BNR a restricționat începând de miercuri accesul publicului în sediile ei, a decalat cu o lună evenimentele programate să aibă loc în sălile de conferință pe care le găduiește iar începând de joi o parte dintre angajați vor lucra de acasă, au confirmat pentru HotNews reprezentanți ai instituției. Agenda Guvernatorului și a membrilor Consiliului de Administrație a suferit și ea schimbări, în sensul anulării deplasărilor în străinătate. Oficialii Băncii Centrale mai spun că sunt deschiși unor planuri prin care băncile să poată sprijini companiile aflate în dificultate temporară din cauza coronavirozei, dar e nevoie de crearea unui spațiu legislativ.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Există firme care exportă pe piețele asiatice sau în cele afectate deja de criză și care au rămas cu stocurile nelivrate, ”gâfâind” în raport cu băncile, admit oficialii Băncii Naționale. Aceștia spun că sunt atenți la solicitările făcute deja de unele bănci care ar dori să sprijine jucătorii din economie afectați de coronavirus. ”Dar, pentru asta, avem nevoie de un spațiu care să ne permită luarea acestor gen de măsuri. Din păcate, ceea ce vedem acum este că asistăm la îngustarea spațiului de manevră, nu la lărgirea lui”, spun bancherii centrali, cu referire la inițiativele legislative anti-cămătărie și cele similare, recent dezbătute în comisiile de specialitate din Parlament.

Solicitările pe care unele bănci le-au transmis BNR se referă la posibilitatea legală ca unor firme care au probleme pe fondul coronavirusului să poată fi sprijinite prin re-eșalonarea scandențarelor de plată sau prin alte măsuri care ar avea nevoie de ok-ul Băncii Centrale. Desigur, trebuie creat cadrul legal într-un mod în care asemenea măsuri să nu încurajeze hazardul moral și să solicite sprijin și firmele care nu mai vor să plătească.

Legat de banii aduși seară de seară la sediul BNR pentru a fi depozitați, reprezentanții Băncii Naționale spun că aceștia stau ”zile bune” în cutii, înainte de a fi procesați. ”Așa sunt procedurile standard, nu e ceva datorat COVID19. Practic, ei stau oricum în carantină o perioadă de timp și abia pe urmă încep să fie procesați. Cei într-o stare foarte precară sunt retrași, iar ceea ce rămâne se distribuie pe cupiuri în depozit”, mai spun aceștia.

La fel ca băncile comerciale, și în BNR apariția coronavirozei în România a dus la măsuri de siguranță sanitară sporită. ”Dezinfectăm la intervale scurte de timp zonele de acces, am montat dezinfectați pentru uzul personalului și începând de joi am stabilit echipele și fracvența cu care se va lucra de acasă, au mai spus pentru HotNews.ro reprezentanții instituției conduse de Mugur Isărescu.