​Vineri a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța Guvernului nr. 5/2020 care modifică Codul de procedură fiscală. ”Aceasta este foarte tehnică și trebuie înțeleasă în contextul celorlalte prevederi normative. Documentul modifică punctual mai multe proceduri fiscale privind executarea silită, obligațiile terților popriți, transpunând de asemenea în legislația națională și prevederi din Directivele Comunitare privind schimbul de informații transfrontaliere la nivelul Uniunii Europene”, explică Adrian Bența, consultant fiscal.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

Să parcurgem câteva dintre noile modificări:

  • 1. Terțul poprit răspunde în solidar cu debitorul într-un număr de 7 situații prevăzute de Codul de procedură fiscală, în limita sumelor sustrase de la indisponibilizare.
  • 2. Procedura privind corectare plăților efectuate eronat se va aplica și plăților efectuate de terții popriți.
  • 3. În situația în care un debitor la buget este supus unor măsuri de executare silită, iar acesta are de încasat sume certe lichide și exigibile, suma executată silit se reactualizează ținând cont de aceste sume.
  • 4. Terțul poprit are obligația să plătească către organul fiscal suma cuvenită bugetului de stat în termen de 3 zile de la data înființării popririi sau de la data de la care devine scadentă datoria. Notă: anterior, nu exista acest termen de 3 zile.
  • 5. În momentul în care sunt instituite popriri bancare împotriva debitorului bugetar, băncile trebuie să plătească sumele din adresa de înștiințare a popririi în termen de 3 zile lucrătoare de la indisponibilizarea banilor. Se reiterează faptul că încălcarea acestor obligații atrage nulitatea oricăriei plăți.
  • 6. Ordonanța reglementează și modul de comunicare automată a informațiilor de către autoritatea fiscală și procedurile pe care le vor urma în declarare societățile transfrontaliere privind unele tranzacții transfrontaliere.