Amânarea plății ratelor bancare în 9 întrebări și răspunsuri

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 5 aprilie 2020, 7:42 Economie | Finanţe & Bănci


Amanarea platii ratelor
Foto: Pixabay
Această criză indusă de pandemia de coronavirus a afectat serios nu doar importante segmente din economie ci și importante segmente ale populației. România pierde circa un sfert de miliard de euro săptămânal ca urmare a acestei crize. Angajații din turism, restaurante au rămas, temporar, primii fără serviciu, în vreme ce alte firme au trecut la tăieri salariale, iar vârful încă nu a fost atins. Mulți români s-au trezit cu veniturile amputate și se confruntă cu dificultăți financiare. În aceste condiții, ei se întreabă pe bună dreptate cum să iasă cu bine la mal. Guvernul, Banca Națională (BNR) și băncile comerciale dau asigurări că populația și firmele vor avea tot sprijinul lor. Aceștia le recomandă celor care au probleme financiare din cauza crizei să solicite amânarea ratelor să discute cu bancherul lor. Și s-o facă cât mai curând posibil.

1. Se pare că băncile mă pot ajuta: despre ce e vorba mai exact?

Cu sprijinul Băncii Naționale și al sectorului bancar, Guvernul a elaborat un pachet de măsuri menite să protejeze cât mai bine activitatea economică. Acest sistem are două componente. Pe de o parte, băncile comerciale se angajează să-i scutească pe cei care s-au împrumutat ca să-și cumpere o casă pe credit și care acum se confruntă cu probleme de lichiditate din cauza crizei. Pe de altă parte, prevede activarea unui sistem de garanții pentru viitoarele împrumuturi bancare acordate companiilor care se confruntă cu probleme de flux de numerar.

2. Cine poate solicita amânarea la plată?

Potrivit Ordonanței, sprijinul Guvernului și băncilor se adresează persoanelor fizice, angajaților independenți și companiilor. Concret, dacă o companie nu își mai poate rambursa creditul, depinde de bănci și de Stat să absoarbă aceste pierderi. Obiectivul este de a stabiliza sistemul financiar și de a încuraja băncile să acorde împrumuturi cât mai mult posibil pentru a asigura lichiditatea IMM-urilor și, astfel, a evita un colaps în spirală.

3. De când pot începe demersul privind suspendarea creditului meu?


La momentul redactării acestui text, încă așteptăm publicarea în Monitorul Oficial al Ordonanței. Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020. Oricum, „cetățenii vor avea suficient timp pentru a discuta despre amânarea plății ratelor cu banca lor”, spun oameni din BNR care au discutat proiectul Ordonanței. ”Ca sfat, le-aș transmite să nu aștepte prea mult! Dacă au deja veniturile în scădere ar fi bine să discute cât mai rapid cu banca pentru a obține această amânare”, mai spune bancherul central.

4. Cine va putea să-și suspende ipoteca?

În principiu, orice familie care trece prin dificultăți financiare din cauza crizei poate aplica pentru a beneficia de ajutorul oferit. Concret, acest sprijin privește nu doar familiile afectate de o pierdere temporară sau permanentă a unui loc de muncă, ci și cele în care doar un membru se confruntă cu o pierdere de venituri din cauza reducerii sau încetării activității. Rețineți că majoritatea băncilor folosesc deja acest tip de amânare temporară a plăților. Raiffeisen Bank, BCR sau BT au anunțat că bună parte din zecile de mii de cereri primite au fost aprobate cu mult înainte de Ordonanța Guvernului.

5. Cui trebuie să mă adresez pentru a-mi suspenda rata?

Băncile solicită să fie contactate telefonic, prin e-mail sau prin intermediul aplicațiilor lor mobile pentru a putea prelua solicitarea. "Pentru a-i ajuta pe clienții noștri cât mai eficient prin canale la distanță, echipele au început toate pregătirile necesare pentru a asigura o monitorizare eficientă a clienților care intenționează să beneficieze de măsura amânării. Ne așteptăm la valuri mari de clienți și ne pregătim să le facem față", explică șeful unei bănci comerciale.

6. De ce documente am nevoie?

Trebuie spus însă că pentru a vi se aproba amânarea ratelor va fi nevoie de câteva condiții. Prima e să demonstrați că veniturile au avut de suferit. Iar asta se poate face printr-o simplă declarație pe proprie răspundere că ți-au fost afectate veniturile.
Iar a doua condiție este să legați această pierdere de venit de pandemia Covid-19. Iar a treia, cea mai discutată, e cea privind faptul că nu trebuie să aveți restanțe mai mari de 30 de zile la plata creditului.

7. Sunt afectate toate creditele ipotecare?

Da, toate sunt vizate, indiferent de durata lor (15 ani, 20 de ani etc.) și de tipul ratei dobânzii (variabilă sau fixă). Tehnic, contractul este pur și simplu prelungit cu numărul de luni în care rambursarea este suspendată. Este, în mod evident, posibil să suspenzi rata pentru una sau pentru trei luni.

8. Există taxe suplimentare?

Nu, băncile nu ar trebui să perceapă niciun cost suplimentar.
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează ca fiind o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. Plata de către debitor a creanţei reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată creditelor ipotecare se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plăți se comunică în termen de 5 zile debitorilor și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, care garantează plata integrală a acestor dobânzi.

9. Amânarea plății se aplică și lucrătorilor independenți și IMM-urilor?

Da. Și atât pentru creditele personale, cât și pentru creditele dvs. profesionale. Dacă sunteți considerați eligibili (cifra de afaceri scăzută din cauza crizei) și dacă prezentați solicitarea către bancă, amânarea are mari șanse de a fi aprobată. „Ideea este să o facem cât mai simplu și mai rapid”, spune un alt șef de bancă comercială. Ideea e să nu fi în insolvență pentru că atunci vei fi considerat ne-eligibil.

Sunt băncile noastre capabile să absoarbă șocul? Da, și-au consolidat consistent capitalurile proprii începând cu criza din 2008 și multe bănci au luat deja măsura de a nu mai da dividende.


Citește și :
sau vezi:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9010 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Debitorul poate alege pana la 9 luni (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:21)

  Fides [utilizator]

  Nu cum se vehiculeaza aici 1-2-3 luni. Este important acest aspect, deoarece OUG 37/2020 da drept data maximala 31.12.2020, debitorul poate alege perioada de suspendare/manare a ratelor o singura data. Deci daca opta pt o luna, sa nu fiti prea optimisti, sa ni va treziti peste 3 luni ca sunteti in somaj, chiar daca starea de urgenta a fost prelungita de Stat.
  • +3 (3 voturi)    
   durata amanare rate BCR - doar 3 luni? (Duminică, 5 aprilie 2020, 10:13)

   Raluca20 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Astept cu interes pozitia oficiala a BCR. Vineri (03.04.2020) mi s-a comunicat in scris si telefonic de catre un reprezentant al BCR ca aceasta banca acorda posibilitatea de a amana ratele pentru o perioada de maxim 3 luni!
   Unei cunostinte de-ale mele i s-a spus acelasi lucru.
   Urmeaza sa ma contacteze un alt reprezentant BCR cand se vor implini 15 zile de la solicitarea in scris (facuta acum 2 saptamani).
   Ma intreb daca raspunsul BCR este cauzat de lipsa publicarii normelor de aplicare la momentul la care mi-au raspuns ...
  • -1 (3 voturi)    
   Nu mai poti alege 9 luni daca ai platit Aprilie (Duminică, 5 aprilie 2020, 10:21)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Sper ca o declaratie pe mail se suficienta.

   Declaratie

   Subsemnatul, declar pe proprie raspundere ca pandemia de COVID-19 mi-a afectat veniturile lunare si din acest motiv doresc amanarea ratelor contractului de credit nr 131234567 pt o perioada de 9 luni.

   Nume:
   Data:
   • -1 (3 voturi)    
    Nu e suficienta declaratia, trebuie si justificata (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:00)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    De exemplu cu decizia/actul de intrare in somaj, somaj tehnic, ori cei afectati indirect dupa caz.
    Daca ati platit rate pt aprilie, acestea nu erau necesare, decat daca scadenta a fost inainte de declararea starii de urgenta ( 16 martie 2020).
    • +1 (1 vot)    
     In articol scrie clar ca nu trebuie aduse DOVEZI (Duminică, 5 aprilie 2020, 11:06)

     Boham [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     tu nu ai citit articolul?
     pt ce te bazezi cand spui ca nu e suficienta decla\ratia, ai tu textul OUG ???
     • 0 (4 voturi)    
      Da search inline dupa OUG 37/2020 si norme etc. (Duminică, 5 aprilie 2020, 12:40)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui Boham

      Normele de aplicare nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial, dar pe site-ul Min Fin este public proiectul, chiar pe hotnews exista un link, la un articol semnat Dan Popa.
      Prin urmare, da OUG 37/2020 este in vigoare, produce efecte pt persoanele fizice/debitori, iar la art.2, alin 6 din OUG 37/2020, se stabilesc urmatoarele, citez:”Măsura prevăzută la alin. (1) se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.” Prin urmare, Normele de aplicare sunt importante, iar in cerere debitorul trebuie sa faca dovada ca este afectat direct sau indirect, pt a beneficia de prevederile OUG37/2020. De ce? Pt a nu lasa loc de indoieli. De exemplu deoarece in normele de aplicare, la capitolul III, sunt stabilite conditiile de acordare a facilității de suspendare la plată a ratelor scadente aferente creditelor ipotecare, prin urmare debitorul trebuie sa se incadreze in acele conditii - un aspect important, la fel cum cei care cer amanarea ratelor unui alt tip de credit decat ipotecar, trebuie sa indeplineasca de ex. conditiile de la capitolul IV din Norme.
      Iar in sprijinul cererii de suspendare, pt cei cu credite ipotecare, citez: “3)Creditorul aprobă solicitarea debitoruluicare, prin una din căile de transmitere prevăzute la art.3 alin.(1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.37/2020, declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situația gravă generată de pandemia COVID-19față de nivelulînregistrat anterior declarării stării de urgență și se afla în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze, fără a se limita la acestea: intrareadebitorului/membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activității angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu COVID-19 și altele asemenea.” Declaratia e bine sa fie insotita si de o dovada ca va aflati de ex in somaj tehnic, altfel bancile vor jongla usor ca nu sunteti afectati direct si nici indirect, iar dupa 15 zile o sa va treziti cu ochii in soare.
      • 0 (0 voturi)    
       articolul e mai nou decat ce citezi tu, pricepi? (Duminică, 5 aprilie 2020, 17:40)

       Boham [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       s-au dat pe brazda peneleii ca sa nu piarda voturi
       • 0 (0 voturi)    
        Nu zi hop, pana nu treci de hip (Duminică, 5 aprilie 2020, 19:21)

        Fides [utilizator] i-a raspuns lui Boham

        Reciteste OUG 37/2020 si vezi proiectul cu Normele de pe site-ul Min Fin. De retinut, Normele nu au fost publicate in Monitorul Oficial, prin urmare forma finala a acestora poate suferi modificari.
        PS.
        Diavolul se ascunde in detalii. Iar bancile vor interpreta OUG. Nu te astepta la altceva.
 • 0 (4 voturi)    
  Inca un aspect important (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:26)

  Fides [utilizator]

  Contactul este de dorit sa-l faceti pe email, sa aveti completata cererea cu toate elementele intrunite, in acord cu prevededile si normele OUG 37/2020, si dupa sa sunati la banca (chiar daca e a doua zi) pt a primi numar de inregistrare pt solicitate. Daca o faceti telefonic, pregatiti ciorna cu datele dvs. si desigur cereti numele, functia/departamentul unde licreaza consilierul bancar, respectiv sa-l anuntati ca si dvs intgistrati convorbirea si sa aveti pregatit un astfel de dispozitiv.
  9 luni e perioada maxima de suspendare, puteti opta o singura data pt. ea etc.
 • +1 (5 voturi)    
  Suspendare si nu prea! (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:49)

  gabi082 [utilizator]

  Bancile astea te aburesc cu tot felul de termeni de care omul de rand habar nu are!
  Nu era mai usor sa spuna: "Ba, ce nu platesti acum, platesti esalonat in urmatorii 5 ani!
  Inca o ordonanta sa ajute bancile, si nu populatia!
 • +3 (7 voturi)    
  singura intrebare (Duminică, 5 aprilie 2020, 9:54)

  cucuveauamov [utilizator]

  este, de fapt: cine castiga? si singurul raspuns este, de fapt: banca.
 • +2 (2 voturi)    
  intrebarea 10 (Duminică, 5 aprilie 2020, 16:05)

  Nevermind [utilizator]

  I: Ce se intampla in cazul in care presedintele promulga LEGEA votata de parlament, neputand spune ca nu merge tipografia de la MOf, pentru ca tocmai a promulgat o mocangeala pentru ortodoxul munte athos?
  R: Ordinul pe unitate este sa facem pushing si advertoriale pe ordonanta, deci punem batista pe tambal. Poate unii fac deja optiunea si ii putem exclude prin norme daca se promulga legea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by