Vosganian despre motiunea PD-L pe taxa auto: "Arta razgandirii nu este arta guvernarii"
Vosganian a sustinut joi, in cadrul unei conferinte de presa, un discurs in favoarea taxei auto, invocand nevoia de a proteja atat mediul, cat si productia autohtona de automobile. "Ford a anuntat raspicat ca nu vor mai veni in Romania daca se pune problema asa" (de a elimina taxa n.r.), a afirmat ministrul. "Romania poate deveni o piata second-hand, asa cum doresc unii, dar nu cu mine ministru", a mai avertizat acesta si, in sprijinul afirmatiilor, a dat ca exemple pietele din Bulgaria si Polonia, care dupa aderarea la UE, au fost invadate de automobile la mana a doua.
"Noi nu am intrat in UE ca sa aducem masini vechi in tara", a sustinut oficialul din Finante, dupa ce a tinut sa aduca aminte publicului ca, inainte de ianuarie 2007, pentru autoturismele din import se plateau taxe vamale si accize, iar pentru cele mai vechi de opt ani exista interdictie de inmatriculare.
Totodata, ministrul s-a aratat foarte nemultumit de pozitiile publice ale unor politicieni care contesta taxa, dar si a presei care face campanii cu acest scop. "Pe cei de acum, care combat aceasta taxa, nu i-am auzit inainte de 2007 sa fie nemultumiti ca nu pot fi aduse masini mai vechi de opt ani....Rolul presei cred ca este de informare, si nu campanii publice", a punctat Vosganian.
In concluzie, acesta si-a exprimat speranta ca argumentele sale vor prima in dezbaterea din Parlament pe marginea motiunii simple pe taxa auto, care va avea loc luni, acuzandu-i pe initiatori de duplicitate. "Arta razgandirii nu este arta guvernarii", a spus Vosganian cu referire la democrat-liberalii care au sustinut taxa atat timp cat au fost la guvernare, iar acum cer eliminarea ei. In ianuarie 2007, cand taxa a intrat in vigoare, minsitrul mediului era Sulfina Barbu, membru PD.
Proiectul de ordonanta de urgenta privind taxa auto era programat spre aprobare pentru sedinta de Guvern din 30 ianuarie. Ulterior, ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca discutarea actului normativ a fost amanata pentru o saptamana sau doua, perioada in care vor avea loc consultari cu partidele parlamentare pentru a se ajunge la un acord pe text. Declaratiile ministrului au venit la o zi dupa anuntul liderului UDMR, Marko Bela, potrivit caruia formatiunea sa politica vrea sa discute cu Guvernul pe marginea actului normativ.
Taxa de inmatriculare a fost introdusa in legislatia romaneasca la 1 ianuarie 2007. La sfarsitul lunii martie 2007, Comisia Europeana a declansat impotriva Romaniei procedura de incalcare a tratatului din cauza taxei auto, pe motiv ca nu respecta articolul 90 al tratatului care stipuleaza libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar. In noiembrie, Comisia a decis sa inanteze procedura in a adoua faza, cea premergatoare actionarii la Curtea Europeana de Justitie. Romania avea oficial un termen de raspuns favorabil de cel mult doua luni.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Cateva motive pentru D-nul ministru:
1- Modificarile legii ne arata ca, NU este o taxa de mediu.
2- Uniunea Europeana o considera o Taxa discriminatorie.
3- Se vor strange peste 100.000 de semnaturi ale romanilor, pentru a fi anulata.
As mai continua, dar ii mai las si pe altii. :)
Chestia cu semnaturile este cam serioasa.
Poti citi la Cotidianul ce traseu va avea aceasta lista cu semnaturi!
nu cred ca am mai vazut un om asa de idiot. asta chiar nu-si da seama ca asa cum a schimbat el legea acum e cu curul in sus, adica cu cat e mai noua masina cu atat e mai mare taxa. deci idiotul asta inlesneste aducerea rablelor in romania. sunt fantastici tampitii astia, li se imbarliga limba in gura de boi ce is ca nu mai stiu cu ce argumente sa mai vina. frate, la ford daca nu-i convine sa stea acasa pe curu lor si sa nu mai vina. daca noi atragem investitori doar pentru ca ii scutim de nu stiu ce taxe si le oferim facilitati pe viata atunci halal investitori, mai bine fara ei.
Ford va fabrica numai ptr.Romania?Ptr.masinile cumparate in Ro.(fie ele noi sau vechi)nu se va plati nicio taxa?Aceste masini au emisii parfumate?
Dupa cate stim taxele la masinile vechi sunt mai mici decat la cele noi,iar Vosganian spune:
"Noi nu am intrat in UE ca sa aducem masini vechi in tara".
Nu pot crede in santajarea facuta de Ford,ca aceasta declaratie nu are nici cap, maini si picioare.
Vosganian minte in continuu.Are habar de economie,cum am eu habar de bucatarie!
Stim noi cine sunt aceia iar ei realizeaza ca sfarsitul le este foarte aproape, motiv pentru care doresc prelungirea cat mai mult posibil a aplicarii acestei taxe.
Sunt niste SARLATANI.
Nu Liberalismul este prost, ci oamenii care-l reprezinta in prezent in PNL. Marea majoritate a lor nu au nici o legatura cu partidul istoric PNL(exclus R. Campeanu). PNTCD-ul a fost compromis tot din interior de catre indivizi care n-au avut nici o legatura cu partidul. As putea spune in mod sigur ca, serviciile secrete si-au facut foarte bine treaba, iar Iliescu & Co au fost cei care au stiut sa speculeze avantajele pozitiei, folosindu-se de toata fosta nomenclatura (fosta administratie, partidul unic - PCR, organele represive ale securitatii, minerii)
Doctrina Liberala poate fi gasita in acest moment si-n PD-L. Sper din tot sufletul ca macar ei sa nu accepte compromisuri.
Guvernul Tariceanu II nu mai pacaleste prea multi oameni in ziua de azi... sunt alte vremuri tovarasi.
Care productia interna? Din cite stiu eu, in Romania in prezent se produc masini la Dacia, care este a grupului Renault in proportie de 99,5%. grupul Renault e 15% al statului francez, 15% Nissan, 3,5% al angajatilor si 63% al publicului. Si ma indoiesc ca e vorba de publicul roman. Este vorba probabil de protejarea celor 200.000 de oameni care lucreaza in prezent in industria auto, dintre care numai jumatate la Dacia (probabil ceilalti sint vinzatori si lucratori la service-uri).
In ceea ce priveste mediul, i-as recomanda acestui viitor fost ministru sa incerce sa mearga in urma unui camion, la semafor, sa iasa vara din casa, pe straziile prafuite ale oraselor, sa mearga la munte si sa constate disparitia padurilor si apoi sa ne explice logica prin care aceste lucruri pot fi indreptate impunind aceasta taxa.
1.varujan nu era inainte de 2007 ministru deci isi da cu parerea ca mine sau ca tine.
2.campaniile publice se fac post informare deci pot fi si din presa sau cu actiunea presei ori campaniile le face doar guvernul cand si cum vrea,scuze varujan ca te-an deranjat
concluzia e simpla(dupa vorbele lui varujan) ori taxa ori taxa .