Alocaţiile pentru copii cresc cu 3,8%, având în vedere datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), asta în condiţiile în care în noiembrie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care prevede creşterea alocaţiilor cu rata medie anuală a inflaţiei. Astfel, în februarie copiii vor lua banii pe ianuarie cu 5,7 lei în plus, respectiv cu 11,4 lei.

CopiiFoto: Wikipedia

Cum cresc alocaţiile:

  • Alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora creste cu 5,7 lei, la 155,7 lei
  • Pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani si de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, va urca cu 11,4 lei, la 311,4 lei
  • Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, cu 11,4 lei, la 311,4 lei

Dublarea alocațiilor, încă în așteptare

Mai există, la președintele Klaus Iohannis, un act adoptat de Parlament la finalul anului trecut care prevede dublarea alocațiilor, proiectul fiind inițiat de PSD.

Președintele a declarat, săptămâna trecută, că în acest moment nu are de gând să refuze promulgarea legii privind dublarea alocației pentru copii, însă aceasta se află încă în analiză.

„Proiectul de lege a ajuns la mine si are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se afla în analiză si în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului”, a spus Iohannis.

Declarația președintelui vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a anunțat că PNL ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creșterea alocațiilor. Printre variante se numără atacarea la CCR, prorogarea termenului de intrare în vigoare sau angajarea răspunderii Guvernului.

„Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (al creșterii alocațiilor - n.r). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

Premierul a adăugat că PSD dă dovadă de iresponsabilitate crescând alocațiile, din nou.

„Avem practic identificate, în momentul de față, patru variante. Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintate de secretarul general, Robert Sighiartău, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii, arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD, cu atât mai mlt cu cât se știe foarte clar că în Legea bugetului de stat, este practic, noi, când au dat ei atac la CCR, PNL și-a asumat răspunderea pe Legea bugetului de stat și asigurărilor sociale de stat”, a subliniat Orban.

Potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, dublarea alocațiilor are un impact bugetar de 6 miliarde lei. Tot el dădea de înțeles, după adoptarea în Parlament a Bugetului pe 2020, că în cazul în care până la urmă se va aplica această dublare, nu va mări deficitul, ci va găsi o altă soluție.

"Deficitul nu va fi depășit. Trebuie să găsim soluții să rămână în 3,6% din PIB. Eu nu sunt un ministru iresponsabil. Eu nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluțiile sunt: ori tăieri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe", a spus ministrul Finanțelor.