La finalul lunii ianuarie, rezervele valutare aflate la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 35,5 miliarde de euro, cu circa 2,6 miliarde de euro față de începutul anului, arată un comunicat al BNR. Actualul nivel reprezintă un record absolut al rezervelor valutare. Reamintim că în ianuarie au intrat în conturile Statului cele 3 miliarde de euro rezultate din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor, rezerva de aur rămânând la 103,6 tone (echivalând 4,77 miliarde de euro).

Noul CA al BNRFoto: Hotnews

În cursul lunii au avut loc următoarele operaţiuni:

• Intrări de 4.586 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele;

• Ieşiri de 2.007 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2020 au fost de 40.278 milioane euro, faţă de 37.450 milioane euro la 31 decembrie 2019.

Plăţile scadente în luna februarie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 216 milioane euro.