarul e ca la 35 deja cam trebuie sa ai o nisa/ specializare altfel e greu. Inca gasesti dar nu e la fel de usor ca la 27.
    Si din proprie experienta, lucrand in IT, cand ai copii acasa e mult mai greu sa inveti. Inainte de copii, faceam cursuri si imi luam certificari cel putin 2 pe an. Acum m-am chinuit sa invat un curs de cloud mai bine de un an care era si foarte usor doar ca nu am avut timp. Si ca sa fie si mai frumos, au schimbat certificarea si automat a trebuit sa invat din nou.
    Deci e un pic de adevar cu cei pete 30 invata mai greu. Nu e vb de capacitate, e vorba de timp personal.
  • +4 (10 voturi)    
   Foarte bine (Miercuri, 25 decembrie 2019, 19:16)

   strubex [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   ales nick-ul. Te caracterizeaza.
   • +4 (6 voturi)    
    Corect. (Miercuri, 25 decembrie 2019, 20:55)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui strubex

    Și este și lipsit de logică.
  • +8 (8 voturi)    
   Tinerete (Joi, 26 decembrie 2019, 0:11)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Sa intelegem ca mataluta ai 27 de ani, nu, la varsta asta stii cum te cheama, ceea ce este o realizare importanta, crezi ca le stii pe toate, de abia astepti sa faci 30 ca sa dormi in cizme.
   • -8 (8 voturi)    
    Iti multumesc (Joi, 26 decembrie 2019, 9:15)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    Din pacate buletinul arata un numar cu 12 ani mai mare decat estimarile tale.
    • +3 (5 voturi)    
     Cineva Mai Sus (Joi, 26 decembrie 2019, 14:03)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Îți Spunea de Cei Șapte Ani de Acasa ( poți sa ii scazi )
     • -3 (5 voturi)    
      De ce? (Joi, 26 decembrie 2019, 14:21)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Tu i-ai primit de doua ori si tot degeaba. Ai fost repetent la purtare :)
      • +2 (2 voturi)    
       Iti Doresc Craciun Fericit (Joi, 26 decembrie 2019, 16:24)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

       Ca sa nu iti spun ca ai putea fi nesimtit
       • -3 (5 voturi)    
        Si eu iti urez la fel (Joi, 26 decembrie 2019, 17:03)

        MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        Si te rog, uita-te in comentariile mele de cate ori am facut pe cineva nesimtit si bou. Intotdeauna acele comentarii sunt RASPUNSURI la unul echivalent. Acum te rog, cand imi scrii: "Îți Spunea de Cei Șapte Ani de Acasa ( poți sa ii scazi )" sa nu ceri respect. Asadar celui care a scris (ai putea fi tu sau altul) nu ii spun ca "ar putea fi nesimtit" ci ca pur si simplu este.

        Citeste te rog si PRIMUL meu comentariu si spune-mi daca e lipsit de respect.
 • +44 (52 voturi)    
  Toți angajatorii și în special patronii rrrumâni, (Miercuri, 25 decembrie 2019, 11:01)

  Tayen [utilizator]

  vor ca angajații să aibă 20 de ani, 30 de ani experiență, să aibă măcar o facultate, să știe cel puțin două limbi străine, vreo trei limbaje de programare, să nu aibe familie și să lucreze pe salariul minim, inclusiv sâmbetele.
  • -8 (14 voturi)    
   Asta in timp ce angajatul rrruman (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:38)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Vrea sa aiba orice varsta, nici o zi de facultate, sa nu aiba experienta, sa nu faca nimic la birou, salariu mare (2-4000 de Euro) si sa poata pleca acasa mai devreme (asta daca nu lucreaza de acasa deja).

   Orice altceva, orice contract survenit intre categoria descrisa de tine si cea descrisa de mine este un compromis intre cele doua.

   Si stii care e culmea? Este EXCELENT ca este asa. Nash (un neica-nimeni cu un Nobel) spunea ca atunci cand in economie de piata fiecare este egoist (isi vede de interesul propriu), economia atinge maximul de eficienta.

   Si alta culme stii care e? Mai exista si oameni care ar munci pe gratis, fac ore suplimentare, depun efort si toate in speranta ca la un moment patronul le va ridica statuie in curte. Surpriza lor este ca in loc sa le faca statuie, cand scot capul din pamant, sunt imediat dati afara si inlocuiti cu altii. Se numesc fraieri frustrati. Iar cand patronul descris de tine intalneste angajatul fraier descris de mine, apare relatia perfecta. Ce-i drept in SUA uneori se termina cu niste focuri de arma prin firma. Aici in UE nu exista acest pericol.

   Concluzia: economia merge. Nu merge moral, nici cinstit, nici socialist. Dar nu discutam de astea cand discutam de valoare si bani.
   • +2 (4 voturi)    
    Nash ăla a analizat Rrrumânistanul? (Miercuri, 25 decembrie 2019, 20:50)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Că asta e definiția perfectă la ceea ce-i la noi.
    Și nu prea văd unde merge economia la noi.
    • -6 (8 voturi)    
     Era (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:34)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     O metafora. Tocmai pentru ca nu imi plac generalizarile.
     • +1 (5 voturi)    
      Ești citov la cap, musiu? (Joi, 26 decembrie 2019, 12:32)

      Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

      Că te contrazici la fiecare frază.
      • -3 (5 voturi)    
       Asa e (Joi, 26 decembrie 2019, 14:20)

       MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

       Tu macar esti consecvent in bunul simt lipsa.
       • +1 (3 voturi)    
        Toate “codurile”scrise de tine dau (Joi, 26 decembrie 2019, 20:10)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

        Error
        • -2 (4 voturi)    
         In special (Joi, 26 decembrie 2019, 22:34)

         MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

         La cei al caror compilator are buguri.
  • +8 (8 voturi)    
   ..shi deplasarile.. (Miercuri, 25 decembrie 2019, 19:05)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   ...sa le faca cu mashina proprie...
 • +22 (26 voturi)    
  Etica muncii? (Miercuri, 25 decembrie 2019, 12:26)

  amicugri [utilizator]

  Asa numita etica a muncii a fost intotdeauna bautura smecherilor de ametit fraierii care lucreaza pentru ei. Munca a fost mereu o marfa (nu discutam aici de pasiuni), mult hulitul barbos a explicat treaba acum 150 de ani.
  • +4 (4 voturi)    
   Care dintre bărboși? (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:09)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Karl sau Friedrich?
   • 0 (6 voturi)    
    Daca discutam (Joi, 26 decembrie 2019, 13:42)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Despre evolutie, barbosul e Darwin. Daca discutam despre involutie, barbosii sunt cei amintiti de tine.
  • -5 (15 voturi)    
   Exact (Miercuri, 25 decembrie 2019, 16:47)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Si este foarte bine sa fie asa. Un om destept, lenes si eficient va castiga intotdeauna mai mult ca unul care munceste pe branci fara sa isi ceara drepturile.

   Eram intr-o sedinta. Seful imi spune (eu fiind consultant extern): "din cauza anularii proiectului X, sunt nevoit sa iti scad salariul de la noi, incepand cu luna viitoare, cu 200 Euro". Eu calm butonam la calculator, ii scriam altui sef: "din cauza unor cheltuieli neprevazute, am nevoie ca de luna viitoare sa imi maresti salariul cu 200 Euro, crezi ca se poate?" Seful caruia ii scriam raspunde instantaneu: "Sigur, suntem f multumiti de ce ai facut pt noi." Ma intorc catre seful care tocmai imi scazuse salariul si ii spun calm: "Scade-mi te rog norma, nu salariul. Fa treaba si in hartii." Acesta incepe sa se lamenteze ca scaderea de norma e o treaba birocratica, etc. Ii spun ca daca nu imi scade norma nu voi semna actul de scadere a salariului si nu are decat sa ma dea afara (cu salarii compensatorii multe. Il las sa vorbeasca la HR.

   Peste 2 zile ma suna: "Proiectul X continua, ai norma ca si pana acum, salariul ca si pana acum".

   Concluzia: datorita lacomiei lui eu am castigat instant un spor de 200 de Euro la salariu. Munca este o marfa si ca orice marfa trebuie negociata. Nu negociezi, fa greva, oricum nu ajuta la nimic. Cat timp tu faci greva, eu invat ceva si capat si mai multa experienta si iau salariul si mai mare.

   Deci da, barbosul avea dreptate.
   • +2 (4 voturi)    
    Lenea asociată cu eficiența? (Miercuri, 25 decembrie 2019, 20:53)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    „Nu negociezi, fa greva, oricum nu ajuta la nimic. Cat timp tu faci greva, eu invat ceva si capat si mai multa experienta si iau salariul si mai mare.”?
    • -1 (9 voturi)    
     Lenea (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:37)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     Este motorulinventiilor. Fara ea am fi aprins focul cu vreascuri frecate.
    • -3 (9 voturi)    
     Evident (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:43)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

     Angajatul harnic va cauta sa scoata produsul perfect. Cel eficient va face produsul excelent 80% economisind 80% din energie care ar fi fost nvestita in ultimii 20% din calitate. Suna mizerabil? Nu e. Produsul perfect nu mai poate fi imbunatatit. Asadar primul produs perfect pe care il scoti pe linia de asamblare este si ultimul iar falimentul tau urmeaza.
     • -1 (3 voturi)    
      Musiu, să înțelegem un lucru: produsele (Joi, 26 decembrie 2019, 12:42)

      Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

      făcute la noi sunt cele bune și eficiente? Și cele nemțești sunt cele rele și neeficiente?
      Și, doi la mână, nu există perfecțiune. Se tinde la ea. Nu poți scoate lucrul perfect.
      Oricum, ai o logică dubioasă rău. Ești regățean, cumva?
      • 0 (4 voturi)    
       Sunt regatean (Joi, 26 decembrie 2019, 13:43)

       MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

       Seful statului are coroana.
   • +5 (7 voturi)    
    Par povesti (Miercuri, 25 decembrie 2019, 21:49)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    ca sa inteleg erai consultant extern (contractor presupun nu? si aveai salariu precum un angajat intern de orice modificare de salariu trecea pe la HR?
    Ceva nu se leaga rau de tot in povestea ta, fie macar si faptul ca un angajator nu iti poate scadea salariul ca vrea el. Da te poate da afara dar nu iti poate scadea salariul fara motiv.
    • -5 (7 voturi)    
     Sunt povesti (Joi, 26 decembrie 2019, 10:14)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

     De fapt lucrez la negru :)
  • +13 (13 voturi)    
   Doar lenesii lauda munca (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:28)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Unuia care munceste zi lumina si seara cade frant de oboseala, i se acreste de etica muncii si alte sloganuri
  • +5 (5 voturi)    
   La marfă contează și calitatea (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:46)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Iar munca fiind cumpărată pe termen mai lung, de luni sau ani, o calitate proastă înseamnă o pagubă importantă pentru cumpărător.

   Sigur, etica muncii nu înseamnă servilism sau auto-umilire. Înseamnă însă să înțelegi că ești angajat ca să creezi valoare rezolvînd probleme, nu pentru timpul petrecut la muncă sau pentru caloriile consumate. Evident, este valabil și pentru personalul de execuție, și pentru cel de management.
   • -2 (6 voturi)    
    Lucrul prost facut (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:38)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

    Nu ca fi cumparat din nou atat timp cat ai de unde alege. De aceea sistemul comunist bazat pe monopol este sortit pierzaniei. Si e bine ca este asa.
  • +11 (19 voturi)    
   Marele esec al capitalismului e ca promoveaza (Miercuri, 25 decembrie 2019, 18:49)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   sociopatii si psihopatii pe functii de conducere. Toate studiile psihologice confirma acest lucru. Empatia nu isi are locul in relatiile de munca unde trebuie sa livrezi la timp si ieftin ( a se citi cu cei mai ieftini oameni ), altfel zbori si tu.
   Mereu am zis ca managerii seamana foarte mult cu sclavul-sef din Django Unchained care si-a dat in gat fratii negri fara sa clipeasca, doar pe un locusor mai bun sub acoperisul stapanului. Mai ales in economiile emergente, de "negrisori", acest lucru este la ordinea zilei. De fapt, dupa genul asta de indivizi nu prea ramane nimic, sunt in general retarzi emotional care trag pentru ei cat pot de mult. Vilele ( din Pipera ) si masinile de lux nu vor ramane in istorie. De aceea companiile mari cumpara din greu startupuri ( pe care de obicei le ingroapa ) fiindca intern nu gasesc calitatile necesare pentru a schimba jocul, in general viziune si o anumita sinceritate, asumarea riscurilor, etc..
   Din pacate "barbosul mult hulit" nu a fost inteles. El spunea ca muncile repetitive pe care le faceau muncitorii in zorii epocii industriale le distrug spiritul. Altfel, omul era chiar moderat spre deosebire de baietii care au luat doar ce le convenea din doctrina lui si care n-au inteles nimic decat ca trebuie sa arunce totul in aer si sa se cocoate la putere, si in final ne-am ales tot cu "manageri" sociopati si psihopati si in plus ignoranti, pe linie de partid, de unde si rezultatele dezastruoase, atat economice cat si in plan uman. Au promis ca salveaza muncitorii, dar i-au facut niste sclavi numai buni sa munceasca, fara lumina, caldura si mancare. Iar ei s-au instalat in vilele din Primaverii ale fostilor burghezi. Si va mai trece multa vreme pana ceva se va schimba fundamental in natura umana si nu vom mai pune botul la acest tip de asa-zis lideri.
   • -3 (7 voturi)    
    Depinde unde si pentru cine lucrezi (Miercuri, 25 decembrie 2019, 23:39)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Sa stii ca si TU ai posibilitatea sa iti alegi angajatorul si / sau sa pleci de la el.
    • +2 (2 voturi)    
     Tocmai asta voiam sa spun (Joi, 26 decembrie 2019, 15:12)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

     Oranduirile, societatea, economia, sunt lucruri pe care le facem noi, oamenii, chiar si cand unele ne sunt impuse cu tancul. Insa practica ne spune ca statistic, suntem usor de prostit. Cu cat avem nevoi nerezolvate si educatie precara in general, cu atat suntem dispusi sa punem botul la solutii si potiuni minune.
     • -2 (6 voturi)    
      Nu pot fi (Joi, 26 decembrie 2019, 16:29)

      MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui clint

      Decat de acord cu tine. Solutii minune nu exista. Daca ar exista le-ar folosi toti (si nu ar mai fi minune) sau ar fi extrem de scumpe (si inaccesibile asadar, adica echivalent cu "nu exista").

      Inainte de a arunca vina spre altii este necesar sa incepem insa cu noi insine. Putem face ceva astfel incat sa ne eficientizam munca, sa o facem mai placuta, mai putin stresanta, mai interesanta? Putem pe langa bani castiga experienta (care este priceless) sau chiar altceva, ceva care sa compenseze o lipsa a unei cantitati intrinsec masurabile?

      Asadar educatie si autoeducatie. Iar odata cu inaintarea in varsta suntem dispusi din ce in ce mai putin sa alocam timp si energie pentru ele, si aici gresim in primul rand NOI, inainte de angajator.

      Apoi putem incerca sa schimbam inclusiv relatiile de la locul de munca. Sa vada colegii ca sedintele de 3 ore sunt inutile caci nimeni nu poate sta atent atat timp. Din nou eficientizare si confort sporit. Sa vada ca nu sunt hartuiti daca isi fac treaba la timp si bine.

      Iar daca in final esuam in toate acestea, sa cautam un alt loc de munca. Daca oamenii ar face asta cu totii, angajatorul cel rau ar ramane fara oameni in scurt timp. Dar oamenii nu fac asta. Ei se lamenteaza si cauta - exact cum spuneai - solutiile magice. Iar atunci cand le spui ca nu exista, iti spun ca ai terminat cu studiul la varsta de 7 ani si ca esti urmasul lui Ponta. Da. Satisfactia de moment ca l-ai mizduit pe cel care ti-a spus ceva care nu suna deloc bine. Dar si asa mizduit, problema nu se rezolva ci ramane in continuare. Parca mai mare si mai gogonata.
   • 0 (0 voturi)    
    foarte adevarat (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 23:14)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui clint

    aveti dreptate, sunt promovati exclusiv cei lipsiti de etica, "fara mama, fara tata", dispusi sa sacrifice o echipa pentru un amarat de bonus la final de an si , poate, o promovare.
 • +3 (13 voturi)    
  Asa-i in sclavagism (Miercuri, 25 decembrie 2019, 17:04)

  Mihail. [utilizator]

  Stapanul este interesat sa ai forta fizica si te cauta la dinti. Nu-ti da test de inteligenta.
 • 0 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 decembrie 2019, 21:26)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  ma mir ca individul mai are job (Joi, 26 decembrie 2019, 3:38)

  Coco Whistle [utilizator]

  la 40 ani nu esti terminat indiferent de virsta. iar daca nesansa unei restructurari vine, sint programe sa incepi ceva nou tot timpul. fii flexibil, incearca ceva nou, mergi la scoala din nou, ai atitudinea corecta si move on. trebuie sa te gindesti de doua ori daca vrei sa lucrezi ptr companii care fac discriminari, oricare ar fi ele. doar jumuleste-le de bani dar nu merita atentia pe termen lung. schimbati-va modul de a gindi.
  • 0 (4 voturi)    
   Ai o logică dubioasă. (Joi, 26 decembrie 2019, 12:47)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Oare de ce ai fi terminat la 40 de ani? Că ai experiență? Pricepere? Cunoștințe acumulate care sunt la baza noilor tehnologii? Trebuie doar să continui să acumulezi noi cunoștințe.
   • -2 (4 voturi)    
    Pentru asta (Joi, 26 decembrie 2019, 16:31)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Ai nevoie de vointa. Foarte multa. Si rabdare cu tine. Dar cum angajatii nu au rabdare nici in trafic si nici cu colegii, cum se le mai ramana si pentru ei insisi?!? Si uite asa se transforma firma dintr-un loc al creatiei al unuia in care se balacaresc unii pe altii. Iar apoi, la finalul programului, se mira ca pleaca nervosi acasa si ca maine o iau de la capat.
   • +1 (1 vot)    
    Da , esti terminat la 40 de ani (Joi, 26 decembrie 2019, 22:02)

    BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Daca esti gagica si nu mai ai ce sa oferi sefilor ! Observ ca acest subiect nu este atacat de nimeni , desi este foarte frecvent la multinationale !
   • +3 (3 voturi)    
    La 40 de ani (Joi, 26 decembrie 2019, 22:43)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    mi-am platit creditele, am niste bani pusi deoparte, am inteles ca fac parte din generatia aia care, oricate i s-ar reprosa, poate impinge lucrurile si care, daca ar avea incredere in sine si ar sti sa isi ceara drepturile ca generatiile mai noi, prea absorbite de ei insisi ca sa mai aiba energia necesara pentru a se dedica si a "make it happen", chit ca sunt la o varsta plina de energie, atunci, noi, astia la 40 de ani am avea totul. Din pacate, prea multi dintre noi suntem toxici, am uitat sa invetam, suntem depasiti, carcotim pe la colturi cu capul plecat si... cam atat. Nu e si cazul meu. Fac parte din acei "core people" care se "updateaza" constant, care au rezultate, fara de care afacerea nu va merge inainte, oricati hipsterasi millenials ar angaja. Si daca m-ar da afara, tot raul spre bine, am atatea idei in stand-by, si asta e puterea mea, spre deosebire de altii care se cred indispensabili, eu ma cred tocmai pe dos: dati-ma afara daca va permiteti. Nu va permiteti ? Atunci lasati-ma sa joc cum vreau eu ;).
 • -3 (7 voturi)    
  Fii serios! (Joi, 26 decembrie 2019, 8:59)

  George Butunoiu1 [anonim]

  Fii serios, omule! Asistenta sociala nu e treaba companiilor! Firmele trebuie sa fie eficiente, sa faca profit, si statul sa faca asistenta sociala taxand aceste companii. Daca nu sunt profitabile, asa cum ai vrea tu, nici taxe pentru asistenta nu vor fi... GB
 • -1 (9 voturi)    
  Lol (Joi, 26 decembrie 2019, 9:13)

  HP [utilizator]

  "Capitalismul e sclavagism si oamenii si-au dat seama"

  Bine boss.
  • 0 (4 voturi)    
   Dar ce este, faraoane? (Joi, 26 decembrie 2019, 12:48)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Raiul pe pământ?
   • +1 (3 voturi)    
    Lol (Joi, 26 decembrie 2019, 16:48)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Nu, tocmai, eram sarcastic.

    Dar cum pe HN mișună de dreptaci, te aștepți la orice.
 • -6 (10 voturi)    
  Uitandu-ma (Joi, 26 decembrie 2019, 10:17)

  MAGArusul [utilizator]

  La distributia de plusuri si minusuri de la comentariile mele cred ca aceasta reprezinta o Romanie in miniatura: logica, coerenta, bazata pe argumente solide si, nu in ultimul rand, caracterizata de respect (asa cum se vede de exemplu si pe strazi).
  • +3 (7 voturi)    
   Corect. Iar eu văd în tine urmașul unuia ca (Joi, 26 decembrie 2019, 12:50)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   Victor Ponta, Elena Udrea, Bica, Țurcan.
   • -5 (7 voturi)    
    Multumesc (Joi, 26 decembrie 2019, 13:45)

    MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Iar in tine modelul Elenei Ceausescu: frumoasa, desteapta, culta.
 • +8 (8 voturi)    
  Da, rezultatul HR-ismului (Joi, 26 decembrie 2019, 16:05)

  ac [utilizator]

  Acum nu mult timp un programator era angajat de alti programatori (inclusiv patronul era si el).

  Discutie la care am asistat in 1998:
  Patron: "Luam doi oameni. De fapt patru. Citi sint buni?"
  Mina dreapta (programator): "15"
  Patron: "Ia-i pe toti 15, fac eu rost de bani"
  ASTA inseamna un adevarat sef, care si-a asumat riscuri doar ca sa aiba o echipa super.
  Rezultat: in 2000, chiar daca jumatate plecasera in SUA si Canada, scosesem al 23-lea soft certificat pentru Windows 2000. Angajasem altii toti buni (chiar daca nu la acelasi nivel), si rezista si azi.

  Ce e azi: o domnita cu cartonaje agile si guilde si alte solutii moderne la problema "de ce plm crapa in Release 32 si nu in debug sau pe 64".
  Evident, chestii de genul asta nu s-au predat la facultatea de hash er, asa ca au sa faca asa:
  - cautam programator mid/senior cunoscator al IP, TCP, SMTP, POP3, IMAP, DNS etc. (bagati toate RFC-urile cunoscute), C, C++, Unix shell, Angular, ReactJS, experienta 5-10 ani, abilitati excelente orale/scrise etc etc etc

  Ce inseamna asta?

  Mesaj 1. "Nu stim ce cautam de fapt".
  Au promis la 10 clienti ca au 20 de oameni, dar ei au doar vrafuri cv-uri de studenti care de-abia pot face un GET cu librarii python. De fapt cauta oameni sa mentina un sistem legacy, pe care ar vrea sa il scoata la capat cu juniori dar de fapt au nevoie de cetateni 35+, si nu din aia manajeri agili, ci de coderi experimentati. Oricum HR-ul n-are idee sa ii deosebeasca.

  Mesaj 2. "oameni cu experienta"
  In caz ca dam de unul care nu ne place, care e marimea maxima a unui pachet DNS? a, nu stii ca e 512? era 576? pacat. De fapt e vorba ca nu le place fata ta, sau ai cerut bani multi care le taie din bonusuri. Cind a fost ultima data cind un client a cerut coderi DNS?

  Mesaj 3. "Abilitati de comunicare orale"
  Serios? Unul care face debugging opt ceasuri e bun la trancaneala? Eu nu stiu nici unul.

  Da, etica a esuat, Inlocuita de hrapareti, politruci software, scrumasteri si mincinosi. Asta s-a intimplat
  • 0 (8 voturi)    
   Asta se intampla (Joi, 26 decembrie 2019, 16:38)

   MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui ac

   Cand hartiile inlocuiesc pasiunea. Pasiunea pentru un produs bun, pentru munca in general si respectul pentru patron (care in trecut stia mai mult ca orice angajat si in plus mai facea si management).

   In plus, in ziua de azi patronul nu mai vrea riscuri. Board of directors vrea profit si din piatra seaca. Patronul nu mai e ca "Stefan cel Mare" sa lupte alaturi de tine si el insusi - cand stie ca echipa e buna - sa se lupte sa scoata produsul, sa ii incurajeze practic, punand umarul. Uneori mai pierzi, uneori mai castigi insa firma o poti face pe 100 de ani, iar pierderile temporare nu inseamna nimic intr-un renume global al seriozitatii.

   In plus patronul sa stie ca nici un angajat nu e perfect (cum nici el nu e). Dar sa stie sa scoata ce e mai bun din fiecare. Dar asta inseamna munca grea.

   Pe scurt: se aplica "noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc". Si este mare pacat.
   • +4 (6 voturi)    
    Profit? (Joi, 26 decembrie 2019, 17:34)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

    Pai, cind faci bani din software, profitul vine vinzind acel soft. Care e facut de oameni. Pe care, daca ii dai afara ca te caciulesti la 5%, o sa ii inlocuiesti cu niste milennials care nu vor (da, NU VOR) sa faca debug, asa ca o sa aiba costuri cu 50% mai mari din cauza bugurilor, suportului etc.
    "Noi ne facem ca muncim" era valabil in comunism, unde ori munceai, ori nu, aceeasi leafa o luai. (Cam ca la stat acum). Lucru care nu este deloc valabil acum - doar daca nu ai inlocuit o metoda de a produce soft printr-o barbologie HR.
    Deja clientii din RO incep sa se retraga, sau sa plece in locuri mai ieftine. Scorurile in RO au crescut, iar competenta pare a fi invers proportionala. Ce diferenta mai e intre un indian care te minte si un roman care te minte? 1000 de dolari? Atunci ma duc in India.
    • -1 (3 voturi)    
     Ma refeream la altceva (Joi, 26 decembrie 2019, 19:27)

     MAGArusul [utilizator] i-a raspuns lui ac

     Cand am dat exemplul frazei din comunism: angajatul se preface ca face munca de calitate in timp ce angajatorul se preface ca il plateste la adevarata valoare. Toata aceasta mascarada in loc sa pastreze si sa isi pretuiasca oamenii de valoare platindu-i bine cat timp isi fac treaba bine. Iar daca si-i fac mai repede si la fel de bine, bonusul de timp e al lor. Asta voiam sa spun.
 • +5 (7 voturi)    
  Vă mulțumesc (Joi, 26 decembrie 2019, 18:27)

  dragos_chiva [utilizator]

  Aș dori să mulțumesc domnului director general și mai ales domnului redactor Hotnews pentru că au avut curaj să pronunțe și respectiv să scrie despre un adevăr dureros: discriminarea pe criterii de vârstă este principala sursă a inechităților în procesul de recrutare în țara noastră.

  Știu că pot părea patetic exprimând public astfel de mulțumiri dar eu personal am simțit acest adevăr pe propria piele.

  În plus probabil că mulți dintre dumneavoastră v-ați obișnuit deja cu cosmetizarea adevărului care se practică azi pe acest subiect și care este atât de accentuată încât adevărul exprimat devine puțin câte puțin o gogonată minciună.

  Privind din această perspectivă consider că articolul este mai mult decât salutar, este absolut necesar.
  • 0 (0 voturi)    
   D, HU etc (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 15:27)

   Siegfried [utilizator] i-a raspuns lui dragos_chiva

   As propune autorului sa priveasca si peste gard (granita) la tari ca Germania, Ungaria si altele la care nu conteaza decat competenta, corectitudinea si chiar, culmea, loialitatea fata de firma. Sunt la 50+ si va vorbesc din experienta. Cat priveste HR-ul romanesc, mult sub nivel. Niste habarnisti care aleg sepcialisti ?!?
   • 0 (0 voturi)    
    phuuu___fugi d'aici (Luni, 30 decembrie 2019, 2:10)

    mirceacr [utilizator] i-a raspuns lui Siegfried

    In strainatate "nu conteaza decat competenta si corectitudinea ?! " ...mai consulta-te zic eu !

    Conteaza SUBORDONAREA ! Daca esti tampit si incompetent dar loial, subordonat si mut, in GErmania esti un succes. Daca ai initiativa si te zbati sa o pui in practica, chiar daca e interesanta propunerea ta, vei fi luat in colimator, pentru ca DERANJEZI si nu este bine ! Ca roman nu ai voie sa ai initiativa, pentru ca din start esti etichetat ca "acceptat" si " tolerat" . Nu ai fost acolo cu ei de la inceput, deci nu ai dreptul sa te "intreci" in idei ! Esti sortit sa stai unde ti s-a indicat !
    • 0 (0 voturi)    
     Recrutari (Marţi, 31 decembrie 2019, 15:14)

     Siegfried [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

     Ai lucrat in Germania? Pot sa-ti dau mai multe exemple de oameni care au reusit, dar nu plecand capul, ci fiind COMPETENTI si CORECTI. Varsta nu a contat. Acceptat esti numai cu aceste conditii.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania is not a country for old men (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 23:25)

  razeshu [utilizator]

  nu mi-a raspuns nimeni la aplicatiile de job in Ro. In schimb am primit invitatii la interviu intr un timp foarte scurt in toata Europa, mergand din Peninsula Scandinava pana la cea Iberica. Nu am o explicatie clara de ce nu vor over 40 in Ro, poate pentru ca se obisnuieste sa se faca ore suplimentare la greu neplatite si se tem ca nu te pot pacali usor, poate pentru ca exista tot felul de team leads cu tuleiele necrescute inca si care se tem ca au prea putine competente fata de o persoana mai inaintata in varsta, ... . Sau poate ca cei care filtreaza CV urile sunt si ei foarte tineri si au ca modele propriii parinti, oameni care probabil abia se descurca in lumea digitala si au deci tot felul de prejudecati,.. . Habar nu am si nici nu imi bat capul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by