Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a fost invitat la audieri, săptămâna viitoare, marți, în Comisia Economică din Senat pentru a da explicații despre împrumuturile contractate în ultima perioadă de statul român, a declarat, pentru Mediafax, senatorul Daniel Zamfir, președintele Comisiei. "Marți, la ora 11.00, la Comisia Economică, în care vom discuta despre împrumuturile pe care le-a făcut (Ministerul Finanțelor - n.r.) pe termen lung, la ce costuri s-a împrumutat, de ce s-a împrumutat, ce a făcut cu banii. Din punctul meu de vedere, sunt niște sume considerabile și mi se pare firesc să vedem pentru ce s-au folosit banii. Am trimis invitația la Ministerul de Finanțe", a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.

Daniel ZamfirFoto: Agerpres

Senatorul îl acuză pe ministrul Finanțelor că a împrumutat de pe piețele externe trei miliarde de euro la o dobândă mai mare decât a Bulgariei, Poloniei și Greciei.

"Ca și cum nu ar fi fost de ajuns 20 de miliarde de lei împrumutați în doar două luni, Cîțu e de neoprit! Împrumută de pe piețele externe încă 3 miliarde de euro (!!!!), bineînțeles la cea mai mare dobânda de pe piață - 2,04%, mai mare decât a Bulgariei, Poloniei și chiar Greciei! Așadar 7 miliarde de euro în două luni, e curată nebunie! Ce a făcut cu banii împrumutați până acum??", a scris, pe Facebook, Zamfir.

Ministerul Finanţelor a împrumutat, marți, 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020. Emisiunea a fost structurată pe două tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanțele să se împrumute.