- Cei care cer, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, vor avea acces la amânarea ratelor la bancă. Propunerea mea este pentru perioada de 9 luni. Să vedem dacă așa va rămâne. Așa am discutat cu BNR și Banca Națională are lichiditate. Sistemul bancar a răspuns pozitiv.
- Cred că Ordonanța de mâine va avea și clarificări pentru măsurile pe care deja le-am luat.
- Vom face rectificarea, sper, săptămâna viitoare, pentru că avem nevoie de resurse pentru Ministerul Sănătății, în special.
Marţi seară, Florin Cîţu a anunţat că o soluţie este 90% agreată cu băncile şi BNR, ultimele detalii fiind în lucru. La acel moment, ministrul vorbea despre o amânare la plată mai mică, „mai aproape de şase luni decât de trei luni”.
„Aşa cum am anunţat, pregătim o soluţie pentru ratele românilor. Astăzi (marţi - n.red.) a venit decizia Asociaţiei Europene a Băncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluţie pentru tot sistemul bancar, pentru toţi clienţii, o soluţie pe care o vom adopta joi în şedinţa de Guvern, prin ordonanţă. Detaliile tehnice încă se pun la punct, dar o soluţie care va merge este amânarea ratelor pe o perioadă mai mare de starea de urgenţă. Eu vă spun că aici va fi implicat şi statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. Exact cât va fi durata de amânare şi care vor fi condiţiile vom pune în ordonanţa de urgenţă. A trebuit să lucrăm la soluţia tehnică ca să cuprindă pe toată lumea această soluţie", a afirmat marţi seară Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la Digi24.
El a spus că măsura se aplică atât pentru persoanele fizice cât şi pentru persoanele juridice, adăugând că nu e nevoie de niciun fel de hârtie doveditoare pentru amânarea plăţii ratelor, această formulă fiind adoptată pentru a nu crea probleme suplimentare de tip birocratic. Ministrul a subliniat că nu este vorba despre ştergerea ratelor ci doar despre o păsuire care se va extinde şi după perioada de urgenţă.
„Este o păsuire care se va întinde după aceea şi după perioada (iniţială – n.r.) de păsuire, vor fi măsuri care să ajute şi după aceea. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente, ne uităm şi pentru persoane fizice. Am mers pe o variantă prin care nu creăm alte probleme birocratice, forma finală va veni joi, dar nu există condiţionalităţi", a spus ministrul Finanţelor.
Nu m-ar mira ca cei ce au credite luate la tot felul de sucursale sa nu beneficieze de perioada asta de gratie.
bancile vor fi obligate sa acorde amanarea.
Sunt cateva necunoscute aici destul de mari:
a) Nu se platesc la sfarsit toate ratele cumulate, dar cum se procedeaza? Eg. daca ai 9 rate neplatite/ amanate, iti prelungeste perioada cu inca 9 luni? Ce se intampla insa daca aceasta perioada depaseste limita maxima de creditare stabilita prin lege (30 ani) sau varsta maxima suportata de asiguratorii de credite.
b) Cardurile de credit sau de cumparaturi au tot o linie de credit in spate. Ce se intampla la acelea?
c) IFN-urile. Dobanzi uriase. Nu cred ca se expun.
d) Bancile raman fara veniturile din dobanzi? nu. Presupun ca incaseaza de la BNR si le returneaza ulterior cand oamenii incep sa plateasca inapoi creditele. Implicit se blocheaza activitatea noua de creditare.
b) teoretic acelasi lucru; practic...trebuie vazuta ordonanta
c) nu vor avea de ales, legea e lege iar BNR cand ii arde doare rau;
d) BNR va sprijini intr-o masura, dar nu poate compensa toata pierderea de venituri; de vazut ordonanta
2. Daca nu mai acumuleaza dobanzi, clar le scad rau veniturile ! Nu-i plang, insa teoretic ar putea spune ca in aceasta perioada nu acorda nici dobanzi la depozite. Ca doar nu sunt Crucea Rosie :)
3. Ce te faci cu clientii care nu doresc asa ceva...
Trebuie vazuta ordonanta...
Eu nu as risca!
Deci amanare doar la cerere !!!
Iresponsabilitate financiara este cuvantul de ordine in Romania. 90% din romani au telefoane de ultima generatie doar sa se uite la facebook(nu conteaza ce pot sa faca procesoarele alea) se mai si lauda cu viteza mare, de parca e meritul lor ca a ajuns internetulla ani lumina mai tarziu decat in occident si tehnologia era mai noua. 90% au plasme, LCD Ultra 7k. Iar toti acestia daca maine se da o amanare, toti fara exceptie vor incerca sa beneficieze de ea, nu conteaza daca pot sa nu sa plateasca toti vor dori sa beneficieze, ca cine stie ce cacat isi mai pot cumpara cu banii indatorati.
Poa' sa pice "economia" ca noi tot nu ne platim datoria!
Cata vreme pentru bugetari (care oricum au salarii mari) se platesc salariile nu vad de ce ei sa fie protejati, protectie trebuia doar pentru cei care sint afectati prin pierdere locuri de munca.
Criza asta este cumva falsa, va trece in max 3 luni!
Toate statele europene si SUA vor pompa bani in economiile proprii fara limite, nu are nimeni interesul sa ingroape economia!
Vom discuta peste cateva luni si veti vedea ca am avut dreptate! Pana atunci stati acasa si evitati deplasarile inutile!
Persoanele, care din diverse motive nu au reușit sa comunice, sunt sancționate.
Adică banca profita de coronavirus in continuare.