In plus, pe aceasta perioada continua sa se calculeaze dobanda, care se va plati dupa perioada de amanare.
Fiindca nu avem inca normele de aplicare a ordonantei de urgenta, am simulat cu cat cresc ratele in doua variante posibile. Una in care dobanda acumulata se imparte in mod egal pe numarul de luni ramase din credit si se adauga la rata lunara. Si o alta varianta, in care dobanda acumulata se adauga la soldul creditului, se capitalizeaza (aplicandu-se de acum incolo lunar dobanda la dobanda).
Simulare calcul credit de nevoi personale
Credit de consum: 48.400 lei (10.000 euro echivalent in lei), pe 5 ani, dobanda 9%, rata lunara 1.005 lei, total de rambursat 60.282 lei
Dobanda acumulata in 9 luni de suspendare: 3.090 lei
Cat se plateste in plus la rata, urmatorii 5 ani, dupa perioada de suspendare de 9 luni?
- Varianta 1 – dobanda acumulata cele 9 luni (3.090 lei) si se plateste separat urmatoarele 60 luni, adica la rata lunara de acum se adauga 52 lei, devenind 1.057 lei
- Varianta 2 – dobanda acumulata cele 9 luni se adauga la soldul initial, care devine 51.490 lei si noua rata lunara va fi mai mare cu 64 lei (fiindca se calculeaza dobanda la dobanda, devenind 1.069 lei. In conditiile in care se pastreaza dobanda initiala de 9%

Simulare calcul credit ipotecar
Credit ipotecar 290.000 lei, pe 30 ani, dobanda 5%, rata lunara 1.557 lei, total de rambursat 560.443 lei
Dobanda acumulata in 9 luni de suspendare: 10.822 lei
Cat se plateste in plus la rata?
- Varianta 1 - Daca dobanda se adauga doar la rata, nu la sold, impartim dobanda acumulata pe 60 luni (5 ani) si rezulta o suma de 180 lei care se va adauga la rata lunara initiala. Deci, urmatorii 5 ani, rata lunara va fi cu 180 lei mai mare (devenind 1.737 lei).
- Varianta 2 - Daca dobanda se capitalizeaza si se adauga la soldul initial, acesta devine de 300.822 lei si incepe sa se calculeze lunar dobanda la dobanda. Dar atunci rambursarea se va face in 30 ani, cu o rata lunara de 1.615 lei pe urmatorii 30 ani, adica cu 58 lei mai mult si totalul de rambursat va creste cu ~20.912 lei.

Citește textul integral și comentează pe Finzoom.ro.
P.S. Nu, nu l-am uitat pe manole si acolitii lui!
Aia de 0.000001% ?
3.2% la CEC da' na, informarea e solicitanta, e mult mai simplu sa aruncam cu laturi.
Cine își mai depune banii la CEC sau la alte bănci mici și nesigure?
Uite aici: https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/topul-oficial-al-celor-mai-mari-banci-din-romania-dupa-aproape-doua-decenii-un-nou-lider-in-sistemul-bancar-romanesc-18238525
CEC e pe locul 7, avand active aproape la jumate din cea mai mare banca. ultima din bancile mari.
Asta ca sa nu mai spun ca aceleasi garantii le ai la toate bancile romanesti in privinta depozitelor. Asha ca... doar lumea ta imaginara poate concluziona ce CEC e banca mica si nesigura in comparatie cu BCR/BRD/BT...
Având în vedere îndârjirea cu care aperi băncile, trag concluzia că ai un mare interes legat de ele.
Nu cumva să le denigreze cineva, că acest fapt îți afectează probabil "afacerile".
Las-o jos că măcăne!
Băncile sunt niște cămătari legali, care te jupoaie dacă te prind în ofsaid și te lasă urgent în qurul gol.
Dacă tu ești unul din profitori, ia-ți tainul și du-te și rumegă-l liniștit.
Si gandind tot timpul precum in fraza de la final, n-o sa pricepi niciodata mare lucru din lumea care te inconjoara....
Să-ți fie de bine!
La orice credit de pe lumea asta, dobanda convenita se plateste lunar pentru soldul curent. Iar in alea 9 luni in care nu platesti rata, se aduna niste dobanda in plus. Doar ca ceva imi spune ca autorul are ceva probleme cu calculele
Cat despre coronavirus, ala nu alege intre saraci si bogati. In schimb, ala bogat va avea tot timpul resurse sa se trateze mai bine si sa-si maximizeze sansele de supravietuire.
Daca sunteti asa verzi de ce pana mea nu va strangeti bani sa nu mai aveti nevoie de banci? La banca te imprumuti doar pe SRL. De unde minte la cata mamaliga si mici bagati in voi
Iar PSD vrea sa defineasca si ei in alta forma firescul. Cu 0 dobanda la toate creditele.
E posibil ca firescul din banci si din BNR sa nu fie cel perceput de populatie? Nu te chinui sa raspunzi. Vezi-ti de firescul tau. Acolo pe unde esti camatar,
Economia trebuie sa functioneze, chiar daca in stare de avarie...in primul rand agricultura, industria alimentara, serviciile financiar-bancare, etc.
Tu daca mergi la serviciu, probabil ca vrei sa fi si platit...presupun!
Daca ti-a cerut (asta toamna) un prieten niste bani imprumut si trebuie sa ti-i dea inapoi acum...in situatia de fata ii zici ca nu mai ai nevoie sa ti-i dea inapoi ca e pandemie, sau intr-un acces de bunavointa ii spui ca il mai poti pasui cateva luni pana trece nenoricirea...?!
Iar daca in perioada asta de “pasuire” nu platesti nimic la banca, din a zecea a luna incepi sa-ti platesti rata lunara catre banca la care se adauga partea din dobanda (ce rezulta din alea noua luni).
Pentru ca este normal sa platesti dobanda aia la banca....pentru ca banca din aia traieste!
Oricum in perioada asta (de noua luni) statul nu va incasa nimic din impozitele pe care le-ar fi platit bancile daca ar incasa dobanzile in aceasta perioada!
Daca statul era puternic si bogat iti putea suventiona dobanda sau o parte din ea....dar din nefericire nu este!
Cu ce? Cu aurul de la Londra.
Sa renationalizam electricitatea, sa scapam de capusele baietilor destepti, sa desfiintam toate verigile intermediare nenecesare prin care se scurg banii.
pana la urma ce vor toti astia care urla ca PNL face jocul bancilor, vor ca bancile sa isi cumpere cativa mp in casa fiecarui roman cu credit? vor mos-craciun venit cu 9 rate?
ratele viitoare cresc pentru ca ratele din urma nu au fost platite, a fost "O AMANARE" sau "O INLESNIRE" de plata iar debitorul/clientul bancii va plati cand se redreseaza.
mai este o varianta propusa de cineva care gandeste aici in thread, sa se mareasca durata creditului cu lunile respective, da o solutia normala.
restul de aici par a fi niste cersetori crizati care cu ocazia COV-19 se si vedeau scapati de 9 rate la banca.
mare e gradina...
Dezideratul suprem, definitia "dreptei" dintotdeuna si de pretutindeni.
Chiar daca ar vrea, un stat neputincios - redus la rolul de arbitru-spectator -marioneta - nu-si poate apara cetatenii, pentru ca nu are cu ce si cu cine.
Trebuie recladit totul, trebuie sa redevenim proprietari - ca stat - stapini, trebuie sa ne luam tara inapoi.
Deci, este ilegala perceperea vreunei dobinzi atit timp cit este declarata stare de urgenta si cit timp vor persista efectele acestei stari de urgenta la nivelul societatii si al fiecarui individ in parte.
Oricum, cred ca se poate merge in instante si se poate cere chiar stergerea totala a datoriilor care nu pot fi platite.
E inadmisibil ca bancile sa fie mai presus de orice risc.
Fiecare solicitare de suspendare a ratelor va fi considerata in instanta ca o intelegere ulterioara a partilor, deci nu se va mai pute invoca Forta Majora.
De aceea, suspendarea ratelor nu se face "de drept" ci la cererea clientilor. Ca sa le fie opozabila.
O lege corecta amana plata ratelor si prelungea perioada contractuala cu numarul de luni amanati, fara a schimba rata lunara. Sa nu aveti speranta ca BNR sau guvernul va ajuta, nu au facut-o nici in timpul crizei din 2008, chiar din contra au exploatat la maxim familiile care au luat credite.