Creșterea economică a României ar putea fi de aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%. Creșterea mai mică a salariilor și scăderea nivelului ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul, arată un raport publicat miercuri de OTP Asset Management.

Dan Popovici, director general OTP Asset ManagementFoto: AGERPRES

Începând cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativă a pensiilor va începe din nou să alimenteze cheltuielile casnice, mai arată autorii Raportului. În plus, creșterea exporturilor va încetini, având în vedere perspectivele nefavorabile ale ciclului de afaceri european.

Ce mai scriu economiștii OTP Asset Management:

  • În timp ce formarea bruta de capital fix (investițiile- n.red) ar putea crește cu două cifre în 2019, datorită proiectelor puternic finanțate de UE, iar investițiile pentru locuințe sunt, de asemenea în creștere, având în vedere perspectivele globale deteriorate, constrângerile fiscale și încetinirea salariilor, investițiile vor slăbi cu siguranță în 2020. Politica fiscală a devenit un factor de risc major al economiei românești, o problemă care va ramâne pe tapet pe parcusul următoarei perioade de timp.
  • În ultimii ani, deficitul bugetar în creștere a fost compensat în principal prin reducerea investițiilor publice.
  • Se așteaptă ca deficitul să se extindă în continuare datorită noilor măsuri legate de pensii, având în vedere o majorare a pensiilor de 15% înca din septembrie 2019 și o majorare de 40% pentru septembrie 2020.
  • Guvernul a stabilit obiectivul de deficit de anul viitor la 3,6% din PIB și a început sa comunice masuri de contractare semnificative, în special disponibilizări în sectorul public și înghețări de salarii. Pe baza informațiilor disponibile la momentul când scriem aceste rânduri, se pare că măsurile prevazute ar putea în cel mai bun caz duce la atingerea noului obiectiv de deficit bugetar.
  • Părerea noastra este că, în conformitate cu alegerile viitoare din decembrie 2020, pachetul de masuri ce vor fi luate de actualul guvern va fi diluat și înca avem în vedere ca deficitul pe anul viitor sa fie de aproximativ 4% din PIB.

Citește aici Raportul complet.