Ignorând pesimismul burselor asiatice, pieţele europene au deschis miercuri în creştere, încurajate de o reducere surprinzătoare a dobânzii de referinţă din partea Băncii Angliei, transmite AFP, citat de Agerpres. Bursa de la Paris, care nu şi-a revenit încă după "lunea neagră", a deschis miercuri în creştere cu 1,72%, în timp ce indicele Dax al bursei de la Frankfurt a înregistrat o creştere de 1,76% iar bursa de la Londra a deschis şedinţa în creştere cu 1,48%. Bursele de la Milano şi Madrid au înregistrat creşteri de peste 2%.

"O revenire rămâne posibilă pe termen foarte scurt însă importantă este limitarea propagării epidemiei de coronavirus", a precizat Tangi Le Liboux, analist la Aurel BGC. "Dacă numărul de cazuri îşi va continua creşterea rapidă în zilele următoare în Europa şi SUA, pieţele vor pune sub semnul întrebării măsurile de control precum cele introduse în Italia", a adăugat analistul.

Banca Angliei (BoE) a anunţat miercuri o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, în încercarea de a proteja economia britanică de efectele negative provocate de epidemia de coronavirus. Membrii comitetului de politică monetară de la BoE au decis, pentru prima dată după luna august 2016, să reducă dobânda de referinţă până la 0,25% de la 0,75%.

Pieţele bursiere europene au apreciat în mod pozitiv decizia BoE, mai ales având în vedere că vine înaintea unei reuniuni de politică monetară foarte aşteptată la Banca Centrală Europeană, de la care se aşteaptă noi măsuri pentru a contracara riscurile epidemiei de coronavirus la adresa economiei.

În schimb, pieţele asiatice au închis şedinţa de miercuri în scădere. Indicele principal al bursei de la Tokyo a înregistrat o scădere de 2,27% până la 19.416,06 puncte, după o creştere de 0,85% marţi. În China, bursa de la Shanghai a pierdut 0,94% până la 2.968,52 puncte, bursa de la Shenzhen a înregistrat o scădere de 1,48% până la 1.859,40 puncte iar bursa de la Hong Kong a pierdut 0,63% până la 25.231,61 puncte.

"Ne lipseşte o busolă adevărată", în condiţiile în care pieţele americane şi japoneze rămân foarte volatile, a declarat Toshiaki Iwasaki, analist la Mito Securities.

Cotaţia petrolului, care şi-a revenit marţi după prăbuşirea de luni, a scăzut din nou pe fondul semnalelor privind o intensificare a războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia. După ce gigantul petrolier saudit Aramco şi-a anunţat intenţia de a-şi majora producţia de ţiţei cu un milion de barili pe zi până la 13 milioane barili pe zi, cotaţia ţiţeiului WTI a pierdut 0,9% până la 34,05 dolari iar barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului afişa în jurul orei 08.30 GMT o scădere de 0,67% până la 36,97 dolari.