​Contribuabilii plãtitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și platã, care plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipatã aferentã aceluiași trimestru, pânã la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiazã de o bonificație de 5% sau 10%, calculatã asupra impozitului pe profit datorat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice. Să așteptăm, totuși, Ordonanța care se va publica în Monitorul Oficial, pentru a nu avea anumite surprize.

Ministerul Finantelor PubliceFoto: Hotnews

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pânã la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiazã de o bonificație de 10% calculatã asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

“Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%”, spune MFP.

Prevederile se aplicã în mod corespunzãtor și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacã plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipatã trimestrialã pânã la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

„Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publicã, privind impozitul specific unor activitãți, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.

Contribuabilii determinã impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de platã, prin scãderea din impozitul datorat a bonificației calculatã potrivit act normativ aprobat”, mai arată MFP.

Pentru plãtitorii de impozit pe profit, bonificația calculatã potrivit act normativ aprobat se înscrie în mod distinct în declarația anualã de impozit pe profit.