Indexul Ignoranței: România e a doua țară în care se înregistrează percepțiile cele mai eronate (​studiu)

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 februarie 2020, 11:10 Economie | Finanţe & Bănci


Indexul Ignorantei ne plaseaza pe locul al doilea intre 32 de state
Foto: sxc.hu
România e a doua țară în care s-au înregistrat percepțiile cele mai eronate, conform Indexului Ignoranței. Pentru 2020, Turcia primește premiul, puțin dorit, de țară cu cele mai puțin corecte percepții. Top 3 este completat de Spania. Brazilienii sunt populația cu estimările cele mai apropiate de realitate, urmați de sud-coreeni și olandezi. Cea de-a doua ediție a studiului ”Pericolele percepției” arată estimările eronate ale oamenilor din 32 de țări cu privire la proporția celor care mor din cauza bolilor, violenței, accidentelor sau din alte cauze.

Chiar dacă sunt multe diferențe între țări, un lucru este comun: în medie, oamenii tind să subestimeze numărul deceselor din cauza cancerului sau bolilor cardiovasculare și să le supraestimeze pe cele cauzate de accidente rutiere, violență, abuzul de droguri sau alcool. Subestimăm cauzele ‘banale‘ și discrete și le supraestimăm pe cele ‘excepționale‘ pentru că, atunci când se întâmplă, se vorbește foarte mult despre ele, tocmai pentru că sunt deosebite.

Care au fost estimările românilor?

La fel ca multe alte țări, românii au avut tendința să supraevalueze decesele, semnificativ mai multe, cauzate de boli și să le supraevalueze pe cele, mult mai puține, cauzate de accidente, violență, terorism etc. Românii sunt a cincea țară care declară ca sursă principală de informare internetul (33%).

Se manifestă, din păcate, din plin, efectul Dunning-Kruger (o eroare de apreciere în care oamenii consideră eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate) în ce privește răspunsurile românilor și nu numai ale lor. Deși urcă România pe locul 2 în topul țărilor ignorante, conaţionalii participanți la studiu ne plasează la jumătatea clasamentului în ceea ce privește nivelul de încredere în modul în care știu să lucreze cu numerele. De asemenea, România este a șaptea țară din punctul de vedere al încrederii în răspunsurile oferite la întrebările acestui sondaj.

Impactul mortal al unor afecțiuni medicale este subestimat de majoritatea țărilor participante la studiu

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor în lume, urmate de cancer, conform IHME Global Burden of Disease Study 2017 (IHME - Institute for Health Metrics and Evaluation).

Majoritatea țărilor participante la studiu subestimează proporția celor care mor anual de boli cardiovasculare. Estimarea medie a consumatorilor din toate țările este 11%, în timp ce cifra reală este de trei ori mai mare (32%). România înregistrează aici cel mai mare ecart dintre percepție și realitate. În România, 56% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, în timp ce estimarea medie este de doar 12%.

Cele mai multe țări subestimează proporția oamenilor care mor anual de cancer. Estimarea medie globală este de 15%, față de o cifră reală de 24%. În România, diferența dintre estimare (16%) și realitate (19%) este foarte mica, de doar 3%.

Decesele rezultate din afecțiuni neurologice, cum ar fi demență sau Parkinson, sunt de asemenea subestimate, însă într-o proporție mai mică, aferentă și ponderii mai mici a deceselor din această cauză. Dacă diferența globală între estimare (5%) și realitate (9%) este aproape de la simplu la dublu, în România distanța este mai mică, de la 7% realitate la 5% estimare.

Aproape fiecare țară supraestimează și numărul deceselor din HIV/AIDS sau boli cu transmitere sexuală. Percepția globală se situează pe pragul de 5%, când în realitate el este la 1%. Situația este diferită doar pentru Africa de Sud, unde SIDA si alte boli cu transmitere sexuală determină aproape 30% din decese, pe când estimarea populației abia trece de 10%. Românii cred și ei că 5% dintre noi murim de boli cu transmitere sexuală, pe când realitatea este că doar 0.1% din decese au această cauză.

Cauzele bruște și violente ale deceselor sunt masiv supraestimate în toate țările

Toate țările participante la studiu supraestimează proporția celor care mor din cauza actelor de violență, fie că vorbim de violența interpersonală, terorism sau conflicte armate. Pentru violența interpersonala, cifra reală este de 1%, în timp ce media estimărilor urcă la 8%. Pentru terorism și conflicte, ea coboară la 0.1%, în timp ce media estimărilor urcă la 10%.

Proporția deceselor cauzate de utilizarea de substanțe – droguri, alcool – este, și ea, supraestimată în toate țările, cu 8% estimare medie față de 0.7% rată reală.

În fiecare țară, oamenii au supraestimat și numărul sinuciderilor. Proporția medie a sinuciderilor în țările incluse în studiu este de 1.6%, comparativ cu o estimare medie de 7.3%.

Decesele provenite din accidentele de transport sunt estimate la 10% din totalul deceselor, în timp ce proporția reală e mult mai scăzută (2%). Spania, Polonia și Ungaria sunt țările care supraestimează cel mai mult această categorie de decese.

Ce poate explica aceste diferențe dintre cifrele reale și estimările oamenilor?

Ca parte din studiu, participanților li s-au adresat întrebări cu privire la cauzele care le pot influența percepția, cum ar fi conținutul știrilor pe care le urmăresc, aspectele asupra cărora cred că au mai puțin control sau care consideră că ar fi cel mai neplăcut mod de a-și pierde viața.

• Oamenii spun că sunt de părere că accidentele de transport (38%), violența interpersonală (37%) și terorismul/conflictele (35%) sunt cel mai des prezentate în emisiunile de știri.
• În medie, este mult mai probabil ca oamenii să fi fost afectați de cancer (70%), boli cardiovasculare (60%) și diabet sau boli renale (58%).
• Întrebați care este cel mai neplăcut mod de a muri, oamenii au fost mai înclinați să menționeze cancerul (40%), urmat de accidente (27%), terorism sau accident de transport (26%).
• Oamenii mai cred că au cel mai puțin control asupra unui atac terorist (32%), asupra cancerului (31%) sau a unui accident de transport (30%).

‘Românii, la fel cu cetățenii multor altor țări, au tendința să considere că bolile insidioase, care se dezvoltă în timp și pe care, uneori, nu le vedem „venind” sau cu care putem trăi uneori o perioadă bună de timp, sunt responsabile într-o mult mai mică măsură de rata deceselor comparativ cu cauze mai bruște, mai brutale, care nu sunt posibil de anticipat, care vin din „afara” noastră și care fac subiectul emisiunilor de știri într-o proporție mai mare, tocmai din cauza caracterului lor perceput mai dramatic.’, precizează Alina Stepan, Country Manager Ipsos.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat între 22 noiembrie-6 decembrie 2019 în rândul a 16.000 de persoane din 32 de țări, printre care și România.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13460 vizualizari

 • -20 (24 voturi)    
  Nu tot striga lumea ca la noi se moare de coruptie (Miercuri, 26 februarie 2020, 11:30)

  Lok [utilizator]

  Iar media in loc sa ne spuna adevarul ne dezinformeaza sa isi ia leafa de la partide si UE.
 • +12 (14 voturi)    
  Trebuia vazut (Miercuri, 26 februarie 2020, 11:34)

  feroviarul123 [utilizator]

  Câți urmăresc latrina 3 din cei care au răspuns la interviu. Efectul Dunning-Kruger se manifesta din pacate la noi prin faptul ca sunt politician/șef/ buticar/am BMW sunt mai deștept ca alții.
 • +18 (22 voturi)    
  Sondaj gresit (Miercuri, 26 februarie 2020, 11:52)

  vlad.... [utilizator]

  Au dat astia peste cap sondajul pentru ca nu au introdus toate cauzele. Unde este curentul, acest inamic atotputernic, dar deochiul si ochiul rau? Si oricum, cauza pricipala pentru decese e lipsa de dat cu mir in frunte.

  Gasiti o baba sa va spuna Tatal Nostru si traiti vesnic!
 • +16 (20 voturi)    
  Asa cum banuiam,suntem..... (Miercuri, 26 februarie 2020, 11:59)

  gigiN [utilizator]

  ... printre cele mai tampite popoare,sau, mai corect spus ,populatii !!!
 • +7 (7 voturi)    
  O chestie care nu spune nimic, (Miercuri, 26 februarie 2020, 12:39)

  revelare [utilizator]

  sigur nu despre ignoranță. Cel mult reflectă calitatea informațiilor oferit de mass-media. Poate ar trebui să se numească: indicele calității informațiilor oferite de mass media.
 • +7 (9 voturi)    
  Vina Presei 100% (Miercuri, 26 februarie 2020, 12:46)

  mmagic [utilizator]

  Presa si mass-media din romania este principala vinovata a acestei situatii.

  Avem o presa mai ales online in ferventa cautare de senzational, de exagerari popoase de facut din tantar armasar care ignora complet ceea ce este comun la ordinea zilei, cu impact mult mai mare asupra vieti noastre.

  Motivul erorilor pomenite mai sus facute de presa este ca se cauta acele tituri care sa atraga click-uri. Click-uri care genereaza reclame pe ecranul consumatorului si care genereaza in final bani in buzunarul ziaristului.

  Ziaristii romanii, parerea mea e ca sunt printre cei mai imbecili din lume.

  Visez la o lume in care sa avem o presa normala care trateaza cu impartialitate si decenta intamplarile si noutatile. In care ziaristul sa aiba un IQ relativ ridicat >120 in mod obligatoriu pentru a putea avea capcitatea de a discerne realitatea de fictiune si minciuna. O presa care sa nu manipuleze pentru interesele unor prea puternici.

  O presa care sa fie platita de stat si sa nu fuga dupa bani, cu 0 reclame.
  • +3 (3 voturi)    
   nope (Miercuri, 26 februarie 2020, 13:54)

   cccdan [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Nu e doar vina presei, oamenii sunt prosti si paranoici in mod natural, chiar daca le dai informatii corecte, vor crede prostii in final(vezi cazul caracal, ceva ce apare la cate decenii, o gramada de handicapati care urla "uite cati criminali pe strazi")
  • +4 (4 voturi)    
   Hm (Miercuri, 26 februarie 2020, 16:21)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Presa vinde ce se cumpără. Daca lumea pune botul si jurnalistul vine cu "senzațional, excepțional, breaking news"etc. La latrina 3 in fiecare seara e "breaking news".
 • +3 (5 voturi)    
  nimic mai letal decat... (Miercuri, 26 februarie 2020, 12:56)

  Itsoc [utilizator]

  sa fii prost si totusi sa fii sigur ca esti destept.

  de fapt asta e concluzia studiului, nu esti prost destul pana nu esti si fudul.

  daca ne gandim, asta e si motivul pentru care romanii se afunda tot mai mult in jeg psihic si fizic. primul pas in a nu mai fi prost e sa realizezi ca esti prost si ca s-ar putea sa gresesti. cand nu realizezi asta si consideri ca tu esti cel mai destept si restul sunt prosti, atunci n-ai nicio sansa sa iesi din mizerie.

  ori chestia asta se vede zilnic pe strada: daca unul greseste clar fata de tine, cand ii atragi atentia o sa te injure de mama si o sa-ti spuna ca tu esti vinovat nu el. vedeti asta in trafic, la spital, in companii, peste tot.
 • +3 (5 voturi)    
  La Marea Unire (Miercuri, 26 februarie 2020, 13:04)

  John M. [utilizator]

  80% din populatia Romaniei nu stia sa scrie sau sa citeasca. Astea le faceau popa si invatatorul pentru sutele de mii de femei ai caror soti fusesera recrutati in armata. Daca nu castigau razboiul puterile Antantei, cred ca Romania ar fi fost stearsa de pe harta de Germania, Austria si Ungaria.
  Ungurii si-au jucat foarte prost perechea de septari ce le ramasesera in mana dupa razboi. Elita lor politica a fugit peste granite si au murit bogati dupa anii 50 prin diferite tari.Romania n-a devenit mai desteapta atunci, ci doar mai mare.
  Acelasi tembelism politic de atunci il poti vedea azi la TV in fiecare zi.
 • -2 (4 voturi)    
  Fapte alternative (Miercuri, 26 februarie 2020, 18:08)

  Setalcott [utilizator]

  Kellyanne Conway a iscat multa ilaritate pentru expresia "fapte alternative". Era esential pentru presa sa o ridiculizeze si demonizeze, pentru ca gura nebunei adevar graieste. Adevarata problema a presei e lipsa faptelor alternative - adica selectarea datelor care sa sustina o anumita perspectiva.
  La fel cum titlurile senzationale de taboid despre accidente si evenimente la ordinea zilei formeaza o perspectiva deformata asupra suferinetelor reale ale omenirii, si isteria stirilor false mascheaza problema mult mai insidioasa a deformarii perceptiei prin stiri adevarate.
  Sa luam cazul coronavirusului. Daca facem fact check la Hotnews, de exemplu, sunt sigur ca a prezentat numai informatii factual corecte: contorul zilnic la cate cazuri, cate decese, noi tari afectate, ce a zis cutare autoritate. Dar nu prea am vazut fapte alternative: cate decese s-au inregistrat in China iarna trecuta cauzate de gripa comuna? - Update ultima ora: Hotnews informeaza ca in Eurpa mor anual 60000 de oameni din gripa comuna.
  Sau sa luam stirea recenta despre actiunile lui Trump pentru limitarea avortului. Ni se spune ca Asociația Medicală Americană sau Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor, s-au opus acestor măsuri. Foarte frumos. Dar nu ni se spune ca atunci cand vine vorba de un copil dorit in pantecele mamei a carui sanatate e in pericol, ilustrele asociatii i-ar cere lui Trump bani pentru a lupta impotriva pierderilor de sarcina. Adica statutul copilului nenascut pentru aceste asociatii pretins obiective se schimba din pacient in celule canceroase, in functie de cum copilul e dorit sau nedorit de mama.
  • +1 (1 vot)    
   Ce legatura (Joi, 27 februarie 2020, 7:20)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Au decesele si infectarile de coronavirus cu cele ale gripei comune? Chiar acum tu dai un exemplu cras de ignoranta. Sa prezinti in tandem cifrele legate de coronavirus cu cele de gripa sezoniera este cea mai mare greseala.. si ma bucur ca nu s a facut pana acum. Doar cateva pseudo siteuri mai posteaza comparatii aberante intre cele 2.
   Coronavirusul este un virus separat, fara vaccin si tratament specific, mult mai contagios si de 46 ori mai mortal decat cel al gripei sezoniere. Datorita acestor factori s a creat aceasta isterie, si doar pt ca s au luat masuri drastice de izolare a facut sa nu asistam la mult mai multe victime pana acum
 • +3 (3 voturi)    
  75% dintre romani mor de cancer si boli de inima (Miercuri, 26 februarie 2020, 20:42)

  albik [utilizator]

  E o cifra colosala. Astea sunt boli care pot fi prevenite intr-o buna masura printr-o alimentatie sanatoasa, miscare, evitarea obezitatii si a fumatului.

  Mancam sarat, mancam mult, consumam multe grasimi saturate si colesterol, multe alimente procesate, putine legume si fructe, suntem sedentari.

  Statul trebuie sa deruleze programe nationale de informare si de educare cu privire la aceste aspecte care pot fi corectate. Preventia e mai eficienta decat tratarea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by