Ministerul de Finanţe a împrumutat joi de la bănci 598 milioane de lei, în două licitaţii de titluri de stat, sub nivelul programat, de un miliard de lei, informează Mediafax.

Florin CîțuFoto: Guvernul Romaniei

Prima emisiune licitată, de certificate de trezorerie cu discont, avea o valoare nominală de 500 milioane lei şi scadenţa la un an, iar valoarea totală a cererii a fost de 463 milioane lei.

Potrivit anunţului, în conformitate cu Regulamentul-cadru privind operaţiunile de piaţă cu titluri de stat pe piaţa internă, ministerul a respins ofertele de cumpărare transmise ce au depăşit un nivel al randamentului de 3,35%. În final, valoarea adjudecată a fost de 337,3 milioane lei, din care băncile au oferit în nume propriu 270,8 milioane lei, la o dobândă de 3,33%.

Pentru a doua emisiune de obligaţiuni, cu scadenţa la patru ani şi o dobândă propusă de 3,25%, Ministerul Finanţelor a primit oferte totale de 355 milioane lei. Suma adjudecată a fost de 261 milioane lei, din care băncile au acoperit în nume propriu 151 milioane lei.

Randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 3,98%. Ministerul a precizat că a respins în totalitate ofertele de cumpărare transmise cu un nivel al preţului mai mic de 97,1443%.

Ministerul de Finanţe şi-a propus să atragă de pe piaţa internă 4 miliarde lei în luna aprilie, prin licitaţii de titluri de stat, după ce a împrumutat 4,4 miliarde lei în cursul lunii martie.