​Intalnire online

VIDEO Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Cum va funcționa amânarea la plata ratelor bancare - normele vor fi aprobate joi în şedinţă de Guvern. Cât de pregătit e Statul să lupte cu această criză

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2020, 19:53 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Cîțu
Foto: Guvernul Romaniei
"Normele Ordonanţei legate de amânarea plăţii ratelor vor fi aprobate mâine în şedinţă de Guvern. Va fi o procedură foarte simplă pentru că vorbim de persoane care au fost afectate direct sau indirect de această situaţie", a declarat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, într-un interviu HotNews #deladistanţă. Ce măsuri mai pregăteşte Guvernul pentru firme.
Interviul #deladistanță poate fi urmărit pe HotNews.ro, StartupCafe.ro și pe canalul de YouTube Hotnews.ro.

Discutăm cu Florin Cîțu despre:
 • Cum va funcționa mecanismul de amânare a plății ratelor în cazul firmelor și populației afectate de criza Covid-19?
 • Care sunt scenariile aflate pe masa Finanțelor legate de această criză. Cât va dura, care ar putea fi efectele în planul puterii de cumpărare, a datoriei României?
 • Este această criză o bună ocazie pentru a reforma aparatul bugetar? Vor urma tăieri de salarii, la fel ca în criza anterioară?
 • Din datele Finanțelor, cât de pregătite sunt firmele românești să facă față crizei? Pentru cât timp?
 • Vor urma și alte măsuri de sprijin al mediului de afaceri? Care ar putea fi acestea?

LIVE TEXT:

 • Cum poate un român care are credit să-şi amâne ratele la bănci?
Ordonanţa a trecut luni. Mâine în şedinţa de Guvern vom aproba normele. Am cerut să fie o procedură foarte simplă pentru că vorbim de persoane care au fost afectate direct sau indirect de această situaţie de criză de sănătate, pentru ei a fost creată această procedură. Ordonanţa se referă la cei care au fost afectaţi - persoane fizice sau juridice.

Ratele la bancă se calculează în funcţie de venituri. Când ai fost trimis în şomaj tehnic este clar că ai fost afectat direct, dar există şi varinata în care ai fost afectat indirect, când veniturile familiei au fost afectate. Încercăm să prindem o plaje cât mai largă de persoane să aibă acces la această facilitate. În acelaşi timp am extins si către persoanele care îşi vor plăti rata până în momentul în care depun cererea.
 • Ce trebuie să facă un antreprenor să beneficieze de Ordonanţa 29?
Tot mâine vor fi aprobate şi normele pentru Ordonanţa 29, cu facilităţile fiscale şi cu IMM-urile. Aici am făcut un sistem simplu, vom vedea dacă funcţionează, este vorba de imminvest.ro, un portal unde companiile vor descărca ce au nevoie, vor primi informaţiile, vor alege banca şi noi facem imediat realaţia cu banca.
Aici este un plafon de 5 miliarde. La rectificarea bugetară creştem plafonul la 15 miliarde de lei.

Avem bani. Trebuie să finanţăm deficitul în creştere.
 • Vă gândiţi la un mecanism de a injecta cash rapid pentru micile companii?
Facem ce facem de câteva luni, plătim facturile la zi, rambursăm TVA. Acum vom rambursa TVA cu control ulterior în luna aprilie, în martie am rambursat 3 miliarde, dublu faţă de ce se rambursa în medie până acum. În aprilie vom rambursa cu control ulterior, deci rapid injectăm cahs în sistem, plătim facturi. La concedii medicale vom creşte la rectificarea bugetară. Am văzut că se fac plăţi în jur de 300-400 milioane de lei, aici este o problemă de capacitate de procesare a CNAS, noi punem bani acolo, dar în funcţie de cât de rapid se pot mişca şi ei acolo în aceste condiţii. Sa injectăm cash în afară de acete măsuri va fi mai dificl.

Am ţinut cont de sugestiile antreprenorilor. De exemplu, să dăm o bonificaţie la plata impozitului pe profit, la companii mari 5% la IMM uri 10%, să fie amânată plata, fără dobândă. Rambursarea cu TVA cu control ulterior, plata concediilor medicale. Mai sunt şi alte discuţii.

Mai sunt discuţii legate de plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit. Trebuie să găsim un mecanism, daca nu se mai plătesc contribuţiile, este complicat. Trebuie să găsim o modalitate pentru că altfel cetăţenii nu mai au continuitate la aceste contribuţii. În acelaşi timp, contribuţia, din momentul în care a fost transferată plata de la angajator la angajat este complicat să îi laşi angajatorului contribuţia în sarcina angajatorului.

Certificatul fiscal de rezidenţă l-am făcut, este online. Şi am folosit această perioadă pentru informatizarea ANAF.

Vom reuşi legarea caselor de marcat de ANAF mai repede decât se credea. Trebuie făcută în acest moment. ANAF şi MFP trebuie informatizate urgent.

Cât despre alte măsuri pentru mediul de afaceri, cred că trebuie să vedem cum funcţionează ce am făcut până acum. Avem deja linie de credit pentru IMM şi veţi vedea şi un set de măsuri pentru companii mari, similare cu garanţiile. Avem plata şomajului tehnic, al doilea tip de măsură şi avem această Ordonanţă cu amânarea ratelor în sistemul bancar. Avem 3 măsuri care acoperă o plajă largă de probleme, care abia acum se implementează. Normele vor fi pentru primele două vor fi publicate mâine, pentru şomaj tehnic abia astăzi a început să se primească cereri. Trebuie să stăm măcar o săptămână jumate să vedem impactul în economie a aestor măsuri. Suntem deschişi, nimeni nu a mai trecut prin aşa ceva până acum

Trebuie să trecem prin această situaţie şi nu putem altfel decât încercând şi testând.

Dacă putem să păstrăm capacitatea de producţie intactă ne vom reveni imediat. Dacă distrugem tot ce funcţionează astăzi şi aruncăm toate gloanţele acum doar pentru a fi populişti atunci recuperarea va fi foarte dureroasă.
 • Ce se întâmplă în sistemul bugetar? / amintim tăierea din 2010 de 25%.
Până acum sistemul public s-a adaptat. Cei din ministere lucrează de acasă. Dar este clar că acest cost trebuie suportat de toată lumea, trebuie să fim solidari indiferent din ce mediu venim.

Sunt multe forme de a reduce cheltuielile aparatului public, nu stiu ce decizie va lua Guvernul, nu cred ca este cazul să vorbim de tăieri.
 • Taxa de solidaritate - este o opţiune?
Nu introducem taxe în perioada de criză! Introducerea de taxe distorsionează sistemul şi produce probleme pe care nu le putem gestiona. La fel şi lichiditatea, avem nevoie de lichiditate, vom introduce lichiditate în sistem. Nimeni nu vorbeşte de taxe în acest moment, este lecţia invăţată în 2008
 • Sunteţi de acord cu iniţiativa impozitării pensiilor speciale?
Aici este altă discuţie, un fel de dublă măsură pentru anumite pensii speciale. Prefer varianta de sitem de pensii de contributivitate pentru toată lumea.
 • Mai putem vorbi de dublarea alocaţiilor şi majorarea pensiilor
Avem o criză sanitară şi trebuie să trecem peste această criză, vom vedea ce se întâmplă cu acestea, dar acum ne uităm ce se întâmplă cu criză din sănătate. Această rectificare bugetară se axează pe criza din acest moment.
 • Vă veţi adresa FMI pentru un nou acord?
Nu este nevoie. Există facilităţi fără acord din alte surse, dar ne uităm întâi pe piaţa locală şi apoi pe piaşa internaţională unde sunt posibilităţi de împrumut în condiţii mai bune.
 • Sunt în sectorul bugetar oameni în şomaj tehnic?
Sunt oameni care lucrează de acasă, în sistemul telemuncă, nu ştiu să fie angajaţi în şomaj tehnic.

 • Cine decide banca sau dobitorul cât poate fi amânată plata?
Este la cererea debitorului, clientul îşi asumă cât vrea să prelungească, în funcţie de situaţie.
 • Ce sfat daţi unui client care are un credit ipotecar, spre exemplu?
Depinde de fiecare. Pentru credite ipotecare trebuie să ştie că dobânda este garantată de stat, pe o perioadă de 5 ani de zile.
Solidaritate, toţi trebuie să suportăm costul.
 • Ca macroeconomist, pe ce scenariu lucraţi - unde se va duce creşterea economica, dar deficitul?
Pe creşterea economică nu sunt atât de pesimist, discut şi cu cei din sectorul privat. Cred ca dacă putem să păstrăm capacitatea de producţie şi oamenii sunt sănătoşi ne vom reveni repede.
la deficit, discutăm şi de un deficit suplimentar.
Fac un apel şi către companii, cei care pot să îşi plătească impozitele să o facă.

Nu pot să vă spun deficitul acum pentru că suntem la rectificare, costul estimat de noi pentru deficitul suplimentar este de 3%.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11180 vizualizari

 • Facilitati pt firmele ce nu recurg la somaj tehnic (Marţi, 31 martie 2020, 20:10)

  SergiuPanait [utilizator]

  Domnule Ministru,

  As fi foarte interesat sa aflu opinia Dumneavoastra despre masurile avute in vedere pentru sprijinirea angajatorilor care NU au ales sa trimita in somaj tehnic angajatii, desi ar fi putut sa o faca (covarsitoarea majoritate a firmelor se confrunta cu dificultati mari in aceasta perioada).

  Din moment ce acesti angajatori nu transfera povara salariilor angajatilor lor pe umerii Bugetului de Stat, mi s-ar parea absolut de bun simt sa existe facilitati acordate si acestei categorii de agenti economici. In caz contrar perceptia publicului este ca statul incurajeaza firmele sa trimita angajati in somaj tehnic, nu sa ii pastreze, ceea ce ar fi mai mult decat regretabil.

  Cunosc masurile privitoare la reducerea impozitului pe venit, insa acestea se aplica tuturor agentilor economici, nu sunt ceva acordat firmelor care inteleg sa isi mentina angajatii, cu salarii integrale si sa nu puna presiune pe Buget.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • Firme sezoniere inchise inainte de a se deschide.. (Marţi, 31 martie 2020, 20:11)

  neagoe [utilizator]

  Sunt firmele cu activitate sezoniera care in cursul iernii au avut o cifra de afaceri mica prin specificul lor. In luna martie au apucat sa faca vanzari in procent ceva mai mare decat in lunile ianuarie-februarie, dar au inchis din cauza disparitiei pietei.
  Nu ar fi mai ok ca obtinerea certificatelor de urgenta galbene sa se faca raportandu-se la activitatile anului preceden, pentru aceeasi perioada?
 • criterii indirecte-amanare rate credit imobiliar (Marţi, 31 martie 2020, 20:29)

  Raluca20 [utilizator]

  Buna ziua!
  As dori sa aflu cand vor fi definite si publicate criteriile "indirecte" conform carora o persoana poate beneficia de amanarea ratelor pentru un credit imobiliar. Eu sunt in cautarea unui nou loc de munca si momentan nu mai am niciun venit. In ciuda acestui fapt, am achitat intotdeauna la timp ratele pentru "Prima casa". Am ramas fara locul de munca anterior inainte de instituirea starii de urgenta, dar din cauza situatiei actuale va fi dificil sa gasesc un job nou. Poate fi considerata aceasta situatie un criteriu indirect?
  Multumesc!
 • Credite bancare (Marţi, 31 martie 2020, 20:41)

  HP [utilizator]

  Chiar si cu garantiile de pana la 80%, cum va veti asigura ca bancile vor finanta firmele, in special IMM-urile ?

  Intr-un alt interviu ati declarat ca veti instructa firmele "pas cu pas", unde sa se duca, ce sa spuna.

  Momentan e o nebuloasa totala.

  Bancile nici nu te primesc daca esti startup, cu toate garantiile de la stat.
 • Reduceri cheltuieli buget (Marţi, 31 martie 2020, 21:47)

  Lucian P. [utilizator]

  Domnule ministru,

  Avand in vedere perioada dificila prin care trecem, mai ales din punct de vedere economic, avand in vedere dificultatile pe care firmele si mediul privat le intampina, nu considerati necesar un act normativ care sa duca la impozitarea pensiilor speciale si a salariilor din sistemul bugetar, care depasesc un anumit plafon? Da, exista hotarari ale CCR care fac imposibila eliminarea lor insa este perfect legala impozitarea. Vi se pare normal ca in conditiile in care romanii se tem ca nu vor mai avea locuri de munca, unii sunt in somaj, altii nu isi permit sa isi mai achite ratele, unii sa castige de la bugetul de stat mii de euro lunar, chiar peste 4-5 mii lunar? Nu vi se pare ca sfidarea aceasta ar trebui sa ia sfarsit, ca voi guvernantii sa dati dovada de responsabilitate si bun simt macar acum in aceasta situatie? Banii aceia platiti pentru salariile uriase ale unor bugetari sunt din taxele si impozitele noastre, din banii munciti lunar de noi. Retelele de socializare sunt pline de actiuni umanitare, de oameni care ajuta cu donatii din putinul lor, tocmai pentru a acoperi incompetenta, furturile si dezastrul facut de clasa politica timp de 30 de ani. Toate, repet, toate partidele cu vechime sunt partase la acest furt, la aceasta situatie, inclusiv partidul din care faceti parte. Cum vi s-ar parea ca in semn de solidaritate toti parlamentarii, ministrii, secretarii de stat, sa-si doneze o parte din venituri pentru ajutorarea sistemului de sanatate? Cum vi s-ar parea ca pentru prima data in 30 de ani oamenii din tara asta sa simta ca platesc din banii aia munciti lunar niste oameni competenti, carora chiar le pasa daca isi fac treaba, nu doar ca sa mai treaca o luna si sa-si ia salariul?

  Va multumesc.
 • Sa simplificam totul (Marţi, 31 martie 2020, 21:58)

  Fides [utilizator]

  1. Pers fizica - credit de nevoie personale, lucrator horeca. Sunt afectat direct sau indirect? Ce categorie se califica pt indirect, dati cateva exemple.
  2. De ce aceasta diferentiere intre cei cu credite ipotecare si cei cu credite de nevoi personale? Va rog sa detaliati modul in care creditele ipotecare au dobanda 0.
  3. Cine decide - banca sau debitorul- cat timp poate fi amanata plata unui credit, in OUG este mentionat un termen de pana la 9 luni. Daca debitor solicita o amanare de 3 luni, iar banca zice ca e dispusa doar o luna sa suspende rata? Ce e de facut in aceasta situatie?
  5 In cat timp/ zile banca este obligata sa rapunda unei solicitari? Si cum pot fi evitate situatiile in care bancile tergiverseaza ori solicita N alte explicatii suplimentare, totul ca termenul de 45 de zile sa expire.
  4. Creditul ipotecar. Intra aici si Prima Casa? Creanta e tot 0? Ce se intampla cu cei cu credite de nevoi personale cu garantie ipoteca?
  5. Cine plateste asigurarile aferente unui credit ipotecar, atat cele de viata cat si cele de locuinta PAD, respectiv PAID, pe perioada de amanare?
  6. Cat estimati ca va fi cursul leu- euro in urmatoarele 3 luni, respectiv 6 luni, in septembrie?
  7. Vine FMI?
  8. BCE va inunda piata cu euro. Cum ne ajuta pe noi?
  9. De ce nu a fost luata o decizie la nivel UE vizavi de un viitor plan similar cu cel Marshall. Care a fost pozitia tarii noastre?
  10. Cum este posibil sa avem numai o singura firma ce produce masti medicale, de ce nu-i ajutati sa cumpere noi echipamente si sa extinda productia. respectiv de ce de exemplu in tara se produc aparate de ventilat, dat acestea merg la export?
 • Ce inseamna 'afectat indirect' ??? (Marţi, 31 martie 2020, 22:26)

  Boham [utilizator]

  Daca eu sunt nevoit sa lucrez de acasa inseamna ca sunt afectat indirect dar va putea fi asta luat in considerare?
 • Ajustare salarii domeniul public (Marţi, 31 martie 2020, 23:52)

  tommyd [utilizator]

  Buna ziua domnule ministru,

  Avand modelul crizei din anul 2008, in care initial mediul privat s-a adaptat crizei prin taieri si restructurari dure si foarte dure, va intreb cand va incepe un proces de ajustare a mediului public? Am prieteni din domeniul privat care inainte de criza Covid castigau 7-8000 ron net iar acum se descurca cu 2200 net fiind in somaj tehnic. Intre timp la stat lefurile merg inainte. Apropo, angajatii din companiile municipale spre exemplu oare ce activitate in aceasta perioada? Este nevoie de taieri drastice si temporare si pe termen lung, altfel daca amanati taierile va fi nevoie de taieri mult mai mari. Mult succes!
 • Legea Bugetului de Stat (Miercuri, 1 aprilie 2020, 0:16)

  un domn [utilizator]

  In aceste timpuri morbide am așteptări înalte :
  Un Excel lunar cu Bugetul Realizat și Nerealizat - pe coloane - coloana de soluții
  Publicat in toată MASS media

  Cer prea mult ?
 • UE (Miercuri, 1 aprilie 2020, 0:40)

  antivirus2020 [utilizator]

  am inteles ca UE (prin Comisia Europeana) pune la dispozitia Romaniei fonduri in valoare de aproximativ 2,5 mld euro pt repornirea economiei (destinate firmelor mici si asociatiilor familiale ,intreprinderi individuale,PFA-uri)
  Cand se apuca Romania sa prezinte la Bruxells planuri despre modul cum vor fi folositi acesti bani pentru a-i atrage?
  Se vor aplica niste criterii transparente pentru accesarea acestor facilitati sau vor fi folosite preferential?(ma refer la capusarea acestor fonduri care in loc sa ajunga la cei care au nevoie vor fi directionate catre anumite firme cu dedicatie---de exemplu).Imi cer scuze pentru comentariul la ultima intrebare dar dupa cum s-au luat deciziile dpdv politic in Romania ultimilor ani ,aceste firme mici nu prea au beneficiat de prea multe facilitati sau accesarea lor presupunea trecerea unor obstacole birocratice care te determinau sa te lasi pagubas.
  Exista firme care au un istoric bugetar f bun(au platit taxele la timp),si de credit la banci f. bun dar care poate au nevoie de un impuls financiar pentru a-si rezolva o investitie (de exemplu)si sunt firme cu datorii istorice care vor profita din plin(mai ales patronii) de aceasta criza pentru a primi facilitati.
  Intrebarea este daca in luarea unor decizii(stabilirea criteriilor) se va tine cont de anumite aspecte care privesc bunele practici?
 • ce se intampla cu unii angajati ai statului (Miercuri, 1 aprilie 2020, 2:16)

  ..13 [utilizator]

  Se vor afla si ei in somaj tehnic avand in vedere ca multe activitati economice sunt sistate si practic si activitatea lor este redusa - adica nu mai exista???

  este rezonabil si apreciati ca vior fi reduse cheltuielile salariale din institutiile publice in aceasta perioada simiar cu cele ale firmelor private?

  A doua intrebare:
  Cand estimati ca activitatea economica va incepe sa fie reluata in cazul unui scenariu optimist si in cel al unuia pesimist? Cum este pregatit atunci sectorul bancar/ statul/MF sa sprijine reluarea activitatilor?

  Multumesc pentru raspunsuri
 • De ce nu anticipati situatiile? (Miercuri, 1 aprilie 2020, 7:01)

  Criscat [utilizator]

  De ce asteptati sa se intample ce e mai rau ca apoi sa luati masuri? Nu e clar ca sectorul privat care sustine prin impozitele platite si aparatul bugetar si pensionarii, nu va mai livra suficienti bani la buget si nu vor mai fi putea fi facute plati de salarii mari si pensii si indemnizatii speciale? De ce sa asteptati intai prabusirea?...In conditiile starii de urgenta dari o ordonanta militaria exceptionala prin care sa plafonati toate veniturile asigurate de bugetul de STAT (adica salarii de bugetari si pensii la nivel de supravietuire de maxim sa zicem 7000 lei/persoana si asta pana se indreapta economia). Desfiintati orice venit de la Stat peste aceasta suma maxima! Altfel in curand va trebui sa decretati mobilizarea/incorporarea militara la locul de munca doar pe solda mica si asigurare 3 mese/zi ca in armata la nivel minim. Si desfiintati odata si CCR, faceti sa fiu doar un Birou Constitutional la Parlament care sa asigure studierea si corectarea legilor inainte si dupa emitere, cu angajati tineri condusi de un professor cu experienta, ales odata la 4 ani la alegeri,
 • raspund la intrebarile de mai sus (Miercuri, 1 aprilie 2020, 8:01)

  CIP03 [utilizator]

  PNL nu ataca sectorul bugetar de frica, si pentru a replica modelul PSD, vin alegerile si doar nu sunt nebuni sa piarda cateva milioane de voturi! Mai ales ca PNL stie ca angajatii din privat nu voteaza PSD!
  Cu alte cuvinte fac un joc riscant, joaca la loterie viitorul nostru si al copiilor, riscand sa ne arunce intr o criza profunde pe zeci de an. PNL face susu pe mediul privat, arucand cateva oscioare!
  Ce nu stie Orban si PNL e ca criza ce ne va bate la usa nu uita si nu iarta si ar trebui sa se gandeasca la aceasta situatia ca si cum maine domnul Orban ar ramane fara nicio sursa de venit! Este greu pentru un bugetar pe toata viata sa se gandeasca ca maine nu va avea nici un ban!
 • Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2020, 8:31)

  [anonim]

 • rate la ifn (Miercuri, 1 aprilie 2020, 8:51)

  ela2020 [utilizator]

  buna ziua!

  cum v-ati gandit sa protejati IFN -urile care nu au ca si bancile depozite de la populatie sau comisioane din diverse operatiuni pe conturi. Aceste IFN nu vor mai avea venituri cateva luni datorita acestor amanari.
  exista sute de angajati la IFN-uri care vor fi afectati de aceste masuri. plus ca ele nu vor mai avea lichiditatile necesare sa imprumute economia in aceasta perioada.
  vorbim de ifn-uri care nu sunt subsidiare bancilor si care acceseaza foarte greu finantari, pentru ca abancile din Roamnaia nu au apetit sa finanteze astfel de afaceri.
  multumesc
  Mihai
 • rate,somaj (Miercuri, 1 aprilie 2020, 9:51)

  Cristian-AlinCiotea [anonim]

  Buna ziua,
  1. Care este ajutorul real , fata de creditori, atata timp cat Banca Nationala a scazut dobanda de referinta dar bancile practica aceiasi dobanda si nu scad dobanzile, deci nici ratele? Chiar nici in cazul contextului actual nu se putea impune ceva in acest sens? Pana la urma toata lumea sufera, preturi mai mari, consum mai mare de curent etc, ....toti avem de pierdut, bancile de ce nu? Nu credeti ca prin lipsa de decizii clare, sustineti defapt acest sector in defavoare cetatenilor? Alte tari si nu putine, au putut sa faca ceva cu aceste rate, Romania nu..Puteti explica de ce?
  2. Tinand cont ca fiind nevoit sa lucrez de acasa , diminuarea salariala fiind de 5-10%, voi putea sa obtin o amanare de la banca?
  3. Exista un scenariu in care bugetarii intra in somaj tehnnic?
  Va multumesc!
 • Reorganizare ANAF (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:13)

  Bjork [utilizator]

  In contextul in care ieri la Realitatea TV ati declarat ca dumnevoastra ati finalizat procesul de reoganizare la ANAF, va rog sa imi transmiteti in ce a costat reorganizarea? (exceptie facand renuntarea la functia specifica de inspector antifrauda - acces mai facil in sistem pentru politruci).
  2. Daca aveti cunostinta ca Antifrauda acum functioneaza ilegal, respectiv faptul ca acestia isi zic in continuare inspectori antifrauda, in conditiile in care functia a disparut si acestia nu au fost preluati pe noile functii.
  3. Daca sunteti multumit de rezultatele obtinute de ANAF pana la venirea crizei? Cat timp ii mai acordati doamnei Calugareanu in contextul in care aceasta nu performeaza?
  4. In comunicatele de presa ati mentionat ca in perioada starii de urgenta nu se mai fac controale de ANAF (inspectie fiscala si antifrauda), dar totusi nu ati trecut aceasta masura in niciun act normativ. Cum explicati? De ce nu aduceti la cunostinta publicului toate razgandirile dumnevoastra?
 • Doua intrebari simple (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:16)

  Cristian_88 [utilizator]

  1. De ce nu se pot plati impozitele declarate in SPV online cu cardul?

  2. Ce rost are "dovada platii contributiilor la fondul de sanatate" cand cere omul concediu medical ??? De ce nu face medicul interogare online la Casa de Sanatate?
 • Amanare rate (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:28)

  Bogdan Popescu1 [anonim]

  Concret pe caz.
  Angajat de o luna si jumatate, toata firma in CO doar eu in concediu fara plata, firma nu se incadreaza deocamdata pentru somaj tehnic 75%. Oare ma incadrez in categoria celor care solicita bancii amanarea ratelor ? Concediul fara plata este un act unilateral ca si demisia, am indoieli ca banca accepta situatia mea.
  Multumesc !
 • Cum salvati restantierii? (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:31)

  Optimus-Prime [utilizator]

  Domnule ministru, dacă un debitor a rămas restant până la începutul crizei Covid, nu este mai mult decât probabil că, deja, se află într-o situație de incapacitate de plată? Cum credeți că, tocmai acum, va face rost de bani ca să-și achite ratele, în cazul în care va intra în șomaj și va vrea să beneficieze și el de amânarea plății ratelor conform ordonanței? De ce nu ați prevăzut și această situație? Sau ce rezolvare propuneți dvs pentru românii aflați în această situație?
 • Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:36)

  [anonim]

 • Amanre fara costuri (Miercuri, 1 aprilie 2020, 10:43)

  Mrcd0182 [anonim]

  Domnule ministru,

  Care e logica solutiei dumneavoastre de amanre a ratelor.
  Pana sa veniti cu ordonanta majoritatea bancilor au venit cu solutii de amanare pentru 2-3 luni FARA COSTURI.
  Unele dintre ele au renuntat imendiat la ofertele lor can au vazut ce avatajoasa este ordonanta dumneavoastra.
  In general amanarile pe o perioada mai lunga sunt dezavantajoase datorita costului ulterior, motiv pentru care nu erau acceptate nici pentru situatiile exceptionale dinaintea pandemiei.
  In cazul fericitin care dupa noua luni vom mai avea un job, cu siguranta nu vor fi cresteri salariale care sa acopere cresterea ratelor.
  Si nu in ultimul rand, cum contribuie bancile la pierderile pe care toata economia le are in aceasta perioada? DIn modul dumneavoastra de expunere se pare ca nu vor pierde nimic find protejate de fondul de garantare al statului.
  Multumesc
 • Somaj tehnic si reducerea salariului la bugetari (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:10)

  Greuceanu1 [utilizator]

  Sunt multi bugetari care nu lucreaza deloc in perioada asta. Ei nu intra in somaj tehnic?
  De asemenenea, sunt multi bugetari care luccreaza acum jumatate de norma. Nu le sunt reduse salariile?
  Cand urmeaza sa faceti reduceri la bugetarii redundanti?


  De ce doar la privat se intampla asta?
 • Amânarea ratelor ?? (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:14)

  Nelu99 [utilizator]

  Domnule ministru,

  Puteți răspunde dacă susțineți proiectul de lege privind împărțirea riscului valutar între bancă și client in mod egal ?
  Ar ajuta de 1000 ori mai mult decât amânarea ratelor.
  Vă mulțumesc pentru răspuns.
 • Amanare rate scadere activitate (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:22)

  Le_Loup [utilizator]

  Domnule Ministru,

  Ce se intampla cu o firma a carei activitate a scazut in martie cu mai putin de 25% fata de media ianuarie-februarie, dar din aprilie are o scadere a activitatii mult mai mare, pana aproape de inchidere? Conform OUG, ea nu poate obtine certificat de urgenta de tip 2 (galben) si nu poate beneficia de OUG, desi scaderea activitatii dupa luna martie nu ii mai permite plata ratelor.

  Va multumesc.
 • criza economica (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:27)

  Vivi7 [utilizator]

  Pentru a elimina multe comentarii mai putin pertinente as sugera c Domnul ministru sa organizeze o masa rotunda la care sa invite o serie de experti in economie si finante caroara sa le puna pe masa cifrele actuale si sa le ceara solutii tinind cont de toate constringerile.
  Ar fi bene sa participle si toti ziaristii care ofera pareri si critici indifferent de orientarea politica.
  In acest fel s-ar risipi o serie de discutii multe neprincipiale precum si multe zvonuri alarmist.
 • Masuri urgente! (Miercuri, 1 aprilie 2020, 12:11)

  wweesstt [utilizator]

  Avand invedere aceasta criza economica si masurile ce trebuiesc luate, nu credeti ca ar trebui ca statul sa porneasca URGENT investitiile la companiile de stat care sa atraga apoi IMM-uri gen: Transgaz (proiecte de alimentare cu gaze ale localitatilor din Romania), Romgaz (centrale pe gaze noi, reconversii, etc), Hidroelectrica( investitii ce sunt tinute pe hold de ani de zile; investitii noi, retehnologizari, etc); Nuclearelectrica (investitii, reactoare noi, retehnologizari); CNI (infrastructura autostrazi drumuri expres,etc) CFR( infrastructura este deplorabila, media vitezei trenurilor in romania o stiti?)
  Toate acestea OBLIGATORIU, DAR OBLIGATORIU, cu REDUICEREA CHELTUIELILOR BUGETARE , REDUCEREA nr. angajatilor la stat si TAIEREA TUTUROR PENSIILOR SPECIALE SAU DE SERVICIU cum s-or numi ele altele decat cele bazate pe contributie!
 • Ce se intimpla cu comisioanele de gestiune (Miercuri, 1 aprilie 2020, 12:25)

  D-or [utilizator]

  Desi au fost declarate de ani buni ilegale, unele banci continua sa aplice aceste comisioane de gestiune la creditele vechi, de exemplu, BRD.

  Ce se va intimpla cu aceste comisioane de gestiune (desi declarate ilegale) pe terioada suspendarii platii ratelor?

  Dar cu politele de asigurare?
 • Amanare rate scadere 25% (Miercuri, 1 aprilie 2020, 12:27)

  Radu Lupu [anonim]

  Buna ziua,

  Caz concret: firma din industria prelucratoare. In mod normal, in fiecare an vanzarile din lunile ianuarie-februarie sunt foarte scazute, ele incep sa creasca in luna martie. In aceste conditii, in anul acesta in luna martie nu este o scadere a vanzarilor fata de media ianuarie-februarie, ci chiar o crestere. Cu toate acestea, incepand cu a doua jumatate a lunii martie, vanzarile au scazut puternic, iar pentru luna aprilie si in continuare se preconizeaza o scadere si mai mare.

  Conform OUG 37 insa, intrucat firma nu are scadere a veniturilor de peste 25%, ea nu beneficiaza de amanarea ratelor bancare.

  Vi se pare normal?

  Starea de urgenta in Romania a fost decretata in 16 martie, pana atunci vanzarile au fost normale, iar pana la sfarsitul lunii au mai existat vanzari, chiar daca in scadere.

  Nu ar fi mai normal sa se ia ca referinta pentru scaderea vanzarlor luna aprilie si nu luna martie?
 • rate scadente (Miercuri, 1 aprilie 2020, 12:35)

  razadesoare24 [utilizator]

  salut
  ordonanta se refera si la prelungirile de linii de capital de lucru sau doar la creditele de investitii/ capital de lucru cu rate in aceasta perioada ?
  normele de aplicare vor avea conditionalitati in sensul unei aprobari efective de catre banca sau simpla prezentare a documentelor mentionate in ordonanta va face obligatorie rescadentarea ?
  in urma acumulari de pierderi si rescadentarii ratelor si dabanzilor capacitatea companiilor de a face fata platilor anuale va fi diminuata iar gestionarea calitatii portofoliului va fi greu de facut in conditiile unei asimetrii a informatiei si a unor debitori de rea credinta avand un impact asupra creditorilor - care sunt garantiile date creditorilor pentru acest impact ( persoane juridice) .

  Multumesc anticipat
 • Credite IMM proiecte fonduri europene (Miercuri, 1 aprilie 2020, 12:57)

  Adrian C. [utilizator]

  Dupa cum stiti, suntem la inceputul unei enorm de mari crize financiare, de nivel global. Firmele care vor castiga finantare prin POR 2.2 or sa aiba nevoie de cofinantare prin imprumut bancar, iar probabilitatea ca sistemul financiar sa se blocheze si sa nu mai acorde credite este foarte mare.

  Din aceasta foarta posibila cauza as vrea sa va intreb daca se ia in calcul vreo metoda de a inlesni acordarea unor ajutoare suplimentare pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, de exemplu POR 2.2

  Daca imi permiteti, v-as propune spre discutie urmatoarele 2 posibile solutii:

  - ridicarea plafoanelor de 1 000 000 EUR si cresterea procentului finantat de la 70% cat mai sus ... poate chiar 100%. Stiu ca acesta implica niste acorduri la nivel CE, dar situatia este extraordinara si e posibil sa fie de acord cu ceva de genul acesta. Chiar si din firmele care vor castiga finantare POR 2.2, unele vor renunta la implementare chiar daca dispun de cofinantare, din cauza problemelor create in celelalte ramuri de activitate de catre criza economica

  - acordarea din alte fonduri europene a sumelor corespunzatoare cofinantarii, astfel incat firmele sa nu mai apeleze la banci care in mod sigur vor avea dificultati in a acorda credite.

  Cu speranta ca mesajul meu va fi citit si cumva luat in seama, va salut cu respect. Am asteptat cu mare speranta acest apel si mi-ar parea rau sa nu pot implementa proiectul din cauza lipsei creditelor necesare cofinantarii.
 • Amanare plata rate (Miercuri, 1 aprilie 2020, 13:01)

  MirceaM2 [utilizator]

  Buna ziua domnule ministru,

  Conform OUG privitoare la amanarea ratelor, urmeaza sa apara normele de aprobare a cererilor de amanare a platilor. Ma intereseaza sa stiu insa daca in acest moment sunt luate in calcul si situatii in care debitorul intr-un contract de credit cu IFN,persoana fizica,fara venituri salariale,antreprenor afectat de situatia actuala, poate beneficia de prevederile OUG.
  Situatii concrete ar fi acelea in care veniturile debitorului din care se face plata ratelor vin din chirii, din dividende sau venituri ale unor firme in care debitorul este actionar si creditor.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!
 • Taxa de solidaritate (Miercuri, 1 aprilie 2020, 13:16)

  cmonica [utilizator]

  1. Domnule ministru, ce părere aveți despre instituirea unei taxe de solidaritate impuse temporar, celor care au venituri peste un anumit plafon și corporațiilor, pentru a putea fi ajutat bugetul național?

  2. Ce opinie aveți despre proiectul de lege promovat de PSD și alte formațiuni privind amânarea ratelor la credite către bănci, IFN-uri și a plăților către recuperatori?
 • poate ca este bine (Miercuri, 1 aprilie 2020, 13:23)

  ..13 [utilizator]

  Ca FC sa fie interveviat si dupa 2 saptamani - el a spus ca este nevoie de 2 saptamani pentru a vedea cum opereaza masurile actuale...

  multumesc HN
 • reducere CAS CASS (Miercuri, 1 aprilie 2020, 13:23)

  radu17 [utilizator]

  Domnule ministru, in trecut ati sustinut reducerea impozitarii muncii ca o facilitate pentru firmele private. In aceste momente, pentru a permite continuarea activitatii si a reduce pericolul pierderii locurilor de munca va propun sa luati in considerare reducerea acestor impozite, astfel incat de ajutor sa beneficieze societatile care incearca sa functioneze in continuare si de la care va asteptati sa contribuie la alimentarea bugetului.
  Multumesc si succes!
 • Pensiile speciale/serviciu cand se desfiinteaza? (Miercuri, 1 aprilie 2020, 13:52)

  floriniulian [utilizator]

  1.Numai pensii pe baza de contributivitate.
  2.Reforma statului mafiot parazit prin taierea salariilor colosale total nemeritate in contextul coruptiei si hotiilor colosale din aceasta tara.
  3.Taierea salariilor colosale a celor din Justitie/Parchet/Politie/Servicii care au patronat toate hotiile din aceasta tara.
  3.Disponibilizarea a 50% din bugetarii care nu fac nimic decat sa voteze.
  4.Digitalizarea acestei tari.
 • cardurile de credit (Miercuri, 1 aprilie 2020, 21:46)

  Andreiasu [utilizator]

  Cardurile de credit prin care se pot cumpara bunuri in rate intra sub incidenta acestei hotarari ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by