​Decretul președintelui Klaus Iohannis și Ordonanțele de urgență 29 și 30, publicate recent în Monitorul oficial, vorbesc despre certificatele de situații de urgență, emise de Ministerul Economiei, de care vor avea nevoie companiile pentru a beneficia de măsurile economice luate de Guvern în contextul crizei coronavirusului.

Certificate de situații de urgentaFoto: Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Economiei, publicat miercuri în Monitorul oficial, spune că certificatele vor fi de două feluri:

1. Albastru – eliberat pentru firmele care cer acordarea în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente în perioada stării de urgență

2. Galben – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din ianuarie – februarie 2020.

ATENȚIE: Pe 2 aprilie s-a modificat Ordinul. Acum prevedere o diminuare a veniturilor sau a încasărilor pentru certificatul galben.

Cel galben se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale.

Atenție: Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat de urgență.

Unde se depune cererea pentru eliberarea certificatului

Aceasta se poate depune exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.

În sistem trebuie încărcate următoarele informații și documente:

• datele de identificare

• declarația pe propria răspundere

Modelul declarației pe propria răspundere se va posta pe site-ul menționat mai sus.

Atenție: Documentele se încarcă obligatoriu pe acel site, sub semnătura electronică a reprezentantului legal al operatorului economic sau a unui împuternicit, deținător de semnătură.

ATENȚIE: Pe 2 aprilie a fost modificat ordinul. Dacă reprezentantul legal nu are semnătură electronică, poate semna olograf, dar la depunere este nevoie de o semnătură electronică a împuternicitului.

Ministerul Economiei va putea elibera certificatele doar pe perioada existenței stării de urgență în România.

În cadrul acțiunilor de inspecție și control desfășurate de autorități, se vor verifica inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declarației pe propria răspundere de către firme.

Dacă sunt identificate suspiciuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale, vor fi sesizate organele penale.

Pentru ce sunt necesare certificatele de situații de urgență

De exemplu, aceste certificate pot fi folosite pentru a beneficia de amânarea la plată a chiriilor și utilităților de către IMM-uri sau pentru amânarea ratelor la credite.

UPDATE (27 martie): De precizat ca in forma initiala a OUG 30 era nevoie și pentru somajul tehnic suportat de stat. Din declaratiile oficiale intelegem ca s-a modificat Ordonanta si nu se va mai folosi pentru somajul tehnic, mai ales ca Ministerul Economiei a facut anumite precizari. Vom modifica acest paragraf dacă după publicarea in Monitorul oficial lucrurile s-au modificat.

UPDATE (31 martie): E oficial. Pentru șomajul tehnic suportat de stat nu mai este nevoie de acest certificat. Despre ce acte este nevoie, HotNews.ro a scris textul: Cum se acorda somajul tehnic suportat de stat. Procedura a fost modificată și e în Monitorul Oficial. Vezi ce pași trebuie să faci

Despre aceste lucruri, HotNews.ro a tot scris de la publicarea în Monitorul oficial a Ordonanțelor 29 și 30.

Textul Ordonanței cu măsurile fiscale și economice luate de Guvernul Orban contra crizei coronavirusului. OUG 29, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța privind șomajul tehnic suportat de stat, în Monitorul oficial / Cine beneficiază / Textul documentului (atentie, intre timp (29 martie n.r.) aceasta OUG a fost modificata)

Despre problemele de interpretare ale legii, HotNews.ro a scris marți acest text: În atenția autorităților/ Explicați antreprenorilor pachetul de măsuri economice. Riscăm să nu fie folosite ajutoarele. Cornel Grama: Cine a făcut hotărârile astea cred că nu e economist, dacă nu știe că încasările se fac de pe o lună pe cealaltă

De precizat că Ordonanța 30 va fi modificată de Guvern mâine -joi, având în vedere problemele de aplicare indicate de consultanții fiscali. Se află pe ordinea de zi a ședințe Executivului.