Ce arată simulările matematice: din 8 aprilie am putea trece la peste 5000 de pacienți infectați. Până la finele lunii aprilie vom trece de pragul de 1000 de decese. Vârful va dura până în 15 mai

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 3 aprilie 2020, 10:32 Economie | Finanţe & Bănci


Bogdan Micu
Foto: Facebook
Zilele astea am făcut câteva analize asupra nivelului de infecții care va afecta România, scrie antreprenorul Bogdan Micu pe pagina sa de Facebook.

”Am nevoie de această predicție ca să pot evalua ce nevoie de echipamente va fi în țara. Să știu ce trebuie cumpărat, pentru că nu poți cumpăra de pe o zi pe altă milioane de echipamente. Trebuie strategie și viziune, altfel ești mort în fașă pe piața internațională de echipamente. În cazul de față este o versiune a simulării în care am ales un caz ușor mai optimist decât Italia și Spania. Motivul principal pentru care am ales asta este că România, spre deosebire de alte țări, a luat măsuri de distanțare socială mult mai devreme. Un lucru care se poate modela.

Intre variabilele mele, majoritatea sunt valori destul de universal valabile, si testate deja in China si alte tari, si deci aproape de realitatea de la noi.

Ce avem noi particular? Două variabile


1. Compliance rate al distanțării. Eu am ales 67%. Care este general acceptat ca fiind destul de realist. Adica două din 3 oameni respecta destul de serios distantarea sociala. Dar nu am date sa stiu daca chiar asa e. Dar cred ca asa e.

2. Numarul de infectati care au intrat in tara. Aici mi-a fost super greu sa fac o estimare. Am verificat cu politia de frontiera cam cati oameni au intrat in tara si din ce tari au venit. Am verificat la acea data cati oameni erau deja confirmati in acele tari. Am facut o extrapolare si am zis ca probabil, un procent similar cu populatia din zona de unde vin, sunt bolnavi si ai nostri romani. Momentan am ales 2000 de bolnavi initiali in ziua zero. Asta inseamna cati am estimat eu ca sunt infectati intrati in Romania. Ziua zero aleasa de mine este 8 martie.
Cum se citeste estimarea:


1. Vârf? Toata lumea ma intreaba cand atingem Vârful. In primul rand sunt mai multe Vârfuri. Cel de infectati. Vârful de spitalizati. Vârful de decese. Dar un vârf NU inseamna o zi in cazul de fata. Inseamna - asa cum se vedem din grafic- o perioada lunga de aproape 45 zile.

2. Culoarea galbena inseamna numarul de persoane expuse virusului.

3. Culoarea rosie inseamna numarul de persoane infectate (incl asimptomaticii).

4. Culoarea albastru deschis inseamna numarul de persoane spitalizate. (Din asta se aplica un procent pentru a vedea numarul de persoane in Terapie Intensiva).

5. Culoarea albastru inchis - numarul de decese.

Graficul este pe zile. Si practic se poate citi in fiecare zi cati oameni vor fi in spitale. In Terapie intensiva. Decese. Vindecati. Etc.

Cum am verificat ca e corect?


Cea mai buna metoda de verificare pana acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Si, cu o marja de eroare cam de 10-20% a prezis corect evolutia. De pilda cand in tara erau 1.814 confirmati si 70 decese eu vedeam 1.870 confirmati si 90 decese.

Ma astept ca modelul sa inceapa sa aiba diferente tot mai mari fata de realitate. Asta este pentru ca, desi ma lupt de ceva vreme sa am acces la informatii oficiale ca sa pot antrena modelul pe date cat mai reale, ma lovesc de o frica de transparentizare pe care nu o inteleg. Chiar daca sunt angajat guvernamental. Oricum si asa, modelul ne da o idee asupra duratei si magnitudinii. E pura matematica.

Acum doua zile am prezentat acest model domnului Ministru Tataru. Si apoi si domnului Prim Ministru. Au fost foarte receptivi la ce au vazut.

Am zis ca de fapt, modelul asta este doar o unealta pe care trebuie sa o folosim ca sa prezicem in mod AUTOMAT necesarul de echipamente in spitale in avans, rata de acoperire a paturilor cu ventilatoare, rata de imbolnavire a medicilor, distributia automata si trasparentizarea distributiei de echipamente etc etc.

Ar trebui sa putem sta la masa cu autoritatile, sa discutam ce vom face pe 15 aprilie sau pe 30 aprilie, inca de azi.

Achizitiile de echipamente dureaza. Resursele nu pot fi realocate pe loc.


Cum inlocuim doctorii din carantina? Cum testam daca se termina testele intr-un loc si in altul sunt prea multe? Pentru ca distributia spatiala nu e uniforma?Totul trebuie automatizat, profesionalizat si debirocratizat in max 3 zile. Altfel efortul nostru se va prabusi rapid sub greutatea realitatii de maine.
A ramas ca mai discutam.

Datele rezultate pe scenariul probabil:

 • 1. Incepand cu aprox 8 aprilie vom trece de 5000 de confirmati. In modelul meu comfirmatii si spitalizatii sunt pusi impreuna. Dar o parte sunt in carantina de fapt.
 • 2. Undeva pe 25 aprilie - 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.
 • 3. Peakul (cazuri in spital si carantina cu simptome grave) va incepe cam pe 7-9 aprilie si va dura pana in 15 mai. Dupa 15 mai vom scadea sub 5000 de oameni in spitale si carantina.
 • 4. Ziua cu cei mai mult oameni in spitale va fi aproximativ intre 17-25 aprilie. Cu aprximativ 8.535 oameni in spitale si carantina dar cu simptome grave.
 • 5. In perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.
 • 6. La 1 iulie ma astept sa fi declarat deja epidemia invinsa. Cu cateva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.
 • 7. La 1 iulie cand vom fi invins, vom avea aproximativ 2.657 decese.

Date pe scenariul mai improbabil de tip Italia:

In general daca ma iau dupa Italia si extrapolez la Romania cifrele tind sa se dubleze. Deci daca vreti scenariu pesimist inmultiti cu doi cifrele de mai sus. Mai rau de atata e foarte improbabil sa fie. Dar, durata ramane aceeasi. Doar parabola e mai inalta.

Ps: Azi modelul meu zice 2.756 de infectati cu 112 decese. Si sunt de fapt 2.738 infectati si 107 decese.

Sper ca aceste informatii sa va ajute. Si sa fie un exemplu ca Transparenta inspira solidaritate si Transparenta ar putea ajuta daca ar fi practicata.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

54052 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  model (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:41)

  Consonant [utilizator]

  Să înțeleg că lucrați pe modelul statistic, cu ajustări la zi. Partea bună a modelului statistic este că se poate ajusta pe parcurs, dar eu am rezerve asupra predicțiilor. Eu utilizez modelul dinamic clasic SIR cu coeficienti beta și gama variabili, iar mie îmi ies tot felul de cocoașe. Din păcate nu am date de încredere așa că vom vedea.

  Și o observație: curba nu este sub nicio formă o parabolă, este cu totul altceva.
  • +9 (9 voturi)    
   Model (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:52)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   Autorul folosește o mică „jucărie” disponibilă aici: http://gabgoh.github.io/COVID/index.html
   E drăguț ca vizualizare, dar nu aș pune foarte multă bază pe el.

   Sunt prea multe necunoscute pentru a putea face o previziune precisă, plus că măsurile s-au luat gradual, plus că probabil nu testăm îndeajuns pentru a ști situația exactă.
   • -1 (9 voturi)    
    Date de intrare puse ca sa dea rezultatul cunoscut (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:54)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui gaspy

    Citat: "Cea mai buna metoda de verificare pana acum pentru mine a fost verificarea cu datele reale. Graficul are ziua zero la 8 martie. Si, cu o marja de eroare cam de 10-20% a prezis corect evolutia. De pilda cand in tara erau 1.814 confirmati si 70 decese eu vedeam 1.870 confirmati si 90 decese."

    Autorul s-a jucat cu programul de aici: http://gabgoh.github.io/COVID/index.html până a generat acel 1870 infectați când erau de fapt 1814. Nu a obținut de fapt nici o confirmare. A potrivit datele de intrare astfel încât graficele sa treacă aproape de valori cunoscute.
    • 0 (2 voturi)    
     O precizare (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 8:22)

     felis_tigris [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Dacă datele anterioare se potrivesc datorita datelor de intrare folosite, nu se vor potrivi si cele viitoare?
  • -3 (9 voturi)    
   Grafice inspirate de cel chinezesc care este fals! (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:59)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   Toate graficele prezentate în articol sunt inspirate de profilul celor ale Chinei care sunt false. Se presupune ca epidemia va decurge în Romania la fel cum pretinde Beijingul ca a evoluat în China.

   Vezi:
   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
  • 0 (4 voturi)    
   Altceva (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:54)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   Cunostintele mele elementare de statistica imi soptesc ca ar fi o distributie a legii puterii, mai precis o distributie Pareto, pe o gama de cel putin 5 ordine de marime (cu cel putin doua procese concurente). Ca regula 20/80 apare oricum, de exemplu 20% din 80% infectati sunt cazuri grave, iar 20% din 80% cazuri grave decedati.
 • -14 (18 voturi)    
  de la matematician la matematician (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:50)

  Andreiasu [utilizator]

  Unde a-ti fost pana acum?
  Constatam ca , in plina criza, apar la suprafata specialisti in domeniul medical (ministru, secretar de stat, reprezentan OMS) care gestioneaza criza actuala. Pana acum au fost marginalizati pe criterii politice. Iata ca apar si specialisti in modelare matematica care , dupa ce nenorocirea s-a produs, ne spun ce ne asteapta. Dar, pana acum ce-ati facut? Unde ati fost ascunsi? Ce-ati modelat? Ipoteza era clara: Ce se intampla daca? , numai ca acest daca s-a rezumat la bogatie si saracie, mai putin la sanatate. Cam tarziu iesiti la suprafata, stimate Domn.
  • +12 (14 voturi)    
   Daca “a-ti fi” matematician (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:08)

   BroascaLaBariera [utilizator] i-a raspuns lui Andreiasu

   Inseamna ca “a-ti avea” aveti BAC - caz in care “a-ti stii” sigur ca se scrie corect “ATI FOST” si nu “A-TI FOST” !!!
   • -8 (8 voturi)    
    cititi pana la capat. (Vineri, 3 aprilie 2020, 18:00)

    Andreiasu [utilizator] i-a raspuns lui BroascaLaBariera

    Este , in mod evident o scapare. Veti gasi in text trei forme corecte. Asadar 3-1=2 cu plus. Asteptam, insa, un comentariu pertinent legat de postarea mea. Toate bune.
    • +4 (4 voturi)    
     Raspunsul la intrebarea dvs. (Vineri, 3 aprilie 2020, 20:40)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Andreiasu

     Este simplu: in universitati, insitute de cercetare private sau publice, institutii guvernamentale si non-guvernamentale. Scriind la plural, interpretez insa intrebarea dvs. mai mult ca un mod de a spune ca pana acum matematicienii au stat degeaba abordand subiecte de cecetare inutile.

     Raspunsul e simplu si aici: simplul fapt ca avem aceste modele matematice dovedeste ca au existt si exista in continuare destui matematicieni care au abordat/abordeaza aceasta tema. Credeti ca astfel de modele apar peste noapte? Daca ati avea catusi de putina cultura matematica, ba chiar una de cercetare in general, ati sti ca orice rezultat se bazeaza pe o munca de cercetara asidua, desfasurata timp de zeci de ani.

     Iar la autor nu e cazul sa va rastiti. Nu s-a prezentat drept specialist, a prezentat un scenariu bazat pe modele existente. Nici eu nu iau scenariul sau drept plauzibil intrucat un aspect cheie in modelele matematice utilizate in acest context nu este modelul in sine (un sistem de ecuatii diferentiale ordinare nu prea pretentios, ce poate fi rezlvat numeric destul de rapid si cu o buna acuratete) ci estimarea parametrilor. Mai mult acesta estimare se face in mod dinamic, bazat pe datele actualizate frecvent. Aici se concentreaza intreagul efort. Autorul a ales acesti parametri fara o baza stiintifica, nici nu a pretins ca ar face altfel. Ma intreb insa daca factorii decidenti se bazeaza pe astfel de "previziuni" sau apeleaza la experti in domeniu.
     • +2 (2 voturi)    
      multumesc (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 9:24)

      Andreiasu [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

      Multumesc pentru raspunsul civilizat. Mi-am mai revenit dupa gafa impardonabila.
  • +4 (4 voturi)    
   @amdreiasu (Vineri, 3 aprilie 2020, 17:43)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Andreiasu

   Domnule matematician....daca stii matemati ca la fel cum scrii in limba romana...atunci ne-am lamurit!
   “Unde a-ti fost”...se crie intotdeauna fara cratima adica “ati fost”!!!
   Retine!!!
   A-ţi se scrie despărţit cu cratimă (liniuţă), atunci când “ţi” are funcţie de pronume, adică atunci când înseamnă “ţie“.
   Exemplu:
   “A-ţi face ţie pe plac...”

   Sper ca ai priceput domnule...ca doar esti matematician...!

   Referitor la contiinutul postarii...slabut si gresit!
   Intotdeauna ca sa stii ce va urma trebuie sa stii mai intai ce a fost!
   Ca sa faci o prognoza a unei “situatii”ai nevoie de studiul împrejurărilor care îi determină apariția și evoluția.

   Cum putea sti cel care a facut modelarea matematica ce va urma daca nu lua in calcul date din istoric...ca doar nu era baba Vanga?!

   “Matematician nu este cel ce stie matematica ci cel ce o creeaza”
   Daca chiar esti “matematician”ar trebui sa stii al cui este motto-ul de mai sus?!
   • +5 (7 voturi)    
    o sarja amicala (Vineri, 3 aprilie 2020, 21:43)

    Profu-Ioan [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

    Parca nu l-as ataca pe tanarul matematician atat de dur. Motivul? E foarte posibil ca autorul articolului, domnul Dan Popa, sa-i fi luat un interviu telefonic functionarului guvernamental atat de atacat in aceste comentarii. Daca asa a fost, atunci doar transcrierea raspunsurilor ii apartine domnului Popa, autor al acestui articol. Odata cu transcrierea convorbirii autorul ar fi putut (daca ar fi stiut, evident) sa corecteze eventualele erori savarsite de matematician in cele cateva idei pline de ezitari si neclaritati.
    Pe mine unul expresia 'Compliance rate al distanțării.' m-a dat gata. Este adevarat ca nici 'Adica două din 3 oameni respecta destul de serios distantarea sociala..' nu e scrisa intr-o limba romana acceptabila.
    Fiind absolvent de cibernetica si statistica, eu nu-mi pot exprima decat rezerva fata de continutul acestei informari nestiintifice, scolaresti. Toate ca toate, dar macar romaneste sa fi fost scrisa.
    Nu cred ca tanarul nostru functionar guvernamental ar fi trebuit sa se recomande altfel.Un absolvent de Matematica se poate prezenta drept matematician, zic eu, chiar daca Grigore Moisil a spus altceva. Si marea majoritate a econimistilor angajati prin banci se prezinta drept...bancheri. Nu e vorba decat de un 'Compliance rate al ....prezentării' :-) si de urarea: Bine 'a-ti' venit in lumea jurnalismului modern!
    • +4 (4 voturi)    
     @Profu-ioan (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 0:31)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Profu-Ioan

     In mare parte de acord cu sarja amicala”...:)

     Eu nu am comentat motto-ul lui Grigore Moisil...de amuzament am vrut sa vad daca “matematicianul nostru” stia cui ii spartine.

     De obicei te recomanzi cu profesia ce este scrisa pe diploma de absolvire...sau de licenta.
     Dar daca ai terminat politehnica si matematică-informatică cum ai putea sa te recomanzi?:)
     Toate cele bune!
 • -6 (10 voturi)    
  dragut dar (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:54)

  Humbert [utilizator]

  nu imi vine sa cred ca inputul in model este nr de cazuri confirmate oficial in loc sa incepeti cu o estimare privind numarul de cazuri real.

  pentru Romania se pare ca nr real de cazuri este undeva de pana la 5-10 ori mai mare decat cifrele oficiale, nu mai am acum la indemana articolul de unde am aceasta informatie.

  daca nu testezi, nu ai cazuri.

  deci eu cred ca modelul dvs subestimeaza semnificativ cifrele absolute si nu sunt convins nici macar ca forma curbei e corecta in timp, pentru ca raspandirea in faza asta inca este exponentiala dupa cum stim.
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 aprilie 2020, 16:32)

   [anonim] i-a raspuns lui Humbert

 • +3 (5 voturi)    
  ar fi o mare diferenta si ajutor (Vineri, 3 aprilie 2020, 10:59)

  subcultura [utilizator]

  daca acel compliance rate ar fi macar 75% si nu 67%. nu mai zic de 90%

  se comunica prost si inca umbla brambura multi. Pe unele santiere inca lucreaza muncitori de-a valma, masti nu sunt sau sunt foarte scumpe ...

  mi se pare ca rata de crestere a nr de infectati e inca mare, aprox 10%, Italia Spania si Franta au sub 10%, Franta pe la 4%
 • -1 (11 voturi)    
  Și limba română... (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:01)

  blanc10 [utilizator]

  Pe asta ați uitat-o, nu? E totuși o publicație, nu o postare pe Facebook. Aveți (teoretic) persoane care corectează. Este inacceptabil ca o publicație să scoată astfel de articole pline de greșeli.
 • +3 (7 voturi)    
  Greu de estimat la acest moment (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:05)

  ClaudiuArseniu1 [anonim]

  Nu stiu pe ce se bazeaza estimarea de 67% pentru distantare, oricine a fost pe-afara a putut vedea ca este mai degraba aproape 100%... Cazurile care apar in presa sint doar exceptii. Marea problema ramine lipsa testarii pentru grupele de risc, ar trebui testati toti cei are lucreaza cu oameni...
  Ca sa ajungem la 1000 de morti ar trebui sa ajungem pe la 50000 de cazuri, deocamdata datele nu indica o asemenea evolutie, ramine de vazut cum va evolua numarul de confirmati in urmatoarea saptamina. Daca nu exista o explozie, e posibil sa scapam mai usor.
  Teoretic, in urmatoarele doua sapamini ar trebui sa scada de fapt numarul de decese, in conditiile in care presupunem ca majoritatea celor peste 65 de ani nu sint de fapt imbecili si respecta regulile si se spala pe miini.
  • +5 (7 voturi)    
   omul a spus ca (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ClaudiuArseniu1

   Cel mai greu i-a fost sa afle numarul de intrari in tara - de acolo vine pericolul cel mai mare.

   Astia din tara am fi putut trece mai repede peste varf dar odata ce au revenit in tara multi diasporeni ne ducem iarasi la balamuc.

   Bine era daca statul roman te trimitea bani 500 eur ca sa stea diasporenii nostri, indiferent de culoarea pileii, religie si sex acolo -

   cred ca iesea o afacere mai buna decat sa dea acesti bani cadrelor medicale expuse la covid-19... Geaba dai bani la unii prosti ca tot prosti raman nu se pot destepta intr-o luna de zile cat dureaza avalansa. Bani aruncati pe fereastra fara mare folos.

   Statul isi epuizeaza banii in actiuni fara prea mare impact sau prea tarziu, parerea mea

   In locul lor, a celor care conduc, marsam pe strategia de tratare la domiciliu a celor virusati
 • -6 (14 voturi)    
  eu folosesc (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:10)

  costelo999 [utilizator]

  bunul simt, vom avea 10.000 de infectati cei mai multi dupa Paște ca o sa se inghesuie multi, la o saptamina după o sa avem un virf care o sa scadă foarte greu pe la toamna daca in vest o sa se ridice restrictiie si o sa exportam boala, care o sa revina puternic dupa craciun abea la anul o sa scapam de virus
 • +5 (9 voturi)    
  grafice, vedeti cel cu date raportat la nr populat (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:18)

  subcultura [utilizator]

  http://91-divoc.com/pages/covid-visualization/

  e printre putinele care includ Romania si sunt updatate in timp real
  • 0 (2 voturi)    
   zuper (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Poti sa vezi o serie de chestii - merci mult.

   Un zuper instrument pentru aceste vremuri
  • +1 (1 vot)    
   super useful tool (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:08)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Pentru ca poti sa vezi ca tara cea mai eficienta in stoparea raspandirii a fost South Korea - less than 16 days....

   In china a durat 36 de zile de la data inregistrari a 100 de cazuri de imbolnaviri.
   Italia are deja are 39 de zile si nu a stabilizat raspandirea - vai de fundul lor....

   Germania are 32 de zile si pare ca se apropie de oprirea raspandirii virusului

   OLanda si Uk doua cazuri cu dinamica diferita - Olanda se apropie de zero noi cazuri dar nu acelasi lucru se poate spune despre UK.

   Durata perioadei de stopare a raspandirii are efecte economice semnificative - europa va fi marcata semnificativ de aceasta criza. vai de fundul nostru.

   Japonia are deja 41 de zile si inca mai inregistreaza cazuri de imbolnaviri.

   tarile cu cea mai buna recuperare sunt

   - germania
   - franta
   - usa
   - spania

   In Italia rata de recuperarea a fost pentru o perioda inferioara celei din Iran...

   De aceea zic ca este ceva de natura medicala si/sau chimica care ii ajuta pe unii sa isi faca cetatenii mai repede bine
   • -1 (1 vot)    
    posibile explicatii (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 12:50)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Purtatul mastii in Coreea este un obicei. La fel si protejarea celorlalti. Coreea este o cutura aparte, cu un inal grad social. Nu se potriveste cu nicio alta tara din UE.

    China - este imposibil de aflat care este adevarul. Modificarea datelor este un obicei al PCC.

    Germania - nu stim deocamdata care e situatia reala, dar Germania este singura tara din UE care practica o politica de imbatranire sanatoasa.

    Italia si Spania - tari mediteraneene unde niciodata nu a fost practicata o disciplina sociala. Spania a fost ani la rand victima unei conducere stangiste care a de-responsabilizat cetatenii.

    +++

    Vreau sa spun ca motivele diferentierilor sunt predominant sociale, mai putin medcicale sau chimice.
  • +3 (3 voturi)    
   Multumim pentru link. (Vineri, 3 aprilie 2020, 14:12)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   e chiar util.
  • -1 (1 vot)    
   date Romania actualizate zilnic (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 16:17)

   GabrielPreda1 [anonim] i-a raspuns lui subcultura

   Baza de date Romania, actualizata zilnic: https://www.kaggle.com/orianao/covid19-coronavirus-romania

   Analize Romania, actualizate zilnic: https://www.kaggle.com/gpreda/sars-ncov-2-in-romania,
   https://www.kaggle.com/orianao/covid19-coronavirus-romania/kernels

   Analiza global, include Romania, actualizata zilnic: https://www.kaggle.com/gpreda/tracking-the-spread-of-2019-coronavirus
 • -10 (16 voturi)    
  statistica (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:23)

  Ilidia [utilizator]

  Statistica e un "model" f. bun atunci cand bati campii...M-as bucura ca individul sa greseasca , numarul bolnavilor si mortilor sa fie mult mai mic. "Modelul" nu tine seama ca cei mai multi infectati si cele mai multe decesa sunt in randul varstnicilor deja bolnavi....
 • +2 (6 voturi)    
  Italia (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:35)

  gamma [utilizator]

  Si Iranul a iesit mai bine decat Italia si Spania dar i-au cam dat de gol gropile comune .Cu exceptia Iranului avem dubioasa onoare de a fi prima tara de mana a doua care se lupta serios cu virusul . E optimist sa credeti ca vom face mai bine decat doua tari vestice cu sisteme de sanatate functionale .
 • -2 (8 voturi)    
  Hmm (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:55)

  simplex [utilizator]

  Ce se intampla cu modelul cand majoritatea cazurilor sunt identificate dar unii "iti scapa printre degete - poate sunt asimptomatici si nu sunt testati si au un loc de munca care necesita deplasarea" si nu ajung in carantina. ?

  Cum a afectat si afecteaza restrictionarea miscarii populatiei varful infectariilor. ?

  De exemplu: chiar daca este distantare sociala oamenii tot se duc la supermarket, un magazin, o farmacie - un punct comun.

  Cum luam in calcul miscarea intre diferite comunitati/localitati ?

  Ce se intampla cu modelul cand oamenii obosesc acasa si decid sa iasa afara mai des ?
 • +6 (10 voturi)    
  Estimare incorecta (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:56)

  bumescu [utilizator]

  Se porneste de la premise incorecte.
  Modelul italian/spaniol/francez e gresit pentru a estima ce se va intampla in Romania.
  Probabil rata declarata de imbolnaviri va fi mai mica (pentru ca s-a initiat mai repede distantarea sociala si pentru ca, mult mai important, nu testam cat ei). Insa rata mortalitatii va fi mult mai mare (raportat la numarul de cazuri) - aici ratam mai putin (desi si aici o facem) deoarece se recolteaza probe si post-mortem.
  De ce spun ca rata mortalitatii va fi mai mare... simplu. Doua mari motive:
  1. Suntem condusi de incompetenti.
  2. Pe langa lipsa pregatirilor/protocoalelor (ce deriva din punctul 1), suntem depasiti si din punct de vedere al dotarilor sectiilor de terapie. Avem 1300 de ventilatoare in toata tara!!! Impartite intre sute de spitale (undeva la 10-20 aparate maxim pe spital). Spitale cu zeci de paturi... Multe din aceste ventilatoare sunt insa uzate moral (nu pot face presiunile necesare pentru o ventilatie optima). Nu exista posibilitatea de a ventila non-invaziv...
 • -6 (8 voturi)    
  premisele de scadere (Vineri, 3 aprilie 2020, 11:57)

  cosmin1978 [utilizator]

  Dle autor, care sunt premisele de scadere a infectarilor atat de curand.

  Sunt de acord cu modelul pentru inca vreo 2 saptamani dar cred ca modelul reflecta mult mai tare capacitatea de testare in RO mult mai mult decat situatia reala.

  Considerand simplu, numarul de cazuri creste cu 10%/zi, intr-o luna se fac cm de 17 - 18 ori mai multe cazuri.
  La o capacitate extrem optimista de infectare de 5% din popuatie => 1milion. la o rata optimista de deces 3% => 30.000 decese in scenariu extrem de optimist.
 • -7 (9 voturi)    
  iar italia (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:07)

  di livio [utilizator]

  în Italia 56 % din infectați au peste 70...în Ro sînt 11% deocamdată...nu știu dacă are vreo relevanță pt domnu antreprenor...la 28.000 teste avem 2.700 confirmați...dacă onor statu român era în stare să facă 50.000 teste erau 5.000 confirmați ieri...zice domnu antreprenor că se așteaptă că modelu să aibă diferențe tot mai mari față de realitate...no dară, atunci ce mai chichirez gîlceava?...io mă uit zilnic la cîți îs la ATI și mă rog să fie cît mai puțini...și mă rog, cu respect, de domnu antreprenor să se bărbierească...în bărbi cică se adăpostesc tot felu de microbi...sau viruși, doamne ferește...cînd văzui poza cu domnu antreprenor îmi adusei aminte de pozele cu jihadiști, doamne apără și păzește...da ce-i aia antreprenor?
 • -3 (3 voturi)    
  ce se mai poate face (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:11)

  ..13 [utilizator]

  In afara de a te pregati cu materialele necesare este sa schimbi abordarea.

  Modelul opereaza in prezumtiile date.
  Social distance may help for a while but....

  Modificare pe care o doresc in comportamentul autoritatilor este tratarea la domiciliu.
  Inclusiv a cazurilor grave.

  Este o schimbare radicala de abordare a problemei,dar elibereaza sistemul de sanatate incapabil sa gestioneze aceasta criza si poate salva vieti omenesti.

  Cel mai bun doctor esti tu - daca ai un pachet minim de instructiuni si pregatiru si le respecti.
  In fata mortii oamenii incep sa inteleaga mai repede si sa isi schimbe modul de viata.

  Tratarea la domiciliu implica un alt set de reguli pentru care administratia ar trebui sa fie pregatita si cred ca este timp pana cand vine varful sa iti modifici modalitatea de a lucra cu bolnavii. Repet poate salva vieti omenesti si in acelasi timp de a reduce cheltuielile publice pe care le vad in acest moment precum o fereastra deschisa prin care se arunca bani fara sa existe un efect semnificativ in sistem. Geaba dai bonul unei asistente medicale daca ea/el te trateaza tot cu fundul ca atata stie...

  A doua cerere catre autoritati este legata de verificarea imunitatii -
  ar ajuta la deschiderea mai devreme si in conditii save a activitatilor economice.
  Iarasi spun ca este timp pentru a asigura cele necesare.

  Parerea mea este ca indiferent de modelul utilizat lupta cu virusul este pierduta de catre autoritati

  Just simple rely on yourselves - within a minimal support from a weak state..

  Am o mare nedumerire
  Cum se explica ca in special cadrele medicale cred ca cca. 15-25% sunt declarate virusate iar la decedati avem numai alte categorii - teoretic, moartea nu alege sau poate un tratament mai atent....

  PS
  As dori sa stiu daca modelul a functionat la fel pe bine aplicat pe o zona mai mica - judet - cum ar fi de exemplu Suceava sau a sarit din situatia prognozata???

  PPS
  cum a functionat acest model pe cazul Italiei sau Germaniei??? Sau USA
 • +7 (9 voturi)    
  problema cu aceasta analiza (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:13)

  Eu38 [utilizator]

  Este ca iti prezinta o singura perspectiva dintr-un singur scenariu. Pe scurt, datele arata ca intr-o situatie de carantina cvasi-totala, nu vom atatea multe cazuri. Nu vreau sa zic ca analiza asta este "obvious" pentru ca este utila, iti arata la ce te poti astepta.

  Pe de alta parte, daca ai fi un Guvern responsabil, ar trebui sa lucrezi cu mai multe scenarii. Scenariul A, al carantinei cvasi-totale, scenariul B, fara restrictii, scenariul C in care aplici doar o parte din restrictii si asa mai departe.

  Pe mine m-ar fi interesat sa vad o analiza in care se luau in calcul mai multe variabile, mai apropiate de ce as zice eu ca e o situatie de echilibru:
  - restrictii de circulatie doar pentru cei peste 60 de ani;
  - carantina pentru cei veniti din strainatate.

  Altfel, analiza asta imi arata un singur efect. Pai daca am 5000 de bolnavi si pe partea ailalta, 1 milion de someri si cateva alte milioane cu salariile taiate, aleg doar datele care imi convine?
  Repet, reprosul nu este pentru autorul analizei, ci pentru autoritati.
 • -2 (4 voturi)    
  Pura matematica cum zice (Vineri, 3 aprilie 2020, 12:20)

  adi_69 [utilizator]

  dar bazata pe 2 variabile a caror valoare este "scoasa din burta" si nu din cauza ca nu ii da lui guvernul datele, ci fiindca efectiv nimeni nu le stie cat de cat.
  "Accidentul" Suceava unde este in modelul asta? Ca acolo sunt aproximativ o tremie din decese si un sfert din infectati.
  Oricum, macar sa fie ca in graficele astea, nu ar fi prea grav fata de ce este la altii cu mai multa apa calda...
  • +2 (6 voturi)    
   Uneori, cand ai multe necunoscute, un model (Vineri, 3 aprilie 2020, 15:10)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   matematic simplificat e mai bun decat unul mai complex, care tine cont de multevariabile care nu sunt sigure.

   Ce e sigur este trendul de crestere zilnica pe care il vedem si in alte tari si care este cam acelasi. Vedem ca Spania, Italia, Iran, au existat mai multe faze corespunzatoare curbei lui Gauss:

   1 initial 20-25% crestere zilnica, care pare totusi "liniara" pe curba
   2. 15-20% crestere zilnica fata de ziua precedenta ( cresterea exploziva )
   2. 10% - cresterea iarasi pare "liniara"
   4. mai nou s-a atenuat sub 10%, pe la 4-5% - anuntand varful curbei.

   https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Italy

   La noi, cel putin pana ieri, vedeam o crestere liniara, nu foarte accelerata, de 11-12% zilnic. Curba lui Gauss are insa 2 perioade ce par liniare, la inceput o crestere mica, urmata de o crestere exponentiala, apoi iar una liniara, insa mai rapida pana spre varf cand se atenueaza.

   Din pacate, cresterea din ultimele zile, ne arata ca am fost doar la inceput. Daca vom sta "sus", la 20%, vom ajunge in zona 80.000 - 140.000 de cazuri

   Daca reusim sa avem o rata zilnica de maxim 10-12%, vom sta la 50.000-80.000 de cazuri.

   Ca sa fim la 10-15.000 cazuri, cum estimeaza tovarasii de la minister, ar trebui sa fim deja sub 5% crestere zilnica, acolo unde e Italia, care e cu vreo 3 saptamani inaintea noastra. Deja cred ca nici cu 5% nu mai e posibil...

   Dupa mine, ca cel mai optimist scenariu este 50.000 de infectati in urmatoarele 30 de zile. Cu irespnsabili ca la Suceava insa, e posibil sa ajungem foarte sus, chiar si la 150.000 de infectati.

   Dupa cum vezi, sunt constient de "necunoscute" si nu pot decat sa dau intervale foarte largi si ordine de marime, si acestea cu rezerve.

   Necunoscuta principala e data de testare, nu stim cate persoane sunt infectate de fapt acum, posibil de 10 ori sau mai mult. Insa cam asa e in toate tarile. Vom sti cu siguranta abia dupa ce se va termina.
   • +4 (8 voturi)    
    Curba lui Gauss? (Vineri, 3 aprilie 2020, 23:11)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui clint

    COVID nu este un proces stationar cu distributie normala, ci unu dinamic, de difuzie multi-focala.
 • +6 (6 voturi)    
  aradean (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:19)

  aradean [utilizator]

  In Spitalul Judetean Arad era 8000 euro mita sa te angajezi ca asistent.
 • +6 (10 voturi)    
  Cei care tot gasesc cusururi acestui model (Vineri, 3 aprilie 2020, 13:54)

  justin puscasu [utilizator]

  sunt probabil dintre cei care nu-si pot planifica nici ratele la credite.
  Spre deosebire de ei, autorul (auzi, are si barba!) a facut ceva mai mult decat sa dea sfaturi cu tastatura.
  Nu exista modele perfecte decat, poate, in fizica clasica. Cand realitatea este atat de imprevizibila, un model - chiar foarte aproximativ - iti permite sa gandesti mai clar si - paote - sa intelegi ca irsirea din criza asta nu se va face cu militieni care dau amenzi.
 • +3 (7 voturi)    
  Eu am facut ceva foarte simplu. (Vineri, 3 aprilie 2020, 14:34)

  clint [utilizator]

  Nu cred ca are rost sa faci un model matematic foarte complex cat timp ai atatea necunoscute.
  Rata de crestere a cazurilor fata de ziua precedenta, pe care o consider constanta, in realitate nu e, dar dinamica e similara cu ce am vazut in alte tari.
  Iata un mic script in Python:

  hospital_rate = 0.15 # 10%
  death_rate = 0.08 # 4%
  number_of_days = 30
  today_infected = 3100

  for infect_grow_rate in range( 5 , 30 ):
  infected = today_infected
  for i in range (0, number_of_days):
  infected += infected * float( infect_grow_rate ) / 100.0
  print( "daily growth rate: {}% - total infected: {} hospitalized: {} deaths: {} ".format( infect_grow_rate, int(infected), int(infected*hospital_rate), int(infected*death_rate) ))


  Si rezultatele pentru ce va fi intr-o luna de acum incolo, pornind de la datele de azi:

  daily growth rate: 5% - total infected: 13398 hospitalized: 2009 deaths: 1071
  daily growth rate: 6% - total infected: 17804 hospitalized: 2670 deaths: 1424
  daily growth rate: 7% - total infected: 23597 hospitalized: 3539 deaths: 1887
  daily growth rate: 8% - total infected: 31194 hospitalized: 4679 deaths: 2495
  daily growth rate: 9% - total infected: 41129 hospitalized: 6169 deaths: 3290
  daily growth rate: 10% - total infected: 54093 hospitalized: 8113 deaths: 4327
  daily growth rate: 11% - total infected: 70966 hospitalized: 10644 deaths: 5677
  daily growth rate: 12% - total infected: 92875 hospitalized: 13931 deaths: 7430
  daily growth rate: 13% - total infected: 121259 hospitalized: 18188 deaths: 9700
  daily growth rate: 14% - total infected: 157945 hospitalized: 23691 deaths: 12635
  daily growth rate: 15% - total infected: 205256 hospitalized: 30788 deaths: 16420

  Daca nu ajungem la 5-6% o sa fie rau de tot. Acum suntem la 15% si vad ca acceleram. Italia a fost si ea sus vreo luna ( 15-20 ) abia acum scad pe la 4%....
  Si eu estimez ca vor fi 50.000 - 80.000 de cazuri confirmate ( crestere zilnica medie 10-12% ).
 • 0 (8 voturi)    
  De unde pana unde antreprenor? (Vineri, 3 aprilie 2020, 17:45)

  gmoprea [utilizator]

  Omul e priceput, desigur. Preocupat de zona de ecologie.
  Acum e si "voluntar"la achizitii in UNIFARM. Daca aia e partea antreprenoriala, mi-e teama pentru noi ceilalti. :))

  Si ma intreb oare de ce astfel de simulari sunt prezentate Ministrului Sanatatii si Prim-Ministrului de un om venit din zona ONG / Primaria Brasov / Ministerul Mediului, in loc sa vina din partea unui specialist pe riscuri biologice de la SRI sau Ministerul Apararii. Sau alt expert relevant pentru aceste unitati din structura de aparare a Romaniei. Sau poate ca Bogdan taman de acolo providen... (???) :)

  Just thinking out loud :))
  • -1 (1 vot)    
   Bine punctat. (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 16:21)

   GabrielPreda1 [anonim] i-a raspuns lui gmoprea

   Bine punctat. De altfel, desi noi am facut mai multe analize, ezitam sa iesim in media cu prognoze/predictii, in primul rand pentru ca nu avem acces la date complete (factorul cel mai important fiind saturarea, inca de acum 2 saptamani, a capacitatii de testare - de aceea, in graficul de aici: https://www.kaggle.com/gpreda/sars-ncov-2-in-romania se observa curba de regresie ascendenta a testelor pozitive).
 • -2 (2 voturi)    
  Ai nosrti (Vineri, 3 aprilie 2020, 20:59)

  gewurtztraminer [utilizator]

  Si ai nostri romani

  Se scrie cu un singur i. Merci de a rectifica

  nu exista situatie gramaticala in care nostri sa se scrie cu doi i.

  Mulțumim, am corectat!
  • -1 (5 voturi)    
   Ai nosrti (Vineri, 3 aprilie 2020, 23:18)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui gewurtztraminer

   La fel, nu exista situatie gramaticala in care nostri se scrie nosrti.
   Corecteaza-l daca poti:)
 • +1 (3 voturi)    
  modelling (Sâmbătă, 4 aprilie 2020, 15:44)

  di livio [utilizator]

  HN, mai dați-i o pauză la domnu antreprenor că obosește...model matematic, ne scărpinăm cu mîna dreaptă la urechea stîngă...da vezi că peste o săptămînă o să avem nevoie și de mîna stîngă să ne scărpinăm la urechea dreaptă...lăsați-l aici pe Bill Gates cît ține covidu și după aia...ăsta o zis din 2015, NU SÎNTEM PREGĂTIȚI PT PANDEMIE, fără modele matematice...l-a auzit cineva?...Trumpu se lăuda amu-s tri weeks cu arme supersonice, ultimu răcnet dă rachetă supersonică...no, amu poa să-și fuckă racheta supersonică...sclavii care plătiră ei racheta supersonică mor amu că n-au măști și ventilatoare...amu sigur că Gates nu-i antreprenor, ce să facă pă ici-șa


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by