Autoritățile lucrează la un pachet de măsuri fiscale pe domeniul muncii, ca urmare a coronavirusului, ce urmează să fie adoptat în ședința de Guvern. HotNews.ro a obținut un draft, dar menționăm că la această oră încă se fac modificări pe document.
Cererile și documentele doveditoare pentru solicitarea beneficiilor de asistență socială acordate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale vor putea fi depuse și prin poșta electronică.
Decizia de acordare/respingere/încetare/suspendare a dreptului de asistență socială pentru oricare din beneficiile sociale se poate transmite beneficiarului și prin poșta electronică de către agenția teritorială emitentă.
Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătite din fondul de salarii, se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Angajatorii au obligaţia să menţină raporturile de muncă ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității după suspendarea raporturilor de muncă conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, angajatorii depun, prin poșta electronică, la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal.
Decontarea, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, a sumelor plătite cu titlu de indemnizație se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.
Sumele plătite din bugetul asigurărilor pentru şomaj se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile de către Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenţie şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate ale Programului Operaţional Capital Uman.
Partea mai interesantă este că nu poți trimite oamenii în șomaj așa simplu, trebuie compensații.
la 5 lei/1 euro au rezolvat problema ...din pix
si da , tot mediul privat plateste ca doar nu bugetarii
Angajatorul care crede ca dupa ridicare starii de urgenta va avea cifra de afaceri dinaintea acestei crize, prin urmare va putea sa mentina toti angajatii inca 6 luni dupa ridicarea starii de urgenta, sa se uite la puncul 1 si sa faca la fel! Inca o palma, ca e si mai prost.
Cum nu sunt chiar atat de multi prosti printre antreprenori, ne uitam in continuare la somaj masiv, disponibilizari, nu somaj tehnic.
Traficul cu corona din Italia sigur l -a raspandit in toata Romania
Totusi in Romania - 0 victime
In italia 2503 morti
Ceva nu este ok.
Astazi, insa, vor putea depune pe 25 aprilie si nu pe 25 martie DOAR firmele care obtin de la min economiei un CERTIFICAT DE URGENTA!ludovice, tata, am senzatia ca aveti rumegus in capete!
pai cine obtine ma baiete in cateva zile INCA O HARTIE, de la statul asta tampit si criminal?
vanzarile sunt in picaj in toata tara, in toate domeniile(mai putin supermarketuri si farmacii) si voi ne cereti sa dovedim cu o hartie ca suntem in urgenta?
PAI S-A DECLARAT STAREA DE URGENTA, INCOMPETENTILOR CRIMINALI!
TOTI SUNTEM IN URGENTA SI VOI VRETI SA CERSIM O HARTIE DE LA VOI CARE ATI DECLARAT STAREA DE URGENTA?
n-o sa sprijine pe nimeni cu nimic, statul incompetent si criminal, acum ar merita astia sa intram in greva fiscala, sa le dam fix asta: .I.