​Şapte anomalii fiscale ce trebuie corectate/ Biriş: Derapajele din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 21 ianuarie 2020, 7:52 Economie | Finanţe & Bănci


Fiscalitate
Foto: freepik.com
​În România avem parte de unele măsuri care avantajează anumite categorii de cetăţeni. De exemplu, unii plătesc impozite, în timp ce alții nu. De asemenea, anumite persoane iau pensii mari speciale sau se pensionează la 40 de ani, altele nu. Există câteva anomalii în economie care poate ar trebui corectate. Din cauza acestora, bugetul de stat este mai sărac. Contactat de HotNews.ro, specialistul în fiscalitate Gabriel Biriş a spus că derapajele astea din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun, iar în momentul în care unii plătesc pentru alţii, apar frustrări.

Cele şapte anomalii ce trebuie corectate:

1. Impozitul pe venit care nu este plătit de angajații din IT și din construcții.

Angajații și companiile din sectorul IT doresc să se mențină în continuare scutirea de impozit de 10% de care se bucură de ani buni. Patronii acestor firme spun că s-ar destabiliza industria, iar sumele încasate ar fi de 10 milioane de euro, dacă s-ar vira la bugetul de stat.

Prin OUG 114 nici angajații din sectorul construcțiilor nu plătesc acest impozit.

De precizat că din impozitul pe venit pe care îl plătim cu toții, în afară de cele două categorii menționate, se alimentează și bugetele locale. Primăriile pot reface cu acești bani o sală de clasă, de exemplu.

S-a creat o situație în care parlamentarii apar și cu alte proiecte legislative pentru adăugarea altor domenii în această categorie a neplătitorilor la stat. Cel mai recent proiet este cel prin care jurnaliștii nu ar mai trebui să plătească. Rezultatul va fi că tot mai puțini oameni vor plăti taxe în țara asta.

2. Pensiile speciale

Cred că nu merită dezvoltat subiectul. A tot fost dezbătut de ani buni, doar că nu se întâmplă nimic propriu-zis. Să vedem ce se întâmplă cu proiectul din Parlament. În momentul de faţă avem persoane care primesc pe lângă suma pentru care au cotizat, o valoare în plus, în multe cazuri mult mai mare. Așa s-a ajuns la pensii de peste 15.000 de lei, deși unii au contribuit doar pentru o pensie de câteva mii de lei.

Acestea ar trebui eliminate cu unele excepții, precum militarii din teatrele de operații care își pun viața în pericol sau alte asemenea categorii cu risc.

De exemplu, parlamentarii nu merită astfel de beneficii, la fel și alte categorii profesionale.

În aceeaşi categorie intră şi cei care se pensionează la 40 de ani, de exemplu, deşi au cotizat doar 20 de ani. A fost recent cazul unei persoane pensionată la 39 de ani, cu 7.500 de lei pensie şi probabil cât va trăi, poate încă 40 de ani, va rămâne special.


3. Angajați care nu contribuie la sistemul de sănătate

Angajații din construcții nu cotizează la sistemul de sănătate, dar pot beneficia. Acest lucru s-a întâmplat tot după adoptarea OUG 114.

Nu este vorba doar despre cei care lucreză pe schelă, ci și de contabili sau alte categorii profesionale care lucrează în companii (din sectorul construcţiilor) cărora li se aplică această scutire.

4. Spor de 15% pentru condiții vătămătoare la bugetari

Se consideră, în sectorul bugetar că, printre altele, antenele montate pe diferite clădiri reprezintă condiții vătămătoare, asta deși angajații din sectorul privat lucrează în aceleași condiții și nu primesc acel 15% (acum a rămas înghețat la nivelul din decembrie 2019 dar oricum e mare).

Chiar și între bugetari există o discrepanță: se pare că cel care are salariu mai mare este “vătămat mai mult”. Cu cât are un salariu mai mare, cu atât 15% înseamnă mai mult în termeni de venituri.

5. Formula de calcul a pensiilor

HotNews.ro a scris un text pe acest subiect pe data de 30 noiembrie 2019.
Ai ieșit la pensie după 2013, vrei pensie mai mare, și te gândești la acel procent de 40%. Dar știi de ce nu e la fel de mare pensia ta, comparativ cu cei care au ieșit din câmpul muncii în anii de după tine, deși aveți același punctaj? Ei bine, există o Ordonanță de Urgență dată de Guvernul Ponta, care se aplică acum. Practic, pensia inițială nu depinde de valoarea punctului de pensie, ci de câștigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă față de momentul pensionării tale. Astfel au apărut discrepanțe între pensii, iar mulți sunt dezavantajați. Adică iau mai puțini bani decât ar trebui. Situaţia ar trebui să se rezolve din 2021, când ar trebui să intre în vigoare noua formulă de calcul a pensiilor. VEZI mai multe aici

Într-o discuţie cu HotNews.ro, Gabriel Biriş a mai identificat 2 anomalii.


6. Mai puţin de 5% din toate companiile din România mai datorează impozit pe profit.

Baza impozitului pe profit a fost spulberată prin 2 măsuri, spune el:
1. Creşterea pragului la microîntreprinderi de la 100.000 la 1 milion de euro
2. Eliminarea impozitului pe profit la hotelurile şi restaurantele mari

“Impozitul specific, introdus în 2016, face ca cel mai mare impozit specific pentru un restaurant în România, adică peste 800 metri pătraţi (ceea ce înseamnă că e mare - nu ştiu dacă “Caru' cu bere” are atâta, poate “Hanul berarilor” cu tot cu terasă) în centrul Bucureştilui este 73.000 lei/an. Un club de pe litoral, că nu e în centrul Bucureştiului şi au sezonalitate, plăteşte cam 43.000 de lei pe an. Un club cunoscut din Mamaia face cam 100.000 euro profit doar în primul weekend de 1 mai. Impozitul pe profit ar fi 16.000 euro/weekend, dar ei plătesc sub 10.000 tot anul”, spune el.

Potrivit acestuia, la hoteluri, impozitul e calculat pe loc de cazare, poziţionare şi stele.

„Impozitul anual este cam la nivelul unui tarif pe 1-2 nopţi/cameră. Adică mai puţin de 1% pe venit, presupunând că ai 80% grad de ocupare. La complexurile hoteliere se plăteşte doar pe cameră, nu şi pe restaurante, club, bar”, a mai arătat el.


7. Impozitarea celor care obţin venituri la contracte de muncă asimilate salariilor


„La contracte de muncă, salarii şi asimilate salariilor, baza de calcul a constribuţiilor e venitul total, iar la persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau drepturi de autor este salariul minim pe economie. E mare impactul, că dacă te uiţi la cât din bugetul consolidat sunt contribuţii, e mai mult decât TVA”, a arătat Biriş.

Care e problema cu aceste anomalii


“Derapajele astea, din ultimii ani, nu au cum să aducă nimic bun. Pe deoparte creşti cheltuielile, pe de altă parte dai scutiri, pentru că noi aşa ştim să stimulăm: prin scutiri, nu prin investiţii. În momentul în care am dat cuiva o scutire, după aceea o să sară toţi să-şi apere privilegiile spunându că sunt facilităţi fără de care sectoarele respective îşi pierd oamenii că pleacă în străinătate”, afirmă Biriş.

Problema nu e numai de bani şi buget, spune el.

“Este pur şi simplu de coeziunea naţiei. În momentul în care unii plătesc pentru alţii apar frustrări. Ce spune în Constituţie? Că suntem egali în faţa legii fără privilegii sau discriminări. Ar trebui să se aplice asta şi la impozite, că dacă scuteşti pe unul sau dacă la acelaşi venit eu plătesc de 5 ori mai puţin decât tine se cheamă că eu am un privilegiu”, a arătat specialistul în fiscalitate.

El a mai spus că suntem cetăţeni şi trebuie să suportăm proporţional cu cât câştigăm costul societăţii.

„Când ne matolim la crâşmă ce facem? Mergem ca Nadia pe bârnă? Nu, ne crăcănăm şi ne reducem centrul de greutate. De ce? Ne crăcănăm ca să mărim baza şi ne lăsăm în jos ca să reducem centrul de greutate. Să câştigăm o stabilitate. Ca să poţi să fii stabil trebuie să ai bază mare şi înălţime mică. Adică impozite mici luate de la cât mai mulţi”, a mai spus Gabriel Biriş.

Cum reduci baza de la mare la mic?

Sunt două metode:
1. Scutiri
2. Evaziune

„Finalitatea e aceeaşi: neplata taxelor”, conchide el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17125 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 8:39)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  lucruri de bun simt (Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:07)

  Zentrix [utilizator]

  Pensiile speciale, care sunt date exclusiv pe criteriul apartenentei la un grup, trebuie sa dispara. Un militar, in momentul in care devine activ devine si special. Adica unul care lupta in Afganistan e la fel ca unul care e ingrijitor la muzeul militar.
  Magistratii, la fel: face nu face performanta e special.
  Este o forma de discriminare care nu permite si altor categorii profesionale sa fie speciale, lucru ce cred eu ca este neconstitutional.
  Ar trebui sa avem pensii de merit nu pensii speciale si acestea sa se aplice tuturor categoriilor profesionale: un doctor care face operatii foarte complicate ar merita o pensie de merit? dar un profesor care an de an pregateste elevi cu rezultate la olimpiade internationale ar merita si el o pensie de merit? si militarii la fel, daca a luptat intre 1-3 ani in afganistan poate primi cu draga inima din partea mea o pensie cu adevarat speciala, si una si mai speciala daca a luptat intre 3 ani si 5 ani. La fel si judecatorii, etc. Si scriitorii.
  Am depasit momentul ca lumea se impartea in grofi si tarani. Special nu te face faptul ca apartii unei caste profesionale ci ceea ce tu faci efectiv pentru oamenii care iti platesc pensia. Iar daca nu e pe sistemul contributivitatii atunci pardon mon cher, arata atunci ca intradevar ai facut ceva ce putin fac, ca doar de-aia te numesti special..
  • -21 (21 voturi)    
   Pt. (Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:48)

   cu4clase [anonim] i-a raspuns lui Zentrix

   tine si ceilalti destepti:
   Pensiile de serviciu ale militarilor, politistilor, magistratilor sunt compensatia statului la interdictia de a cumula alte venituri pe durata angajarii.

   De ale militarilor nu se pot atinge, pentru ca, nu te pui cu armata.
   Nici magistratii nu raman fara pensii de serviciu. O data e jurisprudenta CCR, sau in cateva ore de ne-activitate a sectiilor de contencios administrativ ori comercial se blocheaza toate economia.
   Ce nu stiti e ca nici faimoasa taiere a lui Basescu, nu i-a afectat, au avut salariile micsorate doar cu 15%, paguba recuperata cu dobanzi cu tot.

   Asadar, ciocu mic, si treceti la treaba, ca aveti dari de platit.
   • +14 (14 voturi)    
    aiurea (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:52)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

    Ciocu mic tie. Compensatie? Sti cind te angajezi ce obligatii ai. Daca iti convine te angajezi (salariul e baban, mult peste medie, si pensia va fi pe masura daca muncesti cit munceste palmasul de rind pina la 65 de ani), daca nu, nu,. NU TE OBLIGA NIMENI SA TE ANGAJEZI IN ACELE PROFESII. Esti bun, du-te nene in privat, vei gasi pe unii sa te aprecieze. Problema cea mare este ca toti invirtitii nu string nici jumatate din stagiul de cotizare (35 de ani) si de aia le-ar iesi o pensie mica. De aia va inghesuiti toti la asa pleasca: (1) iesiti la pensie devreme, (2) luati pensie mult mai mare decit cea cuvenita muritorilor de rind. Asta dupa ce ati huzurit pe salarii mari.
    • -6 (8 voturi)    
     Scrii (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:12)

     cu4clase [anonim] i-a raspuns lui Florin Oprea

     agramat. Chiar nu conteaza parerea voastra, asa ca, reiterez, mai putin cu pleasca pe chat si spor la munca.
   • +4 (4 voturi)    
    chiar daca nu se scot, se poate schimba cuantumul (Marţi, 21 ianuarie 2020, 12:32)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

    E aberant cum e acum: pensii speciale mai mari decat salariile si netaxate.
    E exemplul ala nesimtit cu procurorul de a fost si director la penitenciarul colibasi cu 75 mii lei / luna (a obtinut o decizie judecatoreasca de recuperare a banilor si s-au considerat venituri).
    Orice pensie e normal sa acopere doar partial salariul anterior - pentru ca nu muncesti, pentru ca ai avut perioade in care erai un ucenic si nu iesea mare lucru din mana ta, etc. ...
   • 0 (0 voturi)    
    nu toti cei cu interdictiile specialilor (Marţi, 21 ianuarie 2020, 22:29)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

    au dreptul la pensii speciale!
    specialii sunt doar o minoritate.
   • 0 (0 voturi)    
    De ce sa platim tot noi cei corecti (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:02)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

    Ca intodeauna trebuie ca noi contribuabili corecti trebuie sa platim proasta administrare a statului , comunist sau neocomunist.
    De ce trebuie sa existe exceptii. Acestea au fost si in timpul comunismului . Cei care lucrau la CFR aveau permise la clasa I -a ,cei de la electrica nu plateau curent si asa mai departe, unii mai egali ca ceilalti iar prostimea nu avea exceptii numai dreptul de a platii proasta administrare a politicienilor.Desi militarii care au salarii destul de mari, de ce sa primeasca pensii speciale . Pensia este dreptul fiecaruia care a contribuit la acest sistem unde se afla banii nostri care ar trebuii sa ii primim cand nu mai putem muncii.Iar scuzele de genul acesta ca militarii sant pe fronturile de lupta , sa ii premieze ministerul aparari din bugetul sau,si pe judecatori la fel din fondurile ministerului Justitiei si asa maI departe .
   • 0 (0 voturi)    
    nu numai cu patru clase dar si pe langa subiect. (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:26)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui cu4clase

    De ce noi ce corecti trebuie sa platim proasta administrare atat comunista cat si neocomunista.
    De ce trebuie sa existe exceptii.Si in comunism erau destule : cei de la CFR primeau permise la clasa I-a gratuit.cei de la electrica primeau curent gratuit si asa mai departe . Intodeauna la noi unii sant mai egali decat altii.Militarii daca merita sa primeasca premieri si altele sa primeasca din fondurile ministerului Apararii iar cei din Jistitie de asemenea de la ministerul lor.Banii stransi la fondul de pensii sant banii nostri pentru atunci cand nu mai putem muncii,nu sant bani de la stat nu sant ajutoare sociale. Ajutoare sociale sant pentru cei care nu lucreaza deloc intr-o viata ,altii care produc copii pe banda si traiesc din alocatiile copiilor . Trebuie sa inteleaga fiecare ca banii de pensie nu sant pentru premierea unora sau altora de s-a ajuns ca unii sa primeasca de 10 ori mai mult decat a contribuit . In ritmul acesta acest sistem piramidal se va sufoca.De unde nu pui i ce sa iei.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu s-a depasit momentul ci chiar sa accentuat (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:39)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   Acum sant mai multi grofi decat inainte.
   Dar subiecul in sine este altul Nu trebuie platit din bani nostri adunati o viata pentru perioada cand nu mai putem sa muncim , chiar unele exceptii sa ia pensie speciala si de de 10 ori mai mult decat ar fi contribuit , daca au contribuit cu ceva., noi le-am platit si salariile la cei cu exceptii si chiar si pensiile nesimtite .
 • -10 (20 voturi)    
  BIRIS "RELOADED" (Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:14)

  jidanul [utilizator]

  E vorba de Biris, fost secretar de stat la MF care a fost in "guvernul meu"-1-Ciolos, a KW Iohannis ? Iar a inceput sa vorbeasca ? Acuma s-a desteptat ? Dar, de ce n-a vorbit cat a fost la MF ? Sper sa nu-i dea cuiva prin minte din "guvernul meu"-2-Orban, sa-l aduca pe Biris, din nou, la MF, ca atunci el si Citu, falimenteaza Romania in cel mult trei zile. Sa ne fereasca Dumnezeu de astia doi ca va fi jale si prapad in Romania.
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:43)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Biris scrie si vorbeste pe tema asta de foarte multi ani...
 • +14 (20 voturi)    
  De la un programator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:14)

  DPetra [utilizator]

  N-am nimic impotriva eliminarii impozitului, daca asta deranjeaza atat de tare.

  Insa, nici mie nu-mi convine sa platesc contributii la sanatate direct proportionale cu salariul meu. De ce ? Pentru sunt tratat tot prost cand merg intr-un spital de stat.

  Ironic ca se plang de impozitul pe venit, dar tac malc si nu spun nimic despre sumele cu care contribuim in sistemul de sanatate si de pensii.
  • +10 (10 voturi)    
   Contributia la sanatate trebuie sparta (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:58)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui DPetra

   In:

   1. Contributie obligatorie pentru serviciile de urgenta 1-2%

   2. abonamentul lunar pentru servicii medicale in functie de lantul de clinici alese (la stat sau privat)

   3. asigurarea pentru boli cronice si eventual accidente de munca
  • +2 (6 voturi)    
   la fel (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:17)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui DPetra

   ca si Pilonul I si contributia pentru sanatate e pe principiul solidaritatii. Sistemul e importat din Germania, doar ca acolo, cei cu venituri peste o anumita cota nu mai contribuie la acesta si trebuie sa se aboneze la o asigurare de sanatate privata !
   In Constitutie scrie ca toti cetatenii au drept la sanatate. Chiar cei care nu contribuie; e si crestineste, cu totii trabuiesc ajutati. Doar ca Statul ar trebui sa superte cheltuielile lor si nu Casa. Ar mai fi de discutat si despre existenta altor "case", militari, etc, pe teritoriul tarii !?
   • 0 (0 voturi)    
    din cate stiu eu e altfel in Germania (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:46)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Ca si imigrant sau lucrator temporar poti/trebuie sa-ti faci asigurare medicala privata care are un cost fix per persoana indiferent de salariu.
    In schimb daca ai salariu mare preferi sa platesti suma fixa de la privat decat procent din salariul, plus ca serviciile sunt ceva mai bune la privat si la ei (promptitudine). Partea negativa cu asigurarea privata e ca nu include coasigurati ca cea de stat...
    Casa de Sanatate primeste bani de la stat prin buget (contributii, dar si peste).
    E discutabil ce inseamna sanatate fara contributie.
    • 0 (0 voturi)    
     bun (Marţi, 21 ianuarie 2020, 16:52)

     codrean [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     La infiintarea CAS Statul s-a obligat sa finanteze un numar de "Programe Nationale" : asistenta mamei si copilului, tbc si boli infectioase, cancer, preventie, urgente, etc. Incet-incet o seama dintre astea au fost "pasate" la CAS. De-aici au aparut probleme ...
   • -1 (1 vot)    
    De ce sa fim solitari cu trantorii ????? (Miercuri, 22 ianuarie 2020, 11:53)

    dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    De ce noi cei corecti trebuie sa ii tinem pe cei care nu muncesc toata viata tot noi fraieri pe loziinca solidaritatii , si crestineste este sa-i ajuti pe cei neajutorati nu pe puturosi iar daca nu esti de acord cu mine,fa-ti un ONG si strngeti bani pentru trantori.Eu vreau ca banii mei sa fie folositi pentru Infrastructura ,spitale scoli nu pentru pleava societatii care ii aleg perpetu pe acesti politicieni ;hoti borfasi si alte calificative. Nu bani aruncati pe biserici ,stadioane etc.si care sant folosite doar de o mica minoritate .
    Daca o minoritate vrea biserica de orice Rit sa stranga bani sa-si faca ,la fel si stadioane si alte utilitati . Dumnezeu cu mila
  • +3 (3 voturi)    
   suntem ramasi in urma (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:37)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui DPetra

   si industria noastra e uzata moral in probabil toate domeniile fata de occident. Agricultura nostra produce 50% din cat obtin altii cu aceleasi resurse. Partea de servicii e tot la genunchele broastei. Si cand vine vorba de singurul domeniu din industrie unde angajatii pot produce valoare ridicata doar cu ajutorul cunostintelor/educatiei (vorbesc de IT), noi reusim sa fim tot refractari la schimbare.
   Lumea intra in a patra revolutie industriala si prinde viteza, iar noi, in loc sa incurajam singurul domeniu in care poti s-o iei de la 0 si sa obtii produse unice care sa concureze cu occidentul, ne cramponam de singurul avantaj pe care il are indistria IT. Vrem sa faultam domeniul cu cresterea cea mai fulminanta, ramura din economie care produce cu sub 150000 de oameni cu scutire de impozit pe venit mai mult decat peste un milion de oameni din agricultura.
  • +5 (5 voturi)    
   ... (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:45)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui DPetra

   Platesti pentru coasiguratii altora :D
   Sunt foarte multi cei care nu au niciun venit si sunt asigurati la locul de munca al sotului/sotiei.
   Mie asta mi se pare o problema reala. Sunt atatia care beneficiaza de servicii (mizerabile sau nu) fara sa contribuie. Ar trebui limitata situatia doar la copii si pensionari, adica scoase persoanele apte de munca din calcul. Vor servicii atunci sa plateasca.
 • +6 (16 voturi)    
  Vai, vai scutirea de impozit pe venit in IT (Marţi, 21 ianuarie 2020, 9:52)

  t_beriu [utilizator]

  e pe primul loc, dar e vorba de doar 10% castigati in plus de cei din IT, pentru o munca de inalta calificare, extrem de ceruta in strainatate, stresanta, care greu poate fi facuta la nivel 100% dupa 50-55 de ani.
  Dar avem in schimb tot felul de sporuri inventate la bugetari, scoase din burta: conditii grele, de zambet, de limbi straine. Mai avem indemnizatii de hrana, de transport, de imbracaminte. Avem tichete de vacanta. Toate astea se adauga la salariul bugetarilor si compenseaza cu varf si indesat "scutirea" de impozit pe venit in IT.
  Eu, ca IT-ist sunt gata sa renunt ACUM la scutirea de impozit de 10% si sa primesc peneficiile echivalente primite de bugetarii din categoria similara. Sau daca nu primesc beneficiile, sa primesc o scutire de impozit pentru o suma echivalenta cu cat castiga extra bugetarii. Ce ziceti, facem targul?
  • +1 (13 voturi)    
   impozitarea IT-iștilor (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:46)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   Aș vrea să știu, IT-iștii trăiesc în această țară? Cam cât de nedrept este ca ceilalți angajați cu contracte de muncă, mulți foarte săraci, să plătească impozit pe salariu, iar ei nu? Ei nu folosesc Poliție, spitale, școli, judecătorii și toate serviciile care se susțin prin taxe și impozite? Și mai ales, unde este echitatea socială, solidaritatea? Este profund incorect ce se întâmplă.
   • -1 (11 voturi)    
    Ba da, traiesc in aceiasi tara (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:01)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    Si platesc oricum impozite directe sau indirecte net peste unul cu salarul minim pe economie care apoi beneficiaza de exact aceleasi drepturi (politie, spital, scoala, etc) ca si unul care contribuie in suma absoluta 20% din cat contribui eu. Ce e asa incorect?
   • +1 (7 voturi)    
    Platesc chiar prea mult (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:43)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    Cineva din IT cu salariul brut de 10,000 lunar plateste jumatate ca taxe si impozite, adica 2 salarii minime. O data plateste 35% cotizatii, din aproape 6500 mai plateste inca 800 TVA, in total minim 4300 lei si beneficiaza de aceleasi servicii ca si cineva pe salariul minim. Unii platesc, altii domnesc, nu?
    • -8 (8 voturi)    
     chiar asa (Marţi, 21 ianuarie 2020, 12:20)

     Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     TU cheltuiesti 6500 lunar IN TARA? Sau mai si te plimbi pe afara? maninci cu doua guri? Platesti 25% pentru pensie si 10% pentru sanatate, ca orice salariat. Si asta nu este numai in RO
     • +2 (6 voturi)    
      chiar asa (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:14)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

      Ce relevanta are cum cheltuie banii? Daca munceste pentru ei in Romania, sigur nu e plecat din tara tot anul.

      Dar esenta problemei taxelor romanesti - solidaritatea - ramane. Daca un salariat cu venit mare plateste de 10 ori mai mult decat unul cu venitul minim pe economie, desi nu primeste nimic in plus, unde este solidaritatea? Cum sunt solidari cu Adrian cele 13 milioane de romani care NU contribuie deloc la bugetul asigurarilor de sanatate?...
      • +2 (6 voturi)    
       Solidaritate sau subventii? (Marţi, 21 ianuarie 2020, 17:11)

       Paul Nistor [anonim] i-a raspuns lui pehash

       Scutirea de impozit in IT e o subventie activa. Zic activa pentru ea a fost data defapt pentru companii, dar beneficiaza direct angajatul. Asta este valabil acum si pentru cei din constructii.

       Alte industrii au niste subventii pasive: preturi preferentiale la gaze naturale sau curent electric (reglementate de stat), subventii in bani sau scutiri de impozit pentru firme. Sau in agricultura, bani pentru motorina, bani per capita de ovina, porcina, bovina, etc. Doar ca subventiile astea ajung mai tot timpul in buzunarul celor care conduc afacerea.
       Exemplu: Ioan Niculae lua gaz natural subventionat. Deci el economisea niste bani pentru materie prima. Acei bani economisiti crezi ca ajungeau la salariati ca mariri/bonusuri/prime? Hint: ramaneau la el.
       Daca legea ar fi zis ca companiile IT au o scutire X din impozitul pe profit nu ar mai fi sarit nimeni de cur in sus, inclusiv domnul Biris.

       Apoi mai sunt subventiile pentru transport, caldura si altele de care beneficiaza o buna parte din populatie.
       Vreti solidaritate? Hai sa solidari pana la capat? De ce o familie fara venituri sau cu venituri mici poate sa primeasca diverse subventii, iar eu nu? Vei zice "pentru ca au venituri mici", de parca e vina mea ca el nu a facut nimic in viata sa castige mai mult.

       M-am saturat sa mi se scoata ochii ca nu platesc impozit pe venit. Dupa "marea revolutie fiscala" a lui peste, multi IT-isti castiga net cam cu 6.5% mai putin. Da, acesta nu este notat ca impozit pe venit, si nici nu e in cuantumul impozitului pe venit.
       Sa-l scoata, sa vedeti cati IT-isti vo trece la PFA, pe norma de venit si veti mai vedea impozite in cuantumul actual la sfantul asteapta.
       /rant_over
     • +3 (3 voturi)    
      Eu nu (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:27)

      AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

      Eu nu am nici o scutire de impozit, asa ca nu conteaza cat cheltui.
  • +4 (6 voturi)    
   E o problema (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:46)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   Orice scutire din Codul Fiscal aduce cu ea o portita pentru cei care nu vor sa plateasca desi ar trebui. Multe firme si-au schimbat codul caen si au schimbat cor-urile salariatilor ca sa nu plateasca impozit. Asa cum multe firme au contracte cu pfa-uri care inlocuiesc contractul de munca... Aici e si o problema de colectare si de control al anaf, desigur.
  • 0 (4 voturi)    
   mai usor (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:39)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   daca e o munca atat de cautata, este si platita si e normal sa se plateasca impozit.

   In Polonia impozitul este progresiv si salariile din IT sunt mari, deci impozite mari, fara scutiri si nu isi pune nimeni problema sa plece de acolo.

   Firmele cauta resurse, nu scutiri de impozite. Asta a fost o gasslinita proasta.

   In loc de scutiri, statul ar trebui sa investeasca in educatie, cresterea resurselor disponibile pt industria IT si firmele straine vin oricum pentru ca este deficit major pe piata internationala de munca.
   • +2 (2 voturi)    
    dar sunt competitive? (Marţi, 21 ianuarie 2020, 18:21)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Multinationalele pot da si altfel de beneficii: planuri de actiuni / impartirea profitului (promisiune pentru anii urmatori), discount la cumpararea de actiuni, dividende ...
    Cele locale, mai greu, pentru ca nu concureaza in aceeasi liga cu cei mari care vad ca un programator roman e de 2-3 ori mai ieftin decat oriunde in lumea cu apa calda si il mai pacalaste sa stea peste program, sa dea 110% din ce poate, etc...
    Si Polonia a pierdut vreo 1.7 milioane de cetateni, desi au salarii mai mari ca la noi. In principal instalatori zice lumea, dar nu e chiar asa ...
    Poate pur si simplu polonezii nu se simt atat de furati de castele speciale care nu contribuie, dar au beneficii. Daca salariile sunt mai apropiate, nu cum e la noi 2.5 milioane de angajati au salariul minim pe economie (deci taxe nominale sub 1000 lei) si doar 1 milion peste mediu (din care doar 200 mii peste dublul mediului - taxe peste 3500).
    https://www.wall-street.ro/articol/Careers/243249/distributia-salariilor-in-economia-romanesca.html
 • -6 (14 voturi)    
  Nimic despre multinaționale (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:09)

  Mazeta [utilizator]

  Acolo se pare că nu există anomalii fiscale.
  • +4 (4 voturi)    
   Ba da (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:45)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ba sunt, salariatii IT din multinationale nu au scutire de impozit.

   Scutirea de impozit se acorda doar daca vrea compania si daca nu e companie de IT si nu vrea ca ala de la IT sa castige decat ala de la vanzari, nu le da scutirea (trebuie sa aibe anumite coduri CAEN pentru scutire).
 • 0 (12 voturi)    
  Mult populism si minte putina! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:25)

  mircea112 [utilizator]

  Sa spui ca primariile nu fac sali de sport ca nu plateste IT-sti impozit este o mare tampenie si un populism! Exista atatea fonduri europene pentru asta ce nu au fost accesate de nimeni! Daca le dai primarilor cu caramida de bani in cap te trezesti ca fac concerte/ statui si pun luminite!
  In ultimul an datorita inteligentei conducatorilor in Romania nu prea a mai venit nici o firma de IT, ba chiar cele ce erau au inceput sa isi reduca activitatea, ce se va intampla cand se va pune impozit, IT-sti atat de blamanti pentru acel 10% vor incepe sa plece inafara, macar acolo pentru impozitul ala ai si servicii de calitate iar multinationalele vor incepe sa plece! Ce o sa faca atunci finantele, nici fara 10% nici fara CAS, CASS, impozit pe cladiri si milioane de euro ce intra in tara si fac din IT primul sau al doilea domeniu ca pondere in PIB?
  Dar cine sa gandeasca? astia care au cap doar ca sa nu le ploua in gura!?
 • 0 (10 voturi)    
  defapt problema 1 s-ar fixa altfel (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:36)

  jescu [utilizator]

  Toate taxele pe salarii ar trebuie sa scada cu 10%(la nivelul programatorilor) iar TVA-ul sa creasca ca sa compenseze. In felul asta se incurajeaza munca si se taxeaza consumul. Ar mai trebui si ANAF intarit sa verifice la sange TVA-ul(case de marcat electronice,...alte proceduri) si vamile supravegheate video de la distanta la sange.
 • -1 (9 voturi)    
  anomalii fiscale (de ce nu avem bani la buget) (Marţi, 21 ianuarie 2020, 10:45)

  FFF T [utilizator]

  Alte anomalii în fiscalitatea din România:
  - scutiri la câștigurile de capital realizate de nerezidenți,
  - scăderi semnificative aplicate impozitulului pe dividende pentru toți acționarii (de la 16 la sută la 5 la sută), dar și impozitelor pe clădirile rezidențiale ale societăților comerciale.
  - deduceri pentru investiții în active,
  - scutire de impozit pentru profitul reinvestit,
  - scutiri privind plata obligatorie a contribuției de sănătate pentru persoanele care obțin venituri din investiții (dividende, dobânzi).
  - Impozitele pe capital percepute la valoarea netă sau la valoarea activelor deținute sau transferate sub formă de moșteniri sau cadouri sunt în generalla un nivel redus la nivelul UE (în medie 0,3 la sută din PIB).

  Vedeți mai multe în excelentul studiu lansat săptămâna trecută - „Pauperitatea fiscală a României. Ce o explică și ce se (mai) poate face?” al Fundației Friedrich Ebert România, realizat de Cornal Ban și Alexandra Rusu.
  • +4 (6 voturi)    
   tot ce enumeri (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:20)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   sunt socialisme redistributive, eventual abordari gen sa moara & capra vecinului; iar daca amintesti de Cornel Ban, nu-i ala de-i plange pe cei de la anaf ca in ce conditii grele de munca lucreaza saracii?! iar cass -ul ca drept obligatoriu... ma lasi?!
  • +3 (3 voturi)    
   CASS pe dobanzi? adica pe inflatie (Marţi, 21 ianuarie 2020, 19:10)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   Nu ajunge impozitul?
   Orice investitie (adica pe banii tai) contine devalorizarea inainte de a fi vreo crestere.
 • +8 (8 voturi)    
  k (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:02)

  cartofiprajiti [utilizator]

  ati uitat ceea ce e mai important !! Biserica !!!...analistul s/ulei
 • +7 (7 voturi)    
  8. vechimea in munca pentru PFA-uri (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:04)

  t4v1 [utilizator]

  In prezent PFA-urile sunt obligate sa cotizeze la sistemul de pensii insa nu primesc vechime in munca. Prin urmare dupa 35 de ani de activitate si cotizatii un PFA va primi pensie 0!!!

  Peste asta nici nu se vor putea angaja vreodata la stat cu carte de munca pentru ca acolo e cere "vechime in munca".

  Vechimea se castiga in Romania doar prin angajare cu carte de munca cand ar trebui sa se castige prin simpla plata a cotizatiei.
  • +1 (1 vot)    
   partial adevarat (Marţi, 21 ianuarie 2020, 15:23)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

   vechimea ca pfa este valabila la calcularea pensiei, nu si la calcularea vechimii la angajare/promovare.
 • +8 (8 voturi)    
  CASS (Marţi, 21 ianuarie 2020, 11:47)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  sa scoata si plata anticipata estimata de CAS CASS care e o inutilitate. Cum pot sa platesc anticipat ceva estimat?
 • +3 (3 voturi)    
  Pensionarii si asigurarile de sanatate! (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:44)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Nu inteleg de ce nu se gaseste in lista si plata de catre pensionari a constributiilor la sistemul de asigurari se sanatate? Ei nu beneficiaza de asa ceva?
  Apropo, eu lucrez in IT dar platesc impozit pe venit pentru ca fima la care lucrez nu este specializata pe servicii infomatice si deci noi angajatii ei nu beneficiem de scutire.
 • 0 (0 voturi)    
  Referitor articol (Joi, 9 aprilie 2020, 18:10)

  Ion Marin [anonim]

  dragii mei, toate pensiile obtinute in afara principiului contributivitatii , inclusiv cele ale militarilor trebuie recalculate in baza unei legi speciale, dupa caelasi algoritm de calcul ,fiind situatie de urgenta in regim de urgenta , pentru ca nici unii nici altii nu au contribuit cu nimic la sistemul de pensii si au plecat cu salariile intregi acasa , pe cand noi cu ele diminuate cu cota de c.a.s, asa cum sunt calculate dupa legea 263/2010 , ale tuturor romanilor care au muncit din greu in aceasta tara ,dupa legea lui boc-basescu si tot ce trece peste 7000 de lei impozitat cu 80%.tara arde si baba se piaptana , guvernantii dorm in ghete, nu fac si nu stiu nimic , nici aia de i ministru la munca, nici orban , pentru ca ei nu au niciun orizont , pentru ca toata viata lor nu au facut nimic , s au trezit peste noapte conducatori.s -a vazut ce s a intamplat in aceste luni de guvernare , condusi de ministri respinsi de comisiile parlamentului, ex.:tragedia de la suceva , etc.cu aia ca alde flutur care omora gaini prin curtile oamenilor, iar acum s a ascuns in cusca de frica, cu ala premiat de nu stiu cine , vor urma si altele.au inceput sa loveasca in medici , dar ar trebui sa loveasca in ei insisi acesti conducatori , pentru ca timp de 6 luni ,guvernul meu , a topait , coplesit de problemele cu care se confrunta romania.si acum si dupa ce vor pleca astia ne paste dezastrul.medicii au muncit cu pieptul gol, fara ustensile , ca taranii in 1907 au facu fata unor situiatii fara iesire.e normal sa se revolte impotriva unor conducatori , care daca i pui sa bata un cui in gard le cade uluca in cap.acum , nu au inteles nimic , au respectat codul mncii ,in ceea ce priveste somajul tehnic , fiind situatie de forta majora , indemnizatia trebuia sa fie fixa , pentru ca toti romanii au suferit la fel din cauza acestei crize, si a fost generata nu de cauze tehnice, masura nu a fost luata de angajator ci a fost luata de acest guvern , care e format din oameni care nu au habar de ce
 • 0 (0 voturi)    
  Referitor articol (Joi, 9 aprilie 2020, 18:12)

  Ion Marin [anonim]

  Sunteti de 6 luni la guvernare si nu ati facut decat spoiala , marca Train Boc , fost PDL-ist si coleg cu dv. de PARTID, si ca majoritatea celor care au fost intre 2008-2012, care au gonit medicii din tara, iar aia care erau aici au ramas pe salarii mizere pana in 2018 , cand acea femeie aroganta si ea pitica la randul ei , dar a facut un lucru esential pentru ROMANIA , A MARIT SALARIILE MEDICILOR SI A STOPAT plecarea lor la recomandarea lui Traian Boc si Traian Basescu.L am vazut pe unul de la Ministerul Economiei , care i caina pe notari - poate cei mai bogati din Romania, pe avocati , pe contabili , ca stau acasa , ca profesii liberale , dar nici pe DV. si nici pe ala nu v am vazut sa veniti cu masuri de ajutorare a medicinii primare , am repetat candva celor doi , dRAGNEA si Tariceanu , ca e pe cale de disparitie medicina primara , ca traieste din contractul cu casa , sunt persoane fizice autorizate P.F.A sI SI PLATESC DARILE CA PERSOANE JURIDICE, dupa guvernanti , calul inseamna magar.Nu i am vazut pe "aia", care i au luat pe Irinel Popescu , Oprescu, Beuran , Bradisteanu, etc . sa l ia pe nea Nelul de la M.I , pe ala care scuipat virusi in avion, nu i am vazut pe OAMENII DOMNULUI VELA sa intervina la hotiile de la sate , unde vin in gasti sa ii pradeaza pe amaratii de acolo.Dar in schimb , am vazut specialisti de mucava in economie ca Stolojan si altii , imi pierd vremea cu ei sa le dau numele, cand vorbesc de investitii in autostrazi, au ramas setati pe ele , poate nu au vazut filmul lui Paul Calinesu, Rasuna Valea , sa vada si sa simta cum s au construit prin namol Bumbesti-Livezeni , sau documentarul despre centrala de la Ciunget , bijuterie a energeticii mondiale , construite cu carca de poporul roman.Romania astazi are nevoie de spiritul de la Ciunget, Bumbesti Jiu , si de oameni competenti , ca sa iasa din situatia catastrofala si din mocirla in care se afla adusa timp de 30 de ani de Traian Roman,Traian Stolojan,Traian Vacaroiu , Traian , ciorbea ,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by