Economia din Hong Kong s-a contractat în 2019, pentru prima dată de la criza financiară globală, arată datele guvernamentale, pe fondul manifestaţiilor menite să denunţe regresul libertăţilor şi ingerinţa tot mai mare a Beijingului în problemele regiunii semiautonome, dar şi al efectelor războiului comercial dintre SUA şi China, transmite Reuters, citat de Agerpres. Analiştii avertizează că tendinţa va continua, deoarece nu se întrevede un final al protestelor, iar efectele epidemiei cu coronavirus din China afectează şi regiunea semiautonomă, unde s-au confirmat deja 15 cazuri de îmbolnăviri cu noul virus gripal.

Foto:

"Epidemia va menţine probabil oraşul în recesiune mai mult timp", a apreciat Martin Rasmussen, economist la Capital Economics.

Din cauza epidemiei, autorităţile din Hong Kong au luat măsuri pentru a reduce fluxul de vizitatori din China, ceea ce a dus la declinul sectorului turismului şi al celui de retail.

În trimestrul patru din 2019, economia s-a contractat cu 0,4% comparativ cu precedentele trei luni, când declinul a fost de 3%, arată datele publicate luni de autorităţile din Hong Kong. În ritm anual, PIB-ul a înregistrat o scădere de 2,9% în trimestrul patru din 2019, faţă de un recul de 2,8% în precedentele trei luni.

Pe ansamblul anului trecut, economia s-a contractat cu 1,2%, primul declin anual din 2009.

"Epidemia ţine prima pagină a ziarelor, dar protestele nu se încheie. Cel mai mult suferă sectorul turismului, retailul şi transportul în comun", a apreciat Iris Pang, economist la ING, care se aşteaptă la o scădere a economiei de 4,5% anul acesta şi de revenirea pe creştere în 2021.

Conform celor mai recente date, în noiembrie, vânzările de retail au scăzut în ritm anual cu 23,6%, a zecea lună de declin consecutiv. De asemenea, numărul celor care au vizitat hub-ul financiar din Asia a scăzut cu 55,9% în noiembrie, cel mai semnificativ declin din mai 2003, când oraşul era afectat de SARS.

Protestele din Hong Kong au izbucnit pe 9 iunie 2019, după ce liderul Executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă în China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile dintre manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Hong Kong este unul dintre cele mai importante hub-uri financiare ale lumii, activele băncilor, fondurilor de investiţii şi cele de administrare a averii depăşind 6.000 de miliarde de dolari.