Chiar dacă noul coronavirus a blocat, în esență, Statele Unite, dolarul american continuă să fie privit că cea mai sigură și mai stabilă monedă din lume, conform CNN.

Bursa din New YorkFoto: Agerpres

Valoarea acestuia este în creștere, cu peste 7% față de de alte valute, cum ar fi euro, lira britanică și francul elvețian, de când a atins cel mai scăzut punct din 2020, pe 9 martie.

Dar, această cerere puternică din partea altor țări din întreaga lume, a creat o criză de lichiditate, în esență, o penurie de dolari. Există griji că acest lucru ar putea perturbă și mai mult piețele financiare globale.

"Această colaps al activității globale lasă o mulțime de oameni cu datorii în dolari americani să finanțeze și nu vin suficienți dolari care să o facă", a declarat Kit Juckes, strateg la Societe Generale, într-un raport.

"Nu contează că nu datorează americanilor acești dolari ... ceea ce contează este că au nevoie de dolari și au nevoie de ei acum", a adăugat Juckes.

Aceasta pare a fi principalul motiv pentru care Rezerva Federală a contractat noi împrumuturi în dolari, cunoscute sub numele de linii swap, cu cinci bănci centrale principale duminică și o extindere a programului cu alte nouă bănci centrale joi.

Rezerva Federală a anunțat vineri alte planuri de a intensifica frecvența schimbului de dolari cu Banca Canada, Banca Angliei, Banca Japoniei, Banca Centrală Europeană și Banca Națională Elvețiană.

Acest lucru va avea loc acum zilnic, spre deosebire de doar săptămânal, începând de luni și vor dura până cel puțin la sfârșitul lunii aprilie.