- Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
- Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.
Discutăm cu Laurențiu Ciocîrlan despre:
- Ce afaceri au șanse de a fi finanțate pe timp de criză?
- La ce se uită un fond de investiții când își plasează banii într-un business?
- Ce trebuie să știe un antreprenor pentru a putea atrage bani de la fondurile de investiții
- Cum afectează epidemia coronavirus, în mod concret, planurile de investiții
- Ce ar trebui să știe și să facă un investitor pentru a trece mai ușor prin criză. Sunt pregătite firmele românești să facă față crizei? Pentru cât timp?
- Cum privește managerul unui fond de investiții reacția Statului în fața noului coronavirus? Sunt măsurile luate suficiente?
- Cum și în ce investești în perioade de criză?
Nota redacției:
- Comentariile nu sunt aprobate automat.
- Vă rugăm să adresați întrebări legate de tema întâlnirii on-line.
- Vom accepta doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.
Mentionez ca am si altfel de active (terenuri agricole - 20 ha), teren casa Iasi si apartament (platit) intr-o capitala europeana asadar, cel putin la acest moment nu mai sunt interesat in a investi in astfel de active.
Multumesc.
Suntem in faza finala de implementare al unui Start-Up, servicii de sonorizare. Pe 4 martie, ziua semnarii contractelor de furnizare pentru echipamente, am avut ultima sansa sa ne oprim si sa renuntam la tot. Era deja clar ca suntem in criza chiar daca multi erau optimisti "ca va trece pana la Pasti". Haha! Eu eram deja cu primele stocuri de alimente facute de prin 20 februarie. Toti din jur mi-au sugerat sa continui. Acum toate contractele pentru evenimente sunt suspendate si sunt convins ca atunci cand va veni timpul, ne vom relua activitatea greu si "in saracie". In ultimele saptamani stresul de care avem parte este inimaginabil. Si pentru mine si pentru consultantul care chiar pune suflet. Pierderi financiare, proaspat angajati care te trag de mana "tati, tati, da acum ce fac caci mi-e foame". Incercam pe cat putem sa ne reprofilam pe alte activitati ca sa suprevietuim. Dar proiectul nu a fost facut cu acest gand.
Dumneavoastra ce ati fi recomandat in urma cu o luna daca va ceream parerea: sa mergem mai departe sau mai bine renuntam in ultimul moment la tot pana nu e prea mult de pierdut?
Cu respect,
Au, fondurile de tip VC din Romania, capacitatea/lichiditatea si networking-ul necesar pentru a
conduce investitii de tip Series A and B?
Ce trebuie sa faca un Startup aproape-perfect (echipa, idee, implementare si magnitudine) pentru a ajunge la VC potrivit?
Multumesc
Cred ca iar devenim isterici. In ce sa bagam banii sa nu ii pierdem sau cum facem sa profitam eventual de conjuctura. Stilul acesta cred ca ar trebui temperat, cred ca aceasta criza ne va face sa intelegem altfel lucrurile si importanta acestora. Fiecare a avut niste abilitati cand a produs banii pe care ii are, daca aceste abilitati au fost pur speculative atunci stai in continuare la noroc si vezi ce iese. Eu cred ca nu investim in zona de productie unde cu bune sau rele avem o continuitate, nu exista un produs care sa piarda piata integral , pot inregistra scaderi, pot identifica noi solutii astfel incat sa eficientizam produsul respectiv. Intrebarea mea este de ce nu exista incredere suficienta pentru zona de productie, toata lumea de la banci si investitori ar dori sa arati ca un fat frumos, fara sa vada potentialul, asteapta sa te ridici prin forte proprii dar cum sa facest acest lucru deoarece toate zonele productive presupun tehnologie si implicit investitii semnificative. Daca incepem cu posibilitatile financiare limitate nu ai productivitate, ai costuri de productie ridicate si de fapt omoram orice sansa de crestere. Trebuie sa va ganditi si la ce energie ai nevoie sa te inhami la un proiect de productie, sa ai angajati, sa creezi un produs care sa fie competitiv, e o munca enorma. Credeti ca ideea si acest efort nu insemna de fapt un capital extraordinar pentru a demara proiecte in zona de produtie? Romania acorda sanse minime acestei zone, finantam agricultura pentru ca sunt subventii, daca ele ar disparea ar disparea si predispozitia spre finantare, facem agricultura si vindem materii prime pentru ca nu avem capacitati de productie care sa creeze valoare adaugata consistenta, capacitati care acum pe timp de criza asigura stabilitate. Oricum sunt multe de spus...